Honkbal Verslagen & Artikelen
World Baseball Classic - Maart 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index World Baseball Classic
Vorige pagina

Oranje 'outpowered' door Puerto Rico. (8 maart)
Cuba heeft verlenging nodig voor eerste WBC-zege. (8 maart)
Canada stunt tegen USA! (8 maart)
Oranje uitgeschakeld na verlies. (9 maart)
Dominicanen winnen en gaan door. (9 maart)
Wat zijn de World Baseball Classic-reglementen? (9 maart)
Mexico verslaat Canada; USA moet winnen. (9 maart)
ORANJE NO-HITS PANAMA!!! (10 maart)
Ump Van Groningen Schinkel vermaakt zich op WBC. (10 maart)
USA geplaatst na grote shutout. (10 maart)
Grote zege Puerto Rico vs. Cuba. (10 maart)
Tweede ronde WBC van start. (12 maart)
Zuid-Korea verslaat USA; Dominicanen, Venezuela winnen. (13 maart)
Dominicanen naar halve finale. (14 maart)
Cuba schakelt Puerto Rico uit; Zuid-Korea geplaatst. (15 maart)
Mexico schakelt USA uit; Japan geplaatst! (16 maart)
Japan tweede finalist World Baseball Classic! (18 maart)
Japan wint eerste World Baseball Classic! (20 maart)


Oranje 'outpowered' door Puerto Rico in opener
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Het Nederlands Team speelde een goede wedstrijd en gaf niet zomaar gewonnen, want de ploeg bracht de stand in de vijfde inning in evenwicht, 3-3. Maar uiteindelijk waren het de machtige Major League-knuppels van Puerto Rico die resulteerden in een 8-3 openingsnederlaag voor Oranje in Poule C van de World Baseball Classic.
Complete Recap, Box Score, Play-by-Play en sfeerverhaal

In Poule B won Mexico met 10-4 van Zuid-Afrika en in Poule D ging Italië met 6-0 onderuit tegen Venezuela met als hoogtepunt een solo-homerun van Miguel Cabrera in de vijfde inning.
(8 maart)


Cuba heeft verlenging nodig voor eerste WBC-zege
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Regerend wereldkampioen Cuba had woensdagmiddag elf innings nodig om hun eerste zege te boeken in Poule C van de World Baseball Classic. In een enerverend duel won Cuba uiteindelijk met 8-6 vs. Panama, voor wie dit de tweede nederlaag op rij was, waardoor de ploeg is uitgeschakeld voor de Tweede Ronde.

Het ging niet makkelijk voor Cuba, dat met 4-2 achterstond na zes innings, langszij kwam en een 6-4 voorsprong nam in de negende, maar Panama de stand in evenwicht zag brengen in de 2e9. Uiteindelijk besliste Cuba de wedstrijd met twee runs in de elfde inning.
Panama dreigde al vroeg door alle honken te bezetten in de eerste inning met één uit, maar een dubbelspel maakte een einde aan de slagbeurt.
Maar in de volgende inning opende Panama wel de score. Met één uit kreeg Carlos Ruiz vier wijd en scoorde op ene double van Yoni Lasso, maar opnieuw bleven twee lopers in scoringspositie op de honken achter.
Cuba scoorde hierna tweemaal in de derde inning om een 2-1 voorsprong te nemen op RBI-doubles van Eduardo Paret en Yulieski Gourriel, die een uitstekende wedstrijd speelde en een paar schitterende verdedigende acties maakte. Hoewel het de voorsprong slechts 2-1 was leek het hierna Cuba's kant op te gaan. Zeker omdat Vicyohandry Odelin elf van de twaalf slagmensen die hij had gezien had uitgeschakeld sinds hij het werpen had overgenomen van starter Pedro Luis Lazo, nadat Panama de leiding had genomen in de tweede inning. Lazo was een verrassende starter, want in internationale toernooien wordt hij normaal gesproken gebruikt als closer. Maar in het lopende Cubaanse seizoen, dat is onderbroken voor de World Baseball Classic, heeft hij al 16 wedstrijden gestart voor zijn club.

Panama kwam terug met drie runs in de zesde inning toen Odelin vermoeid raakte. Carlos Ruiz opende met een honkslag en Sherman Obando kreeg vier wijd, waarna Ruben Rivera volgde met een 3-run homerun om Panama een 4-2 voorsprong te bezorgen.
Cuba kwam langszij in de zevende inning. Met lopers op het eerste en tweede honk sloeg Eduardo Paret een RBI-single, waarna het gelijkmakende punt tot stand kwam op een OS met volle honken van Yulieski Gourriel, die vier RBI's had.
In de negende inning leek Cuba een beslissende 6-4 voorsprong te nemen toen Gourriel een 2-run homerun sloeg, maar opnieuw gaf Panama zich niet snel gewonnen. Met de honken vol en één uit sloeg Olmedo Saenz een RBI-single, waarna de gelijkmaker werd gescoord toen Early Agnoly werd geraakt door een pitch met de honken vol. Het was de zevende keer dat een slagman werd geraakt door een geworpen bal, waaronder drie keer voor de Cubaanse 3B Michel Enriquez! Panama liet de honken vol achter, maar dwong wel een verlenging af om een beslissing te forceren.
Die kwam in de elfde inning toen Cuba tweemaal scoorde met twee uit. Daarna kreeg Michel Enriquez voor de derde maal geraakt werper en kreeg Yulieski Gourriel vier wijd. Vervolgens werd rookie Yoandry Garlobo ingezet als pinch-hitter voor Rudy Reyes, die in de negende inning in het duel was gekomen als pinch-runner voor Osmani Urrutia, Cuba's beste slagman, maar vanwege de wissel niet meer in de wedstrijd. Garlobo stelde niet teleur, want hij sloeg een honkslag door het midden, waardoor Enriquez het leidende punt kon scoren. Frederich Cepeda verhoogde de stand daarna naar 8-6 door ook een honkslag te slaan.
In de 2e11 opende Orlando Miller nog met een double en bereikte het derde honk, maar de stand werd niet gewijzigd, zodat Cuba de eerste zege boekte. Maar het duurde bijna vier uur om dat te bewerkstelligen.
(8 maart)


Canada stunt tegen USA!
English
PHOENIX, Arizona (USA) - Canada heeft voor de eerste grote stunt gezorgd in de World Baseball Classic door woensdag met 8-6 te winnen van de USA.
Het geheel uit Major Leaguers bestaande Amerikaanse team stond in de vijfde inning met 8-0 achter en stond zelfs op het punt met een verschil van 10 punten te worden verslagen in een door de mercy-rule ingekorte wedstrijd. De Amerikanen, die sommige momenten werden uitgejoeld, voorkwamen een dergelijk beschamend resultaat door zesmaal te scoren in de 2e6, maar dat was de enige slagbeurt waarin zij scoorden.

Canada opende de score in de eerste inning toen Stubby Clapp een driehonkslag sloeg en scoorde op een groundout van Justin Morneau. Een volgend punt werd toegevoegd in de volgende inning op back-to-back triples van Aaron Guiel en Adam Stern.
In de derde inning werd de stand verhoogd naar 5-0. Met twee lopers (beiden een honkslag) op de honken en twee uit sloeg Pete LaForest een RBI-single, gevolgd door een vrije loop en een 2-run single van Adam Stern.
In de volgende inning scoorde Canada opnieuw, dit keer tweemaal. Jason Bay sloeg een honkslag en Justin Morneau een double, waarna beiden scoorden op een honkslag van Matt Stairs en de stand op 7-0 brachten.
Het aanvallende hoogtepunt kwam in de vijfde inning toen Adam Stern een lead-off inside-the-park-homerun sloeg in de diepste hoek van het linksveld.

