Grand Slam
Honkbal Verslagen
29 april 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 29 april
Pioniers wint ruim vs. Neptunus
HCAW rallies naar ruime winst
ADO bijna perfect
Kinheim 'outscores' Almere



Pioniers wint ruim vs. Neptunus
English | Line Score | Box Score | Pioniers' vorige wedstrijd | Neptunus' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers brak zaterdag een 2-2 stand in de derde inning op weg naar een ruime 11-2 zege vs. DOOR Neptunus.

Pioniers' startende werper Roger Kops had zaterdag opnieuw een prima optreden, want hij kreeg zeven honkslagen tegen in acht innings en schakelde 13 van de laatste 14 slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit, waarvan de laatste elf op rij. Met de winst verhoogde de rechtshander zijn 'record' naar 3-0. In de eerste en vijfde slagbeurt werd Kops gesteund met een dubbelspel. Tommy van Limburg gooide de negende inning en zorgde voor drie nullen, waardoor de laatste 14 Neptuniaanse slagmensen op rij werden uitgeschakeld.
Linkshander Diegomar Markwell startte voor Neptunus, kreeg vijf hits en zes runs tegen en moest zijn eerste nederlaag van het seizoen incasseren.

Vier van de honkslagen op Roger Kops kwamen in de tweede inning, waardoor Neptunus een 2-0 voorsprong nam. Met één uit bereikte Jurriaan Korff het honk met een infield-hit, waarna de honken volkwamen toen Evert-Jan 't Hoen en Melfried Comenencia een honkslag sloegen. Jeffrey Arends volgde hierna met een 2-run single. Een binnenhoog en een groundout maakten een einde aan de inning en Neptunus zou hierna nog slechts vier honklopers krijgen, waarvan er maar één voorbij het eerste honk zou komen.
Pioniers bracht de stand in de eigen tweede beurt onmiddellijk in evenwicht toen het ook de honken vol kreeg. Dè Flanegin, Glennsig Polonius (stootslag) en Glenn Romney begonnen de slagbeurt allen met een honkslag. Diegomar Markwell gooide hierna vier wijd op Lars Koehorst, waardoor gescoord werd. Polonius scoorde vervolgens toen Mark-Jan Moorman in een dubbelspel sloeg.

In de derde inning werd de Neptuniaanse korte stop Raily Legito geraakt door een worp met twee uit en probeerde even later het derde honk te bereiken op een honkslag van Jurriaan Korff. Legito, die de laatste speler was die het tweede honk zou bereiken, werd echter op drie uitgegooid door midvelder Edwin de Graaf.
Hierna was het Pioniers 'all the way'. In de 2e3 nam de Hoofdddorpse ploeg de leiding door tweemaal te scoren. Met één uit werd Edwin de Graaf geraakt door een worp en bereikte het derde honk toen Mark Duursma volgde met een double. Nadat Dè Flanegin met vier wijd voor volle honken zorgde scoorde De Graaf toen Glennsig Polonius een 'force play-grounder' sloeg. Maar toen tweede honkman Benjamin Dille een foute aangooi maakte bij een poging een dubbelspel te completeren was ook Duursma in staat te scoren.
Nog eens twee runs werden gescoord in de vierde inning. Mark-Jan Moorman (vier wijd) en Jaïr Roseburg (geraakt werper) stonden op de honken toen zij in de gelegenheid waren op te schuiven na een doorgeschoten bal. Moorman was hierna sneller bij de thuisplaat dan de aangooi na een grounder richting kort van Michael Duursma, waarna Roseburg scoorde toen volgende slagman Edwin de Graaf uitging op een grounder.

