Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: FIBS & Rimini Baseball)

IN MEMORIAM

...Cesare 'Rino' Zangheri...
(1932 - 2019)
(© Foto: FIBS)
Iconisch Rimini-President Cesare Zangheri overleden
English

RIMINI (Italië) - Cesare Zangheri, die decennia lang het gezicht en een icoon was in de geschiedenis van honkbalclub Pirati dei Rimini, is op zaterdag (16 februari) op 86-jarige leeftijd overleden. De heer Zangheri, die bij iedereen bekend stond als 'Rino' en een zeer gerespecteerde persoonlijkheid was in het Italiaanse honkbal, leidde zijn club een record-aantal van 45 jaar als President (voorzitter).

Op dinsdag (February 19) namen fans, spelers en clubmensen afscheid van hun geliefde Rino. Na een herdenking in de overvolle parochie van San Giovanni Battista werd de kist met het stoffelijk overschot van de heer Zangheri overgebracht naar het Casa dei Pirati, het stadion van de honkbalploeg. Op de kist lagen vele bloemen en kransen in de clubkleur oranje en werd begeleid door een vlag met het club-logo. Op de bloemen lagen twee honkbal-shirts. Op de heuvel van het honkbalstadion vond nog een herdenking plaats, waarna voor het laatst afscheid werd genomen. Onder de aanwezigen was de Italiaanse acteur Fabio De Luigi, die in 1995-1997 als outfielder speelde voor de honkbalploeg van Rimini, voordat hij zich richtte op een loopbaan als acteur. Sinds 1996 verscheen De Luigi, die ook stem-acteur is, in vele Italiaanse films en verschillende TV-series.

Cesare Zangheri werd geboren op 5 juni 1932 in Rimini en heeft zijn hele leven gewoond en gewerkt in deze kustplaats. Hij studeerde aan het Technisch Instituut (Istituto Tecnico Commerciale) en hield enorm van honkbal, wat zijn passie werd. Zangheri raakte al snel betrokken bij de lokale honkbalploeg, die daarna één van de beste in het Italiaanse honkbal zou worden. Echter, de laatste jaren kende de club de nodige problemen en op het moment is het onzeker of de ploeg dit jaar wel of niet zal uitkomen in de hoogste afdeling. Vorig jaar speelde Nederlands Team-pitcher Kevin Kelly voor Rimini. Vorig seizoen speelde ook de op Curaçao geboren catcher Phildrick Llewellyn voor Rimini.

Cesare Zangheri werd President (voorzitter) van Rimini Baseball in 1973, het jaar waarin de ploeg terugkeerde naar de Serie A, de hoogste afdeling. Dat was ook het jaar waarin het nieuwe stadion ('Casa dei Pirati') werd geopend en toen een ander club-icoon bij de club kwam spelen, Mike Romano. Vijf jaar later, in 1978, werd het stadion verbeterd met een nieuwe tribune en licht-installatie. Het nieuwe gerenoveerde stadion was op tijd gereed voor de wedstrijden van het Wereldkampioenschap Honkbal, dat toen voor het eerst succesvol werd georganiseerd in Italië. Tijdens het mondiale evenement werd ook gespeeld in Bologna en Parma en Zangheri was de Voorzitter van het Organisatie-Comité. Mede dankzij Zangheri werd het Wereldkampioenschap ook weer in Italië georganiseerd in 1988 en 1998 en in beide jaren behoorde Rimini weer tot de speellocaties. De ploeg speelt nog altijd in hetzelfde stadion, dat werd ontworpen door Zangheri, die de leiding had over een groot constructiebedrijf in hout, dat ook internationaal succesvol was.

Toen Zangheri President van de club werd introduceerde hij een meer professionele benadering. Dat zorgde voor een succesvolle verbetering en prestaties en in 1975 werd de ploeg al voor het eerst Italiaans landskampioen. Hierna zou de ploeg nog eens twaalf keer de Italiaanse titel veroveren (1979, 1980, 1983, 1987, 1988, 1992, 1999, 2000, 2002, 2006, 2015, 2017). Rimini won ook driemaal de Europese Cup Winners Cup (1976, 1979, 1989) en eenmaal de Europese CEB Cup (1994).

...Cesare Zangheri (midden) viert een titel...
...met links spelers Beppe Carelli...
...en Mike Romano...
(© Foto: Rimini Baseball)
Door de jaren heen speelden vele bekende spelers voor Rimini en droegen de karakteristieke clubkleuren oranje en zwart. Daaronder Mike Romano, Lou Colabello, Ed Orrizzi, Paolo Ceccaroli, Giuseppe 'Beppe' Carelli, Elio Gambuti, Roberto Cabalisti en Andrea Evangelista. Zij speelden ook vele jaren voor het Italiaanse Nationale Team. In de succesvolle ploeg van 1987, 1988 en 1989 speelde ook de Amerikaanse pitcher Rick Waits, die twaalf seizoenen in de Major League had gespeeld voordat hij naar Italië kwam. In 1988-1989 was Waits speler/manager van Rimini. Waits speelde voor Texas Rangers (1973), Cleveland Indians (1975-1983) en Milwaukee Brewers (1983-1985). In 2017 was Waits de Pitching Coach van Chinatrust Brothers in de professionele competitie in Taiwan.