Met een 8-0 achterstand kon de USA eindelijk iets terugdoen in de 2e5. Ken Griffey, Jr. sloeg een RBI-double, gevolgd door een RBI-single van Derrek Lee maar daarna, met de honken vol en na een werperswissel, sloeg Jason Varitek een grand slam homerun om de USA tot op twee punten achterstand van Canada te laten naderen.
De Canadezen herstelden zich echter van deze rally en hielden de Amerikanen van verder scoren af, omdat er ook verdedigend veel goeds te zien was. In de achtste inning toonde midvelder Adam Stern dat hij niet alleen slagvaardig is, maar ook defensief zijn mannetje staat. Met twee lopers op de honken en twee uit dreunde Chase Utley de bal diep het midveld in en was al een beetje een homerun aan het vieren, maar Stern maakte een schitterende vangbal tegen de muur om de inning af te sluiten.
Het was niet verwacht dat de USA in Ronde Eén zou verliezen, maar dat gebeurde wel en opnieuw werd bewezen dat alles mogelijk is in het honkbal, zelfs als je een Major League All Star Team hebt.
(8 maart)


Oranje uitgeschakeld na nederlaag
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Het Nederlands Honkbalteam verloor donderdagavond met 11-2 van Cuba, waardoor de ploeg is uitgeschakeld voor Ronde Twee van de World Baseball Classic. Door de overwinning verzekerde Cuba zich wel van de volgende ronde, samen met Puerto Rico. Panama is eveneens uitgeschakeld in deze poule, die vrijdag wordt afgesloten met de ontmoeting tussen Puerto Rico en Cuba, beide ongeslagen. Oranje sluit af tegen Panama.
Cuba had twee grote 4-run innings die het verschil in de wedstrijd betekenden, want de andere drie punten werden in slechts twee van de overige zeven innings gescoord (twee in de eerste en één in de negende inning). Oranje kwam nog terug tot 6-3, maar kreeg uiteindelijk een ruime nederlaag te slikken.

Complete Recap, Box Score, Play-by-Play

In Poule B verraste Mexico met een 9-1 zege vs. Canada, dat een dag eerder nog stuntte met een overwinning vs. USA. Mexico had een rally van vier runs in the eerste inning op vier doubles en de winst zou mogelijk zelfs de uitschakeling voor de USA kunnen betekenen, maar laten we de officiële uitspraken maar even afwachten. De Mexicanen hadden 14 hits, waaronder twee homeruns. (meer over deze wedstrijd en de situatie in Poule B)
In Poule D boekte Venezuela een 2-0 shutout tegen Australië en plaatste zich voor de tweede ronde, samen met Dominicaanse Republiek. Ramon Hernandez homerde voor Venezuela in de tweede inning. Bradley Harman sloeg de enige Australische honkslag in de derde inning.
(9 maart)


Dominicanen winnen en gaan door
English
LAKE BUENA VISTA, Florida (USA) - De Dominicaanse Republiek won donderdag met 8-3 vs. Italië en verzekerde zichzelf daarmee van een plaats in Ronde Twee van de World Baseball Classic. Door de nederlaag is Italië zo goed als uitgeschakeld.

Opnieuw toonde de Dominicanen hun slagkracht, want ze 'outhitten' Italië met 11-5. Zes van de acht Dominicaanse punten kwamen tot stand via homeruns.
In de derde inning sloeg Albert Pujols (die 3-uit-4 sloeg en tweemaal scoorde) een 2-run homerun. In de vijfde inning voegde Carlos Beltre een 3-run klap toe (zijn derde homer in twee wedstrijden) en in de zevende inning droeg Moises Alou bij met een solo-homerun.
Italië's Major League-catcher Mike Piazza sloeg 0-uit-4.
De Nederlandse umpire Fred van Groningen Schinkel stond in dit duel op het derde honk.
(9 maart)


Wat zijn de World Baseball Classic-reglementen?
English
NEW YORK, New York (USA) / LAUSANNE (Zwitserland) - Zoals waarschijnlijk al bekend zal zijn is er een aantal speciale regels in werking tijdens de eerste editie van de World Baseball Classic, die momenteel aan de gang is.
Nu Ronde Eén er bijna opzit en de eindrangschikking bepalend is voor de volgende ronde laten we eens kijken naar deze speciale reglementen.

De meeste van deze specifieke regels zijn gemaakt ter bescherming van de werpers, omdat het toernooi vroeg in het seizoen wordt gehouden (voor de meeste landen).
Daarom mag een werper maximaal 65 worpen per wedstrijd gooien in de Eerste Ronde. In de Tweede Ronde is het limiet 80 worpen en in de Finaleronde wordt dat verhoogd tot 95 pitches.
Wanneer een werper zijn limiet bereikt tijdens een slagbeurt, mag die slagbeurt worden afgemaakt, waarna de werper wordt gewisseld.
Wanneer een werper meer dan 50 pitches in een wedstrijd gooit, moet hij minimaal vier dagen rust hebben voor zijn volgende wedstrijd. Wanneer hij meer dan 30 worpen heeft staat daar minimaal één dag rusttijd tegenover.

De 'mercy rule' komt in werking wanneer een ploeg 10 (of meer) punten voor staat in (of na) de zevende inning (zoals op internationale toernooien gebruikelijk is).
Een extra 'mercy rule' is toegevoegd in geval een ploeg met 15 (of meer) punten voorstaat. Wanneer dat aantal wordt bereikt in (of na) de vijfde inning zal de wedstrijd ook voortijdig kunnen worden afgesloten.

Wanneer de stand na negen innings gelijk is zal er worden verlengd met een maximum van 14 innings in Ronde Eén en Twee. In de Finaleronde zal onbeperkt worden verlengd.

In geval ploegen gelijk eindigen in hun poule wordt de rangschikking bepaald volgens de regels die worden toegepast op internationale toernooien van de International BAseball Federation.
Wanneer twee ploegen gelijk staan wordt hun rangschikking bepaald door het onderlinge resultaat.
Wanneer drie ploegen gelijk staan is de eerste 'tie-breaker' de onderlinge wedstrijden, maar leveren in dat geval meestal opnieuw een gelijke stand aan. Hierna wordt gekeken naar de 'Runs Allowed' (Punten Tegen). De ploeg met het laagste aantal tegenpunten wordt dan eerste, gevolgd door de overige teams in volgorde van minste tegenpunten.
(9 maart)


Mexico verslaat Canada; USA moet winnen
English
PHOENIX, Arizona (USA) - Er was donderdagavond opnieuw een stunt in Poule B van de World Baseball Classic, want Mexico heeft Canada met 9-1 verslagen en plaatste zich als eerste ploeg voor Ronde Twee. Niet Canada, niet de USA, maar Mexico is de eerste ploeg die verzekerde van de volgende ronde en ze deden het zelfs als poulewinnaar.
Maar er is meer. Team USA is nu in een situatie gekomen dat er gewonnen moet worden van Zuid-Afrika om uitschakeling te voorkomen.

