Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Centrals gaat in 2011 met jong team spelen
English
DE BILT - Centrals zal in 2011 met een veel jongere ploeg spelen dan waarover het dit seizoen beschikte. Dat is het gevolg van het vertrek van negen speelsters, waarvan er drie stopten. De ploeg voegde drie nieuwe speelsters aan de ploeg toe. Dit seizoen bereikte Centrals voor het eerst in de clubgeschiedenis de Play-Offs en waren dicht bij een stunt, want het team dwong Sparks Haarlem 'all the way' te gaan in de best-of-five halve finale. Uiteindelijk verloor Centrals de reeks met 3-2, waardoor het de Holland Series en daardoor ook de kans zich de plaatsen voor deelname aan een Europa Cup-toernooi.

Rechtshandige werpster Shadenney Castillo, infielder Eliza Rikkelman en infielder/outfielder Kirsten Vierdag komen naar De Bilt.


...Shadenney Castillo...
(© F: Marco Stoovelaar)
RHP Shadenney Castillo zal volgend seizoen in de Hoofdklasse debuteren. Dit jaar kwam de 17-jarige rechtshander uit in haar eerste seizoen voor Hoofddorp Pioniers na het jaar ervoor gespeeld te hebben voor Blue Hitters in Puttershoek. Shadenney begon haar loopbaan bij het Haagse ADO, voordat ze in 2006 begon aan een periode van vier seizoenen bij Blue Hitters. Vorig jaar nam ze met Jong Oranje deel aan het 1ste Wereldkampioenschap Onder 17 Jaar in Praag (Tsjechië), waar de ploeg het zilver won. Dit jaar maakte ze deel uit van het zogenaamde Wit Team van Jong Oranje.


...Eliza Rikkelman...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder Eliza Rikkelman speelde vorig jaar voor Eerste Klasser Amsterdam Pirates voordat ze naar Olympia Haarlem kwam, waar ze dit seizoen speelde. Ze maakte dit seizoen eveneens haar Hoofdklasse-debuut, speelde in 17 wedstrijden en sloeg .130 (3-uit-23), scoorde driemaal en had één RBI. Eliza speelde ook in één Hoofdklasse-wedstrijd voor Jong Oranje en sloeg daarin 0-uit-2.


...Kirsten Vierdag...
(© F: Marco Stoovelaar)
Infielder/outfielder Kirsten Vierdag keerde terug naar Centrals en komt over van Euro Stars. Na gespeeld te hebben bij HCAW maakte ze in 2008 haar debuut in de Hoofdklasse toen ze in twee wedstrijden speelde voor Centrals en 0-uit-1 sloeg. Ze speelde vervolgens vorig jaar in 10 wedstrijden, voordat ze besloot naar Euro Stars te gaan, waar ze dit seizoen in 16 competitiewedstrijden speelde, .296 (8-uit-27) sloeg, zes punten scoorde en zes RBI's had. Als speelster van Jong Oranje speelde Kirsten in zes Hoofdklasse-wedstrijden en sloeg 1-uit-10 (.100). Daarnaast maakte Kirsten deel uit van het Nederlands Dames Honkbal Team, dat deelnam aan het Wereldkampioenschap in Venezuela. Kirsten begon haar loopbaan als honkbalster toen ze uitkwam voor The Red Caps in Leusden.


...Lisa Sweeney...
(© F: Marco Stoovelaar)
De Amerikaanse rechtshandige werpster Lisa Sweeney keert volgend seizoen mogelijk terug bij Centrals. Dit jaar speelde ze in 20 wedstrijden, sloeg .280 (14-uit-50) met vier punten en vijf RBI's. Als werpster was ze 6-4 en gooide in elf wedstrijden. In 66 1/3 inning had Lisa 68 strikeouts en gaf slechts 19 vrije lopen weg. Ze speelde ook een belangrijke rol tijdens de Play-Offs, waarin ze de ploeg in de race hield voor de Holland Series.

