Grand Slam
Honkbal Verslagen
24 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 24 juni
Kinheim wint laat vs. HCAW
Pirates wint op 8e inning rally
Balentina viert mijlpaal met winst
Kops leidt Pioniers naar winst



Kinheim wint laat vs. HCAW
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Koploper Corendon Kinheim scoorde zaterdagmiddag vijf runs in de laatste twee innings om met 9-4 te winnen van Mr. Cocker HCAW, dat nog altijd op de vijfde plaats staat.

HCAW nam een 3-0 voorsprong in de tweede inning, maar wist die niet vast te houden. Tot nu toe verloor HCAW in juni vijf van hun negen gespeelde wedstrijden onder een nieuwe Hoofd Coach, waarvan drie van de laatste vier. HCAW sloot de maand mei af met zeven opeenvolgende nederlagen, gevolgd door een gelijkspel, wat uiteindelijk leidde tot een wijziging in de coaching. Vandaag stond HCAW voor de tweede maal onder leiding van inval-Hoofd Coach Roy Berrevoets, omdat huidige Hoofd Coach Patrick Vielvoye werkverplichtingen had. In het duel van vandaag keerde Bas de Jong weer terug in het outfield, terwijl Ronald Jaarsma nu weer DH was. Gino Henson keerde ook weer terug in de line-up en speelde weer op het eerste honk.


...Roel Koolen...
...4-uit-5, Homerun...
...3 Runs, 4 RBI's...
(Foto: Marco Stoovelaar)
In de tweede inning eindigde een openings-grounder van Bas de Jong in een fout van 3B Wouter Heemskerk, gevolgd door een honkslag van Nick Makkinje. De honken kwamen vol toen Kinheim-starter Patrick Beljaards een fielding fout maakte op een OSS van Bart Gabriëls. Een 'force play-grounder' van Gino Henson resulteerde hierna in een nul op het tweede honk, maar De Jong kon het eerste punt scoren. Hierna scoorde Makkinje op een OS van Martijn Meeuwis, die ook weer speelde na de afgelopen twee wedstrijden niet in actie te zijn geweest vanwege een blessure. Op de klap bereikte Henson het derde honk, waarna hij scoorde toen een foute aangooi volgde op een infield-hit van Dimitri Leon en de stand op 3-0 bracht.
Kinheim strandde twee lopers op het tweede honk in de eerste drie innings op HCAW-starter Jurjen van Zijl, maar bracht de stand in de vierde slagbeurt in evenwicht. Dirk van 't Klooster opende met een honkslag, waarna hij helemaal vanaf het eerste honk scoorde op een double van Tjerk Smeets, die zelf naar het derde honk opschoof toen Edward Illidge volgde met een single. Smeets scoorde hierna op een honkslag van Roel Koolen. Nadat Illidge gedwongen uitging op het derde honk en Wouter Heemskerk werd uitgevangen, scoorde Koolen het gelijkmakende punt op een honkslag van Denny Beljaards.
In de zesde inning nam Kinheim een 4-3 voorsprong toen Quincy Bernardus een honkslag sloeg met één uit en scoorde op een double van Wouter Heemskerk. Maar in de 2e6 kwam HCAW onmiddellijk langszij. Met één uit sloeg Bas de Jong een honkslag en scoorde op een 2-out single van Bart Gabriëls. In de voorgaande twee innings zag Kinheim-starter Patrick Beljaards beide keren de openingshitter het honk bereiken, maar kreeg toen tweemaal steun van een dubbelspel.

In de achtste inning scoorde Kinheim tweemaal en nam een 6-4 voorsprong. Roel Koolen opende met een honkslag, waarna Jurjen van Zijl werd vervangen door rookie Joep de Wit. Koolen schoof op na een OSS, maar bleef op twee staan na een grounder. Hij scoorde toen Denny Beljaards de bal vervolgens het midveld in sloeg voor een triple. De Wit werd vervangen door Kenny Berkenbosch, die werd begroet met een RBI-single van Danny Rombley, waardoor het 6-4 werd.
In de negende inning bleef Kinheim Berkenbosch goed raken. Tjerk Smeets en Edward Illidge openden met honkslagen, waarna Roel Koolen volgde met een 3-run homerun en de voorsprong verhoogde naar 9-4. Koolen sloeg 4-uit-5, scoorde drie punten en had vier RBI's, waardoor hij verantwoordelijk was voor zes van de negen runs. Berkenbosch zou nog twee hits tegen krijgen, maar deze lopers bleven op de honken achter.