Mexico verraste met een 9-1 zege vs. Canada, dat een dag eerder zelf stuntte door te winnen van de de USA en was nog ongeslagen.
Een Canadese zege zou betekenen dat zij poulewinnaar zouden zijn geworden en geplaats waren voor de tweede ronde.
Maar nu is de situatie een heel ander verhaal geworden. Omdat de USA vrijwel zeker zal winnen van Zuid-Afrika ontstaat er een gelijke stand tussen Mexico, Canada en de USA. De 'tie-breaker' is het minste aantal tegenpunten in de onderlinge wedstrijden en dat is in het voordeel van Mexico, dat op basis daarvan poulewinnaar wordt. Hierna komt de USA, wat betekent dat Canada is uitgeschakeld.
(zie ook de toernooireglementen)

Maar om tot dit scenario te komen moet de USA (met Roger Clemens als startende werper) wel eerst winnen vs. Zuid-Afrika. Op papier zal dit waarschijnlijk ook gebeuren, maar in de opener versloeg Zuid-Afrika ook bijna Canada. Het blijft honkbal en alles is mogelijk. Wanneer Amerika wordt verslagen en dus uitgeschakeld komt dat opnieuw door Mexico. In 2003 versloeg Mexico de USA in het Olympisch Kwalificatie Toernooi en schakelde de Amerikanen uit voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Mexico had een rally van vier runs in the eerste inning op vier doubles en de winst zou mogelijk zelfs de uitschakeling voor de USA kunnen betekenen, maar laten we de officiële uitspraken maar even afwachten. De Mexicanen hadden 14 hits, waaronder twee homeruns.
(9 maart)


ORANJE NO-HITS PANAMA!!!
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Het Nederlands Honkbalteam heeft de deelname aan de World Baseball Classic afgesloten met een No-Hit Shutout vs. Panama en won met 10-0 in zeven innings!
Shairon Martis gooide het gehele (!) duel en stond slechts twee slagmensen tot de honken toe. Hij had 65 pitches nodig, het maximale aantal voor een werper in een wedstrijd.

Complete Recap, Box Score, Play-by-Play
(10 maart)


Ump Van Groningen Schinkel vermaakt zich op WBC
English
ORLANDO, Florida (USA) - De Nederlands scheidsrechter Fred van Groningen Schinkel vermaakt zich uitermate in de World Baseball Classic.
Hij is één van de weinige buitenlandse umpires die deelnemen aan dit prestigieuze toernooi met 16 landen. En slechts één van de twee Europeanen. De andere is de Italiaan Pierfranco Leone, die is aangewezen voor Poule C in Puerto Rico. Fred zal in actie komen bij wedstrijden van Poule D in Florida.


...Fred van Groningen Schinkel...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Van Groningen Schinkel is de meest ervaren Nederlandse scheidsrechter en is recordhouder met zowel de meeste seizoenen in de Hoofdklasse als de meeste wedstrijden gescheidsrechterd. Hij debuteerde in de Hoofdklasse in 1972 en is sindsdien in ruim 1000 wedstrijden actief geweest in 34 seizoenen. Sinds 1973 werd hij aangesteld in meer dan 70 internationale toernooien, waaronder Olympische Spelen van 1996 (Atlanta, USA) en 2004 (Athene, Griekenland).
,,Het is een enorme eer hier te zijn'', zegt Van Groningen Schinkel in zijn hotel in Orlando, dat niet alleen in de buurt ligt van Disney World, maar ook het Disney's Wide World of Sports Complex, waar de wedstrijden in Poule D worden gespeeld. ,,Je krijgt immers de gelegenheid een kijkje te nemen in de keuken van de Major League-umpire wereld. Alles is hier enorm goed geregeld, de accomodaties, het transport en de kleding. Alle scheidsrechters hebben nieuwe kleding gekregen, speciaal gemaakt voor dit toernooi. Twee broeken, vier shirts. En dat voor drie wedstrijden. Allemaal geregeld door Major League Baseball. Dit toernooi kost heel veel geld.''

In zijn eerste wedstrijd tussen de Dominicaanse Republiek en Venezuela was hij betrokken bij een cruciale beslissing. De Venezolaanse derde honkman Miguel Cabrera dreunde de bal het linksveld in, waar het speeltuig vanaf de bovenkant van de omheining terugsprong het veld in. Cabrera en Venezuela dachten aan een homerun (de bal zou vanachter de omheining zijn teruggestuiterd), maar Van Groningen Schinkel besliste (correct) dat de bal terugkwam van de muur en in het spel bleef. Van Groningen Schinkel: ,,Ja, dat was wel iets speciaals om gelijk in je eerste wedstrijd te hebben, maar we hadden het goed gezien.''
Venezuela's Manager Luis Sojo (de voormalige speler van de New York Yankees) kwam naar Fred om de beslissing aan te vechten. Fred: ,,Hij vertelde me dat ik het niet goed had gezien, maar ik legde hem uit wat er aan de hand was, waarna hij weer vroeg om het met de andere umpires door te praten. Dat hebben we gedaan. Dat was vantevoren overigens al besproken. Wanneer er situaties zouden zijn, waarover discussies ontstonden, zou er overleg volgen binnen de umpire crew. Gewoon om er zeker van te zijn dat we de call correct hadden en het goed hebben gezien. Dus ook voor dit geval kwamen we bij elkaar en werd bevestigd dat de bal inderdaad in het veld was teruggekomen vanaf de muur. De umpire die de call heeft gemaakt moet dan vervolgens uitleg geven aan de Manager. Dat heb ik Sojo vertelt. Ik wist voor mezelf dat de bal vanaf de top van de muur was teruggekomen door de manier waarop die terugstuiterde het veld in. Als de bal iets achter de omheining had geraakt, dan had die nooit zo'n beweging gemaakt zoals nu.''
Televisie-herhalingen toonden aan dat de call inderdaad correct was en Fred en zijn crew kregen veel complimenten en waardering van de TV-commentatoren voor het maken van een dergelijk moeilijke beslissing, zeker omdat de umpires niet het voordeel van een herhaling hebben. En daarom moeten herhalingen ook nooit onderdeel worden van honkbal, zoals in American Football of ijshockey. Laat de umpires een situatie beoordelen zoals ze die zien (meestal hebben ze het gewoon bij het rechte eind!) en laten er maar discussies komen in close situaties. Dat houdt niet alleen het spel leuk, maar ook de umpires scherp!

Van Groningen Schinkel heeft er drie wedstrijden opzitten in Ronde Eén en heeft dat telkens met dezelfde crew gedaan. Alle buitenlandse scheidsrechters zullen telkens op het derde honk staan, terwijl een umpire met Major League-ervaring altijd achter de plaat staat. Fred: ,,Het maakt me niet uit dat ik driemaal op het derde honk sta, dit is zoiets unieks om mee te maken, ik vind het niet erg waar ik sta.'' Fred's Amerikaanse collega's zijn Lance Barksdale, Troy Fullwood en Dusty Dellinger. ,,Een prima crew'', zegt Fred. ,,Tijdens de wedstrijd is er een goede onderlinge communicatie tussen de umpires. We hebben oogcontact en houden elkaar in de gaten. Dat werkt uitstekend.''
Naast het beoordelen van de verschillende acties, moesten de umps ook een stopwatch in de gaten houden. ,,We hadden allemaal een stopwatch'', zegt Fred. ,,Er waren precies twee-en-halve minuut tussen de innings. We mochten niet eerder aan de volgende slagbeurt beginnen, vanwege de reclame-onderbrekingen op televisie.''

Fred's drie wedstrijden in Ronde Eén waren Dominicaanse Republiek vs. Venezuela, Dominicaanse Republiek vs. Italië en Australië vs. Dominicaanse Republiek.
Ronde Twee en de Finaleronde worden gedaan door Amerikaanse crews.
(10 maart)


USA geplaatst na grote shutout
English
SCOTTSDALE, Arizona (USA) - Team USA heeft zich geplaatst voor Ronde Twee van de World Baseball Classic na een ruime 17-0 shutout tegen Zuid-Afrika op vrijdagmiddag.
Door de winst kwam de USA in de eindstand op gelijke hoogte met Mexico en Canada, maar gebaseerd op het minste aantal tegenpunten in de onderlinge wedstrijden tussen deze drie landen, gaan Mexico en USA door, terwijl Canada is uitgeschakeld. Mexico en USA zullen uitkomen in Groep 1 van Ronde Twee, die wordt afgewerkt in Anaheim (Californië, USA) en zondag begint. De twee krijgen gezelschap van Zuid-Korea en Japan, die zich plaatsten in de Aziatische Poule A, die vorige week werd gespeeld.