In de zesde maakte Pioniers een paar honkloopfouten en liep zichzelf uit de inning. Openingsslagman Mark-Jan Moorman bereikte het honk na een fout van Raily Legito en schoof op na een OSS van Jaïr Roseburg. Michael Duursma werd hierna de derde Pionier die werd geraakt door een worp. Volgende slagman Edwin de Graaf sloeg hierna een honkslag, die de lopers in beweging bracht. Moorman werd doorgestuur naar thuis, maar werd daar uitgegooid. Intussen was Duursma te ver over het tweede honk gelopen en werd ook uitgegooid, waardoor de inning ten einde kwam met een dubbelspel.
Echter, in de zevende inning kwam Pioniers tot een rally van vijf runs, waarvan drie onverdiend, omdat er twee fouten werden gemaakt. In deze beurt was het Glennsig Polonius, die 3-uit-5 sloeg, die de rally startte met een RBI-double. Twee opofferingsslagen, een fout en een honkslag van Michael Duursma zorgden voor de overige punten.
(29 april)



HCAW rallies naar grote winst
English | Line Score | Box Score | Pirates' vorige wedstrijd | HCAW's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
AMSTERDAM - Mr. Cocker HCAW scoorde zaterdag slechts drie punten in de eerste vijf innings vs. Amsterdam Pirates, maar voegde er elf toe in de laatste vier, waaronder acht in de negende slagbeurt. Maar slechts één van deze elf runs was verdiend! Al deze punten droegen bij tot een ruime 14-2 overwinning voor de Bussumers, die daardoor ongeslagen koploper bleven.

HCAW opende de score in de eerste inning toen Martijn Meeuwis een double sloeg met één uit en scoorde op een 2-out single van Sidney de Jong.
In de 2e2 kwam Pirates langszij toen HCAW tweemaal in de fout ging, maar dat resulteerde in slechts één punt. Boudewijn van Elswijk opende met een honkslag en bereikte het derde honk toen werper Patrick de Lange een foute aangooi maakte op een 'force play-grounder' van Kevin Gerard. Van Elswijk liep echter door richting thuis en werd daar uitgegooid na een aangooi van linksvelder Kenny Berkenbosch, die de bal in het outfield had opgepakt. Gerard schoof een honk op toen Remco Draijer een honkslag sloeg. Hij scoorde vervolgens toen een 'force play-grounder' van Bas Nooij werd gevolgd door een foute aangooi van Dimitri Leon, die een dubbelspel probeerde te maken. Maar een nieuwe gedwongen loop-grounder maakte een einde aan de slagbeurt.
HCAW reageerde met twee runs in de derde inning. Met één uit sloeg Bart Gabriëls een honkslag en scoorde op een double van Sidney de Jong, die zelf opschoof naar drie op de aangooi naar thuis. Even later scoorde De Jong op een honkslag van Kenny Berkenbosch. Pirates-starter Pim Walsma, die een betere controle had dan in zijn eerste twee optredens, herstelde zich en schakelde hierna zes slagmensen op rij uit, voordat hij in de vijfde inning werd gesteund met een dubbelspel.

In de zesde inning nam Robbert van der Pol het werpen over, maar was minder succesvol. De rechtshandige rookie kreeg 12 honkslagen tegen en elf punten, waarvan er tien onverdiend waren, omdat de Piratesverdediging in de laatste vier innings vijfmaal in de fout ging.
HCAW verhoogde de voorsprong naar 6-1 met drie onverdiende punten in de zesde inning. In die slagbeurt opende Kenny Berkenbosch met het honk te bereiken op een fout van rookie derde honkman Kevin Gerard, die werd gevolgd door een double van Bas de Jong. Hierna kon Berkenbosch scoren op een honkslag van Nick Fridsma, maar werd De Jong op thuis uitgegooid toen ook hij probeerde te scoren. Maar rookie Nick Makkinje volgde met een honkslag, waarna zowel Fridsma als Makkinje scoorden op een 2-out single van Ronald Jaarsma.
Pirates kwam terug met een punt in de 2e6 toen Ralph Lagas, die 3-uit-4 sloeg, een honkslag liet noteren en scoorde op een 2-out single van Kevin Gerard, zijn eerste honkslag in de Hoofdklasse.

