Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Softbalkampioen opent met dubbele winst
English
DE BILT / HAARLEM / SANTPOORT / ENSCHEDE Landskampioen Computer SOS Tex Town Tigers opende het nieuwe seizoen op zaterdag 10 april met een dubbele overwining vs. Euro Stars, 4-0 en 4-2. Vice-kampioen Iber Lengua Terrasvogels deelde de double-header op Opening Day vs. Sparks Haarlem, won de opener met 1-0, maar verloor de volgende wedstrijd met 8-6 in acht innings. DSS en Olympia Haarlem tekende voor de grootste verrassingen op de eerste dag van het nieuwe seizoen. DSS, dat vorig seizoen promoveerde naar de Hoofdklasse, opende met een 2-0 shutout-winst vs. Centrals, dat daarna het volgende duel met 3-1 won. Olympia Haarlem, dat eveneens promoveerde, begon ook met een overwinning en versloeg Twins met 5-1, maar ging vervolgens met 5-3 onderuit in Game Two. Op Opening Day 2010 werd ook live play-by-play geïntroduceerd in zowel de honkbal- als de softbal Hoofdklasse.


Centrals vs. DSS, 0-2, 3-1

...Sonja Pannen...
...one-hitter...
(© Foto: MS)
DE BILT - DSS vierde de rentree in de hoogste afdeling zaterdag met een verrassende 2-0 shutout-zege bij Centrals. De geroutineerde werpster Sonja Pannen gooide een one-hitter in haar eerste Hoofdklasse-wedstrijd in zes jaar, nadat ze voor het laatst op het hoogste niveau had gegooid bij Amsterdam Pirates in 2004. Pannen, die 21 jaar geleden (1989) in de Hoofdklasse debuteerde als speelster van Wassenaar, schakelde acht slagvrouwen uit met drie slag en kreeg slechts één honkslag tegen van de snelle Anne Blaauwgeers in de zesde inning, de enige speelster van Centrals die het derde honk wist te bereiken.

Voor DSS was dit de eerste wedstrijd op het hoogste niveau sinds 1985 na 24 jaar niet in de Hoofdklasse te hebben gespeeld, die volgden op de degradatie na 20 opeenvolgende seizoenen aan de top! De wedstrijd betekende ook de terugkeer in de Hoofdklasse voor Hoofd Coach Berend Mannessen, die in 1994 voor het laatste Hoofd Coach was in de hoogste afdeling toen hij de leiding had bij DSC '74. Vorig jaar loodste hij DSS naar de Eerste Klasse-titel na 13 seizoenen te hebben gecoached bij Hoofddorp Pioniers. Aan het einde van het seizoen werd Mannessen uitgeroepen tot Softbal COach of the Year.

Molly Yetman, de Canadese werpster van Centrals (die elf keer drie slag gooide), schakelde de eerste acht slagvrouwen op rij uit, maar kreeg toen een honkslag tegen van Kelly Zuurendonk met twee uit in de derde inning. Even later scoorde ze het eerste punt toen de Amerikaanse Julie Owen volgde met een tweehonkslag. Kort daarna scoorde de laatste zelf na een honkslag van Amanda Hess, de tweede Amerikaanse speelster op het DSS-roster. In de resterende innings bereikte DSS nog regelmatig de honken, maar wist niet meer tot scoren te komen. Uiteindelijk bleek dat ook niet nodig te zijn.

In de openingswedstrijd maakten zes speelsters in de startende line-up van DSS (en later ook nog twee invallers) hun debuut in de Hoofdklasse.


...Eva Voortman...
...5-hitter...
(© Foto: MS)
In Game Two sloeg Centrals als eerste toe in de eerste inning op starter Amanda Hess. Anne Blaauwgeers opende met een honkslag, stal het tweede honk, schoof op naar het derde na een honkslag van nieuwkomer Lotte Holvast en scoorde op een opofferingsslag van Maaike van Aarle. In de derde inning kwam DSS dicht bij de gelijkmaker toen het de honken vol kreeg met twee uit. Jacqueline Wesselink en Kim Scholtes sloegen toen beiden een honkslag en Kelly Roest bereikte het honk na een fout, maar de inning kwam ten einde na een grounder.

