Honkbal Verslagen
30 september 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Zaterdag 30 september
Kinheim dwingt vijfde wedstrijd af




Kinheim dwingt vijfde duel af
English | Line Score | Box Score | Play-by-Play | Pioniers' vorige wedstrijd | Kinheim's vorige wedstrijd
Stand | Programma | Alle Line Scores & Box Scores
HOOFDDORP - Met een 'come-from-behind' 6-5 overwinning dwong Corendon Kinheim zaterdag een vijfde en beslissende wedstrijd af in de Holland Series tegen Konica Minolta Pioniers, die zondag in Haarlem wordt gespeeld.
Pioniers was negen nullen af van de kampioenstitel, want de zevende inning werd begonnen met een 5-3 voorsprong, maar toen draaide het duel om in de richting van Kinheim.
De wedstrijd van vandaag werd andermaal drukbezocht, want bijna 3000 toeschouwers vonden de weg naar Sportpark Toolenburg in Haarlem.

Pioniers leek vandaag de beste kansen te hebben, spelend op eigen veld met hun aas op de werpheuvel. Maar aan de andere kant is deze Series onvoorspelbaar vanaf het begin en werden de voorgaande drie wedstrijden allen door de uitspelende ploeg gewonnen. De overwinning van Kinheim was ook geheel in lijn met de ontwikkelingen van deze Series, die één van de beste, spectaculairste en dramatische is ooit, waarin een vijfde wedstrijd op zijn plaats is. Het is slechts de vierde keer in de 19 Series tot nu toe dat een finale alle ontmoetingen nodig heeft in een formule van vijf wedstrijden. Slechts eenmaal wist een ploeg een 2-1 achterstand om te draaien in een kampioenschap en dat was Kinheim in 1994, de laatste keer dat de ploeg de titel won.


...Kinheim-starter...
...Patrick Beljaards...
(Foto: Mario Klardie
www.sport-fotos.nl
)
Kinheim wijzigde vandaag hun werpersrotatie. Sinds juli startte RHP David Bergman de eerste wedstrijd in een serie, terwijl LHP Patrick Beljaards de volgende wedstrijd gooide. Dat was ook het geval in de Play-Offs vs. ADO en in het eerste weekeinde van de Holland Series. Maar in Game One gooide Bergman niet overtuigend, terwijl Beljaards de volgende dag een sterk duel gooide en Kinheim's enige wedstrijd won. Beljaards begon vandaag en deed het opnieuw goed.

Pioniers begon met Richard Orman, die ook Game Two startte, maar toen hard werd geraakt. Vandaag gooide hij beter, maar kreeg toch weer tien honkslagen te verwerken. In de Play-Offs tegen DOOR Neptunus gooide Orman twee sterke wedstrijden om de regerend landskampioen te onttronen.


...Wouter Heemskerk wordt uitgetikt op thuis...
...door catcher Mark Duursma in de 2e inning...
...HP Umpire Arnold Verbrugge is klaar voor de call...
(Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl)
Kinheim nam aanvankelijk een 2-0 voorsprong in de tweede inning. Tjerk Smeets opende met een vrije loop, waarna Vince Rooi een honkslag sloeg. Pioniers draaide hierna hun twaalfde dubbelspel in de Series, maar de inning was nog niet afgelopen. Richard Orman kreeg een honkslag tegen van Roel Koolen, waarop Smeets het eerste punt scoorde. Een foute aangooi op een grounder van Wouter Heemskerk stelde Koolen in staat het derde honk te bereiken. Even later scoorde die op een honkslag van Denny Beljaards. Heemskerk werd ook doorgestuurd, maar werd op thuis uitgegooid na een sterke aangooi van rechtsvelder Edwin de Graaf.

Pioniers scoorde het eerste punt in de 2e2. Dè Flanegin sloeg de bal naar eerste honkman Edward Illidge, die grabbelde, maar de bal alsnog wist te gooien naar werper Patrick Beljaards, maar die liet de bal vallen. Flanegin schoof op na een wilde worp , waarna hij het derde honk bereikte op een one-out single van Edwin de Graaf en scoorde op een OS van Marcel Venema.

In de vierde inning kwam Pioniers niet alleen langszij, maar nam een 5-2 voorsprong. Kinheim-starter Patrick Beljaards kreeg vier punten en hits tegen in deze inning. Glenn Romney opende met een honkslag, waarna Dè Flanegin werd uitgevangen. Glennsig Polonius volgde eveneens met een honkslag, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen. Hierna sloeg Edwin de Graaf de bal naar derde honkman Vince Rooi voor wat een 'inning-ending double play' leek te worden. Echter, Rooi's aangooi naar het tweede honk was te hoog, waardoor tweede honkman Roel Koolen moest opspringen. 2B Umpire Fred Groenewegen gaf het safe-teken, omdat Koolen niet in contact was met het honk toen hij de bal ontving. Kinheim bekritiseerde de beslissing, maar TV-beelden toonden aan dat Groenewegen het bij het juiste eind had. Als gevolg waren de honken nu vol met slechts één uit. Beljaards schudde de situatie aanvankelijk van zich af en gooide drie slag op volgende slagman Marcel Venema, maar hierna sloeg veteraan Lars Koehorst een double langs de linksveldlijn, waardoor tweemaal werd gescoord en Pioniers een 3-2 voorsprong nam. Volgende slagman Norbert Lokhorst volgde met een honkslag door het midden, die nog eens twee lopers in staat stelde te scoren en de voorsprong verhoogde naar 5-2. Even later ging Lokhorst uit bij een steelpoging, waardoor de rally werd opgebroken en er een einde aan de inning kwam.