Centrals zal voor volgend seizoen ook een aantal Juniorenspeelsters aan het team toevoegen.

Rechtshandige werpster Vendy Draha, catcher Anne Blaauwgeers, infielder Silea Bos, infielder Nikki Harte, infielder/outfielder Lotte Holvast en outfielder Maaike Blaauwgeers besloten allen naar een andere vereniging te gaan, terwijl catcher/1B Amber Dammers, 1B Marieke Brouwer en 3B Maaike van Aarle stopten.

...Anne Blaauwgeers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bos, de zusjes Blaauwgeers, Van Aarle, Dammers en Holvast waren zes van de zeven beste slagvrouwen in de ploeg van dit seizoen.

Anne Blaauwgeers en haar tweelingzus Maaike Blaauwgeers zullen volgend seizoen beiden uitkomen voor Alcmaria Victrix, dat dit jaar promoveerde. Voor beiden voor Alcmaria hun vierde team in de Hoofdklasse.

Catcher/infielder Anne Blaauwgeers debuteerde in 2003 toen ze in zeven wedstrijden speelde voor HCAW. Ze speelde vervolgens in delen van drie seizoenen voor Sparks Haarlem, waaronder een vol seizoen in 2007, waarin ze in 31 wedstrijden speelde, .338 sleog en de ploeg aanvoerde met vijf gestolen honken. In 2009 ging Anne bij Centrals spelen en had twee succesvolle seizoenen in De Bilt. Vorig jaar sloeg ze .384 en voerde de ploeg aan met haar slaggemiddelde, gescoorde punten (19), honkslagen (38), driehonkslagen (5) en gestolen honken (12). Dit seizoen was Anne de derde beste slagvrouw van Centrals met een .288 gemiddelde (30-uit-104), maar leidde opnieuw in punten (22), honkslagen (30) en gestolen honken (21). Vorig jaar debuteerde Anne in het Nederlands Softbal Team, met wie ze toen de Europese titel won en dit jaar deelnam aan het Wereldkampioenschap in Venezuela.


...Maaike Blaauwgeers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Net als Anne speelde outfielder Maaike Blaauwgeers haar eerste Hoofdklasse-wedstrijden ook in het seizoen 2003 voor HCAW, waarin ze deelnam aan vier wedstrijden. En een jaar later ging ze samen met Anne naar Sparks Haarlem, waar ze toen in slechts negen wedstrijden speelde. Maaike speelde vervolgens één seizoen in de Eerste Klasse voor Almere '90, voordat ze naar Centrals ging, waar ze in 2008 in haar eerste van drie seizoenen speelde in De Bilt. Dit seizoen was Maaike tweede beste slagvrouw van de ploeg met een .317 (26-uit-82) slaggemiddelde, 12 punten scoorde en negen RBI's had. Tijdens het seizoen 2006 speelde de tweeling voor een travel-ball team in de USA. Dit jaar maakte Maaike deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.


...Vendy Draha...
(© F: Marco Stoovelaar)
Rechtshandige werpster Vendy Draha en infielder Nikki Harte besloten naar het Utrechtse UVV te gaan.

Vendy Draha speelde in haar eerste wedstrijden voor Centrals in 2007 toen ze deelnam aan 19 wedstrijden en dat waren ook haar eerste in de Hoofdklasse. Als werpster was ze 0-4 in haar eerste seizoen. Vorig jaar was ze 1-1 en speelde in 22 wedstrijden, waarvan zeven als werpster. Dit seizoen, haar vierde in De Bilt, speelde Vendy in slechts negen wedstrijden, was 0-uit-3 aanvallend en 1-1 als werpster, gooide in 27 2/3 inning en kwam daarin tot 15 strikeouts en 14 keer vier wijd en kreeg 21 honkslagen tegen.