De Amerikaanse aanval verpletterde de Zuid-Afrikaanse pitching en verzamelde 18 honkslagen. De ploeg had slechts vijf innings nodig om het verschil van 15 (of meer) punten te bereiken dat nodig is om een wedstrijd in of na de vijfde inning af te kunnen sluiten. Na viermaal te hebben gescoord in de eerste inning volgden twee 6-run rallies in de volgende twee slagbeurten.
Ken Griffey, Jr. had een productieve dag en sloeg 4-uit-4, waaronder twee 3-run homeruns (tweede en derde inning), kreeg zeven RBI's en scoorde drie punten.
Derek Jeter sloeg 3-uit-3 en scoorde viermaal, terwijl Derrek Lee een 2-run homerun sloeg in de eerste inning en vier RBI's had. Alex Rodriguez sloeg 3-uit-4 en scoorde driemaal.

De 43-jarige, zevenmaal Cy Young Award-winnaar Roger Clemens startte voor de USA en gooide 4 1/3 inning.
De rechtshander, die momenteel geen contract heeft, kreeg slechts één honkslag tegen, een lead-off single van 1B Nicholas Dempsey in de tweede inning.
In de vijfde nam Mike Timlin het gooien over van 'The Rocket', die een staande ovatie kreeg. Timlin kreeg nog één honkslag tegen van Jason Cook, waarna Chad Cordero het duel uitgooide.
(10 maart)


Grote zege Puerto Rico vs. Cuba in afsluiter
English
SAN JUAN (Puerto Rico) - Poule C van de World Baseball Classic is vrijdag afgesloten met twee opvallend grote uitslagen.
's Middags gooide Oranje-werper Shairon Martis een No-Hitter in een 10-0, 7-inning, shutout vs. Panama. 's Avonds eiste Puerto Rico de eerste plaats voor zich op met een 12-2, 7-inning, overwinning tegen Cuba, de regerend wereldkampioen.
Zowel Puerto Rico als Cuba waren al zeker van een plaats in Ronde Twee en blijven in Puerto Rico waar deze ronde zal worden gespeeld. Ze krijgen gezelschap van Poule D-winnaar Dominicaanse Republiek en runner-up Venezuela.

Puerto Rico stond na drie innings slechts met 2-1 voor, maar produceerde toen een 5-punten rally in zowel de vierde als de vijfde inning om hun voorsprong op te voeren naar 12-2.
(2-run, 2e inning), Alex Cintron (2-run, 4e inning) en Carlos Beltran (3-run, 5e inning) sloegen allen een homerun voor Puerto Rico.
De wedstrijd eindigde met twee 'ejections'. In de 2e7, met reeds twee nullen, raakte de Puertoricaanse werper José Santiago slagman Juan Carlos Moreno met een worp. De Amerikaanse Home Plate Umpire Rob Drake stuurde zowel Santiago als de Puertoricaanse Manager José Oquendo van het veld.
Even later scoorde Cuba hun tweede punt, maar het was te laat voor een comeback.
Met de overwinning brak Puerto Rico een internationale 19-game winning streak van Cuba. Volgens Cubaanse journalisten was dit de eerste keer dat Cuba verloor in zeven innings met een verschil van 10 punten.

In Lake Buena Vista (Florida, USA) pakte de Dominicaanse Republiek de eerste plaats in Poule D door met 6-4 te winnen vs. Australië. De Dominicanen leidden al met 5-1 na vier innings, waarna Australië wat begon terug te doen, maar niet genoeg om hun voorsprong in gevaar te laten komen.
(10 maart)

Eindstanden Eerste Ronde

Poule A
1. Zuid-Korea, 2. Japan, 3. Chinese Taipei, 4. China.
Poule B
1. Mexico, 2. USA, 3. Canada, 4. Zuid-Afrika.
Poule C
1. Puerto Rico, 2. Cuba, 3. Nederland, 4. Panama.
Poule D
1. Dominicaanse Republiek, 2. Venezuela, 3. Italië, 4. Australië.


Tweede Ronde WBC van start
English
SAN JUAN (Puerto Rico) / ANAHEIM, Californië (USA) - De tweede ronde van de World Baseball Classic is zondag met eneverende wedstrijden van start gegaan.
Cuba, USA, Puerto Rico en Panama wonnen allen hun eerste wedstrijd.

In San Juan herstelde Cuba zich van de ruime 12-2, 7-inning, nederlaag van vrijdag tegen Puerto Rico door met 7-2 te winnen vs. Venezuela in Groep 2.
Met een 1-0 voorsprong kwamen de Cubanen tot een rally van vijf runs in de zesde inning op back-to-back homeruns. Giovanni Carrara, die de inning begon voor Venezuela, gooide vier wijd op lead-off hitter Eduardo Paret, die daarna twee stal en scoorde op een honkslag van Michel Enriquez. Met één uit bereikte Osmani Urrutia het honk met velderskeus, maar er viel geen nul. Urrutia ging vervolgens gedwongen uit op een grounder van Yoandy Garlobo, voordat Frederich Cepeda een 3-run homerun sloeg, gevolgd door een solo-klap van Ariel Pestano.
Cuba bracht de stand op 7-0 in de zevende inning, waarna Venezuela twee punten terugpakte in de 2e7 op een 2-run homerun van Endy Chavez.

In Anaheim stond de USA met 3-0 achter vs. Japan in de tweede inning en was dicht bij de tweede nederlaag van het toernooi. Ze kregen wat hulp door een controversiele call van de Home Plate Umpire die zijn collega overrulede in de achtste inning en wonnen uiteindelijk met 4-3 in de negende.
Ichiro Suzuki opende voor Japan in de eerste inning met een homerun, waarna zijn teamgenoten de stand opvoerden naar 3-0 in de tweede slagbeurt. In de 2e2 homerde Chipper Jones voor de USA, maar de ploeg moest wachten tot de zesde inning, voordat men op gelijke hoogte kwam en dat gebeurde via een 2-run homerun van Derrek Lee.
In de achtste inning leek Japan een 4-3 voorsprong te nemen. Met de honken vol en één uit sloeg Akinori Iwamura een vangbal in het linksveld, waarna loper Tsiyoshi Nishioka van het derde honk vertrok en scoorde. De bal werd naar thuis gegooid waar catcher Brian Schneider de bal naar korte stop Derek Jeter gooide, die vervolgens op het honk stapte en stelde dat Nishioka te vroeg was vertrokken. 2B Umpire Brian Knight gaf het safe-teken, waarna USA Manager kwam appeleren bij HP Umpire Bob Davidson. Hierna ging Davidson naar Knight en, na een korte bespreking, draaide de beslissing terug en Nishioka uit. ,,In een situatie met volle honken is onze mechaniek dat de tag-up call voor de home plate umpire is'', stelde Davidson na afloop in een verklaring. TV-beelden toonden dat Nishioka waarschijnlijk wel op tijd was vertrokken.
Met de stand nog steeds gelijk won de USA de wedstrijd in de volgende inning. Met de honken vol en twee uit was het Alex Rodriguez die een honkslag sloeg en het winnende punt produceerde.

