Grand Slam
Honkbal Verslagen
30 mei 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Dinsdag 30 mei
HCAW en Kinheim spelen puntloos gelijkspel
Almere verslaat Pioniers



HCAW en Kinheim spelen puntloos gelijkspel
English | Line Score | Box Score | HCAW's vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW en Corendon Kinheim speelden dinsdagavond een puntloze, 9-inning wedstrijd, en maakten beide een einde aan een streak. Met het 0-0 gelijkspel kwam er einde aan de 11-game winning streak van Kinheim, terwijl HCAW's 7-game losing eveneens ten einde kwam.
Het was niet mogelijk te verlengen en wel om twee redenen. Na twee innings verloor de wedstrijd bijna een uur speeltijd, omdat het duel voor 58 minuten moest worden onderbroken vanwege de laagstaande zon. Een bekend en jaarlijks terugkerend verschijnsel bij avondwedstrijden in Bussum als de zon schijnt. De andere reden waarom niet kon worden verlengd was dat toen de wedstrijd werd hervat, men simpel geen tijd meer had, vanwege de 22:50 uur curfew-regel, die stel dat na die tijd niet meer aan een nieuwe mag worden begonnen.

Er waren niet veel scoringskansen in deze wedstrijd, maar HCAW kreeg de meeste. Echter, de beslissende honkslagen kwamen (wederom) niet. HCAW bereikte negen keer het honk en liet zeven lopers achter, waarvan vier in scoringspositie. Kinheim bereikte zeven keer de honken en strandde zes lopers, waarvan slechts twee in scoringspositie.
Kinheim bereikte eenmaal het honk op starter Nick Stuifbergen, die de eerste twee innings gooide, maar niet meer terugkeerde na de onderbreking van 58 minuten voor aanvang van de derde inning. Jurjen van Zijl nam het over en gooide de resterende zeven innings. Hij kreeg een honkslag tegen in de derde inning met twee uit en daarna één met één uit in de vierde. In deze laatste inning schoof Dirk van 't Klooster, die de honkslag sloeg, op toen Quincy Bernardus vier wijd kreeg met twee uit, maar een vangbal op fout gebied volgde. Vanaf hier schakelde Van Zijl 12 slagmensen op rij uit, voordat hij in de achtste een infield-hit tegen kreeg van Denny Beljaards, die drie bereikte toen Danny Rombley volgde met een honkslag, maar hierna gebeurde niets meer.

HCAW bereikte acht keer het honk in vier innings op Kinheim's rookie starter Jean-Paul Gulinck, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. In de eerste inning opende Ronald Jaarsma met vier wijd, maar ging daarna uit bij een steelpoging. Vervolgens kreeg Martijn Meeuwis drie slag, maar bereikte Gino Henson het honk met een infield-hit. Gulinck gaf hierna Sidney de Jong slechts zijn derde strikeout in ruim 60 slagbeurten om een einde aan de inning te maken.
In de tweede inning startte Gulinck met drie slag voor Kenny Berkenbosch. Met twee uit zorgde de linkshander voor volle honken met een honkslag en twee vrije lopen, maar hierna ging Ronald Jaarsma uit na een grounder en bleven drie lopers achter.
In de derde inning openden Martijn Meeuwis en Gino Henson met vier wijd, maar opnieuw werd niet gescoord. Sidney de Jong en Kenny Berkenbosch werd uitgevangen en de inning werd afgesloten met drie slag voor Bas de Jong.
In de vierde kreeg Nick Fridsma vier wijd met één uit, maar dit keer kwam de inning ten einde toen Bas de Jong in een dubbelspel sloeg.
In de volgende vijf innings bereikte nog slechts één HCAW-speler het honk. In de vijfde inning nam Jimmy van der Veldt het werpen over voor Kinheim. Hij kreeg 13 slagmensen tegenover zich in de vier innings die hij gooide en stond er slechts één tot de honken toe, namelijk Bas de Jong met vier wijd in de zesde.
In de negende inning zorgde Michiel van Kampen voor drie nullen op rij en eindigde het duel met een 0-0 stand.
(30 mei)