Pionier-starter Richard Orman gooide beter dan vorige week, maar was niet zo scherp als tegen Neptunus. Na de punten in de tweede inning kreeg hij nog hits tegen in de derde en vierd einning, maar zag Kinheim alle honken in bezit krijgen in de vijfde slagbeurt. Met één uit sloeg René Cremer toen een honkslag, waarna Dirk van 't Klooster werd geraakt door een worp. Tjerk Smeets kreeg vervolgens drie slag, maar de honken kwamen vol toen Orman vier wijd gooide op Vince Rooi. De ervaren linkshander voorkwam tegenpunten door drie slag te gooien op powerhitter Edward Illidge.

Maar in de zesde inning kreeg Orman wel een punt tegen en begon de wedstrijd Kinheim's kant op te draaien. Eerst opende Roel Koolen met een honkslag. Hierna stootte Wouter Heemskerk de bal terug naar Orman, maar die maakte een fout, omdat hij waarschijnlijk al teveel bezig was met het maken van de (gedwongen) nul op het tweede honk. Met lopers op het eerste en tweede honk maakte Orman vervolgens wel een goede actie op een stootslag van Denny Beljaards en schakelde Koolen gedwongen uit op het derde honk. Danny Rombley sloeg hierna een grounder naar tweede honkman Lars Koehorst, die de bal niet gelijk onder controle kreeh en alleen een gedwongen nul kon maken, in plaats van het 13e dubbelspel in beweging zetten. Even later scoorde Heemskerk op een honkslag van René Cremer. ,,We maakten twaalf dubbelspelen zonder problemen, zal je altijd zien, bij het dertiende gaat het mis'', stelde Lars Koehorst na afloop. ,,Vanaf dat moment draaide de wedstrijd.''

...Edward Illidge bereikt het derde honk na een vangbal... en scoort het 'go-ahead' punt in de 7e inning...
(Foto's: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl)

In de zevende inning nam Kinheim bezit van de wedstrijd. Tjerk Smeets opende met een honkslag, waarna de 37-jarige Richard Orman werd vervangen door de 34-jarige rookie Erik Jan Lind. Vorige week nam Lind het in Game Three over van Roger Kops, gooide prima en werd de winnende werper. Dit keer verzuimde Lind echter de voorsprong vast te houden en kreeg back-to-back doubles tegen. Hij werd begroet met een tweehonkslag van Vince Rooi, waardoor Smeets het derde honk bereikte. Smeets en Rooi scoorden hierna op een double van Edward Illidge, waardoor de stand in evenwicht kwam. Illidge bereikte het derde honk toen volgende slagman Roel Koolen werd uitgevangen, waarna hij het leidende punt scoorde op een opofferingsslag van Wouter Heemskerk.


...Glenn Romney duikt naar het derde honk in 9e inning...
...3B Vince Rooi tikt; Umpire John Beltman wacht af...
...Pioniers' Hoofd Coach Trevor Rooper kijkt toe...
(Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl)
In de 2e8 kreeg Pioniers de kans op de gelijkmaker. Met één uit sloeg Edwin de Graaf een honkslag. Patrick Beljaards werd vervangen door Michiel van Kampen, die een honkslag tegen kreeg van Marcel Venema, waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen. Met Lars Koehorst aan slag koos Pioniers niet voor een squeeze om het gelijkmakende punt binnen te brengen. Venema ging uit bij een steelpoging en werd uitgegooid 1-3-6, maar moest ondersteund het veld verlaten, omdat hij met zijn nek onzacht in aanraking was gekomen met de knie van korte stop René Cremer. Venema keerde niet meer terug en had na afloop van de wedstrijd zijn nek in een ondersteuning. Omdat hij zich misselijk voelde ging Venema naar het ziekenhuis waar een hersenschudding werd geconstateerd. Met twee uit kreeg Koehorst vier wijd, waarna volgende slagman Norbert Lokhorst wel met een stootslag volgde en bijna succesvol was, maar derde honkman Vince Rooi maakte een prima actie, terwijl eerste honkman Edward Illidge de actie fraai afhandelde om de inning af te sluiten.

Na hun dertiende dubbelspel te hebben gedraaid in de 1e9 kreeg Pioniers nog een kans de stand in evenwicht te brengen in de tweede helft van de beurt. Met twee uit kreeg Glenn Romney vier wijd en bereikte het derde honk na een honkslag van Dè Flanegin. Maar hierna ging Glennsig Polonius uit na een grounder en kwam er een einde aan het duel, waardoor er een vijfde wedstrijd nodig is om deze Holland Series te beslissen.

,,Nee, er was geen ommekeer in de wedstrijd'', stelde Kinheim's Pitching Coach Eelco Jansen na afloop. ,,Wij waren negen innings beter dan Pioniers, maar het ging bijna mis'', doelde Jansen op de situatie in de vierde inning met de cruciale beslissing op het tweede honk. ,,Als werper moet je zoiets van je afschudden, maar dat is moeilijk. Patrick had halverwege wat veel worpen nodig, maar hij deed het uitstekend, hij stond weer goed te gooien'', aldus Jansen, die in 1994 zelf op de heuvel stond in het (laatste) kampioensjaar van Kinheim. Jansen gooide toen de vijfde en beslissende wedstrijd en was de winnende werper.
(30 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot gauw!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 2 oktober 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.