Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: WBSC)
Nederland begint Premier12 in México; WBSC maakt Groepen en Locaties bekend
English

MÉXICO CITY (México) - Het Nederlands Honkbal Team zal zijn eerste wedstrijden in de Premier12 van dit jaar spelen in de Mexicaanse stad Zapopan, vlakbij Guadalajara, de hoofdstad van de Staat Jalisco. Dat werd woensdagmiddag (13 februari) bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) in Casa Jalisco, het hoofdkantoor van de Gouverneur van de Staat Jalisco in de Mexicaanse hoofdstad México City. In december was al aangekondigd dat de Opening Round zou worden gespeeld in Taiwan, México en Zuid-Korea. De Finales worden daarna gespeeld in Japan.

Op de bijeenkomst, die werd voorgezeten door WBSC-President Riccardo Fraccari, maakte de WBSC, samen met profclub Charros de Jalisco (Mexican Pacific League), México's Nationale Commissie voor Lichamelijke Cultuur en Sport (CONADE) en de Regering van Jalisco, een aantal aankondigingen met betrekking tot de tweede editie van de Premier12, die zal plaatsvinden van 2 tot en met 17 november. Aan het toernooi wordt deelgenomen door de twaalf beste landen wereldwijd in het mannen-honkbal. Het evenement heeft ook de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan. De beste ploeg uit de regio Azië/Oceanië (met uitzondering van Japan) en de top-ploeg uit het Amerikaanse continent plaatsen zich voor de Spelen. Wanneer er geen ploeg uit Azië of Oceanië in de top-zes eindigt zal deze plek worden beslist tijdens het laatse Kwalificatie Toernooi, dat begin volgend jaar zal worden gehouden.

Voor de bijeenkomst, in het National (Presidentieel) Palace, had Riccardo Fraccari een ontmoeting met de Mexicaanse President Andrés Manuel López Obrador, die werd uitgenodigd als en de rol accepteerde van Global Ambassador of Baseball, zo maakte de WBSC bekend. In deze functie zal President López Obrador de mondiale groei van honkbal ondersteunen, voornamelijk wat betreft het verhogen van de honkbal-status naar een permanente Olympische sport. Andrés López Obrador werd op 1 december vorig jaar ingezworen als President van México.

Eerder op woensdag werd al bekend gemaakt dat de organisatie van de World Cup Honkbal Onder-23 is toegewezen aan CONADE en de Mexicaanse Honkbal Bond (FEMEBE). WBSC-President Riccardo Fraccari, CONADE Directrice Ana Gabriela Guevara en FEMEBE President Enrique Mayorga maakten bekend tot een grote samenwerking te zijn gekomen en een 'Memorandum of Understanding' te hebben afgesproken, waaronder de toewijzing van de organisatie van het Under-23 WK. In 2004 won Ana Guevara de Zilveren Medaille op de 400 meters tijdens de Olympische Spelen in Athene (Griekenland). Ze werd Wereldkampioen in Parijs (Frankrijk) in 2003. In het Memorandum staan drie punten van samenwerking: opleiding van coaches en umpires, internationale evenementen in México en de promotie van de WBSC's Urban Baseball5 in scholen en lichamelijke opleiding programma's in het hele land.

De ploegen die zich plaatsten voor de Premier12 van dit jaar zijn de landen die de Wereldranglijst van de WBSC aanvoerden aan het einde van vorig jaar. Nederland staat momenteel op de achtste plaats op de lijst, die wordt aangevoerd door Japan. Op de lijst wordt Japan gevolgd door de USA, Zuid-Korea, Chinese Taipei, Cuba, México, Australië, Nederland, Venezuela, Canada, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek.

...WBSC-President Riccardo Fraccari (rechts) en vanaf links...
...Ana Gabriela Guevara (CONADE Dir.), Salvador Quirarte Villaseñor...
...(Lokaal Org. Comm. President) en Enrique Alfaro Ramírez...
...(Gouverneur van Jalisco) onthullen de 2019 Premier12 Trophy...
(© Foto: WBSC)
Op de bijeenkomst in de Mexicaanse hoofdstad werden de gastheren, de locaties en de data aangekondigd van de drie Openingsrondes, maar ook de teams die zullen uitkomen in Groep A, B en C. Verder werd de Officiële 2019 WBSC Premier12 Trophy onthuld en werd een nieuwe sponsor bekend gemaakt.

De Super Round en de Finales van de Premier12 worden georganiseerd door Nippon Professional Baseball (NPB) en worden gespeeld in ZOZO Marine Stadium in Chiba City en de Tokyo Dome in Tokyo. Vorig jaar was ZOZO Marine Stadium de locatie van de Finales van het Wereldkampioenschap Softbal Vrouwen.

In Groep A ontmoet Nederland de USA, de Dominicaanse Republiek en gastheer México. De wedstrijden worden gespeeld in Estadio de Béisbol Charros de Jalisco in Guadalajara. Groep A zal het toernooi officiëel openen met het spelen van de eerste wedstrijd op 2 november.