HCAW kreeg twee lopers op het honk in de achtste inning toen nieuwe werper Jimmy van der Veldt vier wijd gooide op Sidney de Jong (met één uit) en Nick Makkinje (met twee uit), maar de inning eindigde toen Bart Gabriëls een grounder sloeg op Duko Jansen, die was ingebracht als reliever. In de negende inning kreeg ook Jansen steun van een dubbelspel en verdiende zijn eerste save van het seizoen.
Kinheim had vandaag 20 honkslagen, waaronder niet alleen vier van Roel Koolen, maar ook drie van zowel Dirk van 't Klooster als Tjerk Smeets. Alle negen spelers in de slagvolgorde hadden minimaal één honkslag.
(24 juni)



Pirates wint op 8e inning rally
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Zeven innings lang keek Amsterdam Pirates tegen een 1-0 achterstand aan, maar kwam daarna tot een rally van zes runs in de achtste slagbeurt om met 6-1 te winnen vs. Sparta/Feyenoord.

Afgelopen donderdagavond leidde Sparta/Feyenoord met 5-0 en 6-1, maar verloor uiteindelijk met 7-6 vs. Instant Holland Almere '90, dat de winnende punten in de 2e9 scoorde. Vandaag onderging Sparta/Feyenoord wederom een 'tough loss'. Ondanks slechts een 1-0 voorsprong, dat ene punt had misschien wel genoeg kunnen zijn. Maar uiteindelijk draaide de tegenstander het duel (opnieuw) om en won. Sparta/Feyenoord's kleine bullpen (werpers Marcel Aerts en Guy Hermans zijn het hele seizoen uitgeschakeld met blessures) dwingt Hoofd Coach Wim Martinus om zo lang mogelijk door te gaan met zijn starter (de ploeg leidt de Hoofdklasse met negen complete wedstrijden), maar het resulteert soms ook in lange innings voor sommige werpers.
Vanmiddag gooide Daan Baecke zeven solide innings. De jonge rechtshander, die recentelijk herstelde van een rugblessure, startte in vijf voorgaande wedstrijden, waarin hij totaal 16 innings gooide. Zijn optreden vandaag was zijn langste van dit seizoen, waarin hij slechts drie hits tegen kreeg en maar twee honklopers in scoringspositie zag komen in de eerste zeven succesvolle innings. Maar hij keerde terug in de achtste inning en daarin ging het mis. Baecke moet vermoeid zijn geweest op dat moment, want hij gooide viermaal vier wijd en kreeg drie hits tegen in deze slagbeurt, voordat hij werd vervangen na het gooien van 135 pitches.


...Fausto Álvarez...
...game-winning...
...3-run double...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Sparta/Feyenoord had een 1-0 voorsprong genomen in de vierde inning van dit duel, dat, eerlijk gezegd, voor het grootste deel ronduit saai was. Met één uit kreeg Jeffrey Sprott vier wijd en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde hij toen tweede honkman Björn Henrichs een fout maakte op een grounder van oud-teamgenoot Sjoerd Hermans (die in 2004 en 2005 voor Pirates speelde).
In de vijfde inning hadden de Rotterdammers lopers op het eerste en twee honk met één uit, maar volgden twee vangballen. In de zesde sloeg Jeroen Hermans (ook een oud-Piraat) een honkslag en stond op het derde honk met twee uit, maar hierna gooide Pirate-starter Robert van der Pol drie slag op Rutger Veugelers om een einde aan de inning te maken. In de zevende inning nam Raban Schalm het werpen over van Van der Pol en kreeg een one-out triple tegen van rookie Dwayne Kemp, maar opnieuw maakten twee vangballen een einde aan deze kans.

Na slechts zes honklopers te hebben gehad in de eerste zeven innings nam Pirates in de achtste inning bezit van de wedstrijd met een 6-run rally. Daan Baecke begon met een strikeout op Bas Nooij, maar kreeg toen een double tegen van Derick Francisca in kort rechtsveld. Even later scoorde hij het gelijkmakende punt toen Roderick Simon een honkslag door het midden sloeg en zelf opschoof na de aangooi richting thuis. Tyson Arishenkoff dreunde de bal hierna naar diep rechtsveld voor een ogenschijnlijke homerun, maar de bal ging net fout. Besloten werd Arishenkoff hierna opzettelijk vier wijd te geven, maar een normale vrije loop volgde daarna voor Boudewijn van Elswijk. Vervolgens sloeg Fausto Álvarez de bal langs de rechtsveld-foutlijn voor een double, waarmee hij de honken leegveegde en Pirates een 4-1 voorsprong bezorgde. Baecke kon zijn controle daarna niet meer terugkrijgen en Home Plate Umpire Henri van Heijningen (die een prima middag achter de plaat had) kon niets anders doen dan zijn worpen als wijd te beoordelen, resulterend in vrije lopen voor Ralph Lagas en Kevin Gerard. Baecke werd hierna vervangen door Rudy Seebus. Met de honken vol gooide de rookie drie slag op Mark Kan, maar even later maakte tweede honkman Dwayne Kemp een fout op een hard geslagen bal van Bas Nooij, resulterend in nog eens twee runs en een 6-1 voorsprong voor Pirates. Een grounder maakte eindelijk een einde aan de slagbeurt.
In de negende inning zag Sparta/Feyenoord pinch-hitter Marwin Kleinmoedig nog het honk bereiken met vier wijd, maar een gedwongen loop maakte daarna een einde aan de wedstrijd. Het maakte een winnende werper van Maarten Mulder, die het werpen in de vorig inning had overgenomen van Raban Schalm.
(24 juni)



