Grand Slam
Honkbal Verslagen
23 april 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zondag 23 april
Fouten voorzien Pioniers van winst
HCAW winst nipt van Sparta/Feyenoord
Almere verslaat ADO in negende inning
Kinheim dient Neptunus eerste verlies toenFouten voorzien Pioniers van winst
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Konica Minolta Pioniers brak een puntloze gelijke stand in de zevende inning dankzij twee fouten en scoorde toen vier onverdiende punten om met 4-1 te winnen vs. Amsterdam Pirates.

Voor de tweede week op rij gooide Pirates-starter Tom Stuifbergen minimaal zes puntloze innings, maar stond opnieuw met lege handen. Vorige week, in de seizoensopener, kreeg Stuifbergen geen punten tegen in zeven innings vs. DOOR Neptunus, voordat hij de gelijkmaker op zijn naam kreeg. Neptunus zou met 3-1 gaan winnen. Vandaag gooide hij 6 2/3 puntloze innings tegen Pioniers en sloot de wedstrijd af als verliezende werper. Net als vorige week speelde Pirates een goede wedstrijd, maar kon de lopers niet laten opschuiven. Bovendien resulteerden twee kostbare fouten in vier onverdiende punten.

...Edsel Martis...
...eerste hit sinds 1996...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de eerste inning gooide Stuifbergen vier wijd op Mark Duursma met twee uit en kreeg een honkslag tegen van Dè Flanegin, maar hierna schakelde hij 12 van de volgende 13 slagmensen uit. In de vierde inning had Flanegin nog een double geslagen, maar strandde op het derde honk. In de vijfde bereikte Jefferson Muzo het honk na een stootslag-honkslag met twee uit, stal twee, maar werd toen door Stuifbergen met een pick-off uitgeschakeld.

In de zevende inning sloeg Marcel Venema een honkslag met twee uit. De inning leek toen ten einde te komen toen Lars Koehorst een routine-grounder sloeg naar derde honkman Roderick Simon, die echter een fout maakte. Hierna sloeg pinch-hitter Mark-Jan Moorman een grounder naar korte stop Björn Henrichs, die ook een fout maakte, waardoor de honken vol kwamen te staan. Stuifbergen kon hierna zelf ook de inning niet afsluiten, want hij kreeg een infield-hit tegen van Michael Duursma, waarop tweemaal werd gescoord, gevolgd door een 2-run double van Norbert Lokhorst. Stuifbergen werd opgevolgd door Robin Franken, die de wedstrijd uitgooide.

Pirates kon niet doorkomen op Pioniers-starter Richard Orman. De Amsterdammers hadden lopers op het eerste en derde honk met één uit in de derde inning toen een dubbelspel een einde aan de scoringskans maakte. In de vierde stonden er lopers op één en twee met twee uit. In de zevende sloeg pinch-hitter Bobbie van Duuren (die was toegevoegd vanuit het tweede team) een honkslag (zijn eerste in de Hoofdklasse) en bereikte het derde honk toen linksvelder Mark-Jan Moorman een fout maakte. Van Duuren, die in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelde sinds 2001 (toen hij negen slagbeurten had als speler van Pioniers), scoorde op een OS van Bas Nooij.
In de achtste inning registreerde veteraan Edsel Martis zijn eerste Hoofdklasse-honkslag in ruim negen jaar toen hij werd ingezet als pinch-hitter met één uit. Even later werd hij uitgeschakeld in een dubbelspel toen volgende slagman Fausto Álvarez werd uitgevangen na een line drive. Net als Martis is Álvarez 44 jaar en is de tweede oudste rookie in de geschiedenis.
(23 april)HCAW wint nipt van Sparta/Feyenoord
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - Mr. Cocker HCAW won de vierde wedstrijd op rij, een nipte 3-2 overwinning vs. Sparta/Feyenoord na het breken van een 1-1 stand in de derde inning.

HCAW kreeg 28 honklopers in deze wedstrijd, maar scoorde slechts drie punten, want er bleven liefst 18 lopers op de honken achter! De Bussumers lieten viermaal de honken vol achter.
Na de honken vol te hebben achtergelaten in de eerste inning nam HCAW een 1-0 voorsprong in de tweede slagbeurt. Bas de Jong opende met een honkslag, schoof op na een wilde worp en een double van Nick Fridsma, maar werd toen op thuis uitgegooid na een grounder van Dimitri Leon. Even later scoorde Fridsma op een 'force play-grounder' van Ronald Jaarsma.
Sparta/Feyenoord reageerde onmiddellijk en kwam in de 2e2 langszij. Met één uit scoorde Jeroen Hermans (velderskeus) het gelijkmakende punt op een OS van Patrick Wabbijn.

