Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


DSS degradeert; Olympia voorkomt rechtstreekse degradatie; Terrasvogels pakt thuisvoordeel
English
HAARLEM / ENSCHEDE / CAPELLE a/d IJSSEL - Iber Lengua Terrasvogels won zaterdag met 5-0 en 5-3 vs. koploper Sparks Haarlem om de tussenronde af te sluiten met de tweede plaats, zodat de ploeg het thuisvoordeel pakte in de best-of-five Play-Off vs. Tex Town Tigers, die aanstaande donderdagavond in Santpoort begint. Tex Town Tigers sloot het seizoen af met een puntendeling vs. Centrals. TTT opende met een 9-6 zege, maar verloor daarna met 5-1. Centrals treft Sparks Haarlem in de andere halve finale, die donderdagavond in Haarlem van start gaat. De winnaars van de Play-Offs ontmoeten elkaar in de Holland Series, waarvan de opening gepland staat voor donderdag 30 september.

In de degradatie-poule ontliep Olympia Haarlem, dat voor het weekeinde op de laatste plaats stond, automatische degradatie door tweemaal te winnen vs. Euro Stars, 2-0 en 6-0. DSS werd met 3-0 en 1-0 puntloos gehouden door Twins, waardoor Olympia eindigde boven DSS, dat zodoende op de laatste plaats eindigde en degradeerde naar de Overgangsklasse. Door op de één-na-laatste plaats te eindigen voorkwam Olympia rechtstreekse degradatie, maar is nog altijd niet veilig. De ploeg moet nu een best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off spelen tegen Gryphons, de nummer 2 van de Overgangsklasse, die vorig jaar zelf degradeerde uit de Hoofdklasse. Deze reeks begint aanstaande zaterdag op het complex van Olympia.


Iber Lengua Terrasvogels vs. Sparks Haarlem, 5-0, 5-3

In Santpoort bleef Iber Lengua Terrasvogels vandaag door tweemaal te winnen ongeslagen in de tussenronde, die werd afgesloten met een 5-0 'record' en een gelijkspel. In de opener schakelde Femke van Dusschoten negen slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts drie hits toe aan Sparks, dat vandaag oud-speelster Kinge Bouma in de line-up had staan. Terrasvogels kwam tot vijf honkslagen. Sparks gebruikte vier werpsters in deze wedstrijd, waaronder outfieldster Areke Spel, die de zevende inning gooide en tweemaal drie gooide, plus een vrije loop weggaf. Ze kreeg geen hits tegen, maar moest wel het vijfde punt toestaan.

Terrasvogels begon het duel prima door tweemaal te scoren in de eerste inning op startende werpster Rebecca Soumeru. Linda Hoenderdos opende met een honkslag en scoorde toen Shannah van der Kaaij volgde met een tweehonkslag. Nadat Christina Rolla was uitgevangen dreunde Kate Gentile de bal het midveld in waar het speeltuig via de bovenkant van de omheining weer het veld instuiterde. Gentile moest genoegen nemen met een tweehonkslag, maar het tweede punt was gescoord en het resulteerde ook in een werperswissel, want Dagmar Bloeming werd ingebracht als vervangster van Soumeru.


...Kate Gentile...
...2 doubles, homerun, 5 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na de eerste zes slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Bloeming vier wijd op Christina Rolla met twee uit in de derde inning, waarna ze opschoof na een doorgeschoten bal. Hierna haalde Kate Gentile opnieuw uit, maar dit keer verliet de bal wel het veld voor een 2-run homerun die de stand op 4-0 bracht.

In de vierde inning werd Kirsten Scheele de derde Sparks-werpster en kreeg één honkslag in twee innings tegen, voordat rechtsveldster Areke Spel de vierde werpster werd in de zesde inning. Spel begon met drie slag op Kate Gentile, maar gooide daarna vier wijd op Solange Starrenburg, die opschoof na een wilde worp. Hierna ging Mariëlle Vleugels uit na een grounder, maar was Starrenburg in staat zowel het derde honk als de thuisplaat te bereiken toen Spel nog eens twee wilde worpen gooide, voordat ze pinch-hitter Iris Kolman met drie slag uitschakelde.