Balentina viert mijlpaal met winst
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus had twee 4-run rallies en besliste de wedstrijd met de tweede op weg naar een 9-3 overwinning zaterdagavond vs. ADO.

...Johnny Balentina...
...600 wedstrijden...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Met de overwinning vierde Neptunus-catcher Johnny Balentina zijn 600e wedstrijd in de Hoofdklasse. De routinier werd slechts de elfde speler in de geschiedenis die deze mijlpaal bereikte.

Nadat voormalig Neptunus-aas Rob Cordemans vijf van de eerste zes slagmensen had uitgeschakeld (de ander ging uit bij een steelpoging), kreeg de rechtshander vier onverdiende punten tegen in de derde slagbeurt. Cordemans gooide eerst vier wijd op Evert-Jan 't Hoen, die sneller dan verwacht weer in de line-up stond. Begin deze week werd bericht dat hij vorige week tijdens het Europa Cup-toernooi een hamstring-blessure had opgelopen, maar vandaag speelde hij op het derde honk. 't Hoen bereikte het tweede honk toen een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Jeffrey Arends, waarna Cordemans drie slag gooide op Jeroen Sluijter, die verdedigend van het derde honk naar de korte stop-positie was opgeschoven. Een honkslag van volgende slagman Johnny Balentina werd gevolgd door een foute aangooi vanuit het linksveld, waardoor Neptunus het eerste punt kon laten aantekenen. Hierna scoorde Arends op een infield-hit van Benjamin Dille. Raily Legito kreeg vervolgens drie slag, maar een andere foute aangooi volgde daarna na een infield-hit van Yuji Nerei, die Balentina in staat stelde te scoren. Even later bracht Dille de stand op 4-0 toen hij scoorde op een honkslag van Lennart Koster.

ADO kwam onmiddellijk terug door drie punten te scoren in de vierde inning, die eveneens allen onverdiend waren! Shurty Tremus en Harvey Monte openden met honkslagen, waarna een vangbal volgde. Een 'force play-grounder' van Kalian Sams leek toen een nul op te leveren op het derde honk, maar daar maakte Evert-Jan 't Hoen een fout en kwamen de honken vol. Een honkslag van Berry van Driel resulteerde toen in ADO's eerste punt en hierna betekende een vangbal op fout gebied de tweede nul in de inning. Maar een vrije loop met volle honken van James Rutherford en een infield-hit van Maikel Benner bezorgden ADO nog twee runs en verkleinden de achterstand tot 4-3.

Neptunus reageerde met vier runs in de tweede helft van de vierde inning met twee uit en besliste daarmee de wedstrijd. Jeffrey Arends (double) stond op het tweede honk met twee uit toen Johnny Balentina het honk bereikte met een infield-hit, die werd gevolgd door een puntscorende foute aangooi. Balentina stal het tweede honk en schoof op na de zesde foute aangooi van ADO. Hij scoorde vervolgens op een honkslag van Benjamin Dille. Na een vrije loop voor Raily Legito volgde Yuji Nerei met een 2-run triple en bracht de stand op 8-3.
In de zevende inning scoorde Neptunus nog een punt toen Raily Legito opende met een homerun op rookie Dennis Burgersdijk, die net op de heuvel was gekomen als opvolger van Rob Cordemans.

Met een 8-3 voorsprong voor Neptunus sloeg in de eerste helft van de vijfde inning plotseling de vlam in de pan. In de eerste vier innings was er geen enkele aanleiding geweest die hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Wat de reden ook was, Harvey Monte was de slagman voor ADO met één uit toen twee hoge pitches van Neptunus-starter Gregory Gustina leidden tot een discussie en zelfs het leeglopen van de dug-outs. Nadat de 'brawl' ten einde was gekomen stuurde Home Plate Umpire Fred van Groningen Schinkel ADO-eerste honkman Percy Isenia, die stond in te slaan, en Neptunus-werper Diegomar Markwell (die niet speelde), plus coaches Paul van den Oever (Neptunus) en Mike Crouwel (ADO) van het veld. Toen het duel werd hervat stond Monte nog steeds aan slag en sloeg een honkslag. Michel Korzeniewski, de pinch-hitter voor de weggestuurde Percy Isenia, sloeg ook een honkslag, maar hierna volgden een vangbal en een strikeout.
Even later moest Van Groningen Schinkel nog een speler wegsturen in een heel andere situatie. In de 2e5 had Neptunus-linksvelder Jurriaan Korff kritiek op de balbeoordeling toen hij een gecallde drie slag kreeg en werd door de ervaren umpire weggestuurd.
Bijna een maand geleden, op 27 mei, waren ADO en Neptunus samen ook al betrokken bij een bench-clearing brawl, resulterend in het wegsturen van twee spelers en twee coaches.