Met een 6-2 voorsprong bracht HCAW de score buiten bereik met een 8-run rally in de negende inning op zeven hits, maar slechts één punt was verdiend, omdat er twee fouten werden gemaakt. Martijn Meeuwis opende met een triple, waarna Bart Gabriëls het honk bereikte op een fout. Sidney de Jong volgde met een RBI-double. De rally had daar gestopt kunnen worden, want er volgden twee snelle nullen, maar Van der Pol kreeg hierna vijf hits tegen en gooide eenmaal vier wijd. Eerst sloeg Nick Fridsma met twee uit een 2-run single. Een volgend punt werd gescoord op een honkslag van Nick Makkinje, die 3-uit-4 sloeg. Na een vrije loop voor Dimitri Leon volgden RBI-singles van Ronald Jaarsma en Martijn Meeuwis, waarna Bart Gabriëls bijdroeg met een 2-run double en de stand op 14-2 bracht.
HCAW speelt dit weekeinde zonder reguliere tweede honkman Gino Henson, die op Curaçao verblijft vanwege familie-omstandigheden. Martijn Meeuwis, die normaal in het outfield speelt, neemt waar voor Henson op het tweede honk.
(29 april)



ADO bijna perfect
English | Line Score | Box Score | Sparta/Feyenoord's vorige wedstrijd | ADO's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ROTTERDAM - ADO was zaterdagmiddag dicht bij een stukje geschiedenis in de wedstrijd vs. Sparta/Feyenoord. De ploeg won slechts met 1-0, maar hun drie werpers gooiden samen bijna een Perfect Game.


...Rob Cordemans...
...Bijna Perfect...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Slechts één speler van Sparta/Feyenoord bereikte het honk. Dat gebeurde in de vierde inning toen rookie Dwayne Kemp het honk bereikte met een infield-hit. Even later ging hij uit bij een poging het tweede honk te stelen. ADO-starter Rob Cordemans had de eerste tien slagmensen op rij uitgeschakeld, voordat Kemp de bal naar de linkerkant van het infield sloeg en snel genoeg was het eerste honk te bereiken met een infield-hit. Nadat Kemp was uitgegaan bij zijn steelpoging schakelde Cordemans opnieuw tien slagmensen op rij uit, voordat hij werd vervangen. Jimmy Summers nam het werpen over in de achtste inning en zorgde voor drie nullen op rij, net als closer Robin van Doornspeek in de negende inning. Buiten het tegen krijgen van slechts één honkslag gooide Cordemans tienmaal drie slag en had 105 pitches nodig in de zeven innings die hij gooide. Bijna een jaar geleden, op 7 mei, gooide Cordemans een No-Hitter tegen Amsterdam Pirates.

Aan de andere kant bereikte ADO zestien keer het honk, maar kwam slechts eenmaal tot scoren. Zesmaal bereikte de openingsslagman het honk. De ploeg liet tien lopers op de honken achter, waaronder volle honken in de tweede inning. In die slagbeurt sloegen Maikel Benner (lead-off), Marvin Bleij (met één uit) en Shurty Tremus (met twee uit) allen een honkslag, maar maakte een grounder een einde aan deze scoringskans.
In de vierde opende Maikel Benner met een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging na een pick-off. Hierna kreeg Kalian Sams vier wijd, maar volgde een dubbelspel.
In de vijfde inning opende Michel Korzeniewski met geraakt werper, maar strandde op het derde honk.

Eindelijk kwam ADO tot scoren in de zesde slagbeurt. Met één uit kreeg Maikel Benner vier wijd en scoorde toen Kalian Sams een driehonkslag sloeg. Nadat Marvin Bleij was geraakt door een worp leek Sams te scoren toen Michel Korzeniewski werd uitgevangen. Echter, Sams was te vroeg vertrokken vanaf het derde honk en werd na een appèl op het derde honk uitgegeven, zodat een dubbelspel werd gemaakt.
Het punt bleek de enige in de wedstrijd te zijn, waarin ADO heel dicht bij een stukje geschiedenis was. Slechts tweemaal werd in de 85-jarige historie waarin om de Nederlandse titel wordt gespeeld een Perfect Game gegooid. Dat gebeurde door Craig McGinnis (1989) en Eelco Jansen (1997), die het presteerden als werper voor Haarlem Nicols en Kinheim.
(29 april)



Kinheim 'outscores' Almere
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Corendon Kinheim won op een koude zaterdagavond overtuigend van Instant Holland Almere '90 met 13-4, maar maakte ook vier veldfouten.