Sparks kreeg de grootste scoringskans in de vierde inning toen het de honken vol kreeg met één uit. Kim Kluijskens begon toen met vier wijd en schoof op na een wilde worp met één uit. De honken kwamen vol toen ook Noémi Boekel vier wijd kreeg en Marloes Fellinger een honkslag sloeg. Maar hierna sloot Femke van Dusschoten de inning af door drie slag te gooien op volgende slagvrouwen Areke Spel en Jolanda Kroesen. Van Dusschoten schakelde 11 van de laatste 12 slagvrouwen die ze zag uit, waarvan vijf met drie slag. Twee van de drie hits die ze toestond kwamen van de knuppel van Marloes Fellinger.

Met deze eerste overwinning stelde Terrasvogels het thuisvoordeel veilig in de Play-Offs, omdat de onderlinge resultaten tegen Tex Town Tigers in het voordeel zouden zijn van de Santpoortse ploeg in het geval de twee teams op gelijke hoogte zouden eindigen.


...Marloes Fellinger...
...4 honkslagen...
(© Foto: MS)
In Game 2 brak Terrasvogels een 1-1 stand in de derde inning en stond na vijf innings met 4-1 voor. Sparks opende de score in de tweede inning toen Aimee Murch vier wijd gooide op Debby Connor, waarna ze honken vol zag komen toen Marloes Fellinger en Areke Spel (stootslag) beiden een honkslag sloegen met één uit. Hierna werd Jolanda Kroesen uitgevangen, maar toen een foute aangooi volgde kon Connor het eerste punt scoren. Terrasvogels pakte het punt terug in de tweede helft van de tweede inning. Solange Starrenburg begon met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde toen Dana Horeman volgde met een tweehonkslag.

Terrasvogels nam daarna een 2-1 voorsprong in de derde inning. Met één uit kreeg Marije Schoenmaker vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Christina Rolla, waarna ze scoorde na een honkslag van Kate Gentile.


...Dana Horeman...
...2-uit-3, 2-honkslag, punt, RBI...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de vierde inning kreeg Sparks de honken vol toen Marloes Fellinger vier wijd kreeg en Jolanda Kroesen en Kinge Bouma beiden een honkslag sloegen, maar hierna werd Nathalie Gosewehr werd uitgevangen. In de vijfde inning voegde Terrasvogels twee runs toe op Kirsten Scheele, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen van Dagmar Bloeming. Met één uit bereikten Shannah van der Kaaij en Marije Schoenmaker beiden het honk na een fout. Een gedwongen nul volgde, maar resulteerde wel in een punt, waarna Kate Gentile met een tweehonkslag een volgend punt binnenbracht en voor 4-1 zorgde. In de double-header van vandaag kwam Gentile tot vier honkslagen en vijf binnengeslagen punten.

Sparks verkleinde de achterstand naar 4-3 door tweemaal te scoren in de zesde inning. Noémi Boekel en Marloes Fellinger (die vandaag vier hits sloeg) kwamen tot een honkslag en schoven op na een OSS van Areke Spel, waarna beiden scoorden toen een fout met twee nullen werd gemaakt op ene grounder van Kinge Bouma. Terrasvogels voegde een 'insurance run' toe in de zesde slagbeurt. Dana Horeman opende met een honkslag, waarna Eva de Bruin het honk bereikte toen een fout werd gemaakt op haar OSS en de honken volkwamen toen Femke Haage een stootslag-honkslag sloeg met één uit. Shannah van der Kaaij volgde daarna met een honkslag, waardoor gescoord werd door Dana Horeman, die weer verdedigend speelde als derde honkvrouw en in dit duel 2-uit-3 sloeg met een double, gescoord punt en binnengeslagen punt. Hierna ging Eva de Bruin gedwongen uit op thuis na een grounder van Marije Schoenmaker en sloot een vangbal de inning af. In de zevende inning kreeg Aimee Murch een one-out single tegen van Kim Kluijskens en een 2-out single van Noémi Boekel, maar hierna kwam de wedstrijd ten einde toen Marloes Fellinger werd uitgevangen.