In San Juan bleef Puerto Rico ongeslagen en won met 7-1 van de Dominicaanse Republiek, dat voor het eerst verloor.
Adrian Beltre bezorgde de Dominicanen een 1-0 voorsprong in de tweede inning toen hij homerde, maar dat zou hun enige punt zijn.
Puerto Rico kwam langszij in de vierde, waarna drie runs werden toegevoegd in de zesde inning. Ze beslisten de wedstrijd door nog eens drie punten te scoren in de zevende inning, allen onverdiend na een fout van tweede honkman Alfonso Soriano. José Cruz Jr had drie RBI's, terwijl Javy Lopez drie hits had.
De Nederlandse umpire Fred van Groningen Schinkel stond bij dit duel tussen twee Caribbische rivalen op het derde honk wat betekent dat hij ook in de tweede ronde actief zal zijn.

In Anaheim scoorde Zuid-Korea tweemaal in de eerste inning, maar dat was genoeg om met 2-1 te winnen vs. Mexico.
Met één uit in de eerste inning sloeg Jong-Beom Lee een honkslag, gevolgd door een 2-run homerun van Seung-Yeop Lee, zijn vierde van het toernooi.
In de derde inning opende Luis A. Garcia met een homerun, maar dat was Mexico's enige punt. Beide ploegen hadden vijf hits.
(11 maart)


Zuid-Korea verslaat USA; Dominicanen, Venezuela winnen
English
SAN JUAN (Puerto Rico) / ANAHEIM, Californië (USA) - Zuid-Korea won maandagavond met 7-3 vs. USA en is nu de enige ongeslagen ploeg in de World Baseball Classic.
De Dominicaanse Republiek en Venezuela wonnen in Poule 2, waarin elke ploeg nu eenmaal heeft gewonnen en verloren.

In Anaheim werd slechts één wedstrijd gespeeld in Poule 1. In die wedstrijd won Zuid-Korea overtuigend met 7-3 vs. USA en is nu de enige ongeslagen ploeg van het toernooi.
Zuid-Korea had opnieuw solide pitching, net als in Poule A in Tokyo tijdens de Eerste Ronde. Na 2-0 te winnen vs. Chinese Taipei, 10-1 vs. China en 3-2 vs. favoriet Japan opende Zuid-Korea Ronde Twee met een 2-1 zege vs. Mexico.
De Major League All Star ploeg van de USA kan tot nu toe niet domineren. In Ronde Eén won men slechts met 2-0 vs. Mexico, stond met 8-0 achter vs. Canada en verloor met 8-6 na een grand slam van Jason Varitek, waarna de ploeg zich plaatste voor Ronde Twee na een 17-0 zege vs. Zuid-Afrika. In Ronde Twee stond USA met 3-0 achter vs. Japan, maar won in de laatste inning met 4-3. En nu was Zuid-Korea de betere ploeg.
In de eerste inning homerde Seung-Yeop Lee en had Bum-Ho Lee een RBI-single om de stand op 2-0 te brengen. De USA kwam terug toen Ken Griffey, Jr. homerde in de derde, maar in de 2e3 pakte Zuid-Korea het punt terug toen Lee opnieuw een RBI-single sloeg. In de vierde werd het 6-3 na een 3-run, pinch-hit homeru van Hee-Seop Choi, waarna nog een punt werd gescoord in de zesde inning.
De USA had de honken vol met twee uit in de eerste en vierde inning, maar beide keren kwam de slagbeurt ten einde met een strikeout. In de eerste voor Jason Varitek, in de vierde Vernon Wells.
De USA kwam in de negende inning op 7-3 na een honkslag van Ken Griffey, Jr. en een grounder van Alex Rodriguez.

In San Juan won de Dominicaanse Republiek met 7-3 vs. Cuba in een interessant duel.
De Dominicanen namen een 4-0 voorsprong in de derde inning op een 2-run double van Miguel Tejada en een foute aangooi, waarop tweemaal werd gescoord. In de volgende drie innings voegden ze drie runs toe, waaronder één op een mammoet-homerun van David ortiz in de vijfde.
Met een 7-0 achterstand en de mogelijkheid opnieuw in 7 innings met een verschil van 10 punten te worden verslagen kwam Cuba terug met een punt in de zevende toen Yulieski Gourriel homerde. De spanning steeg toen Cuba tweemaal scoorde in de negende inning en dreigde nog meer te scoren. Met één uit werd een punt gescoord op een fout en een andere op een honkslag van Alexei Ramirez. Cuba kreeg toen de honken vol met twee uit, maar het duel kwam ten einde toen pinch-hitter Joan Carlos Pedroso drie slag kreeg.
Tijdens de wedstrijd moest de beveiliging een anti-Cuba spandoek verwijderen dat door een aantal toeschouwers werd getoond. Hetzelfde gebeurde tijdens een wedstrijd in de eerste ronde, waarna Cuba een protest indiende. De organisatie beloofde onrespectvolle spandoeken te verwijderen, wat ook het MLB-beleid is, en dat gebeurde.

In San Juan boekte Venezuela 's avonds een 6-0 shutout tegen Puerto Rico.
Venezuela nam een 2-0 voorsprong in de vijfde inning op een 2-run homerun van Endy Chavez en verhoogde de stand naar 6-0 in de achtste toen Victor Martinez een grand slam homerun sloeg.
Puerto Rico 'outhit' Venezuela met 7-6, maar kon niet tot scoren komen.
(13 maart)


Dominicanen naar halve finale
English
SAN JUAN (Puerto Rico) / ANAHEIM, Californië (USA) - De Dominicaanse Republiek werd dinsdagavond de eerste ploeg die zich plaatste voor de halve finale in Poule 2 door met 2-1 te winnen vs. Venezuela. De Dominicanen moeten het daarin opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Cuba en Puerto Rico, die woensdagavond wordt gespeeld.
Poule 1 blijft nog onbeslist nadat Japan dinsdag met 6-1 won vs. Mexico. Op woensdag kan Zuid-Korea zich plaatsen door te winnen van Japan. Op donderdag speelt de USA tegen Mexico in de laatste wedstrijd van Ronde Twee. In deze poule kunnen gelijke standen tussen drie ploegen ontstaan voor zowel de eerste als de tweede plaats.

In San Juan was het duel tussen de Dominicaanse Republiek en Venezuela van begin tot eind spannend.
De Dominicanen openden de score in de eerste inning op een RBI-single van Moises Alou.
Venezuela kwam langszij in de zesde toen Omar Vizquel een double sloeg en scoorde op een grounder van Bobby Abreu. Vizquel's double was de enige Venezolaanse honkslag in het duel.
In de zevende hernamen de Dominicanen de leiding toen Alberto Castillo scoorde op een doorgeschoten bal met volle honken en twee uit. Castillo miste de wedstrijd een dag eerder, omdat hij toen in de States was voor de ceremonie, waarin hij Amerikaans staatsburger werd.
De Dominicaanse starter Daniel Cabrera domineerde in de eerste vier inning met zeven strikeouts en stond geen hits toe.
In de negende inning steeg de spanning toen Venezuela alle honken bezet kreeg, maar een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd. De Dominicanen zaten in de halve finale.

In Anaheim opende Japan de score met vier runs in de vierde inning, waarvan twee op een homerun van catcher Tomoya Satozaki, die 3-uit-4 sloeg en tweemaal scoorde.
Mexico's enige punt was een homerun van Miguel Ojeda in de achtste inning.
(14 maart)


Cuba schakelt Puerto Rico uit; Zuid-Korea gaat door
English
SAN JUAN (Puerto Rico) / ANAHEIM, Californië (USA) - Opnieuw waren er woensdag twee spannende en enerverende wedstrijden die resulteerden in twee halve finalisten. Cuba wist een 4-3 voorsprong vast te houden en schakelde Puerto Rico, terwijl Zuid-Korea ongeslagen bleef en met 2-1 won vs. Japan.
Met hun overwinningen plaatsten Cuba en Zuid-Korea zich voor de halve finale. De beslissing over de tweede halve finalist in Poule 2 valt donderdagavond.

