Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Alcmaria Victrix voegt wat ervaring toe
English
ALKMAAR - Alcmaria Victrix veroverde dit seizoen de kampioenstitel in de Overgangsklasse en promoveerde daardoor automatisch naar de Hoofdklasse, waarin het de plaats inneemt van het gedegradeerde DSS. En dus maakt de ploeg uit Alkmaar volgend seizoen een comeback in de hoogste afdeling na afwezigheid van elf jaar, want het speelde eerder in de Hoofdklasse in 1998 en 1999. Voor volgend seizoen voegde de ploeg wat ervaring toe en verloor slechts één speelster, die stopte.


...Femke van Dusschoten...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Naar Alkmaar komen rechtshandige werpster Femke van Dusschoten, catcher/infielder Anne Blaauwgeers en outfielder Maaike Blaauwgeers, terwijl outfielder Annemiek de Wit is gestopt. Echter, als het seizoen van start gaat is de selectie wat kleiner, want vier speelsters missen de eerste weken van het seizoen, omdat zij dan in de USA verblijven, waaronder de Blaauwgeers-zusjes.

Rechtshandige werpster Femke van Dusschoten komt over van Iber Lengua Terrasvogels, waar ze de afgelopen twee seizoenen speelde. Bij Alcmaria voegt Femke zich bij haar zus Malou, ook een werpster, en haar vader Frans, die de Bench Coach van het team is. Na overgekomen te zijn van Onze Gezellen, maar Femke vorig jaar haar Hoofdklasse-debuut, gooide in 16 wedstrijden voor Terrasvogels en was 9-5 met een 1.56 ERA en 81 strikeouts in 85 1/3 inning. Dit seizoen gooide ze opnieuw in 16 wedstrijden, was 8-3, sloot af met een 3.09 ERA en had 61 keer drie slag in 70 1/3 inning, terwijl ze 42 keer vier wijd weggaf en 64 honkslagen moest toestaan. Vorig jaar kwam Femke uit voor het Nederlands Softbal Team, dat toen de Europese titel veroverde in Spanje.


...Anne Blaauwgeers...

...Maaike Blaauwgeers...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Catcher/infielder Anne Blaauwgeers debuteerde in 2003 toen ze in zeven wedstrijden speelde voor HCAW. Ze speelde vervolgens in delen van drie seizoenen voor Sparks Haarlem, waaronder een vol seizoen in 2007, waarin ze in 31 wedstrijden speelde, .338 sleog en de ploeg aanvoerde met vijf gestolen honken. In 2009 ging Anne bij Centrals spelen en had twee succesvolle seizoenen in De Bilt. Vorig jaar sloeg ze .384 en voerde de ploeg aan met haar slaggemiddelde, gescoorde punten (19), honkslagen (38), driehonkslagen (5) en gestolen honken (12). Dit seizoen was Anne de derde beste slagvrouw van Centrals met een .288 gemiddelde (30-uit-104), maar leidde opnieuw in punten (22), honkslagen (30) en gestolen honken (21). Vorig jaar debuteerde Anne in het Nederlands Softbal Team, met wie ze toen de Europese titel won en dit jaar deelnam aan het Wereldkampioenschap in Venezuela.

Net als Anne speelde outfielder Maaike Blaauwgeers haar eerste Hoofdklasse-wedstrijden ook in het seizoen 2003 voor HCAW, waarin ze deelnam aan vier wedstrijden. En een jaar later ging ze samen met Anne naar Sparks Haarlem, waar ze toen in slechts negen wedstrijden speelde. Maaike speelde vervolgens één seizoen in de Eerste Klasse voor Almere '90, voordat ze naar Centrals ging, waar ze in 2008 in haar eerste van drie seizoenen speelde in De Bilt. Dit seizoen was Maaike tweede beste slagvrouw van de ploeg met een .317 (26-uit-82) slaggemiddelde, 12 punten scoorde en negen RBI's had. Tijdens het seizoen 2006 speelde de tweeling voor een travel-ball team in de USA. Dit jaar maakte Maaike deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.


...Jessie van Aalst...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Naast Anne Blaauwgeers en Maaike Blaauwgeers moet Alcmaria Victrix het doen zonder linkshandige werpster Jessie van Aalst en rechtshandige werpster Malou van Dusschoten als het seizoen begint, want allen verblijven dan in Amerika.

