Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Luke Perry...
(1966 - 2019)
(Publiciteitsfoto 'The Sandlot 3')
Amerikaanse acteur Luke Perry ('The Sandlot 3') overleden
English

LOS ANGELES, California (USA) - De bekende Amerikaanse acteur Luke Perry is op maandag (4 maart) op slechts 52-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware beroerte, waardoor hij afgelopen woensdag werd getroffen. Voor het grote publiek is Perry het meest bekend door zijn rollen in succesvolle series als 'Beverly Hills, 90210' en 'Riverdale'. Voor degenen die interesse hebben in honkbalfilms, speelde hij een hoofdrol in The Sandlot 3 - Heading Home' in 2007.

Coy Luther (Luke) Perry III werd geboren op 11 oktober 1966 in Mansfield, Ohio. Om aan een acteerloopbaan te beginnen verhuisde hij na high school naar Los Angeles. Perry maakte zijn acteerdebuut op 16-jarige leeftijd en speelde later in soap-serie 'Another World' in 1989.

In 1990 werd hij wereldwijd een bekende persoonlijkheid dankzij zijn rol van Dylan McKay in de succesvolle tienerserie 'Beverly Hills, 90210'. De reeks liep voor tien seizoenen (1990-2000) met 292 afleveringen. Luke Perry was te zien in 199 van deze afleveringen en behoorde tot de vaste cast van de serie in de eerste zes seizoenen, waarna hij een gastrol vervulde in de seizoenen negen en tien. Brian Austin Green, Jennie Garth, Tori Spelling en Ian Ziering waren in alle afleveringen te zien. Jason Priestley (245 afleveringen), Joe E. Tata (238), Gabrielle Carteris (147), Carol Potter (147), James Eckhouse (146), Tiffani Thiessen (136) en Shannen Doherty (111) maakten eveneens allemaal deel van de vast rolbezetting in verschillende seizoenen.

Door de jaren heen speelde Luke Perry gastrollen in verschillende bekende series, zoals 'Will & Grace' (2005) en 'Law & Order: Special Victims Unit' (2008). Ook was hij stemacteur in een aantal animatie-series, zoals een aflevering van 'The Simpsons' (1993) en tien afleveringen van 'The Incredible Hulk' (1996-1997).

In 2002-2002 had hij een terugkerende rol in de misdaadserie 'Oz', waarin hij Dominee Jeremiah Cloutier speelde in tien afleveringen. Perry was daarna de executivce producer van en speelde de titelrol in de science fiction/drama-serie 'Jeremiah' in 2002-2004. Deze reeks was gebaseerd op de stripverhalen van de Belg Hermann Huppen, die bij stripliefhebbers beter bekend is onder zijn werknaam Hermann. Hij begon in 1979 met het schrijven en het maken van tekeningen (die zijn geschilderd in een zeer herkenbare stijl) voor de reeks, die nog altijd loopt en inmiddels uit 33 albums bestaat.

Sinds 2016 speelde Luke Perry de rol van Fred Andrews in 52 afleveringen van de crime/mystery Netflix-serie Riverdale, die momenteel bezig is aan het vierde seizoen.

Perry speelde ook in aantal films, waaronder de oorspronkelijke 'Buffy the Vampire Slayer' (1992) met Donald Sutherland, Hilary Swank en de bekende Nederlandse acteur Rutger Hauer. In 1996 kreeg de film een vervolg als TV-serie. In 1994, in de biografische sportfilm '8 Seconds', speelde Perry de vol van Bull Riding Wereldkampioen Lane Frost. Later speelde hij de rol van Billy in de science fiction-adventurenfilm 'The Fifth Element' (1997) met Bruce Willis, Milla Jovovich en Gary Oldman. In 2002 is hij één van de sterren in de drama/thriller-film 'Fogbound', geregisseerd door de Nederlander Ate de Jong en met ondermeer de bekende Nederlandse acteur Jeroen Krabbé als tegenspeler. Onlangs sloot Luke Perry de werkzaamheden af voor de comedy/drama 'Once Upon a Time in Hollywood', die zich speelt in 'Hollywood's Golden Age' in het Los Angeles van 1969 en is geschreven en geregisseerd door Oscar-winnaar Quentin Tarantino. Andere sterren in deze film zijn Leonardo DiCaprio, Bruce Dern, Dakota Fanning, Al Pacino, Brad Pitt, Margot Robbie en Kurt Russell. De film is momenteel in post-production en komt in juli van dit jaar in de Verenigde Staten uit. De film is in augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

...De trailer van 'The Sandlot 3 - Heading Home' (2007)...
In 2007 speelt Luke Perry de rol van Tommy 'Santa' Santorelli, een succesvolle, maar arrogante honkbal-superster in de familiefilm The Sandlot 3 - Heading Home'. Na te zijn geraakt door een bal keert Santorelli terug in de tijd naar 1976 en beleefd hij zijn jonge jaren opnieuw als speler van een honkbalteam dat op een achteraf veldje (sandlot) speelt. Voormalig Major Leaguer John Kruk speelt een honkbal-coach. In de film, die werd geregisseerd door William Dear, waren ondermeer ook Danny Nucci en Sarah Deakins te zien.

De film is het derde deel van deze reeks komedie/familie-films die avonturen volgen van een jeugd-honkbalteam. De eerste, 'The Sandlot' werd gemaakt in 1993, de opvolger daarvan 'The Sandlot 2' in 2005. De derde film kwam niet in de bioscoop, maar werd gelijk op video uitgebracht.

Vorige maand, op 3 februari, overleed de Amerikaanse acteur Kristoff St. John op 52-jarige leeftijd. Hij had eveneens een band met honkbal, want hij speelde de rol van Ahmad in de uit 26 delen bestaande TV-serie 'The Bad News Bears' (1979-1980) over een jeugd-honkbalteam. Deze reeks was gebaseerd op de succesvolle film met dezelfde naam uit 1976 met Walter Matthau en Tatum O'Neal.

Kristoff St. John speelde een gastrol in verschillende TV-series, waaronder 'Happy Days' (1976), 'Roots: The Next Generations' (1979) en 'The Cosby Show' (1984).

Sinds 1991 maakte St. John deel uit van de vaste cast van de populaire soap 'The Young and the Restless'. Tot begin dit jaar was hij in deze reeks te zien in 1.683 afleveringen als Neil Winters.

(4 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.