In een interview met mijn Italiaanse collega Riccardo Schiroli in 2012 keek Zangheri terug op het begin: ,,Ik woonde naast het voetbalstadion en begin jaren zeventig werd daar een honkbalwedstrijd gespeeld op het voetbalveld. Ik denk dat de ploeg in de Serie B speelde. In het begin dacht ik dat ze aan het golfen waren naar aanleiding van de geluiden die ik hoorde. Maar toen zag ik dat ze ander materiaal hadden en ik stopte om te kijken. Ik vond het al snel een heel interessante sport. Ik raakte erbij betrokken en werd Vice-President van de club.''

In het interview keek hij ook terug op het eerste landskampioenschap in 1975. Zangheri: ,,We verwachtten het helemaal niet. Maar als ik er over nadenk waren we een club die heel goed was gestructureerd dat het wel moest winnen. Ik had zo'n dertig bestuurders, allemaal vrijwilligers en allemaal beschikbaar. Vandaag zou zo'n structuur niet mogelijk zijn. Wie doet vandaag nog wat als vrijwilliger? De relatie met de spelers destijds was ook heel anders als tegenwoordig.''

Verschillende Amerikaanse spelers kwamen in die jaren voor de club spelen, zoals Mike Romano. Zangheri in het interview: ,,Elke dag had ik wel één van hen bij mij thuis om te eten. Ze woonden samen, maar als ze een keer een meningverschil hadden vroegen ze me te komen en sliepen daarna bij thuis. Mijn vrouw en schoonmoeder waren altijd blij als ze kwamen. Dat waren andere tijden, tegenwoordig zou dit niet meer mogelijk zijn.''

...Cesare Zangheri zit in het midden als Rimini...
...weer een Kampioenstitel viert...
(© Foto: Rimini Baseball)
Dankzij zijn hechte betrekkingen met het honkbalteam kreeg Zangheri verschillende bijnamen, zoals 'Vader van Rimini Baseball' (Padre del Baseball Riminese) en 'Pres' (kort voor President). In 2017, na de club 45 jaar lang te hebben geleid, besloot Cesare Zangheri vanwege gezondheidsredenen te stoppen en gaf het voorzitterschap over aan Simone Pillisio. Een paar dagen geleden werd bekend dat Pillisio is opgevolgd door Ciro Esposito. Zangheri's leiderschap is de langste ooit in het Italiaanse honkbal voor een club-voorzitter en wellicht de langste ooit wereldwijd in welke sport dan ook. Sinds 1992 was Cesare Zangheri ook lid van de Council van de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond (Federazione Italiana Baseball e Softball).

De Gemeente Rimini gaf de volgende verklaring uit: ,,Met Rino Zangheri verlaat een stuk historie Rimini en ieder van ons. En met hem één van de meest uitzonderlijke sportmannen die Italië ooit heeft gehad. Hij leidde Rimini vijf-en-veertig jaar lang met vele memorabele honkbal-momenten, epische successen en versloeg ook crises. Hij was er altijd om zijn passie te tonen die niemand meer koesterde, lief had en promootte zoals hij. Rino Zangheri verbaasde ons altijd en gaf nooit op. Hij heeft een enorme bijdrage gehad voor de Italiaanse sport. Hij was de ziel van Pirates, die ervoor koos te investeren in zijn sport en vaak beslissingen nam met zijn hart dan met reden. Hij had een groot hart en daarom was het in 2000 ook tijd om Zangheri te eren met de Sigismondo d'Oro, de hoogste onderscheiding van de Stad Rimini voor zijn loopbaan en vele bijdragen. Honkbal in Rimini kan overleden en weer opstaan in de naam, passie en erfenis van Zangheri. De Gemeenschap van Rimini zeg een groot 'grazie' aan Rino Zangheri.''

Andrea Marcon, de President van de Italiaanse Bond, werd om een reactie gevraagd door Filippo Fantasia, eveneens al vele jaren één van mijn Italiaanse collega's. Marcon zei: ,,Het is een trieste dag voor de Italiaanse Bond en voor ons allemaal. Met het overlijden van Rino Zangheri heeft een gigant uit ons honkbal ons verlaten. We hebben een persoon verloren die met ongelooflijke passie een mooie realiteit voorbracht n Rimini. Namens de gehele Bond en de hele gemeenschap condoleren we de familie Zangheri en danken hen voor het ons geven van een persoon die zijn gelijke niet zal kennen.''

Zoals gezegd ontving Cesare Zangheri in 2000 de Sigismondo d'Oro, de hoogste onderscheiding van de Stad Rimini. In 2015 werd hij opgenomen in de Italiaanse Honkbal en Softbal Hall of Fame.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Cesare Zangheri en de Italiaanse honkbal-gemeenschap en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(20 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.