Grand Slam
Honkbal Verslagen
22 juni 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Donderdag 22 juni
Neptunus verslaat HCAW
Pioniers komt terug vs. ADO
Kinheim-rookie 'one-hits' Pirates
Opmerkelijke comeback zege Almere



Neptunus verslaat HCAW
English | Line Score | Box Score | Neptunus' vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - DOOR Neptunus speelde donderdagavond de eerste wedstrijd na hun terugkeer uit Italië waar het op een teleurstellende vijfde plaats eindigde in het toernooi om de Europa Cup. Nu moet het de aandacht weer richten op de reguliere competitie, waarin het de leiderspositie afgelopen weekend verloor terwijl men in Grosseto was. Vanavond brak Neptunus een 3-3 stand in de zevende inning en won met 5-3 vs. Mr. Cocker HCAW, dat hierdoor op de vijfde plaats blijft staan.


...Jeroen Sluijter...
...500 wedstrijden...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Voor de wedstrijd werd derde honkman Jeroen Sluijter in het zonnetje gezet, want hij speelde vanavond zijn 500ste wedstrijd in de Hoofdklasse. Sluijter, die zijn loopbaan begon bij Zwijndrecht, debuteerde in 1994 in de Hoofdklasse als speler van Twins, bij wie hij ook in 1995 speelde. Na in 1996 uitgekomen te zijn voor ADO verhuisde de infielder naar Neptunus, waar hij nu sinds 1997 in zijn tiende seizoen voor de club speelt. Sluijter ontving het Bondsonderscheidingsteken uit handen van Hans Meijer, de directeur van het KNBSB Bondsbureau, want hij werd het 27ste lid van de exclusieve '500-Club'. In de wedstrijd had Sluijter twee van Neptunus' twaalf honkslagen en scoorde eenmaal. In de negende inning werd de wedstrijd afgesloten met een fraaie vangbal op fout gebied van Sluijter over het hekwerk achter het derde honk. HCAW had ook iets te vieren, want hun midvelder Ronald Jaarsma speelde vanavond in zijn 400ste Hoofdklasse-duel. Het toeval wil dat Jaarsma in de Hoofdklasse debuteerde als speler van Neptunus in 1996. Tijdens het seizoen 1999 verhuisde Jaarsma naar HCAW.


...Ronald Jaarsma...
...400 wedstrijden...
(Foto: Marco Stoovelaar)
HCAW opende de score met twee punten in de eerste inning op Diegomar Markwell. Met één uit sloeg Ronald Jaarsma een double en schoof op na een honkslag van Sidney de Jong. De honken kwamen vol toen Markwell Bas de Jong raakte met een worp. Hierna leverde rookie Nick Makkinje een RBI-single af, die werd gevolgd door een fout in het midveld, resulterend in nog een punt. Maar vervolgens maakten een foul-fly en een strikeout een einde aan de slagbeurt.
Neptunus kwam terug met drie runs in de derde inning op Jos de Jong, die zijn eerste start van het seizoen maakte. Jeffrey Arends begon met een double, waarna Jeroen Sluijter volgde met een infield-hit. De twee scoorden op een driehonkslag van Johnny Balentina, die momenteel aan een MVP-seizoen bezig is. Even later scoorde Balentina op een honkslag van Benjamin Dille en bezorgde Neptunus een 3-2 voorsprong.

Na vier puntloze innings kwam HCAW langszij in de zevende inning. In de vierde inning was rookie Diederik Klaassen begonnen met een vrije loop, maar strandde op het derde honk. Nu, drie innings later, had HCAW meer geluk en scoorde het gelijkmakende punt op back-to-back doubles. Met twee uit sloegen Sidney de Jong en Bas de Jong tweehonkslagen en brachten de stand op 3-3.
Maar dit keer antwoordde Neptunus onmiddellijk met een punt in de 2e7. Jeroen Sluijter begon met een double, waarna hij trachtte te scoren op een honkslag van Johnny Balentina, maar toen op thuis werd uitgegooid. Balentina bereikte het tweede honk op de aangooi naar thuis, waarna hij opnieuw het leidende punt scoorde, dit keer op een 2-out single van Raily Legito, die zelf werd uitgegooid bij een poging op te schuiven.