...Nikki Harte...
(© F: Marco Stoovelaar)
Nikki Harte maakte haar Hoofdklasse-debuut in 2006 toen ze in één wedstrijd uitkwam voor Centrals, waar ze vertrekt na bij de ploeg te zijn geweest in vijf Hoofdklasse-seizoenen. Na in 2007 in vijf wedstrijden te hebben gespeeld werd ze een jaar later een meer reguliere speelster. Vorig seizoen speelde Nikki in alle 35 competitiewedstrijden van de ploeg en sloeg .108. Dit seizoen speelde de infielder in 25 wedstrijden, sloeg .152 (7-uit-46) met drie runs en drie RBI's, maar leidde de ploeg ook met 13 veldfouten.

Infielder Silea Bos speelt volgend seizoen bij Sparks Haarlem. Silea debuteerde in de Hoofdklasse toen ze in 2006 in drie wedstrijden uitkwam voor Euro Stars. Na in 2007 niet op het hoogste niveau te hebben gespeeld keerde Silea in 2008 terug in de Hoofdklasse als speelster van Gryphons en speelde toen in slechts 19 wedstrijden.' Vorig seizoen kwam ze ook uit voor Gryphons, dat toen degradeerde. Dit jaar was Silea de beste slagvrouw van Centrals, sloeg .321 (26-uit-81), scoorde acht punten en had 10 RBI's.


...Silea Bos...
(© Foto's:
Marco Stoovelaar)

...Lotte Holvast...
Outfielder Lotte Holvast, die ook in het infield kan worden ingezet, komt volgend jaar uit voor Iber Lengua Terrasvogels Ze debuteerde in de Hoofdklasse in 2005 en speelde toen in vijf wedstrijden voor Tex Town Tigers, scoorde twee runs en kreeg één officiële slagbeurt. In het volgende seizoen speelde ze in 18 wedstrijden en sloeg ook haar eerste Hoofdklasse-honkslagen. Lotte maakte ook deel uit van het team dat in 2008 en 2009 landskampioen werd. In 2008 speelde ze in slechts 11 wedstrijden, maar speelde vorig jaar in 27 wedstrijden en sloeg .205. Dit seizoen kwam Lotte uit voor Centrals, speelde in een 'career-high' 29 wedstrijden, sloeg 10 honkslagen en had zeven binnengeslagen punten. Ze sloeg .161 en scoorde vijf punten. In de eerste maanden van dit jaar maakte Lotte deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.


...Amber Dammers...
(© F: Marco Stoovelaar)
C/1B Amber Dammers, 1B Marieke Brouwer en 3B Maaike van Aarle stopten allen na het seizoen, maar blijven allen volgend seizoen actief voor Centrals, want ze zullen gaan spelen in het tweede team. Dit betekent waarschijnlijk ook dat het trio op een bepaald moment zal terugkeren in het Hoofdklasse-team om de jonge ploeg wat ervaren aanvulling te geven.

Catcher/1B Amber Dammers speelde voor Centrals sinds 2006, nadat ze in vier Hoofdklasse-seizoenen was uitgekomen voor Amsterdam Pirates. In de hoofdstad maakte Amber haar Hoofdklasse-debuut in 2002 toen ze in 35 wedstrijden speelde en .301 sloeg met 28 honkslagen. In 2006 speelde ze in 33 wedstrijden in haar eerste seizoen in De Bilt en sloeg slechts .256. Maar een jaar later was Amber beste slagvrouw van de ploeg met een .351 gemiddelde, 26 honkslagen en 8 RBI's, terwijl ze in 126 totaal kansen foutloos bleef. In het volgende seizoen was ze wederom beste slagvrouw van Centrals, sloeg .301 en voerde de ploeg ook weer aan in RBI's (10).