HCAW antwoordde met twee punten in de derde inning. Bart Gabriëls opende eerste met vier wijd, maar ging uit bij een steelpoging. Hierna sloeg Sidney de Jong een double. De Jong sloeg 4-uit-4 en scoorde eenmaal om de deelnemers aan het Fantasy Baseball-spel Honkbalmanager van het Jaar van een aantal extra punten te voorzien. Nadat Kenny Berkenbosch vier wijd kreeg kwamen de honken vol toen Sparta/Feyenoord-starter Satoru Fujii ook Gino Henson van een vrije loop voorzag. De Jong scoorde hierna op een honkslag van Bas de Jong, die 3-uit-5 sloeg, gevolgd door een puntscorende vrije loop voor Nick Fridsma. Dat gaf HCAW een 3-1 voorsprong, maar meer punten werden niet gescoord, want HCAW strandde in de volgende zes slagbeurten nog eens elf lopers. In deze inning bleven drie lopers achter, omdat de inning eindigde toen Dimitri Leon uitging na een line drive en Ronald Jaarsma werd uitgevangen. HCAW liet ook de honken vol achter in de zevende en achtste inning.

Sparta/Feyenoord was ook niet in staat rond te komen, want HCAW draaide drie dubbelspelen. In de vierde inning gooide HCAW-starter Jurjen van Zijl vier wijd op Jeroen Hermans met twee uit en werd vervangen door Jos de Jong, die 3 1/3 hitloze innings gooide en de winst op zijn naam kreeg. Maar in de zevende inning slaagden de Rotterdammers er in nog een (onverdiend) punt te scoren. Met één uit bereikte Patrick Wabbijn het honk na een fout van tweede honkman Gino Henson en scoorde even later op een fout van korte stop Dimitri Leon. In de negende inning gooide closer Cliff Foster vier wijd op pinch-hitter Sil Wagenaar, maar hierna draaide HCAW hun derde dubbelspel. Een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd en leverde Foster zijn eerste save van het seizoen op.
(23 april)Almere verslaat ADO in negende inning
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Instant Holland Almere '90 verzuimde een 3-1 en een 4-2 voorspong vast te houden, maar kwam terug om ADO met 5-4 te verslaan in de negende inning en zo de eerste zege van het seizoen te boeken.

De 42-jarige veteraan René Rijst startte slechts zijn zevende wedstrijd in negen seizoenen, maar verliet de heuvel pas in de zevende inning met een 3-1 voorsprong. Echter, hij eindigde met een 'no-decision', want reliever Nick Veltkamp zag ADO langszij komen in de volgende slagbeurten. In de laatste acht seizoenen gooide Rijst in 128 wedstrijden, maar startte er daarvan slechts zes. Na vorige week in relief te hebben gegooid startte hij vandaag en kreeg slechts vier honkslagen tegen van ADO, dat toch over een aantal slagvaardige spelers beschikt.
De rechtshander begon het duel minder voortvarend toen hij vier wijd gooide op lead-off hitter Jermaine Esprit, die opschoof na een OSS en scoorde op een 2-out single van Percy Isenia. Maar hierna kwam Rijst ongeschonden uit de volgende vijf innings, waarin slechts twee lopers het tweede honk bereikten.

De Almere-aanval voorzag Rijst van het gelijkmakende punt in de tweede helft van de eerste inning, maar verzuimde een ander punt toe te voegen in deze slagbeurt. Met één uit raakte ADO-starter Jurrian Koks Eugene Kingsale met een worp. De voormalige Major Leaguer stal hierna het tweede honk en bereikte het derde op een foute aangooi van catcher Maikel Benner. Kingsale scoorde vervolgens op een honkslag van Ivanon Coffie. Even later bereikte Coffie het derde honk toen ook Bryan Engelhardt een honkslag sloeg. Toen volgende slagman Jason Halman drie slag kreeg sprong de bal weg bij catcher Benner, waarop Coffie probeerde te scoren. Benner kreeg de bal op tijd weer onder controle, tikte Coffie uit voor de plaat en completeerde een dubbelspel, want Halman was uiteraard uit met drie slag, omdat het eerste honk bezet was.
In de tweede en vierde inning had Almere lopers op het derde honk, maar kwam niet tot scoren. De ploeg scoorde daarna tweemaal in de vijfde slagbeurt. Met één uit kreeg Ivanon Coffie vier wijd en scoorde toen Bryan Engelhardt volgde met een double. Engelhardt scoorde daarna zelf op een 2-out single van Randy Daal, die 3-uit-4 sloeg.

ADO kwam terug met een punt in de zevende inning. Kalian Sams opende met een infield-hit en schoof op na een one-out stootslag-honkslag van Shurty Tremus. René Rijst werd hierna vervangen door Nick Veltkamp. Sams schoof op naar het derde honk toen pinch-hitter Michel Korzeniewski een 'force play-grounder' sloeg en kon scoren toen tweede honkman Randy Daal een foute aangooi maakte bij een poging een dubbelspel te completeren.
Almere pakte het punt terug in de 2e7. Gene Kingsale opende met een stootslag-honkslag en dat betekende het einde voor ADO-starter Jurrian Koks. Jimmy Summers nam het over en kreeg twee snelle nullen, maar hierna sloeg Jason Halman een RBI-single.