Groep B wordt gespeeld in Taichung Intercontinental Stadium in Taichung (Taiwan). In deze Groep spelen Chinese Taipei, Japan, Puerto Rico en Venezuela.

Gocheok Sky Dome in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel is de locatie voor de wedstrijden in Groep C. In deze Groep wordt gespeeld door Zuid-Korea, Australië, Canada en Cuba. Om hun beste sterspelers beschikbaar te hebben voor hun roster begint de reguliere competitie van de professionele Korean Baseball Organization al op 23 maart (de vroegste datum ooit) om in oktober klaar te zijn op tijd voor de Premier12.

De twee beste landen van elke Groep gaan naar de Super Round in Japan.

De locaties in México en Zuid-Korea waren ook de speelplaatsen van voorrondes van de World Baseball Classic in 2017. Het stadion in Taichung was één van de locaties van een voorronde tijdens de WBC 2013 en was ook het decor van verschillende andere internationale evenementen, waaronder de Intercontinental Cup van 2006 en 2010. De Tokyo Dome was een speellocatie voor de eerste of tweede ronde van elk van de vier tot nu toe gespeelde World Baseball Classics.

In een persbericht stelde WBSC President Riccardo Fraccari: ,Met vier gezamenlijke gastheren van wereldklasse - en twee plaatsen voor de Tokyo 2020 Olympische Spelen te verdienen - verwachten we alle ticketverkoop, aantal kijkers en media-totalen van de 2015 editie te breken, terwijl we voor top-conditions zorgen voor de spelers en teams om te presteren.''

Nog drie andere verklaringen volgden:
Charros de Jalisco Voorzitter Salvador Quirarte Villaseñor zei: ,,We zijn trots op de samenwerking met de WBSC om het top internationale honkbal-toernooi van dit jaar naa Jalisco te halen, waar we een electrische mondiale sfeer beloven voor alle spelers, teams en de fans. En het is een geweldige eer voor de nationale honkbalploeg van het land - het Mexicaanse Nationale Team - om Estadio de Béisbol Charros de Jalisco hun thuis te noemen in de openingsronde van dit grote evenement.''

Jeffrey Koo Jr., President van de Chinese Taipei Baseball Association, zei: ,,De inaugurele Premier12 zorgde voor een record-aantal TV-kijkcijfers en het volume van het gebruik van social media in Chinese Taipei. CTBA, met haar uitgebreide ervaring op het gebied van het organiseren van top honkbal-evenementen, is 'thrilled' om opnieuw gastheer te zijn en zal ervoor zorgen dat het alle deelnemers, officials en fans op een onvergetelijke ervaring zal trakteren. Met de 12 hoogst gerangschikte landen ter wereld in dit toernooi zullen alledrie de groepen enorm competitief zijn - en het is een welkome uitdaging en opwindend voor onze fans om de honkbal 'powerhouses' zoals Japan, Venezuela en Puerto Rico in de Chinese Taipei-groep te hebben.''

Chung Un-chan, Commissioner van de Korean Baseball Organization, zei: ,,Elk team weet waar ze heen gaan en tegen wie ze zullen spelen in deze zeer uitdagende honkbal-competitie van wereldniveau, en het is een eer om samen te werken met de WBSC om gastheer te zijn van de Premier12 en onze Nationale Ploeg - de verdedigend Olympisch Kampioen van 2008 en de Premier12 kampioen van 2015 - in eigen land te hebben. We streven er naar om onze beide titels te verdedigen en er opnieuw 2008 en 2015 van te maken.''

De inaugurele editie van de Premier12, die de slogan 'Global Baseball Battle' voert, vond plaats in 2015. Vier jaar geleden opende het evenement met een wedstrijd in Sapporo (Japan). Hierna werden alle wedstrijden in de voorronde gespeeld in Taipei, Taichung, Taoyuan en Douliu in Taiwan. De Halve Finale en Finales werden daarna gespeeld in de Tokyo Dome in Tokyo (Japan).

Nederland nam ook deel aan de eerste editie. Oranje, dat toen onder leiding stond van Manager Hensley Meulens, stond in 2015 tegenover Chinese Taipei, Cuba, Italië, Puerto Rico en Canada in de Voorronde. In Groep A eindigde Nederland toen op de derde plaats om de Kwartfinale te bereiken, maar werd daarin uitgeschakeld na een 6-1 nederlaag tegen de USA.

In de Finale veroverde Zuid-Korea de Gouden Medaille dankzij een 8-0 shutout-winst tegen de USA. Japan pakte toen het Brons door met 11-1 te winnen van México. In de eindstand eindigde Nederland op de zevende plaats.

In 2015 namen elf van de landen van dit jaar ook deel. Vier jaar geleden had ook Italië zich geplaatst. Echter, Italië neemt momenteel de 16e plaats in op de WBSC-ranglijst. De plaats van Italië wordt nu ingenomen door Australië, dat in de afgelopen jaren naar de zevende plaats klom.

(13 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.