...Marieke Brouwer...
(© F: Marco Stoovelaar)
Dit seizoen sloeg Amber .185 (15-uit-81), scoorde negen punten en had zes RBI's en had opnieuw een foutloos seizoen, waarin ze 194 kansen succesvol afwerkte. Eind 2008 maakte Amber kort deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.

Eerste honkvrouw Marieke Brouwer speelde in vijf Hoofdklasse-seizoenen voor Centrals, nadat ze debuteerde in 2006, waarin ze in 31 wedstrijden speelde en .198 sloeg. Een jaar later leidde Marieke de ploeg met acht punten. Dit seizoen speelde ze in slechts elf wedstrijden en sloeg 1-uit-22 (.045), waarbij haar enige honkslag een tweehonkslag was. Marieke scoorde vier punten en had één RBI en stopte tijdens het seizoen, nadat ze in 141 Hoofdklasse-wedstrijden had gespeeld voor Centrals.


...Maaike van Aarle...
(© F: Marco Stoovelaar)
Derde honkvrouw Maaike van Aarle was de meest ervaren speelster in het team van Centrals. In 1997 debuteerde ze in de Hoofdklasse en speelde toen in 40 wedstrijden voor Ducks samen met haar zus Hanneke van Aarle. Nadat Ducks in dat seizoen uit de Hoofdklasse degradeerde bleef Maaike bij de ploeg, maar keerde in 2000 terug in de Hoofdklasse toen ze in haar eerste van twee seizoenen speelde voor DSC '74. In 2002 en 2003 kwam de infielder uit voor Amsterdam Pirates, waarna ze voor het seizoen 2004 terugkeerde naar DSC '74. In 2007, haar vierde en laatste seizoen bij de Haarlemse ploeg voerde Maaike het team aan met een .344 slaggemiddelde, 33 honkslagen en 19 RBI's. Ze ging vervolgens drie seizoenen spelen voor Centrals, dat ze in 2008 aanvoerde met 14 runs en in 2009 met 14 RBI's. Dit jaar speelde Maaike in 30 wedstrijden, sloeg .232 (19-uit-82), scoorde negen punten, had negen RBI's en leidde de ploeg met drie doubles. Na gespeeld te hebben in 392 Hoofdklasse-wedstrijden stopte Maaike na afloop van de Play-Offs vs. Sparks Haarlem. In 1998 maakte Maaike deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Softbal Team.


...Molly Yetman...

...JJ Hartung...
(© Foto Molly: Marco Stoovelaar)
(© Foto JJ: Fred Versluis)
Volgend seizoen keren in De Bilt ook niet terug de Canadese rechtshandige werpster Molly Yetman en de Amerikaanse infielder Jessica Hartung.

Werpster Molly Yetman was alleen het eerste deel van het seizoen bij de ploeg, voordat ze terugkeerde. de rechtshander gooide in acht wedstrijden en was 3-5 met een 2.73 ERA toen ze vertrok. In 48 2/3 inning gooide Molly 47 keer drie slag, 12 maal vier wijd en kreeg 58 honkslagen tegen.
Voor haar komst naar Centrals gooide Molly voor de Wayne State University Warriors in Detroit. In september en oktober van dit jaar gooide Molly voor de University of Western Ontario Mustangs in London (Ontario, Canada). De ploeg bleef ongeslagen en won het Ontario Intercollegiate Fastpitch Championship.

Infielder Jessica 'JJ' Hartung verving Molly op het roster voor het restant van het seizoen. Jessica speelde in 14 wedstrijden en sloeg .357 (15-uit-42), waaronder twee doubles en de enige homerun van Centrals dit seizoen. Ze scoorde negen punten en had ook negen RBI's, het derde hoogste aantal van de ploeg hoewel ze slechts in 14 wedstrijden speelde. Verdedigend bleef ze foutloos in 18 totaal kansen.

In 2011 staat de ploeg weer onder leiding van Head Coach Glyniss Kenepa, terwijl Willy van der Lee terugkeert als zijn assistent.

(15 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.