Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Tex Town Tigers wint Holland Series-opener!
English
HAARLEM - Regerend landskampioen Tex Town Tigers opende de best-of-five 25ste Holland Series op een koude donderdagavond met een 1-0 shutout-zege vs. Sparks Haarlem. Vorig jaar begon de ploeg uit Enschede eveneens met een 1-0 overwinning, toen spelend vs. Iber Lengua Terrasvogels en veroverde toen de tweede titel op rij. Overigens veroverden 20 ploegen die de openingswedstrijd wonnen in de voorgaande 24 Holland Series ook het kampioenschap.

Het was de zevende keer dat de Holland Series begon met een 1-0 shutout-zege. In vijf van deze wedstrijden was Sparks Haarlem (of hun voorloper HHC) één van de teams. Van deze vijf wedstrijden was Sparks slechts eenmaal het winnende team. De ploeg werd tweemaal met 1-0 verslagen door Terrasvogels (1984, 2000), eenmaal door HCAW (1987) en eenmaal door Tex Town Tigers (2010).

...Het was een koele, maar heldere avond in Haarlem...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De enige 1-0 winst door Sparks kwam in 2006, nadat de oorspronkelijke openingswedstrijd de avond ervoor was verregend. De 1-0 nederlaag in 1987 was overigens ook niet de officiële eerste wedstrijd. De avond ervoor speelden HHC en HCAW een puntloos gelijkspel in een wedstrijd, die na 11 innings werd gestaakt. Hierna won HCAW de volgende twee wedstrijden om de best-of-3 en de titel te winnen. In totaal was dit de 28ste Holland Series-shutout en de 13e die in 1-0 eindigde.

Voor Tex Town Tigers was het de zevende overwinning in acht Holland Series-wedstrijden en de vijfde op rij sinds de winst in Game 4 van 2008 toen men voor het eerst landskampioen werd.

TTT-pitcher Lindsey Meadows domineerde in het duel, schakelde 12 slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts vier honkslagen toe. Aan de andere kant kreeg Sparks-pitcher Dagmar Bloeming ook maar vijf honkslagen tegen, maar één daarvan leidde tot het enige punt in de wedstrijd.

Tex Town Tigers bereikte vaker de honken, maar liet ook acht loopsters achter, waaronder tweemaal volle honken. Sparks liet slechts drie loopsters achter, maar was wel de eerste ploeg die het honk bereikte. Nadat Tex Town Tigers in de eerste inning op rij uitging na drie grounders sloeg Chantal Versluis een honkslag met één uit in de tweede helft van de eerste inning. Echter, even later, werd ze uitgegeven door 1B Umpire Louis Rohan, omdat ze het eerste honk te vroeg had verlaten.


...Winnende werpster Lindsey Meadows...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Beide ploegen dreigden te scoren in de tweede inning. Voor TTT opende Karin Tuk met een honkslag, waarna Lindsey Meadows vier wijd kreeg en de honken volkwamen toen ook Nadine Marinus een honkslag sloeg. Maar hierna verrichtte Dagmar Bloeming een huzarenstukje door de volgende drie slagvrouwen met drie slag uit te schakelen! In de tweede helft van de tweede slagbeurt was het Lindsey Meadows die inning bepaalde. Debby Connor opende met een tweehonkslag, maar toen volgde er een pop-fly en sloot Meadows de inning af met twee strikeouts!

De derde inning had ook een overeenkomst, want beide lead-off hitter bereikten het honk met een honkslag, maar gingen uit bij een steelpoging. In het eerste deel van de slagbeurt begon Merel Oosterveld met een honkslag, maar ging uit bij stelen, gevolgd door twee grounders. In het thuisdeel van de inning opende Areke Spel met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Kim Kafoé. Maar hierna kreeg Saskia Kosterink drie slag en dat was het begin van een dubbelspel, want Areke ging uit bij een steelpoging van het derde honk en dus kwam de inning ten einde.

In de derde inning begon het ook wat mistig te worden, omdat zeemist het speelveld kwam binnenzweven vanuit het outfield, maar het was niet van invloed op de wedstrijd. Dat was zeven jaar geleden wel even anders toen een Play-Off wedstrijd tussen Sparks en DSC '74 een half uur moest worden onderbroken vanwege de mist. Toen, in 2003, zou DSC de Play-Offs gaan winnen en werd vervolgens ook landskampioen.

De vierde en vijfde inning zag alleen Lindsey Meadows een honkslag slaan voor Tex Town Tigers met één uit in de vierde.


...Pinch-runner Myrthe Smid op het derde honk in de 6e inning...
...Even later scoort ze het enige punt...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De zesde inning produceerde wat het enige punt in de wedstrijd zou zijn. Met twee uit sloeg Karin Tuk een tweehonkslag en dat was de enige honkslag in deze inning. Hierna kreeg Lindsey Meadows vier wijd en werd Myrthe Smid ingebracht als pinch-runner voor Karin Tuk. De twee schoven op na een wilde worp, waarna de honken volkwamen toen Nadine Marinus werd geraakt door een worp. Hierna raakte Dagmar Bloeming ook Meike Witteveen met een inside pitch en dat leverde het punt op. Er was wat discussie tussen Sparks' Hoofd Coach Juny Francisca en Home Plate Umpire Peter Vonk of wel of geen geraakt werpster was, maar uiteraard werd de beslissing niet gewijzigd en dus had TTT een 1-0 voorsprong genomen. Een vangbal op fout gebied maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 2e6, na drie slag op de eerste twee slagvrouwen, gooide Lindsey Meadows vier wijd op Saskia Kosterink na de voorgaande 10 slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld. Maar hierna gooide Meadows ook drie slag op de volgende slagvrouw, waardoor ze haar vijfde opeenvolgende strikeout registreerde.

In de eerste helft van de zevende inning liet TTT één loopster achter, nadat Marije ten Thij vier wijd had gekregen met twee uit. In de 2e7 sloeg Debby Connor een tweehonkslag in diep rechtsveld met één uit en werd vervangen door pinch-runner Rebecca Soumeru. Maar ze zou op het tweede honk achterblijven, want Lindsey Meadows voegde twee strikeouts toe om haar totaal op 12 te brengen en de wedstrijd af te sluiten.


...Sparks-rechtsveldster Areke Spel staat in de mist...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Overigens scoorde Tex Town Tigers vorig jaar ook het enige punt in de openingswedstrijd in de zesde inning toen Britt Vonk scoorde na een foute aangooi.

Game Two van de Holland Series wordt aanstaande zaterdag gespeeld in Enschede, gevolgd door Game Three op zondag in Haarlem. Indien nodig volgen de vierde en vijfde wedstrijd dan volgend weekeinde.

Vijf speelsters, die Sparks Haarlem na afloop van vorig seizoen vertrokken waren allen vanavond weer in de dug-out en zullen dat ook blijven in het restant van de Holland Series. Catcher Kim Kafoé, 2B Lynn Geertman, OF/IF Marloes Fellinger en OF Jolanda Kroesen namen allen afscheid na het seizoen 2009, maar keerden de afgelopen weken al terug in de Sparks-ploeg. Kafoé en Fellinger speelden beiden ook in het duel van vanavond. Midveldster Saskia Kosterink verliet Sparks na vorig seizoen om dit jaar te gaan spelen voor Bollate in de Italiaanse competitie. Tijdens het Europa Cup-toernooi afgelopen week in Haarlem nam Saskia met Sparks al deel aan het evenement en vandaag voegde ze zich opnieuw bij de ploeg, nadat ze eerder haar seizoen in Italië had afgesloten.

(30 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.