In San Juan was er opnieuw spanning van begin tot eind. Dit keer in de wedstrijd tussen Cuba en Puerto Rico.
Cuba opende de score in de eerste inning op een grounder van Ariel Borrero, maar Puerto Rico kwam in de 2e1 langszij toen Bernie Williams homerde.
In de vierde inning scoorde Cuba drie punten om een 4-1 voorsprong te nemen en dat bleek beslissend te zijn. Osmani Urrutia en Yoandy Garlobo openden met honkslagen, waarna Ariel Pestano uitging na een grounder. De honken kwamen vol toen Alexei Ramirez vier wijd kreeg en dat leidde tot een werperswissel. Maar toen kreeg Eduardo Paret geraakt werper en bracht het leidende punt binnen. Vervolgens werd Garlobo gedwongen op thuis uitgeschakeld na een grounder van Michel Enriquez, waarna de inning ten einde leek te komen na een grounder van Yulieski Gourriel. Echter, korte stop Alex Cintron maakte een foute aangooi en dat resulteerde in twee runs en een 4-1 voorsprong voor Cuba.
Puerto Rico kwam terug in de zevende inning. José Valentin opende met een double, waarna Alex Cintron een honkslag sloeg. Eduardo Perez werd toen aangekondigd als pinch-hitter voor Alex Cora, waarna Yuneski Maya werd ingebracht als nieuwe werper. Perez werd hierop teruggeroepen en vervangen door een nieuwe pinch-hitter Ricky Ledee. Die sloeg een grounder richting tweede honk waar Yulieski Gourriel de bal naar korte stop Eduardo Paret gooide voor de nul op het tweede honk en een mogelijk dubbelspel. Echter, Paret was niet in contact met het honk toen hij de bal ontving en Cintron werd safe gegeven, terwijl Valentin scoorde. De Cubaanse Manager Higinio Velez bekritiseerde kwaad de beslissing en werd uit het veld gestuurd door 2B umpire James Hoye. Nadat de Cubaanse spelers, die eveneens kwaad reageerden, terugwaren in de dug-out sloeg Bernie Williams in een dubbelspel, maar toen kreeg Ivan Rodriguez vier wijd. Carlos Beltran sloeg vervolgens een honkslag waarop Cintron 4-3 scoorde, maar Rodriguez, die ook trachtte te scoren, werd op thuis uitgegooid in wat de meest cruciale actie van de wedstrijd was, maar de relay en aangooi van de Cubaanse defensie was perfect.
Puerto Rico kreeg nog een tweede kans langszij of zelfs op voorsprong te komen in de achtste inning. Met één uit sloeg José Cruz, Jr. een honkslag. Carlos Delgado, die nog niet had gespeeld vanwege een blessure, werd toen ingebracht als pinch-hitter voor zijn eerste WBC-slagbeurt en sloeg eveneens een honkslag. Nadat Delgado was vervangen door een pinch-runner kreeg Puerto Rico de honken vol toen José Valentin's grounder verkeerd werd verwerkt door eerste honkman Joan Carlos Pedroso. De inning kwam ten einde toen Alex Cintron in een dubbelspel sloeg.
Cuba treft nu de Dominicaanse Republie in de halve finale in San Diego. De Dominicanen hebben closer Francisco Cordero (Texas Rangers) aan de selectie toegevoegd. Hij neemt de plaats in van Damaso Marte (Pittsburgh Pirates), die last heeft van een stijve schouder.

In Anaheim was de wedstrijd zeven innings lang puntloos. Zuid-Korea scoorde toen tweemaal in de achtste inning. Met één uit kreeg Min-Jae Kim vier wijd en sloeg Byung-Kuy Lee een honkslag. Kim bereikte het derde honk en Lee schoof op na de aangooi naar het derde honk. Na een werperswissel scoorden de twee toen Jong-Beom Lee een double sloeg.
Japan kwam terug met een punt in de negende inning toen Tsuyoshi Mishioka opende met een homerun. Met één uit en een loper op het eerste honk nam Seung-Hwan Oh de pitching over en gooide drie slag op de volgende twee slagmensen om de wedstrijd af te sluiten en de kracht van de Koreaanse pitching te onderstrepen.
(15 maart)


Mexico schakelt USA uit; Japan geplaatst!
English
ANAHEIM, Californië (USA) - Mexico heeft het 'em opnieuw geflikt: de uitschakeling van de USA! In 2003 versloeg en schakelde Mexico de USA uit in Panama City (Panama) in het Olympisch Kwalificatie Toernooi, met als gevolg dat de Amerikanen niet deelnamen aan de Olympische Spelen 2004 in Athene (Griekenland).
Nu, bijna 2 1/2 jaar later, wint Mexico met 2-1 vs. de USA in de laatste wedstrijd van Poule 1 van de Tweede Ronde in de World Baseball Classic. Dit keer is het gevolg uitschakeling van de Amerikaanse ploeg voor de Finaleronde van dit evenement, die zaterdag in San Diego van start gaat.
Door de Amerikaanse nederlaag zal Japan doorgaan naar de halve finale en daarin (voor de derde keer) Zuid-Korea treffen in San Diego. De winnaar van dat duel plaatst zich voor de finale en ontmoet de winnaar van de halve finale tussen de Dominicaanse Republiek en Cuba. Het betekent ook dat er geen droomfinale tussen de USA en Cuba komt.
Door de nederlaag kwamen drie ploegen op een gedeelde tweede plaats. De eerste 'tiebreaker' is het onderlinge resultaat tussen de betrokken ploegen, maar die resulteerde opnieuw in een gelijke stand. Hierna wordt gekeken naar het aantal toegestane punten in die wedstrijden. De USA en Japan kregen er elk vijf tegen, Mexico moest er zeven toestaan in de drie wedstrijden tussen deze landen. Er was een aantal scenario's waarin of de USA, of Japan, of Mexico zou doorgaan, maar de 2-1 Mexico-zege resulteerde in een Amerikaanse uitschakeling en plaatsing in de halve finale voor Japan, omdat Japan de vijf runs tegenkreeg in een inning minder dan de USA.

De Major League All Stars die Team USA vormden produceerden donderdagavond slechts drie honkslagen op acht verschillende Mexicaanse werpers. En dat was, uiteraard, niet genoeg.
De Amerikaanse ploeg, en hun 43-jarige starter Roger Clemens werden al in de derde inning op een 1-0 achterstand gezet. Mario Valenzuela opende met een double, die eigenlijk een homerun was. De bal raakte de foutpaal in het rechtsveld en sprong terug in het veld. 1B umpire Bob Davidson (die de controversiële beslissing nam in de wedstrijd tussen Japan en USA) gaf geen homerun en bepaalde dat de bal in het spel was. Er volgden een groundout en een strikeout. Maar Valenzuela scoorde uiteindelijk toch vanaf het tweede honk op een honkslag van Jorge Cantu.
De USA kwam onmiddellijk langszij in de vierde inning. Chipper Jones begon met een tweehonkslag, bereikte het derde honk na een vangbal en scoorde op een OS van Vernon Wells.
In de 2e4 opende ook Erubiel Durazo met een double voor Mexico, maar dit keer volgden drie nullen.