In de achtste inning, met een 4-3 voorsprong, nam Jan Naterop het werpen over van Diegomar Markwell, die zijn 'league-leading' achtste overwinning van het jaar boekte.
Neptunus voegde een 'insurance run' toe in de achtste inning. Yuji Nerei begon met een honkslag op rookie Joep de Wit, die net het werpen had overgenomen van Jos de Jong. Nerei schoof op na een OSS van Lennart Koster, waarna Jurriaan Korff drie slag kreeg en Kenny Berkenbosch ingebracht werd als opvolger voor De Wit. Maar de voormalige prof kreeg een RBI-single tegen van Calvin Martinus, zijn eerste in zijn Hoofdklasse-loopbaan, want vanavond debuteerde hij op het hoogste niveau. Martinus, de zoon van voormalig Neptuniaan en huidig Sparta/Feyenoord's Hoofd Coach Wim Martinus, was in de derde inning als linksvelder ingevallen voor routinier Melfried Comenencia. In de voorgaande inning had Comenencia een hamstring-blessure opgelopen toen hij een vangbal maakte op een uithaal van Ralph Milliard. Dit is de tweede hamstring-blessure voor een Neptunus-veteraan, want Evert-Jan 't Hoen liep vorige week hetzelfde op in de tweede wedstrijd in Italië.
(22 juni)



Pioniers komt terug vs. ADO
English | Line Score | Box Score | ADO's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
DEN HAAG - Konica Minolta Pioniers stond na drie innings met 2-1 achter, maar scoorde toen driemaal in de vierde inning op weg naar een 6-5 overwinning en diende ADO hun eerste thuis-nederlaag van het seizoen toe.
Voor Pioniers was dit de eerste wedstrijd na het succesvolle toernooi in Praag (Tsjechië), waar de ploeg zondag de Europese CupWinners Cup won. Aanstaande zondag, als men de eerste thuiswedstrijd speelt na terugkomst, zal de ploeg worden geëerd.

ADO verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden, waarna het achter de feiten bleef aanlopen en uiteindelijk met lege handen stond. Dit was een verdedigend slechte wedstrijd, want beide ploegen maakte samen tien fouten, waaronder zes van de thuisploeg. Beide ploegen scoorden elk slechts één verdiend punt. Alle overige negen punten kwamen als onverdiend in de boeken!
ADO nam hun eerste voorsprong op de Amerikaanse starter Raul Quiroz in de eerste inning. Met twee uit sloegen Berry van Driel en Percy Isenia een honkslag. Met lopers op het eerste en tweede honk sloeg ook Harvey Monte een honkslag. Op deze klap liep Van Driel door naar thuis en zou zijn uitgetikt door catcher Mark Duursma, maar die maakte een fout, resulterend in het openingspunt.
Pioniers kwam langszij in de derde inning na de inning ervoor drie lopers te hebben achtergelaten. Michael Duursma opende met een vrije loop, schoof op na een infield-hit en een OSS, waarna hij scoorde op een grounder van zijn broer Mark Duursma. Dit was Pioniers' enige verdiende punt in het duel.
ADO reageerde onmiddellijk en hernam de leiding in de 2e3, de enige keer dat de ploeg gelijk terug wist te komen. Jermaine Esprit begon met een infield-hit, schoof op na een fout van Raul Quiroz en scoorde toen korte stop Michael Duursma een foute aangooi produceerde na een grounder van Berry van Driel.

In de vierde inning voegde Pioniers drie onverdiende runs toe om een 4-2 voorsprong te nemen. Met één uit kreeg Mark-Jan Moorman vier wijd en bereikte het derde honk toe 3B Marvin Bleij dit keer een foute aangooi maakte op een grounder van Marcel Venema, die zelf hierdoor het tweede honk kon bereiken. Een andere foute aangooi volgde, dit keer na een grounder van Jefferson Muzo richting 2B Berry van Driel, die de bal langs catcher Maikel Benner gooide in een poging Moorman uit te schakelen, maar die scoorde nu in plaats daarvan het gelijkmakende punt. Met lopers op twee en drie was een zelfde grounder van Michael Duursma nu wel succesvol, want Venema werd op de plaat uitgegooid. Maar hierna volgde Edwin de Graaf met een RBI-double en Glenn Romney met een RBI-single om Pioniers een 4-2 voorsprong te geven.
In de zesde inning voegde ADO een punt toe. De ploeg kreeg de honken vol met nul uit, maar scoorde slechts eenmaal (en dat was ook nog eens ADO's enige verdiende punt). Percy Isenia begon met een vrije loop en scoorde op een grounder met volle honken van Maikel Benner. De honken kwamen opnieuw vol toen de volgende slagman ook vier wijd kreeg, waarna Raul Quiroz werd vervangen door Erik Jan Lind. Hij moest het opnemen tegen pinch-hitter Kalian Sams, maar die sloeg in een dubbelspel en maakte een einde aan deze grote scoringskans.

