Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 april 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Gryphons wint tweemaal en grijpt eerste plaats
English
ROSMALEN / AMSTERDAM / HOOFDDORP / HUIZEN / HAARLEM - In Rosmalen versloeg Gryphons ongeslagen koploper Robur '58 tweemaal op zaterdag 23 april om de eerste plaats voor zichzelf op te eisen. De ploeg van coaches André Prins en Wout Isbouts won met 5-1 en 5-2.


...Taryne Mowatt...
...15 strikeouts in opener...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Amsterdam deelde Amsterdam Pirates, dat voor het eerst onder leiding stond van nieuwe Hoofd Coach Kees van Vegten, hun double-header met UVV. Amsterdam verloor de opener met klein verschil 4-3, maar won daarna het volgende duel met 5-4 in negen innings. In Hoofddorp scoorde DSS niet alleen het eerst punt van het seizoen op zaterdag, maar boekte ook de eerste zege door nipt met 6-5 te winnen van Hoofddorp Pioniers, maar verloor het volgende duel met 15-2. Op dinsdag en donderdag speelde DSS tweemaal op eigen veld tegen Amsterdam Pirates in een gespleten double-header, die aanvankelijk voor zaterdag (Koninginnedag) op het programma stond. Het eerste duel in Haarlem eindigde in een 9-9 gelijkspel, waarna DSS donderdagavond met 6-1 won. Door het gelijkspel klom Amsterdam naar de tweede plaats en staat nu slechts één punt achter op Gryphons.

In Huizen won Roef! tweemaal vs. Be Wild! Zuidvogels met een eindstand van 9-2 en staat daardoor nu op de vijfde plaats.


...Pitcher Taryne Mowatt en Catcher...
...Ellen Venker hebben overleg...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In Rosmalen gooide de Amerikaanse werpster Taryne Mowatt het gehele duel in Game 1, haar eerste start van het seizoen, nadat ze een week eerder tweemaal in relief had gegooid. De rechtshander vertrekt alweeer begin mei bij Gryphons om aan haar voorbereidingen te beginnen van haar profseizoen in de National Pro Fastpitch, waarin ze uitkomt voor de Chicago Bandits.

In de opener domineerde de blonde rechtshander en schakelde 15 slagvrouwen met drie slag uit, terwijl ze slechts drie honkslagen toestond, maar ze moest wachten tot de zesde inning voordat de winst werd veilig gesteld. Taryne Mowatt schakede de eerste slagvrouwen die ze zag op rij uit, waarvan 10 met drie slag. Ze kreeg daarna 2-out singles tegen van Pamela Huernink en Jessica Beaver, maar kwam niet in de problemen.

Gryphons strandde twee loopsters in de eerste inning en opende de score daarna in de tweede. Monique Melissant begon met een honkslag en schoof daarna op na een OSS van Ellen Venker en een honkslag van Kiki Draaijer. Toen de laatste het tweede honk stal was Melissant in staat te scoren, omdat er een foute aangooi volgde, waardoor Draaijer het derde honk bereikte. Die werd even later op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Cindy van der Zanden.

Robur '58 kreeg één kans om te scoren en pakte die ook in de vijfde slagbeurt. Valesca van den Boogerd begon met vier wijd en scoorde kort daarna de gelijkmaker op een honkslag van Julienne Vosselman.


...Een geconcentreerde Claudia Kranendonk als loopster...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de 2e5 liet Gryphons weer twee loopsters in scoringspositie achter, maar sloeg daarna toen met vier punten in de zesde inning. Met één uit sloeg Kiki Draaijer een driehonsklag en scoorde op een fraaie stootslag van Cindy van der Zanden, die later zelf gedwongen uitging op aan grounder van Yonina Sint Jago. Hierna sloeg Kim Donkers een honkslag, gevolgd door een 2-run triple van Iliandra Figaroa en een RBI-single van Kristel Verbunt die de stand op 5-1 bracht.