Almere verslaat Pioniers
English | Line Score | Box Score | Almere's vorige wedstrijd | Pioniers' vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
ALMERE - Instant Holland Almere '90 registreerde dinsdagavond de eerste zege onder een nieuwe General Manager en versloeg Konica Minolta Pioniers met 7-3. De overwinning maakte een einde aan een 6-game losing streak, terwijl Pioniers nu zes van de laatste acht wedstrijden heeft verloren.
Maar naast de overwinning voor Almere was er een vreemde situatie in de achtste inning, die iedereen genoeg stof tot napraten bezorgde toen het duel was afgesloten.

Dus laten we maar gelijk naar deze opmerkelijke situatie gaan, waarin drie verschillende regels bijeen leken te komen, maar die uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk was als het leek. De stand op het moment is niet zo belangrijk, maar dit is wat er gebeurde. In de tweede helft van de achtste inning stond Ferd van Stekelenburg op het eerste honk voor Almere. Volgende slagman Sidney Ensermo sloeg de bal richting kort waar korte stop Michael Duursma de bal fielde en naar tweede honkman Glennsig Polonius gooide om Van Stekelenburg uit te schakelen. Echter, Polonius had geen contact met het honk toen hij de bal ontving, waardoor Field Umpire Jos van der Lelie het safe-teken gaf. In een poging een dubbelspel te completeren gooide Polonius de bal naar het eerste honk, waar Ensermo op het punt stond aan te komen. De bal ging langs het eerste honk en verdween in de eerste honk dug-out. Intussen leek het alsof Van Stekelenburg dacht dat hij uit was op het tweede honk (of was er misleiding door Polonius?) en was op weg naar de dug-out. Op hetzelfde moment ging een aantal Pionier-infielders in discussie met Umpire Van der Lelie over de safe-call. Hierdoor was Van der Lelie niet in staat waar te nemen dat Polonius' aangooi in een overthrow eindigde. Overigens waren er maar twee scheidsrechters bij dit duel.
Het wordt nog vreemder, omdat slagman en nu loper Ensermo richting twee werd gestuurd door de eerste honk-coach na de foute aangooi. Op weg naar twee en in de buurt van het tweede honk passeerde Ensermo Van Stekelenburg, die terugliep. Op dat moment leek het erop dat een out-call werd gemaakt voor Ensermo, omdat die de voorgaande loper passeerde. Van Stekelenburg keerde vervolgens terug naar het tweede honk, waar beide lopers nu stonden.
Verwarrend? Nee, hoor, want het wordt zo allemaal heel duidelijk. Laten we even teruggaan naar Ensermo, die richting eerste honk loopt. Voordat hij het eerste honk bereikt gaat de aangooi van Polonius er langs en komt in de dug-out terecht. Op dat moment geeft Home Plate Umpire Henk Meerleveld het teken dat de bal en het spel dood is, vanwege de overthrow, waardoor alle volgende handelingen eigenlijk niet meer belangrijk zijn. Dat Ensermo later Van Stekelenburg passeert is een gebeurtenis die zich na de overthrow voordoet en daardoor niet meer van invloed.
,,Uiteindelijk was het helemaal niet zo spannend als dat het leek'', legt veteraan umpire Henk Meerleveld uit. ,,Op het moment dat de overthrow wordt geconstateerd en gecalled, is de bal dood en zijn geen andere handelingen mogelijk. Het is eigenlijk heel simpel.''
Ook belangrijk in een geval als dit is waar de slagman en de honklopers zich bevinden op het moment van de overthrow. Doordat de slagman het eerste honk nog niet had bereikt, wordt de toekenning van de honken bepaald vanaf het moment van de aangooi van de veldspeler. In dit geval kreeg de slagman recht op het tweede honk en de loper van het eerste honk kreeg daardoor het derde honk.
Tijdens de discussie rondom het tweede honk ging Pioniers' korte stop Michael Duursma te ver en werd uit het veld gestuurd. Wat er allemaal ook gebeurde, het had eigenlijk gewoon een dubbelspel moeten zijn als de Pioniers-verdediging geen fouten had gemaakt.
Vijftien minuten later, toen de wedstrijd weer werd hervat, had Almere lopers op het tweede en derde honk, maar hierna gebeurde niets meer. Er volgden twee nullen, de honken kwamen vol na een opzettelijke vrije loop, waarna de inning ten einde kwam na een gedwongen nul. Pioniers kon ook geen punten meer toevoegen in de negende inning, waardoor het duel eindigde met een 7-3 zege voor Almere.