Pioniers nam meer afstand door tweemaal te scoren in de achtste inning en de punten waren wederom onverdiend. Met één uit bereikte Glennsig Polonius het honk na een fout van 1B Percy Isenia, wat betekende dat alle ADO-infielder nu een fout hadden gemaakt (overigens werden alle zes fouten in het infield gemaakt). Mark-Jan Moorman kreeg hierna vier wijd, waarna starter Jurrian Koks werd opgevolgd door Dennis Burgersdijk, die debuteerde in de Hoofdklasse. Eén van Burgerdijk's eerste worpen was een wilde worp, waardoor beide lopers opschoven. Na een vangbal scoorde Polonius toen 2B Berry van Driel zijn tweede fout van de avond maakte, opnieuw na een grounder van Jefferson Muzo. Een infield-hit van Michael Duursma stelde hierna Moorman in staat te scoren en de voorsprong te verhogen naar 6-3.
ADO scoorde ook twee punten in de achtste inning. Uiteraard waren ook die onverdiend. Met één uit sloeg Harvey Monte (die 3-uit-4 sloeg) een double en bereikte Marvin Bleij het honk met een infield-hit. Erik Jan Lind werd vervangen door Tommy van Limburg, maar die zette de honken vol door vier wijd te gooien op Maikel Benner. Een strikeout volgde, maar wat hierna de derde nul zou zijn geweest eindigde in een 2-run error toen 3B Marcel Venema in de fout ging op een klap van Kalian Sams. Van Limburg werd opgevolgd door Dave Draijer, die de inning afsloot met een vangbal.
In de negende inning liet Pioniers drie lopers achter, maar de voorsprong van één punt bleek genoeg, want Draijer zorgde voor drie nullen op rij in de 2e9 en sloot de wedstrijd af met drie slag voor Percy Isenia.
(22 juni)



Kinheim-rookie 'one-hits' Pirates
English | Line Score | Box Score | Kinheim's vorige wedstrijd | Pirates' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HAARLEM - Corendon Kinheim shutout Amsterdam Pirates donderdagavond met 7-0 en een rookie kreeg slechts één honkslag tegen in de acht innings die hij gooide.


...Jean-Paul Gulinck...
...één hit, 8 innings...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Rookie Kinheim-linkshander Jean-Paul Gulinck kreeg slechts één honkslag tegen in zijn derde Hoofdklasse-start, terwijl hij tot zesmaal drie slag kwam en drie keer vier wijd gooide. In de eerste vier innings stond Gulinck maar één slagman tot de honken toe en dat was toen hij de tweede inning begon met vier wijd voor Boudewijn van Elswijk. Maar hierna volgde een dubbelspel. Na negen slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Gulinck een one-out double tegen van Fausto Álvarez, die aanvankelijk verkeerd werd beoordeeld door midvelder Danny Rombley, waarna die niet meer in staat was de bal te vangen. Met Álvarez op het tweede honk schakelde Gulinck de volgende acht slagmensen weer op rij uit. In de achtste inning gooide hij vier wijd op Fausto Álvarez, die één van de weinige Pirates-slagmensen leek te zijn die een goed oog had voor de linkshander. Andere slagmensen gingen op verkeerde pitches af en hielpen Gulinck zo. Met Álvarez op het eerste honk gooide Gulinck drie slag, maar gaf hierna vier wijd aan Björn Henrichs. De linkshander volgde opnieuw met drie slag en zag de inning (de enige waarin Pirates twee honklopers had) worden afgesloten met een 'force play-grounder'. In de negende inning nam Jimmy van der Veldt de pitching over, kreeg een lead-off single tegen van Derick Francisca, maar volgde met drie nullen.

Kinheim nam een 2-0 voorsprong in de tweede inning op Pirates-starter Bobbie van Duuren. Tjerk Smeets opende met een honkslag en bereikte het tweede honk toen een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Edward Illidge. Roel Koolen volgde met een RBI-double. Later in de inning scoorde Illidge op een one-out OS van Floris Morang.
Kinheim verdubbelde de voorsprong in de derde inning. Met één uit werd René Cremer geraakt door een worp, waarna de honken vol kwamen toen Dirk van 't Klooster en Tjerk Smeets een honkslag sloegen. Een OS van Edward Illidge en een infield-hit van Roel Koolen brachten de stand hierna op 4-0.