In de achtste inning homerde James Rutherford voor ADO om de achterstand te verkleinen tot 4-3, waarna de Haagse ploeg de stand gelijk trok in de negende inning. Kalian Sams opende met een honkslag en schoof op na een OSS. Nick Veltkamp gooide toen vier wijd op de volgende slagman, maakte een foute aangooi op de volgende actie en stelde Sams in staat het gelijkmakende punt te scoren na een wilde worp. De save was 'blown' en de winst voor Rijst was weg. Na een vangbal zorgde Veltkamp voor volle honken met een vrije loop en werd vervangen door Martin Kuipers, die de inning afsloot met een groundout.
Kuipers zou de winnende werper worden, want Almere kwam terug met een punt in de 2e9. Jimmy Summers gooide vier wijd op lead-off hitter Ivanon Coffie, die naar drie opschoof toen Jason Halman een one-out double sloeg. Summers zette de honken daarna vol door Randy Daal opzettelijk vier wijd te geven en zo een gedwongen loop op te zetten. Pinch-hitter Ferd van Stekelenburg volgde daarna met een langzame grounder richting tweede honkman Berry van Driel, die niet richting thuis gooide om het punt te voorkomen, omdat er mogelijk geen kans was de scorende Coffie uit te schakelen, maar in plaats daarvan Van Stekelenburg op één uitgooide. Maar het sloot wel de wedstrijd af, want Almere won met 5-4.
(23 april)Kinheim dient Neptunus eerste verlies toe
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim stond met 7-3 achter, maar kwam toen tot een rally van acht runs in de zesde inning om DOOR Neptunus met 11-8 te verslaan en de Rotterdammers de eerste nederlaag van het seizoen toe te dienen.

In de eerste vijf innings was het Neptunus dat in dit duel de toon zette. De regerend kampioen nam een 3-0 voorsprong in de tweede inning, die begon met een lead-off homerun van Jurriaan Korff, die 4-uit-5 sloeg. Met één uit sloeg Jeffrey Arends een double, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Jeroen Sluijter. Een honkslag van Johnny Balentina stelde Sluijter in staat te scoren, maar Balentina werd zelf op twee uitgeschakeld toen hij probeerde van zijn single een double te maken.
Kinheim antwoordde met twee runs in de 2e2. Met één uit sloeg Edward Illidge een double en kreeg Roel Koolen vier wijd. Illidge schoof op na een 'force play-grounder' van Robin Longhurst, waarna de honken vol kwamen toen de Tsjechische starter Leoš Kubát vier wijd gooide op Wouter Heemskerk. Denny Beljaards volgde daarna met een RBI-single en Longhurst scoorde toen Danny Rombley vier wijd kreeg. Maar Kinheim liet de honken vol achter toen René Cremer de inning afsloot met een gedwongen loop-grounder.
In de derde inning pakte Neptunus een punt terug toen Yuji Nerei een honkslag sloeg en scoorde op een 2-out 'force play' fout van korte stop René Cremer, maar dit keer strandde ook Neptunus drie lopers. Nog een punt werd toegevoegd in de vierde inning toen Jeroen Sluijter een double sloeg en scoorde op een honkslag van Benjamin Dille.
In de 2e4 kwam Kinheim eenmaal tot scoren. Roel Koolen opende met een honkslag en scoorde op een grounder om de stand op 5-3 te brengen.
Neptunus verhoogde de voorsprong naar 7-3 in de vijfde inning op een basesloaded, one-out, 2-run double van Jeroen Sluijter, die 4-uit-4 sloeg, tweemaal scoorde en vier RBI's had. Net als Sidney de Jong in HCAW's wedstrijd had ook Sluijter een goede dag voor de deelnemers aan het Fantasy Baseball-spel Honkbalmanager van het Jaar, die hem op hun roster hebben staan.

Met een ogenschijnlijk comfortabele 7-3 voorsprong verving Neptunus starter Leoš Kubát na vijf innings. Maar hierna ging het de kant van Kinheim op, want de ploeg kwam tot een rally van acht punten en nam een 11-7 voorsprong. Jan Naterop nam het over van Kubát in de zesde inning en werd verwelkomd met een double van Roel Koolen, die 3-uit-4 sloeg. Met één uit kreeg Wouter Heemskerk vier wijd en kwamen de honken vol na een honkslag van Denny Beljaards en dat was de eerste van zeven opeenvolgende honkslagen. Nadat Danny Rombley met een honkslag een punt binnensloeg werd Naterop vervangen door Gregory Gustina, die RBI-singles tegen kreeg van René Cremer, Dirk van 't Klooster (2-run) en Tjerk Smeets. Een honkslag van Edward Illidge zorgde opnieuw voor volle honken, gevolgd door een 2-run double van Roel Koolen, zijn tweede double in deze slagbeurt. Illidge scoorde hierna het achtste punt in de inning op een grounder van Robin Longhurst. In deze wedstrijd scoorden alle Kinheim-spelers minimaal één punt.

Neptunus kon niet meer terugkomen en voegde nog slechts één run aan het totaal toe. Dat kwam tot stand in de zevende inning op Duko Jansen, die starter David Bergman in de vijfde inning was opgevolgd. Jansen gooide vier wijd op Melfried Comenencia, die helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een 2-out double van Jeroen Sluijter.
(23 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 24 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.