OK, laten we nu teruggaan naar het begin en bekijken hoe Almere vanavond heeft gewonnen.
Almere nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning toen Bryan Engelhardt opende met een double en scoorde toen Jason Halman volgde met een honkslag.
Het tweede punt kwam tot stand in de tweede inning toen Bryan Engelhard opnieuw scoorde, dit keer door het slaan van zijn tweede homerun van het seizoen.
De voorsprong werd verhoogd naar 3-0 in de vijfde slagbeurt. Sidney Ensermo opende met een double, schoof op na een OSS en scoorde op een 2-out single van Eugene Kingsale.
Twee punten werden toegevoegd in de zesde inning. Ivanon Coffie begon met een double, waarna Pionier-starter Erik Jan Lind werd vervangen door Daniël Overbeek, die vier wijd gooide op volgende slagman Bryan Engelhardt. Overbeek werd ook vervangen en Tommy van Limburg nam het over. Zijn eerste slagman, Jason Halman, sloeg een 'force play-grounder', waarop Coffie werd uitgeschakeld. Pinch-hitter Ferd van Stekelenburg en Sidney Ensermo volgden daarna met een RBI-single en zorgden voor 5-0. Door de velderskeus-grounder van Halman komt zijn punt op naam van Lind.

Pioniers liet negen lopers op de honken achter in hun eerste zes innings op starter René Rijst, die slechts vier honkslagen toestond, maar vijfmaal vier wijd gooide. In de tweede inning had Pioniers de honken vol met één uit, maar volgden een strikeout en een groundout. In de vijfde waren de honken vol met twee uit toen een foul-fly de beurt afsloot. In de zesde stond Mark-Jan Moorman op het tweede honk en Lars Koehorst op één toen Jefferson Muzo een honkslag sloeg. De inning eindigde toen Moorman vervolgens probeerde te score op deze honkslag, maar op thuis werd uitgegooid.
In de zevende inning nam Nick Veltkamp het werpen voor Almere over en gooide de resterende drie innings. Hij deed het echter niet zo goed, want hij gooide viermaal vier wijd, kreeg drie hits tegen en drie runs, zal tien slagmensen de honken bereiken en kreeg daarom geen save op zijn naam, omdat hij niet doeltreffend had gegooid. In de zevende werd Veltkamp begroet met een honkslag van Michael Duursma, daarna een double van Norbert Lokhorst. Met lopers op twee en drie en één uit kreeg Dè Flanegin vier wijd en kwamen de honken vol. Een grounder van Glennsig Polonius resulteerde hierna in een gedwongen nul, een punt en een fout die Pioniers nog een punt opleverde.
In de achtste inning gooide Veltkamp vier wijd op Dè Flanegin, die later zou scoren op een fout.
Almere pakte twee punten terug in de 2e7 op een 2-run single van Bryan Engelhardt, die 3-uit-3 sloeg, driemaal scoorde en drie RBI's had.
In de 2e8 kreeg Almere de eerste twee lopers in scoringspositie, maar dat is een heel ander verhaal (zoals hierboven is te lezen), maar er werd verder niet meer gescoord.
(30 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 31 mei 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.