Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Los Angeles Dodgers)

IN MEMORIAM

...Don Newcombe...
(1926 - 2019)
(© Foto: Los Angeles Dodgers)
Legendarische Dodgers-pitcher Don Newcombe overleden
English

LOS ANGELES, California (USA) - Voor de tweede keer in een korte periode treurt de honkbalwereld over het verlies van een legendarische Major League-speler, want voormalig werper Don Newcombe overleed dinsdag (19 februari) op 92-jarige leeftijd na een langdurige ziekte. Twaalf dagen geleden overleed voormalig outfielder en Manager Frank Robinson op 83-jarige leeftijd. Newcombe speelde in tien Major League-seizoenen en miste er twee toen hij diende in het leger tijdens de Koreaanse Oorlog. Newcombe was de eerste werper die de Rookie of the Year Award, de Cy Young Award en de Most Valuable Player Award won in zijn loopbaan. Newcombe gooide in acht seizoenen voor Brooklyn/Los Angeles Dodgers en werd één van de beste werpers van de club voor wie hij 61 jaar werkzaam was.

Donald Newcombe werd geboren op 14 juni 1926 in Madison, New Jersey. Na high school speelde hij voor Newark Eagles in de Negro National League in 1944 en 1945. Hierna werd hij gecontracteerd door Brooklyn Dodgers in begin 1946. Newcombe maakte zijn Major League-debuut in 1949 op de heuvel voor Dodgers. Hiermee werd hij de derde gekleurde pitcher in de big league na Dan Bankhead (Dodgers, 1947) en de beroemde Satchel Paige (Cleveland Indians, 1948). In zijn eerste big league-seizoen was Newcombe 17-8 voor Dodgers en gooide in 38 wedstrijden (31 starts). In 244 1/3 inning schakelde hij 149 slagmensen met drie slag uit en hielp de Dodgers aan de titel in de National League. Zijn sterke eerste seizoen leidde tot een selectie voor de All Star Game. Zodoende werd hij één van de eerste vier gekleurde spelers die werden opgenomen in een All Star-team, de anderen waren Jackie Robinson, Roy Campanella (beiden Dodgers) en Larry Doby (Cleveland Indians). Na het seizoen werd hij uitgeroepen tot Rookie of the Year.

De rechtshander speelde ook voor Brooklyn in de volgende twee seizoenen. Newcombe (bijgenaamd Newk) deed het opnieuw uitstekend. In 1950 was hij 19-11 en een jaar later was hij 20-9 en werd hij de eerste gekleurde werper die twintig wedstrijden won. In beide seizoenen speelde hij ook weer in de All Star Game.

Hierna speelde hij niet in de Majors in 1952 en 1953, want hij ging in militaire dienst. Na terugkeer daarvan was Newcombe 9-8 in 1954, zijn eerste seizoen terug op de heuvel. Maar in 1955 was hij 20-5 in 34 wedstrijden (31 starts) met 143 strikeouts en slechts 38 keer vier wijd en hij speelde in zijn vierde All Star Game.

1956 was Newcombe's beste seizoen, want hij domineerde in de National League. Hij sloot het seizoen af met een 27-7 'record' en een 3.06 ERA en gooide 139 keer drie slag en 46 keer vier wijd. Newcombe werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van de National League, maar werd ook de eerste winnaar van de Cy Young Award. Die werd voor het eerst uitgereikt in 1956 na te zijn geïntroduceerd door toenmalig Commissioner Ford Frick ter ere van Hall of Fame-pitcher Cy Young, die in 1955 was overleden. De prijs werd aanvankelijk uitgereikt aan de beste werper in de twee Major Leagues samen, maar sinds 1967 wordt de prijs uitgereikt aan de Beste Pitcher van zowel de American als National League. Newcombe was de eerste National League-pitcher die zowel de MVP als de Cy Young Award won in hetzelfde seizoen.

Na het seizoen 1957 verhuisde hij met de Dodgers mee naar Los Angeles. In de volgende twee seizoenen was hij een stuk minder dominant, want hij was 11-12 in 1957 en daarnar 0-6 in de eerste helft van het seizoen 1958. Op 15 juni 1958 ruilde Los Angeles Newcombe naar Cincinnati Reds voor vier spelers en was hij 7-7 in het restant van het seizoen. Hij gooide ook voor Cincinnati in 1959 en 1960. Hij had een goed seizoen in 1959 toen hij 13-8 was. Echter, op 29 juli 1960 werd hij overgenomen door Cleveland Indians. Zijn gecombineerde 'pitching record' in 1960 was 6-9. Op 19 januari 1961 werd Newcombe 'released' door Cleveland.