Tex Town Tigers vs. Centrals, 9-6, 1-5

In Enschede sloot Tex Town Tigers de tussenronde af met een deling tegen Centrals, dat wel eens zou kunnen gaan verrassen in de komende Play-Offs. De winst in de opener was de enige voor de regerend kampioen in deze poule, want het verloor viermaal en speelde eenmaal gelijk. Tex Town Tigers mist momenteel drie van de basis-infieldsters, want 3B Virginie Anneveld en 2B Meike Witteveen zijn geblesseerd, terwijl korte stop Britt Vonk is begonnen aan haar collegeloopbaan in Amerika.

In de opener scoorde Tex Town Tigers vier punten in de eerste inning en had een 7-3 voorsprong na drie slagbeurten, maar zag Centrals in de vijfde terugkomen tot 7-5. Winnende werpster Lindsey Meadows gooide negenmaal drie slag, maar moest ook 13 honkslagen incasseren, waaronder drie van voormalig TTT-speelster Lotte Holvast, die 3-uit-4 sloeg.


...Meike Witteveen (blessure), Virginie Anneveld (blessure)...
...Lotte Holvast (3 hits) en Britt Vonk (USA)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de eerste slagbeurt scoorde TTT vier onverdiende punten met twee uit. Dinet Oosting sloeg een honkslag met één uit op starter Vendy Draha, waarna Lindsey Meadows werd geraakt door een worp, maar gedwongen uitging op het tweede honk na een grounder van Karin Tuk. Een fout op een grounder van Nadine Marinus resulteerde vervolgens in een punt, gevolgd door een RBI-single van Myrthe Smid en een 2-run double van Kirsten Holshof. Het vijfde punt werd toegevoegd in de tweede toen lead-off hitter Merel Oosterveld het derde honk bereikte na een gemiste vangbal in het outfield en scoorde op een grounder van Dinet Oosting.

In de derde inning kwam Centrals terug in de wedstrijd door driemaal te scoren op vier honkslagen. Lotte Holvast begon met een stootslag-honkslag, gevolgd door een honkslag van Vendy Draha en een RBI-single van Maaike Blaauwgeers. De honken kwamen vol te staan toen JJ Hartung vier wijd kreeg. Na een strikeout werden twee runs gescoord toen Lisa Sweeney een honksklag sloeg.

TTT pakte twee punten terug in de eigen derde beurt toen Nadine Marinus en Myrthe Smid een honkslag sloegen en respectievelijk scoorden na een wilde worp en een fout. Met een 7-3 achterstand scoorde Centrals tweemaal in de vijfde. JJ Hartung en Anne Blaauwgeers (stootslag) begonnen met honkslagen en scoorden beiden na een 2-out single van Amber Dammers om de stand op 7-5 te brengen.


...Lisa Sweeney...
...winnende werpster...
...twee 2-run singles...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de vijfde en zesde inning voegde TTT twee 'insurance runs' toe. In de vijfde kreeg men de honken vol, maar scoorde slechts eenmaal. Met één uit kreeg Kirsten Holshof vier wijd, waarna Marije ten Thij en Lynn Dollekamp beiden een honkslag sloegen. Het punt werd hierna gescoord op een opofferingsslag van Merel Oosterveld, die eindigde in een dubbelspel, omdat Ten Thij werd uitgeschakeld na het bereiken van het derde honk, maar het punt was op dat moment al gescoord. In de zesde opende Dinet Oosting met een tweehonkslag en schoof op na twee wilde worpen om de stand op 9-5 te brengen. Centrals scoorde hierna het laatste punt in de zevende toen Lisa Sweeney begon met een tweehonkslag, opschoof na een honkslag van Maaike van Aarle en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van pinch-hitter Nikki Harte.