In de zesde inning scoorde Kinheim opnieuw tweemaal. Roel Koolen begon met vier wijd en scoorde toen Robin Longhurst volgde met een tweehonkslag. Hierna scoorde Longhurst zelf op een honkslag van Floris Morang, die het einde betekende voor Van Duuren. Pim Walsma nam het over en gooide drie solide innings met twee strikeouts en een goede controle. In de zevende inning kreeg hij Kinheim's zevende punt tegen. Met een loper op het eerste honk resulteerde een double play-grounder in slechts één uit en een fout op het eerste honk. Een honkslag van Edward Illidge verhoogde de stand toen naar 7-0.
(22 juni)



Opmerkelijke comeback zege Almere
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Sparta/Feyenord's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Instant Holland Almere '90 beleefde donderdagavond een opmerkelijke 7-6 comeback om met 7-6 te winnen vs. Sparta/Feyenoord.
Almere stond met 5-0 en 6-1 achter en had slechts één honkslag op Satoru Fujii in de eerste zeven innings, terwijl de ploeg verdedigend zevenmaal in de fout ging. Maar hierna scoorde Almere zes punten in hun laatste drie slagbeurten om te winnen. Sparta/Feyenoord 'outhit' Almere 11-4 en had slechts één veldfout, maar die was wel beslissend en vormde de inleiding tot twee onverdiende punten met twee uit in de negende inning.

Sparta/Feyenoord opende de score gelijk in de eerste inning toen het twee onverdiende punten scoorde. Lead-off hitter Ramphis Trinidad bereikte het honk na een vangfout van midvelder Bryan Engelhardt. Met één uit sloeg Jeffrey Sprott een honkslag, gevolgd door een RBI-infield-hit van Jeroen Hermans. Een double-steal werd hierna gevolgd door een foute aangooi van catcher Jason Halman, die Sprott in staat stelde het tweede punt te scoren.
Een volgend onverdiend punt werd gescoord in de tweede inning. Met één uit stond Dwayne Kemp op het eerste honk, Die schoof op na een one-out single van Ramphis Trinidad en scoorde vervolgens op een foute aangooi van werper Forstin Coenraad op een grounder van Nick Eppinga.
In de derde inning werd de voorsprong verhoogd naar 4-0. Jeroen Hermans sloeg een honkslag en stal twee, waarna hij scoorde op een 2-out single van Patrick Wabbijn. Volgende slagman Dwayne Kemp bereikte hierna het honk na een fout van korte stop Ivanon Coffie, waarna Coenraad werd vervangen door Erik Remmerswaal. De ervaren rechtshander zou nog slechts twee runs tegen krijgen, de resterende 6 1/3 inning gooien en de winnende werper worden.
In de vierde inning bracht Ramphis Trinidad de stand op 5-0 toen hij een infield-hit sloeg, waarna hij scoorde op een one-out single van Jeffrey Sprott.

Sparta/Feyenoord's starter Satoru Fujii schakelde de eerste negen slagmensen die hij zag op rij uit, maar gooide toen vier wijd op Eugene Kingsale (terug in de line-up) en Randy Daal in de vierde inning. Kingsale zou Almere's eerste punt gaan scoren op een honkslag van Bryan Engelhardt, die de enige was op Fujii in de zeven innings die hij gooide. Hierna schakelde Fujii de volgende acht slagmensen weer op rij uit. De Japanse rechtshander had acht strikeouts, maar gooide ook vijf keer vier wijd.
In de zevende inning pakte Sparta/Feyenoord het punt terug. Met twee uit sloeg Orson Slaats een honkslag en bracht de stand op 6-1 toen hij scoorde op een honkslag van Patrick Wabbijn, die 3-uit-5 sloeg en twee RBI's had. Maar dit was het laatste punt voor de Rotterdammers, terwijl Almere de wedstrijd in hun voordeel ging omdraaien.

In de 2e7 kreeg Fujii problemen met zijn controle. Hij begon de inning met vier wijd voor Ivanon Coffie en Bryan Engelhardt, gevolgd door een wilde worp. De twee scoorden daarna op opofferingsslagen van Jason Halman en Sidney Ensermo, waardoor het 6-3 werd.
In de achtste inning nam Sander Klop het werpen over van Fujii. Met één uit kreeg die een honkslag tegen van Ramphis Trinidad, waarna Randy Daal werd geraakt door een worp en Ivanon Coffie vier wijd kreeg. Bryan Engelhardt volgde met een 2-run single, die de achterstand verkleinde naar slechts 6-5. Klop herstelde zich en schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit om de inning af te sluiten.

In de 2e9, met een 6-5 achterstand, opende Ferd van Stekelenburg met een grounder richting derde honk, maar eerste honkman Jeffrey Sprott maakte toen een fout na de aangooi. Frank van Leeuwen kreeg vervolgens vier wijd, waarna een stootslag van Wesley Bernaruds geen nul opleverde en de honken volzette. Van Leeuwen werd op het tweede honk vervangen door pinch-runner Manuel Dame, maar opnieuw leek Sander Klop zich te herstellen en gooide drie slag op Eugene Kingsale en Randy Daal. Maar hierna dreunde Ivanon Coffie een 'volle bak pitch' het midveld in voor een 2-run single waarop Van Stekelenburg en Dame scoorden en Almere een opmerkelijke 7-6 comeback-zege opleverde.
(22 juni)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 22 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.