Centrals verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning. Met één uit kreeg Maaike Blaauwgeers vier wijd en zou gaan scoren op een doorgeschoten bal. DSS verkleinde de achterstand tot 2-1 in de zesde inning toen Kim Scholtes opende met een honkslag en haar pinch-runner Noa Brand later scoorde na een honkslag van Tessa Bekker. Centrals pakte het punt gelijk terug in de eigen zesde slagbeurt. Met één uit kreeg Moniek Coorn-Baaij vier wijd, schoof op na een doorgeschoten bal en een honkslag van Nikki Harte en scoorde op een honkslag van Silea Bos.

Rookie werpster Eva Voortman gooide het gehele duel voor Centrals. De 17-jarige linkshander kwam tot zes strikeouts en kreeg vijf hits tegen in haar eerste zege van het nieuwe seizoen.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Plays


Olympia Haarlem vs. Twins, 5-1, 3-5

...Courtney Lyons...
...winnende werpster...
...2-run single...
(© Foto: MS)
HAARLEM - Olympia Haarlem keerde terug in de Hoofdklasse met een ruime 5-1 zzege vs. Twins. In het seizoen 2008 degradeerde Olympia uit de Hoofdklasse na een verblijf van 19 opeenvolgende seizoenen, maar promoveerde vorig seizoen gelijk weer terug naar het hoogste niveau. De ploeg eindigde op de tweede plaats in de Eerste Klasse om zich te plaatsen voor de promotie/degradatie Play-Off vs. Gryphons, de ploeg op de zevende plek in de Hoofdklasse. Olympia won de reeks met 3-2.

Onder nieuwe Amerikaanse coach Caroline Powell vierde Olympia de rentree met een overwinning na een 1-0 achterstand in de eerste inning. Twins opende de score in de eerste slagbeurt toen Fabienne van Uden een honkslag sloeg met één uit en zou gaan scoren na een honkslag van Sarah Van Der Meiren op Courtney Lyons, die het gehele duel gooide voor Olympia en vijf hits tegen kreeg in haar Hoofdklasse-debuut. Vorig seizoen speelde de Amerikaanse ook al voor de Haarlemse ploeg, maar kwam toen uit voor het tweede team en was niet gerechtigd te gooien voor het eerste team, omdat landgenote Christie Hill in die ploeg de buitenlandse werpster was. Hill keert dit seizoen ook weer terug, echter niet als werpster, maar als infieldes/slagvrouw, waardoor de weg vrij kwam voor Lyons om in de Hoofdklasse te gooien. Nadat Twins in de eerste inning tot scoren was gekomen, bleek dat alles voor de ploeg, die nog loopsters in scoringspositie kreeg in de vierde, vijfde en zesde inning, maar verzuimde meer runs toe te voegen en totaal zeven loopster achterliet.

Olympia kwam langszij in de tweede inning. Met twee uit sloeg Lisanne van den Berg een tweehonkslag en scoorde toen Laura Burggraaf volgde met een honkslag. Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de derde inning kwam Olympia tot een rally van drie runs met twee uit in de vierde inning. Laura Burggraaf sloeg toen een honkslag en scoorde de 'go-ahead run' op een hierna volgende triple van rookie Gwen Brinkman. Nadat volgende slagvrouw Rosanne de Vries vier wijd had gekregen sloeg Courtney Lyons een 2-run single en bracht de stand op 4-1.

In de vijfde inning voegde Olympia nog een punt toe toen Maranca Ham een tweehonkslag sloeg met één uit en de Britse international Karlene Headley-Cooper volgde met een driehonkslag.

In Game Two waren de rollen omgedraaid. Dit keer opende Olympia Haarlem de score, maar kwam Twins tot een rally van vier punten in de derde slagbeurt om bezit van het duel te nemen. Winnende werpster Andee Lindgren kreeg negen honkslagen tegen van Olympia, dat wederom de meeste scoringskansen kreeg, maar tien loopsters achterliet, waaronder volle honken in de eerste en derde inning.