In Game 2 nam Robur '58 een 2-0 voorsprong in de eerste inning op starter Marjolein Merkx. Petia Sokolova begon met een honkslag en stal het tweede honk. Later kreeg Jessica Beaver een opzettelijke vrije loop met twee uit, maar daarna leidde een honkslag van Morgan Sampson tot twee runs.

Gryphons kwam onmiddellijk langszij in de eigen eerste slagbeurt. Iliandra Figaroa begon met een honkslag, maar viel uit met een beenblessure (ze keerde even later weer terug in het duel) en werd vervangen door pinch-runner Manon van Alebeek. Hierna bereikte Kim Donkers het honk na een fout, waarna de twee loopsters opschoven na een OSS van Yonina Sint Jago. De honken kwamen via een velderkeus van Claudia Kranendonk, die geen nul opleverde. Een opofferingsslag van Taryne Mowatt en een honkslag van Monique Melissant bracht de stand daarna in evenwicht. Mowatt stond aanvankelijk in de startende line-up als catcher voor dit duel, maar dat heeft natuurlijk nooit plaatsgevonden en maakte allemaal deel uit van de strategie van Hoofd Coach André Prins, die bekend staat om zijn frequente wijzigingen in de toepassing van de DP-regel, maar ook het inzetten van pinch-hitters of pinch-runners.


...Monique Melissant - 3 hits in Game 2...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Marjolein Merkx herstelde na de eerste inning en schakelde negen slagvrouwen op rij uit van de tweede tot en met vierde slagbeurt.

Nadat een loopster was uitgegooid op de plaat in de tweede inning nam Gryphons de leiding in de vierde slagbeurt. Monique Melissant begon met een honkslag, schoof op na een OSS van Cindy van der Zanden en een wilde worp, waarna ze de 'go-ahead run' scoorde na een honkslag van Kiki Draaijer. Twee runs werden daarna nog toegevoegd in de zesde inning. Monique Melissant opende met haar derde honkslag in het duel en dat leidde tot een werpsterwissel. Jessica Beaver nam de pitching over, maar zag Cindy van der Zanden het honk bereiken op een fout. Met één uit scoorden Melissant en Van der Zanden beiden toen Kristel Verbunt op het eerste honk werd uitgeschakeld na een aangooi vanuit het rechtsveld.

Met een 3-2 voorsprong nam Taryne Mowatt de pitching voor Gryphons over in de vijfde inning en schakelde acht slagvrouwen op rij uit. Met twee uit in de zevende kreeg ze een honkslag tegen en gooide een keer vier wijd, maar hierna maakte een groundout een einde aan de wedstrijd.In Amsterdam speelden Amsterdam Pirates en UVV twee aantrekkelijke wedstrijden die beide werden beslist met één punt en een overwinning voor beide teams. UVV won de opener met 4-3, waarna Pirates het volgende duel won met 5-4 in negen innings.

Na een loopster te hebben achtergelaten op het derde honk in de eerste slagbeurt scoorde UVV het eerste punt in de tweede inning op startende werpster Lueji Petchkovsky Morais. Natalie van der Wijst begon met een honkslag en scoorde, met twee uit, toen when Ylaine van de Hove het honk bereikte na een fout.

In de tweede helft van de tweede inning reageerde Pirates met twee punten op starter Vendy Draha. Dana Rodermans begon met een honkslag en scoorde de gelijkmaker toen Lueji Petchkovsky Morais een tweehonkslag sloeg met één uit. Pirates nam hierna een 2-1 voorsprong toen Laura van Essen een driehonkslag sloeg met twee uit, maar zij bleef op het derde honk achter.

UVV hernam de leiding in de derde inning door tweemaal te scoren. Met één uit kreeg Nikki Harte (die vorig seizoen uitkwam voor Hoofdklasser Centrals) vier wijd, schoof op na een fout en een wilde worp, waarna ze de gelijkmaker scoorde in een velderskeus-situatie. Later in de slagbeurt scoorde Mirjam Boode (die in 1998 en 1999 in de Hoofdklasse speelde voor respectievelijk UVV en HCAW) op een 2-out single van Natalie van der Wijst. UVV voegde nog een 'insurance run' tegen in de vijfde inning toen Cintia de Groot een honkslag sloeg en scoorde na een tweehonkslag van Van der Wijst, die 3-uit-3 sloeg.