In de vijfde inning kregen de Amerikanen weer een scoringskans. Dit keer was het Jeff Francoeur die met een tweehonkslag begon, waarna Michael Barrett geraakt werper kreeg. Maar toen werd Francoeur uitgegooid bij een poging het derde honk te stelen, gevolgd door twee groundouts.
In de 2e5 hernam Mexico de leiding en het waren dezelfde twee spelers die ook in de eerste inning bij het punt betrokken waren. Mario Valenzuela opende met een honkslag en schoof op na een OSS. Toen een honkslag van Alfredo Amezaga Valenzuela in staat stelde het derde honk te bereiken kwam Scot Shiels op de heuvel als vervanger van Roger Clemens (was dit zijn allerlaatste wedstrijd?). Amezage stal vervolgens het tweede honk en Jorge Cantu volgde met een RBI-groundout die Mexico een 2-1 voorsprong bezorgde.
De USA kreeg nog een laatste kans in de negende inning. Met één uit (drie slag voor Ken Griffey, Jr.) kregen Chipper Jones en (na een werperswissel) Alex Rodriguez vier wijd. Rodriguez werd vervangen door pinch-runner Johnny Damon, die licht geblesseerd was en daardoor niet startte. Er volgde opnieuw een werperswissel om het op te nemen tegen Vernon Wells, maar die sloeg in een 6-4-3 dubbelspel om de wedstrijd en het toernooi voor de Amerikanen af te sluiten.
(16 maart)


Cuba in Finale World Baseball Classic!
English
SAN DIEGO, Californië (USA) - Cuba heeft zich als eerste geplaatst voor de Finale van de eerste editie van de World Baseball Classic.
Zaterdagmiddag zagen ruim 41.000 toeschouwers in het PETCO Park in San Diego de Cubanen met 3-1 winnen en stuntten vs. de krachtploeg van de Dominicaanse Republiek om zich te kwalificeren. De Finale wordt maandagavond gespeeld.

Cuba stond met 1-0 achter, maar scoorde driemaal in de zevende inning om een 3-1 voorsprong te nemen. Cuba deed waar het al jaren goed in is in internationale wedstrijden: in de late innings toeslaan, een beslissende voorsprong nemen en die vasthouden voor de winst.
Na vijf puntloze innings namen de Dominicanen een 1-0 voorsprong in de zesde inning. In deze slagploeg kreeg de ploeg zes honklopers, maar de powerhitters konden de bal het infield niet uitkrijgen, resulterend in verschillende acties op de honken.
Placido Polanco en Miguel Tejada openden met honkslagen en brachten lopers op de hoeken. Polanco werd daarna op thuis uitgegooid na een grounder richting drie van Albert Pujols. Vervolgens ging Pujols gedwongen uit op het tweede honk toen David Ortiz de bal richting korte stop sloeg. Tejada scoorde hierna toen tweede honkman Yulieski Gourriel een fout maakte op een grounder van Adrian Beltre. Met lopers op het eerste en tweede honk kwam de inning ten einde toen ook Moises Alou een grounder richting tweede honk sloeg.
David 'Big Papi' Ortiz, die tweemaal homerde in de toernooi-opener vs. Venezuela en een mammoet-homerun sloeg vs. Cuba in Ronde Twee, sloeg vandaag 0-uit-4.

Cuba antwoordde met drie runs op vier hits in een lange zevende slagbeurt, waarin de Dominicanen drie werpers gebruikten. Odalis Perez, die de inning begon, kreeg een lead-off single tegen van Yulieski Gourriel, die opschoof na een foute aangooi. Hij bereikte het derde honk op een infieldhit langs de derde honk-lijn van Eller Sanchez en scoorde het gelijkmakende punt op een grounder van Frederich Cepeda. Sanchez werd op het eerste honk vervangen door pinch-runner Rudy Reyes, die twee bereikte na een doorgeschoten bal en het derde honk op Cepeda's grounder. Perez werd op de heuvel vervangen door Salomon Torres, die een RBI-single tegen kreeg van Osmani Urrutia, die op zijn beurt ook werd vervangen door een pinch-runner, Carlos Tabares. Een honkslag van Yoandy Garlobo (3-uit-4) bracht Tabares op drie en een nieuwe werper op de heuvel, Julian Tavarez. De honken kwamen vol toen Tavarez vier wijd gooide op Ariel Pestano. Hierna scoorde Tabares op een OS van Alexei Ramirez, voordat de inning ten einde kwam toen Eduardo Paret in een gedwongen loop sloeg.

Yadel Marti startte voor Cuba en kreeg slechts drie hits tegen in de 4 1/3 inning die hij gooide. De imposante Pedro Luis Lazo nam het werpen in de vijfde inning over en gooide het duel uit. De Dominicanen hadden acht hits, Cuba verzamelde er twaalf.
(18 maart)


Japan tweede finalist WBC!
English
SAN DIEGO, Californië (USA) - In opnieuw een verrassende ontknoping werd Japan de tweede finalist van de World Baseball Classic door zaterdagavond met 6-0 te winnen van Zuid-Korea.
De Koreanen begonnen aan de wedstrijd als de enige ongeslagen ploeg in het toernooi, want het had alle zes voorgaande wedstrijden gewonnen. Japan treft nu Cuba in de finale, die maandagavond in San Diego wordt gespeeld.

Voor aanvang van het toernooi was Japan, dat wordt gemanaged door de legendarische Sadaharu Oh, de Aziatische favoriet, maar het was Zuid-Korea dat in plaats daarvan die rol op zich nam. Met solide pitching en verdediging wonnen de Koreanen Poule A in Ronde Eén in Tokyo (Japan) en daarna Poule 1 in Ronde Twee in Anaheim (USA). In deze reeks stonden Zuid-Korea en Japan tweemaal tegenover elkaar, de Koreanen wonnen tweemaal. Maar nu staat Japan weer in het middelpunt. Japan bereikte de halve finale door de winst van Mexico op de USA, dat daardoor werd uitgeschakeld.

Na zes puntloze innings kwamen de Japanse slaghouten plotseling tot leven in een productieve zevende slagbeurt. Er kwamen tien slagmensen aan slag en die produceerden zes hits, waaronder een homerun, en scoorde vijf runs.
Nobuhiko Matsunaka opende met een double, die leidde tot een werperswissel. Byung-Hyun Kim nam het werpen over en gooide drie slag op Hitoshi Tamura, maar toen sloeg pinch-hitter Kosuke Fukudome een 2-run homerun en bezorgde Japan de leiding. Volgende slagman Michihino Ogasawara kreeg hierna geraakt werper en dat werd gevolgd door een ground-rule double van Tomoya Satozaki, waarop werd gescoord door Ogasawara (die het tweede honk had bereikt na een wilde worp). Er volgde opnieuw een werperswissel en nu kwam Jung-Keun Bong op de heuvel. Hij zag Munenori Kawasaki een groundout slaan, maar Satozaki bereikte het derde honk en opnieuw werd een nieuwe werper ingebracht. Min-Han Son werd de vierde werper in de inning en moest het opnemen tegen pinch-hitter Shinya Miyamoto, die een RBI-single afleverde waarop Miyamota de stand op 4-0 bracht. De inning kwam uiteindelijk ten einde toen Nobuhiko Matsunaka, de tiende slagman in deze beurt, een grounder sloeg.

Nadat het was begonnen te regenen in de zevende inning voegde Japan nog een punt toe in de achtste toen Hitoshi Tamura een lead-off homerun sloeg. Met één uit werd de wedstrijd onderbroken, omdat het heviger begon te regenen en werd het infield afgedekt. Het komt niet vaak voor dat een wedstrijd in het zonnige San Diego moet worden onderbroken vanwege de regen. Sinds 1969, toen de San Diego Padres hier gingen spelen, zijn misschien zes wedstrijden afgelast door de regen.
De wedstrijd werd hervat na een onderbreking van 45 minuten, maar Zuid-Korea was niet meer in staat de stand om te draaien en een verrassende finalist te worden. Na zes opeenvolgende overwinningen stond de ploeg nu met lege handen.

