Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 juni 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame & The Herons)

IN MEMORIAM

...Gé van Berkel...
(1934 - 2019)
(© Foto: Ned. HB & SB Hall of Fame)
Hall of Famer, Coach, Promoter Gé van Berkel overleden
English

HEERHUGOWAARD - Gé van Berkel, die vele jaren actief is geweest als honkbalcoach en met veel passie de honkbal- en softbalsport promootte, is maandagochtend 17 juni vroeg op 84-jarige leeftijd overleden. Voor zijn vele activiteiten door de jaren heen ontving Van Berkel van de KNBSB het Bondsonderscheidingsteken. Van Berkel was bovendien Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De afscheidsplechtigheid zal plaatvinden op zaterdag 22 juni om 11:30 uur in Crematorium Waerdse Landen aan de Krusemanlaan 5 in Heerhugowaard. Er is ook gelegenheid tot afscheid nemen op donderdag 20 juni van 19:00-20:30 uur en op vrijdag 21 juni van 15:00-17:00 uur aan Langereis 54 in Nieuwe Niedorp.

Op 17 februari 2017 werd Gé van Berkel officiëel opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. De ceremonie vond plaats in Sporthal Zuid in Heerhugowaard tijdens een trainingsavond van jeugdspelers van The Herons, de club waaraan Van Berkel vele jaren was verbonden. Van Berkel was de 50e persoon die werd opgenomen in de Hall of Fame. De eerste groep Hall of Famers werd opgenomen in 1983. De laatste keer dat iemand werd gekozen in de Hall of Fame voor Van Berkel was in 2014 toen Loek Loevendie op deze wijze werd geëerd. De Hall of Fame, oftewel Eregalerij, maakt deel uit van het Nederlands Honkbal en Softbal Museum, dat zich bevindt in het Pim Mulier Stadion in Haarlem.

Gé van Berkel werd geboren op 11 november 1934 en begon al op jonge leeftijd te honkballen. Hij begon zijn honkbal-loopbaan in Haarlem toen hij op 10-jarige leeftijd honkbalde in een jeugdteam van SC Haarlem. Hij werd later een getalenteerde werper en speelde ook verschillende wedstrijden in het vertegenwoordigende team van de stad Haarlem. Van Berkel bleef altijd spelen en bezig met activiteiten voor SC Haarlem, totdat hij in 1975 verhuisde naar Heerhugowaard. Bij The Herons werd Van Berkel Hoofd Coach van het eerste honkbalteam. Hij promoveerde met de ploeg naar een hogere afdeling, maar begon zich daarna meer te richten op het coachen en trainen van jeugdspelers.

...Gé van Berkel spreekt de aanwezigen toe...
...tijdens zijn Hall of Fame-ceremonie...
(© Foto: The Herons)
Het toeval wil dat Van Berkel en Loevendie vele overeenkomsten hebben, want beiden waren vele, vele jaren actief in het honkbal en softbal. Beiden waren zeer lang nauw betrokken bij het coachen en opleiden van jeugdspelers. Voor zijn vele bijdragen op het gebied van opleidingen ontving Van Berkel in 2010 al de In Memoriam Leen Volkerijk Award.

Gé van Berkel is zeventig jaar in het honkbal actief geweest, waarvan ruim veertig bij zijn club The Herons in Heerhugowaard. Sinds zijn verhuizing van Haarlem naar Heerhugowaard in de jaren zeventig werd hij daar een club-icoon, wat hem de bijnaam 'Mr. Herons' opleverde. Een paar jaar geleden, op 80-jarige leeftijd, stopte Van Berkel als coach, maar hij was nog altijd betrokken bij de activiteiten van de vereniging.

Bij The Herons, coachte en trainde Van Berkel vele jeugdhonkballers. Verschillende daarvan bleven zich ontwikkelen, bereikten de Hoofdklasse en een aantal van hen werd ook geselecteerd voor het Nederlands Honkbal Team, zoals pitchers Eelco Jansen en Jeroen Deken.

In zijn lange loopbaan in het honkbal was en bleef Van Berkel altijd een grote promoter van zowel honkbal als softbal, voornamelijk in de Provincie Noord-Holland. Van Berkel introduceerde de honkbal- en softbalsport ook op lokale scholen en organiseerde coach-clinics. Daarnaast stond hij aan de basis van de succesvolle honkbal- en softbalschool Noord-Holland, trainingskampen die worden georganiseerd op het complex van The Herons. Daar kunnen spelers en speelsters van Noord-Hollandse verenigingen deelnemen aan trainingen onder leiding van bekende coaches, waaronder (voormalige) Nederlands Team-spelers.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Gé en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(19 juni)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.