...Daisy de Peinder...
...2-run triple...
...2 hits, punt...
(© Foto: Twins)
In de eerste inning scoorde Olympia eenmaal. Met één uit sloegen Rebecca Duindam en Marisèla de Wind (die beiden deel uitmaken van de voorselectie van Jong Oranje) een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Maranca Ham vier wijd kreeg. Een honkslag van Karlene Headley-Cooper bracht de stand op 1-0, maar drie loopsters bleven achter, omdat Andee Lindgren toen tweemaal drie slag gooide.

Twins antwoordde met een 4-run rally met twee uit in de derde inning. Met één uit kreeg Micky Jansen vier wijd en stal het tweede honk. Met twee uit kreeg ook Sarah Van Der Meiren een vrije loop. De twee scoorden daarna toen Daisy de Peinder volgde met een driehonkslag. De ervaren korte stop, die begon aan haar 17e seizoen in de Hoofdklasse (allen bij Twins, onderbroken door één seizoen toen ze in Italië speelde), scoorde daarna zelf na een tweehonkslag van Sandra Catoen, ook een veteraan, die in 1995 in de Hoofdklasse debuteerde als speelster van Robur '58. Een honkslag van Andee Lindgren resulteerde in een nieuw punt en verhoogde de stand naar 4-1. In de vierde inning voegde Twins nog een punt toe met twee uit. Fabienne van Uden sloeg toen een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Sarah Van Der Meiren.

Olympia, dat de honken opnieuw vol achterliet in de derde inning, kreeg nog meer scoringskansen in de vierde, maar scoorde toen slechts eenmaal. Gwen Brinkman en Rosanne de Vries bereikten toen beiden het honk na een fout, waarna de honken (opnieuw) vol kwamen toen Courtney Lyons een honkslag sloeg. Maar toen ging de eerste gedwongen uit na een grounder van pinch-hitter Eliza Rikkelman, werd er een punt gescoord na een grounder van Marisèla de Wind en bleven vervolgens nog eens twee loopster achter.

Met een 5-2 achterstand wist Olympia de score nog terug te brengen tot 5-3 in de vijfde slagbeurt. Karlene Headley-Cooper opende met een honkslag en ging daarna scoren op een velderskeus.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Plays


Iber Lengua Terrasvogels vs. Sparks Haarlem, 1-0, 6-8 (8)

...Christina Rolla...
...gamewinning RBI...
(© Foto: MS)
SANTPOORT - Vice-kampioen Iber Lengua Terrasvogels opende het nieuwe seizoen met een 1-0 shutout tegen de regionale rivaal Sparks Haarlem, maar verzuimde daarna een 3-1 voorsprong vast te houden in Game Two en verloor met 8-6 in acht innings. Vorig jaar won Terrasvogels de Europese Cup Winners Cup en bereikte de Holland Series, waarin het verloor van Computer SOS Tex Town Tigers. Voor de prestaties in 2009 werd de ploeg de avond voor aanvang van het nieuwe seizoen uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar 2009 in de Gemeente Velsen.

Onder leiding van debuterend Hoofd Coach Jeroen Deken opende Terrasvogels het seizoen 2009 met een 1-0 shutout. In de tweede inning openden Kaitlyn Gentile en Solange Starrenburg met honkslagen, maar toen volgden twee pop-ups en een force play-grounder. Het enige punt werd daarna gescoord in de derde inning toen Femke Haage opende met vier wijd, opschoof na grounders van Linda Hoenderdos en Marije Schoenmaker en scoorde op een honkslag van Christina Rolla. De Italiaanse international en catcher Kaitlyn Gentile debuteerde in de Hoofdklasse met een 2-uit-3 optreden.

Sparks Haarlem strandde zeven loopsters op de Australische werpster Aimee Murch, die vier strikeouts had. In de eerste inning bereikte Chantal Versluis het honk na een stootslag-honkslag en werd de enige Sparks-speelster die in dit duel het derde honk zou bereiken. In de vierde kreeg Sparks twee loopsters op de honken, maar de inning kwam ten einde toen een line drive van Judith Diepeveen werd gevangen door derde honkvrouw Iris Kolman.