In Game 2 gooide Lisa Sweeney het gehele duel voor Centrals, had vijf strikeouts en kreeg zes hits tegen. Centrals kwam tot negen honkslagen op Martina Lackner en Ginger de Weert.

Centrals nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning. Met één uit bereikte Anne Blaauwgeers het honk na een fout en scoorde op een honkslag van Maaike van Aarle. TTT bracht de stand in balans in de eigen eerste inning toen het de honken vol kreeg met één uit. Merel Oosterveld begon met vier wijd en scoorde uiteindelijk na een doorgeschoten bal, maar twee loopsters bleven achter.

Nadat TTT een loopster had achtergelaten in de derde en nog eens twee in de vierde inning sloeg Centrals met vier punten toe in de vijfde slagbeurt met twee uit. Nieuwe werpster Ginger de Weert kreeg twee snelle nullen, maar kreeg toen een honkslag tegen van Maaike Blaauwgeers en raakte volgende slagvrouw JJ Hartung met een worp. Hierna bezorgde Anne Blaauwgeers Centrals de leiding via een honkslag, gevolgd door een 2-run single van Lisa Sweeney en een RBI-single van Maaike van Aarle, waardoor het 5-1 werd.


Euro Stars vs. Olympia Haarlem, 0-2, 0-6

In Capelle a/d IJssel boekte Olympia Haarlem twee shutouts in een 'must-win'-situatie tegen Euro Stars. Het moet een spannende middag zijn geweest voor Euro Stars, dat nog altijd in degradatiegevaar verkeerde toen de dag begon. Omdat Olympia beide wedstrijden won kon Euro Stars worden gepasseerd door DSS in het geval dat die ploeg tweemaal won vs. Twins. Toen Euro Stars de eerste wedstrijd afsloot met een nederlaag en de tweede ontmoeting van de double-header van start ging was de eerste confrontatie tussen DSS en Twins net van start gegaan. Uiteraard hadden alle wedstrijden op een beslissende dag zoals vandaag op hetzelfde tijdstip moeten beginnen. Tijdens de tweede wedstrijd bleef het bij Euro Stars en OLympia vijf innings lang puntloos, net zoals het geval was bij DSS en Twins, waardoor de spanning alleen maar steeg. In de zesde inning begon Olympia aan een 4-run rally en dat betekende dat Euro Stars tegen een tweede achterstand en mogelijke nederlaag aankeek. Het moet op ongeveer hetzelfde moment zijn geweest dat Twins de score opende in hun zesde slagbeurt vs. DSS. Maar uiteindelijk, voordat Euro Stars het duel vs. Olympia afsloot met het tweede verlies, wist de ploeg dat DSS was verslagen door Twins en dat betekende daat de Hoofdklasse-plek voor volgend seizoen veilig was. Toen de dag ten einde kwam was het DSS dat met lege handen stond en degradeerde.


...Christie Hill...
...2 'complete game wins'...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener 'outhit' Euro Stars Olympia met 7-6, maar kwam niet tot scoren op Christie Hill, die het gehele duel gooide. Olympia scoorde beide runs in de vierde inning. Euro Stars-pitcher Daisy Verstappen schakelde de eerste negen slagvrouwen op rij uit, waaronder vier strikeout, maar kreeg toen vier hits tegen in de vierde inning. Met één uit sloeg Rebecca Duindam een honkslag en scoorde toen Lisanne van de Berg volgde met een tweehonkslag. De laatste schoof op na een honkslag van Karlene Headley-Cooper en scoorde toen volgende slagvrouw Maranca Ham ook een honkslag sloeg. In de vijfde inning kreeg Olympia nog de honken vol, maar wist geen punten toe te voegen.