Na het incasseren van de RBI-triple in de tweede inning schakelde Vendy Draha negen slagvrouwen op rij uit. Maar toen, met twee uit in de 2e5, kreeg ze een RBI-triple tegen van Shanna van Vegten, die de stand op 4-3 bracht. In de zevende opende Kayleigh Adelina met een driehonkslag voor UVV, maar daarna volgden drie nullen. In de 2e7 kreeg Pirates nog twee speelsters op de honken met twee uit, maar wist niet meer te scoren.

In Game 2 werd het leeuwendeel van het scoren gedaan vanaf de vijfde inning. Omdat de stand na zeven innings op 3-3 stond volgde een verlenging en die eindigde in een 5-4 zege voor Pirates na 2 1/2 uur.

UVV was ook nu weer de eerste ploeg die scoorde. In de eerste slagbeurt sloeg Kayleigh Adelina een honkslag op starter Shanna van Vegten en scoorde later na een 2-out single van cintia de Groot. Hierna werd niet meer gescoord tot de vijfde inning, waarin UVV twee punten toevoegde op reliever Kelly Gardner en een 3-0 voorsprong nam. Kelly Platvoet begon met een driehonkslag, waarna Kayleigh Adelina vier wijd kreeg. Hierna brachten een fout en een honkslag van Nikki Harte de stand op 3-0 in het voordeel van UVV, maar de ploeg in deze inning ook drie loopsters achter.

UVV-starter Leah McIntosh kreeg slechts één honkslag tegen in de eerste vijf inings en had zes strikeouts, maar kwam in de problemen in de zesde inning toen de UVV-verdediging een aantal fouten maakte. De Canadese kreeg toen drie runs tegen die de stand in balans brachten. Laura van Essen begon met een driehonkslag en scoorde na een fout op een grounder van Ella Krommendijk. Een andere fout volgde daarna op een klap van Lueji Petchkovsky Morais. Het volgende punt kwam toen tot stand toen een strikeout eindigde in een doorgeschoten bal en een honkslag van Dana Rodermans zorgde daarna voor een gelijke stand.


...Shanna van Vegten...
...2-run double...
Beide ploegen kregen een kans het duel te beslissen in de zevende inning. Beide kregen de honken vol met twee uit, maar beide werpsters wisten uit de problemen te komen door de slagbeurt af te sluiten met drie slag, zodat er dus een verlenging volgde.

In de achtste lieten beide teams een loopster achter op het derde honk, waarna UVV een 4-3 voorsprong nam in de negende. Tie-break loopster Kayleigh Adelina schoof toen op na een stootslag-honkslag van Nikki Harte, die het tweede honk stal. Volgende slagvrouw Mirjam Boode kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Hierna werd Adelina uitgeschakeld in een rundown, waarna de loopsters opschoven na een grounder van Cintia de Groot. Er volgde een nieuwe opzettelijke vrije loop, dit keer voor Natalie van der Wijst, maar hierna volgde Misja Koops met een honkslag om UVV op 4-3 te zetten. Een grounder sloot de slagbeurt af, waardoor de honken vol achterbleven.

In de 2e9 sloeg Pirates toe met één krachtige swing. Kelly Gardner was de tie-break loopster, waarna Laura van Essen het honk bereikte op een fout. Met loopsters op het eerste en derde honk haalde Shanna van Vegten uit voor een tweehonkslag en die stelde beide loopsters in de gelegenheid te scoren. Met haar tweehonkslag bezorgde Shanna niet alleen Pirates een 5-4 overwinning, maar ook haar vader Kees van Vegten zijn eerste wist als nieuwe Hoofd Coach van het team als opvolger van Erik Boland, die een week eerder om persoonlijke redenen stopte.

(23-28 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.