...Denny Beljaards...
...grand slam...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Na een loper te hebben achtergelaten op het derde honk in de eerste inning, een andere op het tweede honk in de tweede en opnieuw een loper op drie in de derde slagbeurt opende Kinheim de score in de vierde inning. In de voorgaande drie innings had de openingsslagman tweemaal het honk bereikt, maar scoorde niet. In de eerste inning opende Danny Rombley met vier wijd, in de tweede bereikte Roel Koolen het honk op een fout. In de derde sloeg Rombley een stootslag-honkslag met één uit.
Maar in de vierde inning kwam Kinheim wel tot scoren en liet vier onverdiende punten aantekenen op starter René Rijst. Lead-off hitter Tjerk Smeets bereikte het tweede honk na een foute aangooi van derde honkman Ivanon Coffie. Hierna gooide Rijst drie slag op Roel Koolen, maar gaf vier wijd aan Robin Longhurst. De ervaren rechtshander herstelde zich en kwam dit keer tot drie slag op Wouter Heemskerk, maar volgde wederom met vier wijd, dit keer voor Floris Morang, waardoor de honken vol kwamen te staan. Volgende slagman Denny Beljaards, die als negende in de slagvolgorde staat, volgde hierna met een grand slam homerun om Kinheim een 4-0 voorsprong te bezorgen. Dit was slechts de tweede Hoofdklasse-homerun (en eerste grand slam) in de loopbaan van Beljaards. Beljaards, die debuteerde in 2002, sloeg zijn eerste en enige andere homerun (2-run) op 10 juli 2004 eveneens in een uitwedstrijd toen Kinheim speelde vs. Amsterdam Pirates op de Japanse werper Keisuke Kohno.


...Roel Koolen steelt het tweede honk...
...Korte stop Sidney Ensermo ontvangt de bal te laat...
(Foto: Ron Wicklert - www.eott.nl)
In de 2e4 kwam Almere terug met twee runs. Met één uit gooide Kinheim-starter David Bergman vier wijd op Ivanon Coffie en kreeg daarna een honkslag tegen van Bryan Engelhardt en een RBI-double van Randy Daal, die even later zelf scoorde op een OS van Sidney Ensermo.
Kinheim pakte één punt terug in de vijfde inning op nieuwe werper Martin Kuipers. Met twee uit sloeg Tjerk Smeets een double en scoorde op een honkslag van Roel Koolen.
Almere verkleinde Kinheim's voorsprong tot 5-3 in de 2e6 toen Ivanon Coffie een honkslag sloeg met één uit en scoorde op een double van Bryan Engelhardt. Randy Daal volgde met een honkslag, maar de inning kwam ten einde toen David Bergman vervolgens drie slag gooide op Sidney Ensermo en Ricky Daal. Hierna was Almere niet meer in staat terug te komen, terwijl Kinheim nog achtmaal tot scoren zou komen in de volgende drie innings.

In de zevende opende Danny Rombley met een triple en scoorde op een honkslag van René Cremer, die later zelf scoorde op een OS van Roel Koolen.
In de achtste voegde Rombley een RBI-single toe en scoorde zelf op een fout, die volgde op een honkslag van René Cremer, de eerste slagman op nieuwe werper Manuel Dame.
In de negende kreeg Dame een lead-off single tegen van Tjerk Smeets en zette de honken vol door vier wijd te gooien op Roel Koolen en pinch-hitter Edward Illidge, waarna Jerry Breek het werpen overnam. Maar met één uit kreeg Breek, die vorig seizoen voor Kinheim gooide, een RBI-single tegen van Floris Morang en gaf een puntscorende vrije loop aan Denny Beljaards. Danny Rombley voegde daarna nog een RBI-single toe, gevolgd door een OS van René Cremer die de stand op 14-3 bracht.
Almere kon nog slechts eenmaal tot scoren komen in de 2e9 toen Kinheim drie fouten maakte.
(29 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 29 april 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.