In Game Two nam Sparks Haarlem een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen Chantal Versluis vier wijd kreeg met één uit, opschoof na een doorgeschoten bal en scoorde na een double van Kim Kluijskens. Sparks kreeg de honken vol toen Debby Connor en Noémi Boekel (de laatste met twee uit) vier wijd kregen, maar de drie looopsters bleven achter toen een vangbal op fout gebied volgden.


...Noémi Boekel...
...I-T-P-homerun...
(© Foto: MS)
Terrasvogels nam een 3-1 voorsprong in de vierde inning. Met één uit bereikte Christina Rolla het honk na een fout, schoof op na een wilde worp en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Kaitlyn Gentile, die daarna zelf scoorde toen Solange Starrenburg volgde met een double. Een honkslag van nieuwkomer Mariëlle Vleugels stelde Starrenburg in staat het derde honk te bereiken, waarna ze scoorde na een doorgeschoten bal.

Sparks kwam langszij in de zesde inning. Kim Kluijskens opende met een honkslag en scoorde toen Noémi Boekel een inside-the-park-homerun sloeg met twee uit. Omdat beide ploegen niet scoorden in de zevende slagbeurt moest er verlengd worden. Totaal werden er toen acht punten gescoord in de achtste inning, waarin een aantal slordige verdedigende acties te zien waren.

Sparks kwam tot een rally van vijf runs in hun achtste slagbeurt. Met Debby Connor op het honk als tie-break loopster kwamen de honken vol via een fout en een opzettelijke vrije loop. Hierna werd een honkslag van Judith Diepeveen gevolgd door een '2-run throwing error', waardoor de honken vrij kwamen en Sparks een 6-3 voorsprong nam. Een stootslag-honkslag van Rebecca Soumeru, die het duel in het linksveld begon, maar afsloot als werpster, produceerde daarna nog een punt.

...De wedstrijden waren goed bezocht...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Soumeru schoof daarna op na een perfecte oppofferingsstootslag van werpster Dagmar Bloeming, die een inning eerder in de slagvolgorde terecht was gekomen. In die beurt werd designated player Lyanne Horeman op haar pols geraakt door een worp en viel uit. Omdat Sparks geen speelsters meer over had werd Bloeming ingezet als pinch-runner en dat was overigens de enige optie, omdat zij alleen gerechtigd was in te vallen voor de DP, wat betekent dat als de blessure een andere speelster was overkomen, Sparks te weinig speelsters zou hebben gehad en dan reglementair had verloren. Soumeru tekende voor het vijfde punt in de inning door helemaal vanaf het tweede honk te scoren op een vangbal in het outfield, geslagen door Nathalie Gosewehr, die de laatste vijf seizoenen uitkwam voor Terrasvogels, voordat ze besloot naar Sparks te gaan.

Met een 8-3 achterstand pakte Terrasvogels nog drie punten terug in hun achtste beurt. Tie-break runner Femke Haage schoof op na een doorgeschoten bal, waarna de honken vol kwamen na vier wijd voor Linda Hoenderdos en Marije Schoenmaker. Een nieuwe vrije loop volgde, dit keer voor Christina Rolla en dus werd er gescoord. Rebecca Soumeru nam het werpen hierna over. Kaitlyn Gentile ging vervolgens uit na een binnenhoof, die werd gevolgd door een foute aangooi, waarop werd gescoord. Een 2-out single van Mariëlle Vleugels bracht daarna nog een punt binnen en verkleinde de achterstand tot 8-6, maar een vangbal sloot het duel daarna af.