Neptunus-starter Gregory Gustina gooide zes innings en had daarin drie strikeouts. In de zesde had ADO eveneens twee honklopers met één uit, maar opnieuw maakten een vangbal en een strikeout een einde aan de slagbeurt.
Martijn Nijhoff nam het werpen over in de zevende inning, gooide drie innings en verdiende zijn derde save van het seizoen.
(24 juni)



Kops leidt Pioniers naar winst
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Konica Minolta Pioniers scoorde zaterdagavond drie punten in de eerste inning en zouden met 4-1 gaan winnen vs. Instant Holland Almere '90.
Roger Kops gooide het gehele duel voor Pioniers, had vijf strikeouts en kreeg slechts zeven honkslagen tegen. Dit was zijn eerste complete wedstrijd van het seizoen in tien starts.

Almere, dat in de laatste vijf wedstrijden drie opmerkelijke comebacks had in de laatste twee innings en daardoor won, was vanavond niet in staat het duel in hun voordeel om te draaien tegen Pioniers. De ploeg uit Hoofddorp scoorde drie runs in de eerste inning en dat verschil was groot genoeg om de gehele wedstrijd vast te houden.
Almere speelde vanavond opnieuw zonder hun regliere linksvelder Eugene Kingsale, die donderdagavond in de line-up terugkeerde na de twee wedstrijden van vorig weekeinde te hebben gemist vanwege een blessure. Kingsale was herstellende van deze blessure en speelde uit voorzorg vanavond niet.

In de openingsslagbeurt scoorde Pioniers hun drie punten met twee uit op veteraan-werper René Rijst. Na twee grounders sloegen Glenn Romney en Dè Flanegin een honkslag. Een infield-hit van Mark Duursma resulteerde hierna in het eerste punt, gevolgd door een 2-run double van Glennsig Polonius.
Pioniers scoorde het vierde punt in de achtste inning. Met één uit bereikte Michael Duursma het honk na een infield-hit, kreeg het tweede honk na schijn van reliever Erik Remmerswaal en scoorde op een 2-out single van Glenn Romney.
Tussen de eerste en achtste slagbeurt bereikte Pioniers regelmatig het honk, maar strandde tien lopers, waarvan zeven in scoringspositie.
In de tweede inning had de ploeg lopers op het eerste en derde honk met twee uit. In de derde inning bleef een loper op het tweede honk achter. In de vierde kreeg Pioniers hun eerste twee slagmensen op de honken, maar een dubbelspel en een gedwongen nul maakten een einde aan de scoringskans. In de vijfde en zesde inning bleef opnieuw een loper op het tweede honk achter. In de zevende beurt kregen de Hoofddorpers alle honken in bezit met één uit, resulterend in een werperswissel. Erik Remmerswaal nam het over van starter René Rijst en sloot de inning af met een binnenhoog en een groundout.

Almere kreeg veel minder scoringskansen, voordat het hun enige punt scoorde in de negende inning. In de eerste inning opende Randy Daal met een honkslag en stal het tweede honk, maar strandde daar. In de tweede slagbeurt sloeg Jason Halman een honkslag met één uit. Maar hierna kreeg Ferd van Stekelenburg drie slag, terwijl Halman het tweede honk aan het stelen was. Halman werd echter ook uitgegeven, omdat Van Stekelenburg vanwege het hinderen van catcher Mark Duursma, waardoor de inning eindigde met dit zeldzame dubbelspel. In de vierde inning opende Sidney Ensermo met een double en schoof op naar drie naar een grounder. Ensermo probeerde hierna te scoren op een grounder richting eerste honk van Bryan Engelhardt, maar werd op de plaat uitgegooid. Pioniers-starter Roger Kops schakelde hierna acht slagmensen op rij uit, voordat Almere twee lopers achterliet in de zevende inning.
Uiteindelijk wist Almere in de negende inning nog tot scoren te komen. Sidney Ensermo kreeg vier wijd en schoof op naar het derde honk op een one-out single van Bryan Engelhardt, waarna hij scoorde op een OS van Giovanni Samboe.
(24 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 25 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.