Een belangrijke rol in de wedstrijd werd vervuld door de Japanse starter Koji Uehara, die zeven innings gooide en daarin slechts drie hits tegenkreeg, terwijl hij achtmaal drie slag gooide.
(18 maart)


Japan wint eerste World Baseball Classic!
English
SAN DIEGO, Californië (USA) - Japan is de eerste winnaar van de World Baseball Classic. Maandagavond won Japan met 10-6 vs. Cuba in de allesbeslissende finale van de allereerste editie van dit prestigieuze toernooi in PETCO Park in San Diego. Meer dan 42.000 toeschouwers zagen de wedstrijd in de thuishaven van de San Diego Padres.
De volgende Classic wordt gehouden in 2009 en dan om de vier jaar. Hoewel de speelsteden nog niet bekend zijn voor de tweede editie wordt Azië genoemd als een mogelijke gastheer, net als Mexico.

Achttien dagen lang ontmoetten zestien landen van over de hele wereld elkaar in een vier-poule, vier-team toernooi, resulterend in twee ploegen die de finale bereikten. Ploegen met actieve professionele spelers op hun roster, met uitzondering van Cuba. Van die profs speelden de meesten in de Major League.
In dit toernooi, het eerste waaraan Major League-spelers in staat waren deel te nemen, konden spelers en landen kennismaken met de verschillende benaderingen van het spel en de verschillende honkbalstijlen. Major League Baseball wilde de wereld tonen hoe het Amerikaanse professionele honkbal wordt gespeeld, maar aan de andere kant maakten de Amerikanen kennis hoe honkbal internationaal wordt gespeeld. Team USA werd uitgeschakeld voor de halve finale, net als de profs van Puerto Rico en Venezuela. In de halve finale verloor de powerploeg van de Dominicaanse Republiek van Cuba. Zuid-Korea was de grote verrassing van het toernooi. Na zesmaal op rij te hebben gewonnen, verloor de ploeg in de halve finale van Japan. Ondanks het beste 'record' (6-1) en foutloos (!) spel in het gehele toernooi, misten de Koreanen de finale. Uiteindelijk speelde er maar één Major League-positiespeler in de finale, namelijk outfielder Ichiro Suzuki (Seattle Mariners) van Japan. Maar welk team uiteindelijk ook in de finale stond, het is een fantastisch toernooi geweest met schitterende en spannende wedstrijden en uitstekende promotie voor honkbal over de gehele wereld.

Japan ging snel van start tegen Cuba en scoorde viermaal in de eerste inning. Met één uit sloeg Tsuyoshi Nishioka een honkslag diep naar de korte stop-plek en stal het tweede honk. Ichiro Suzuki kreeg daarna vier wijd en Nobuhiko Matsunaka zorgde voor volle honken met een nieuwe infield-hit. Cuba ging gelijk naar de bullpen en verving starter Ormari Romero door Vicyohundri Odelin. Maar die raakte volgende slagman Hitoshi Tamura met een worp en bracht Japan's eerste punt binnen. Na een strikeout kreeg Michihiro Ogasawara vier wijd, wederom resulterend in een automatisch punt. Hierna sloeg Toshioki Imae een honkslag door het midden en bracht twee punten binnen, waarmee de voorsprong werd verhoogd naar 4-0 en weer een werperswissel volgde. Norberto Gonzalez nam het over en sloot de inning af met een grounder.

In de 2e1 opende Eduardo Paret met een homerun, maar de volgende vijf slagmensen gingen op rij uit.
In de derde inning begon Alexei Ramirez met een double, maar opnieuw zwegen de Cubaanse knuppels.

Japan voegde twee runs toe in de vijfde inning. Ichiro Suzuki begon met een double en Nobuhiko Matsunaka sloeg een single. Yadier Pedroso werd vervolgens de vierde Cubaanse werper in het duel en zag Suzuki scoren op een infield-hit richting derde honk van Hitoshi Tamura. Matsunaka schoof op naar het derde honk na een OSS en scoorde op een OS van Michihiro Ogasawara.

In de zesde en zevende inning maakte de Japanse verdediging plotseling drie fouten. De eerste daarvan vormde de inleiding voor twee Cubaanse punten in de zesde inning. Met één uit werd een grounder van Yulieski Gourriel verkeerd verwerkt door de korte stop, waarna drie honkslagen volgden. Eerst sloeg Ariel Borrero een honkslag, daarna sloeg Frederich Cepeda een RBI-double. Vervolgens sloeg Osmani Urrutia de stand naar 6-3 met een honkslag. Maar toen werd een harde en scherpe grounder van Yoandy Garlobo omgezet in een inning-afsluitend dubbelspel.
In de zevende inning maakte Japan twee fouten, maar redde een dubbelspel opnieuw de voorsprong.

Met twee punten toonde Cuba aan dat het op de weg terug was in deze wedstrijd. De spanning steeg toen Cuba Japan's voorsprong terugbracht tot slechts 6-5 in de achtste inning. Yulieski Gourriel bereikte het honk na een infield-hit en scoorde daarna op een daverende, one-out, 2-run homerun van Frederich Cepeda. Rechtshander Akinori Otsuka werd hierna ingebracht en sloot de inning af. Otsuka is de enige andere speler, naast Ichiro Suzuki, met Major League-ervaring. Vorig seizoen gooide hij voor de San Diego Padres, dit jaar speelt hij voor de Texas Rangers.
Echter, in de negende inning profiteerde ook Japan van een Cubaanse fout en scoorde een 'insurance run'. En meer. Tatsuhiko Kinjoh's grounder eindigde in een foute een aangooi en volgende slagman Munenori Kawasaki's grounder resulteerde in een gedwongen nul en zou de tweede nul zijn geweest. Maar Kawasaki schoof op na een stootslag-honkslag van Tsuyoshi Nishioka en scoorde op een honkslag van Ichiro Suzuki om de stand op 7-5 te brengen. Nobuhiko Matsunaka kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd, maar pinch-hitter Kosuke Fukudome volgde daarna met een 2-run single om de stand op 9-5 te brengen. En het was nog niet afgelopen, want Michihiro Ogasawara sloeg zijn tweede opofferingsslag van de wedstrijd en verhoogde de stand naar 10-5. Het resulteerde in een nieuwe werperswissel, want de achtse Cubaanse werper werd naar de heuvel gehaald, die de inning afsloot.

Maar het duel was nog niet afgelopen. In de 2e9 opende Ariel Pestano met een double. Hij schoof op na een vangbal en scoorde vervolgens op een honkslag van Eduardo Paret. Maar toen gooide Akinori Otsuka drie slag op Michel Enriquez en Yulieski Gourriel om de wedstrijd af te sluiten en de Classic te winnen.

In de laatste twee wedstrijd werkte alles in het voordeel van Japan's Manager Sadaharu Oh, wiens ploeg voor aanvang van het toernooi één van de favorieten was, maar wat ongelukkige momenten kende in de eerste en tweede ronde.
Aan de andere kant werd over Cuba gesproken als een mysterie, vooral hoe de ploeg het zou doen tegen professionals van het hoogste niveau. Maar, ondanks het verlies in de finale, bewezen ze dat ze tegen iedereen kunnen spelen.
(20 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site. Tot de volgende keer!

Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 27 maart 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.