...Marisèla de Wind...
...2-run homerun...
...2-run single...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Game 2 brak Olympia een puntloze stand in de zesde inning door viermaal te scoren op drie opeenvolgende 'extra basehits'. Na vier loopsters te hebben achtergelaten in de voorgaande drie innings kwam Olympia tot een rally op Laura Belardinelli. Met één uit sloeg Lisanne van de Berg een honkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde na een tweehonkslag van Karlene Headley-Cooper. Hierna zorgde ook Maranca Ham voor een punt met een tweehonkslag. Nadat Rebecca Antonissen de pitching had overgenomen begroette Marisèla de Wind haar met een 2-run inside-the-park-homerun om de stand op 4-0 te brengen. Na een aantal verdedigende wijzigingen tekende Rosanne de Vries voor de vijfde honkslag op rij, maar zij bleef achter, omdat twee strikeouts de inning afsloten.

In de zevende inning scoorde Olympia nog twee runs toen de eerste zes slagvrouwen op rij veilig het honk bereikten, maar twee daarvan gingen gedwongen uit. Christie Hill begon met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Eliza Rikkelman, die vervolgens gedwongen uit ging na een grounder van Rebecca Duindam. Nadat Belardinelli was teruggekomen als werpster kreeg Lisanne van de Berg vier wijd en zorgde Karlene Headley-Cooper met een honkslag voor volle honken. Duindam ging daarna gedwongen uit op thuis na een grounder van Maranca Ham, maar hierna volgde Marisèla de Wind met een 2-run single, waardoor het 6-0 werd.

Christie Hill gooide wederom het hele duel voor Olympia en stond zes honkslagen, maar kwam geen moment in de problemen, terwijl ze ook nog werd gesteund met twee dubbelspelen.


DSS vs. Twins, 0-3, 0-1

In Haarlem sloot DSS het seizoen voor eigen publiek af met twee shutout-nederlagen en in combinatie met de dubbele zege van Olympia Haarlem betekende één en ander dat de ploeg op de laatste plaats eindigde, resulterend in automatische degradatie naar de Overgangsklasse. Vorig jaar pakte DSS de titel in de Eerste Klasse en keerde toen na afwezigheid van 24 jaar terug naar de Hoofdklasse.


...Sonja Pannen...
...17 strikeouts...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
DSS vocht voor wat het waard was, want het gaf zich in beide wedstrijden pas laat over, maar uiteindelijk kon men het seizoen niet redden. In de opener kwam de ploeg tot slechts twee honkslagen op Andrea Lindgren, waarna de ploeg hitloos werd gehouden in het volgende duel door Ashley Smuda. Veteraan-werpster Sonja Pannen, die haar afscheid aankondigde, gooide in beide ontmoetingen het hele duel. De 41-jarige rechtshander kreeg elf honkslagen tegen in de double-header en kwam tot 17 keer drie slag!


...Ashley Smuda...
...No-Hitter...
(© Foto: Fred Versluis)
In de opener gooide Pannen negen keer drie slag en hield Twins vijf innings lang puntloos. In de zesde opende Sophie Bugter met een tweehonkslag en schoof op na een OSS van Sarah Van Der Meiren. Na vier wijd voor Mickey Jansen zorgde Fabienne van Uden met een honkslag voor twee punten. Het derde punt volgde in de zevende inning. Sandra Catoen begon toen met een driehonkslag en werd vervangen door pinch-runner Debby Barbé, die even later scoorde na een doorgeschoten bal.

In Game 2 scoorde Twins het enige punt in de zevende inning. Ashley Smuda kwam tot acht keer drie slag en gooide een 7-inning No-Hitter. DSS kwam het dichtst bij een punt in de derde inning toen Smuda vier wijd gooide op Marijke van Veen en Floor Roest, die het tweede en derde honk bereikten na een OSS, maar daar achterbleven.

Sonja Pannen had acht strikeouts en kreeg zes hits tegen. Twins strandde twee loopsters in de derde, vierde en zesde inning en totaal acht in de eerste zes innings, voordat het enige punt werd gescoord in de zevende. Met twee uit kreeg Sandy Lauwers toen vier wijd, bereikte het derde honk na een foute aangooi van Pannen en scoorde op een honkslag van Evelien Vonk.

(11 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.