In zijn Major League-loopbaan van 10 jaar was Don Newcombe 149-90 met een 3.56 ERA en 1.129 strikeouts. Newcombe speelde in drie World Series (1949, 1955, 1956) met Brooklyn, alledrie tegen New York Yankees. Brooklyn won de titel eenmaal en dat was in 1955. Newcombe was ook een prima slagman, want hij sloeg .271 met 15 homeruns en 108 binnengeslagen punten.

Na te zijn 'released' in januari 1961 keerde Newcombe in 1962 terug in het honkbal toen hij tekende bij Chunichi Dragons in Japan. Daar was hij outfielder en eerste honkman en gooide in slechts één wedstrijd. In 81 wedstrijden sloeg Newcombe .262 met 12 homeruns.

In de jaren vijftig en zestig kampte Newcombe met een alcohol-probleem. Hij erkende dat zijn alcoholisme mogelijk bijdroeg aan zijn verminderende prestaties in de laatste jaren van zijn loopbaan. Newcombe stopte met drinken in 1966 en daarna zou hij vele personen met alcohol-problemen helpen.

In de jaren zeventig keerde Newcombe terug naar de Dodgers waar hij Director of Community Affairs werd. In maart 2009 werd de voormalige werper de Speciale Adviseur van de Club-voorzitter. Newcombe was vrijwel dagelijks in Dodger Stadium en volgde vanuit zijn speciale loge naar de thuiswedstrijden van de Dodgers.

...Kenley Jansen plaatste wat foto's van...
...hem met Don Newcombe op Twitter...
Kenley Jansen, de op Curaçao geboren closer van de Dodgers, had een hechte relatie met Don Newcombe. De twee troffen elkaar vrijwel dagelijks en zaten dan samen in de dug-out tijdens batting practice. In een reactie op Twitter schreef Jansen: ,,Newk betekende heel veel voor me. Hij was mijn mentor. Hij praatte altijd met me over hoe sterk ik moest zijn, hij sprak veel met me over mentale weerbaarheid en fysieke voorbereiding, hardlopen, conditie. Hij zei wees agressief daar. Hij hield me gemotiveerd. Deze woorden betekenden veel, vooral van iemand zoals hij die heeft gespeeld met Jackie Robinson. Door hun ben ik hier vandaag als speler. Ik leerde zoveel van deze man. Samen zitten, zijn verhalen kennen, hoe hij de verhalen vertelde, wat hij, Jackie en Roy Campanella moesten doormaken voor ons om hier vandaag te zijn. Hij leerde me over de historie van de sport. Hij praatte met me over een leider te zijn. Hij praatte met me over een goede echtgenoot te zijn en een goede vader. Ik zal het missen om elke dag met hem samen te zitten voor onze wedstrijden. Newk was één van de beste Dodgers. Ik ben vereerd om de tijd die ik heb gekregen om met hem door te brengen, dat ik met hem, een legende van deze sport, samen kon zitten in Dodger Stadium. Deze momenten zal ik het meeste missen. Mijn zoon Kaden hield heel veel van hem. Newk en zijn vrouw Karen waren bij mij en mijn vrouw Gianni toen we trouwden. Hij betekende veel voor mijn familie. Onze harten, gebeden, alles zijn bij Karen bij de Newcombe-familie. Ik waardeer alles dat Karen voor Newk heeft gedaan. Newk, Ik hou van je. Je bent voor altijd in mijn hart. Dank je wel.''

Dodgers President en CEO Stan Kasten zei het volgende: ,,Don Newcombe’s aanwezigheid en leven maakten van hem een rolmodel voor major leaguers uit het hele land. Hij was altijd aanwezig in Dodger Stadium en spelers waren altijd tot hem aangetrokken voor zijn eindeloze adviezen en leiderschap. De Dodgers betekenden alles voor hem en we zijn allemaal zeer gefortuneerd dat hij deel heeft uitgemaakt van onze levens.''

(19 februari)

Gerelateerd Artikel:
Major League-legende, Hall of Famer Frank Robinson overleden. (7 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.