Pitcher/1B Jessie van Aalst debuteerde dit jaar in de Hoofdklasse als speelster van Jong Oranje, waarvoor ze uitkwam in 22 wedstrijden, .189 (10-uit-53) sloeg, vijfmaal scoorde en drie RBI's had. Als werpster was Jessie 0-1, gooide in zeven innings in vier wedstrijden en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit. Afgelopen zomer nam Jessie met Jong Oranje deel aan het Europees Kampioenschap in Wenen (Oostenrijk). Vorig jaar was Jessie's eerste bij Alcmaria, nadat ze een jaar eerder was uitgekomen voor Robur '58.


...Malou van Dusschoten met...
...vader & bench coach Frans...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Pitcher Malou van Dusschoten speelde in 2009 eveneens in haar eerste seizoen in Alkmaar na overgekomen te zijn van Onze Gezellen, waar ze toen ook samenspeelde met haar zus Femke. Malou, die in 2008 de Europese titel won met Jong Oranje, maakte dit jaar deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team. Volgend jaar is ze één van de speelsters op het Alcmaria-roster, die zal debuteren in de Hoofdklasse.

Een aantal speelsters op het Alcmaria-roster debuteerde dit seizoen al in de hoogste afdeling als speelster van Jong Oranje, namelijk LHP/1B Jessie van Aalst, C/SS Noëmie Brandjes, OF Kimberly Jones, IF Suzanne Meiring, RHP/1B Inge Tishauser en RHP/IF Laura Treurniet. Noëmie speelde in 21 wedstrijden, sloeg .238 (10-uit-42) met twee runs en vijf RBI's, Kimberly speelde in 24 wedstrijden en sloeg .138 (9-uit-65) met één RBI, maar leidde de ploeg met negen punten, Suzanne speelde in 16 wedstrijden, sloeg .176 (6-uit-34), scoorde eenmaal en had drie RBI's, Inge speelde in zes wedstrijden en was 0-2 met vijf strikeouts in 13 1/3 inning en Laura speelde in 22 wedstrijden, sloeg .226 (12-uit-53) met zeven runs en zes RBI's en was 1-5 als werpster met 15 strikeouts in 31 2/3 inning.

Een speelster die al enige Hoofdklasse-ervaring had voor de start van dit seizoen was outfielder Nadia Bron, die in de hoogste afdeling debuteerde in 2007 en toen in 11 wedstrijden speelde voor Amsterdam Pirates. Als speelster van Jong Oranje speelde ze dit seizoen in negen wedstrijden, sloeg .235 (4-uit-17) met één punt en één RBI.

Noëmie, Nadia, Kimberly, Suzanne en Laura namen allen dit jaar deel aan het Europees Kampioenschap voor Junioren in Oostenrijk.

...Noëmie Brandjes, Nadia Bron, Kimberly Jones, Suzanne Meiring, Inge Tishauser & Laura Treurniet...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)


...Annemiek de Wit...
(© F: Marco Stoovelaar)
Outfielder Annemiek de Wit, die dit seizoen deel uitmaakte van de succesvolle Alcmaria-ploeg, stopte.

In 2011 zal Gonny Farley-Reijnen weer de Hoofd Coach zijn van Alcmaria Victrix en wordt geassisteerd door Carola Untied (eerste honk) en Frans van Dusschoten (bench coach), die ook dit seizoen de coaches waren. ,,Onze doel voor volgend seizoen is uiteraard ons te handhaven'', stelde Hoofd Coach Gonny Farley. ,,Dat is het allerbelangrijkste. We hebben een heel talentvol team, dus ik denk dat het haalbaar is dat we in de Hoofdklasse zullen blijven, vooral als je bekijkt wat er met sommige andere ploegen gebeurde. In de komende maanden zullen ook een paar junioren gaan meedraaien bij de trainingen.'' Alcmaria Victrix trekt mogelijk nog een buitenlandse (Amerikaanse) speelster aan, maar dat zal vrijwel zeker geen werpster zijn, want de ploeg heeft momenteel een pitchingstaf van vier met Femke van Dusschoten, Malou van Dusschoten, Laura Treurniet en Jessie van Aalst.

(15 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.