Hoewel er in dit duel een aantal defensieve fouten te zien was waren er ook verschillende fraaie acties, zoals van Sparks' 2B Judith Diepeveen op een grounder in de vijfde inning, de prima vangbal van Terrasvogels' 3B Iris Kolman in de vierde die een dubbelspel opleverde en de schitterende diving catch van linksveldster en rookie Marije Schoenmaker, die deze slagbeurt afsloot.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Plays


Computer SOS Tex Town Tigers vs. Euro Stars, 4-0, 4-2
ENSCHEDE - Landskampioen Computer SOS Tex Town Tigers was de enige ploeg op Opening Day die tweemaal tot winst kwam en versloeg Euro Stars met 4-0 en 4-2. Tex Town Tigers begon het seizoen zonder hun reguliere korte stop en international Britt Vonk, die een week eerder een gebroken jukbeen opliep, net voor aanvang van het jaarlijkse Mastenbroek Toernooi en zes weken zal zijn uitgeschakeld. Euro Stars stond onder leiding van Ton van Koeverden, die een paar dagen eerder de coaching had overgenomen van Leo Buiteman. Die trok zich om persoonlijke redenen terug na afloop van het jaarlijkse Jan de Wit Toernooi in Haarlem.


...Lindsey Meadows...
...2-hitter...
...10 StrikeOuts...
...2-run single...
(© Foto: MS)
In de openingswedstrijd kwam Lindsey Meadows, beste werpster en MVP in de Hoofdklasse van 2007 en 2008, tot tien keer drie slag en kreeg slechts twee honkslagen tegen, die beide werden geslagen in de vierde inning. In die slagbeurt kreeg ze een one-out single tegen van Kim Donkers, die werd gevolgd door een double van Anouk van den Heuvel, maar een comeback-grounder en een strikeout sloten de slagbeurt af. In de zevende inning opende Anouk van den Heuvel met vier wijd en bereikte Davinia de Kwant het honk na een fout. Opnieuw werd er niet gescoord, want de volgende slagvrouw kreeg drie slag en een dubbelspel maakte een einde aan het duel.

Tex Town Tigers liet de honken vol achter in de eerste inning op de Amerikaanse werpster Laura Benardinelli, maar scoorde toen tweemaal in de tweede inning. Nadine Marinus begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Marije ten Thij en een fout op een grounder van Petra van Heijst. Een punt werd toen gescoord na een doorgeschoten bal, gevolgd door een opofferingsslag van Meike Witteveen, die de stand op 2-0 bracht.

Twee punten werden toegevoegd in de derde slagbeurt. Merel Oosterveld sloeg een honkslag en Lindsey Meadows kreeg vier wijd, waarna twee wilde worpen een punt opleverden. Een honkslag van Virginie Anneveld verhoogde de stand vervolgens naar 4-0. Karin Tuk sloeg nog een honkslag, maar daarna volgden een strikeout en een dubbelspel.

In Game Two stond Tex Town Tigers na vijf innings met 1-0 achter, maar kwam toen tot een rally van vier runs in de zesde inning. Euro Stars had de score geopend in de derde inning. Kirsten Vierdag begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde na een grounder. Euro Stars-starter Daisy Verstappen schakelde de eerste negen slagvrouwen op rij uit en 13 van de eerste 14 die ze tegenover zich kreeg. Met twee uit in de vijfde inning werd haar No-Hitter gebroken toen Karin Tuk en Nadine Marinus beiden een honkslag sloegen, maar ook achterbleven.

Tex Town Tigers sloeg daarna toe in de zesde slagbeurt. Petra van Heijst opende met een honkslag, gevolgd door een stootslag-honkslag van Meike Witteveen en een vrije loop voor Kirsten Holsholf, zodat de honken vol kwamen te staan. Een fout op een grounder van Merel Oosterveld bracht daarna niet alleen de stand in evenwicht, het bezorgde TTT ook de voorsprong. Een honkslag van Lindsey Meadows verhoogde de stand naar 4-1 toen er nog tweemaal werd gescoord. Euro Stars wist nog eenmaal te scoren in de zevende inning op Martina Lackner, die het werpen in de vijfde inning had overgenomen van starter Marit van Vulpen, die haar pitchingdebuut beleefde in de Hoofdklasse. Met één uit bereikte Kirsten Vierdag het honk na een fout, waarna haar pinch-runner Cheryl Hiele opschoof en scoorde toen er drie opeenvolgende honkslagen volgden, geslagen door Mickey Ras, Ellen Venker en Michelle van Driel. Maar hierna werd niet meer gescoord, want een vangbal en een force play-grounder maakten een einde aan de wedstrijd.

Line Scores, Box Scores & Play-by-Plays


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.