Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 februari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nog twee Nederlandse spelers in Spring Training; Kieboom homert
English

GOODYEAR / MESA, Arizona / PORT ST. LUCIE / FORT MYERS / WEST PALM BEACH, Florida (USA) - Toen Spring Training een week geleden begon waren er negen Nederlandse spelers in de Major League-camps. Acht daarvan op 40-man rosters, de negende als non-roster speler. Op zaterdag (23 februari) werden nog eens twee Nederlanders als extra spelers toegevoegd voor een oefenwedstrijd, namelijk catcher Hendrik Clementina (geboren op Curaçao) en korte stop Ray-Patrick Didder (geboren op Aruba).

Afgelopen donderdag werd de eerste oefenwedstrijd gespeeld in Mesa, Arizona toen Oakland Athletics speelde tegen Seattle Mariners. Jurickson Profar, die in december door Texas Rangers was geruild naar Oakland, was de startende tweede honkman en werd de eerste Nederlander die in actie kwam. Helaas werd de wedstrijd halverwege de tweede inning gestaakt wegens regen. Op vrijdag stonden er vier wedstrijden op het programma, maar speelde er geen spelers uit het Nederlandse Koninkrijk.

Op zaterdag werden er 16 wedstrijden gespeeld en kwamen alle Major League-teams in actie. In deze wedstrijden speelden vijf Nederlanders: Ray-Patrick Didder (Atlanta Braves), Jurickson Profar (Oakland A's), Jonathan Schoop (Minnesota Twins), Carter Kieboom en Spencer Kieboom (beiden Washington Nationals).

Gewoonlijk spelen de meeste basisspelers nog niet (of kort) in de eerste paar oefenwedstrijden. In deze wedstrijden worden nieuwe spelers, rookies, een aantal back-up spelers, non-roster players en toegevoegde spelers ingezet. En dus speelden Ozzie Albies (Atlanta Braves), Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en Andrelton Simmons (Los Angeles Angels) zaterdag nog niet. Didi Gregorius (New York Yankees) zal niet spelen tijdens Spring Training, want hij is herstellende na een Tommy John-operatie.Vorig seizoen speelde de 21-jarige catcher Hendrik Clementina in 96 games in het Single-A team van Cincinnati Reds. Hij sloeg .268 met 18 homeruns, scoorde 38 punten en sloeg er 59 binnen. Op zaterdag speelde Cincinnati tegen Cleveland Indians. De wedstrijd eindigde met een 3-3 stand na negen innings, maar Clementina speelde niet. Clementina was ook vorig jaar kort in Spring Training bij Cincinnati, maar ook toen speelde hij niet.

De 24-jarige Ray-Patrick Didder speelde vorig seizoen in 76 wedstrijden in Single-A en 46 in Double-A in de organisatie van Atlanta Braves. Gecombineerd, in 122 wedstrijden, sloeg hij .232 met vier homeruns, scoorde 54 punten en sloeg er 39 binnen. In 2017 en 2018 speelde Didder ook voor Atlanta in Spring Training en speelde beide keren in negen wedstrijden.

Op zaterdag speelde Atlanta een uitduel bij New York Mets en verloor met 4-3 in First Data Field in Port St. Lucie, Florida. Didder kwam in de wedstrijd in de 2e4 en nam toen de korte stop-plek over van Johan Camargo. Hij kreeg zijn eerste slagbeurt toen hij de zevende inning opende en bereikte toen het honk via een fout. Didder schoof op naar het derde honk op een hiernavolgende honkslag van Izzy Wilson, maar bleef achter. Met één uit in de negende inning sloeg Didder een honkslag, maar dit keer strandde hij op het eerste honk.

In Mesa, Arizona, in Hohokam Stadium, speelde Oakland A's thuis tegen een 'split-squad' van Chicago White Sox en won met 6-5. Jurickson Profar was de startende tweede honkman voor Oakland en sloeg 0-uit-2. Afgelopen donderdag zou Profar voor het eerst aan slag komen maar toen verregende het duel. Vandaag kreeg hij zijn eerste slagbeurt in de tweede helft van de eerste inning. Met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit werd Profar uitgevangen. In de vierde sloeg Profar een grounder. Hij verliet het duel na vijf innings.

In Hammond Stadium op het CenturyLink Sports Complex in Fort Myers, Florida, speelde Minnesota Twins thuis tegen Tampa Bay Rays en won met 10-5. Jonathan Schoop was de startende tweede honkman voor Minnesota en sloeg als tweede. In de tweede helft van de eerste inning, met een loper op het eerste honk, kreeg Schoop zijn eerste slagbeurt en sloeg een line drive, maar die werd gevangen in linksveld. Hierna zou Minnesota viermaal scoren. In de derde inning kreeg Schoop drie slag en sloot daarmee de slagbeurt af. Hij kreeg ook drie slag ter afsluiting van de vierde inning. Schoop werd vervangen na vijf innings.

Vorig seizoen startte Schoop bij Baltimore Orioles, voor wie hij had gespeeld sinds 2013. Op 31 juli werd hij geruild naar Milwaukee Brewers, waar hij het seizoen afsloot, maar zijn aanvallende prestaties waren minder. Schoop werd een back-up infielder en kreeg aan het einde van het seizoen geen nieuw contract. Hij werd Free Agent op 30 november en werd gecontracteerd door Minnesota op 6 december.

In FITTEAM Ballpark of the Palm Beaches in West Palm Beach, Florida speelde Washington Nationals thuis tegen Houston Astros en won met 7-6. Halverwege het duel werd zowel Spencer Kieboom als Carter Kieboom ingezet voor Washington. In de 1e5 nam Spencer het catchen over en in de 1e6 werd Carter de nieuwe korte stop. Beiden leverden een belangrijke bijdrage in de winst.

In de 2e6, met Washington op een 6-2 achterstand en één uit, sloeg Adrian Sanchez een honkslag. Met twee uit en na een werperswissel sloeg Chuck Taylor een tweehonkslag en daarna, in zijn eerste Spring Training-slagbeurt, sloeg Spencer Kieboom een 3-run homerun. In de 2e7 opende Carter Kieboom met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp, maar strandde op het derde honk. In de 2e8 scoorde Washington het gelijkmakende punt toen er een foute aangooi volgde bij een poging een dubbelspel te completeren op een force play-grounder van Spencer Kieboom. In de 2e9 opende Carter Kieboom met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag. Na een nieuwe vrije loop en met twee uit scoorde Kieboom het winnende punt toen Adrian Sanchez een walk-off double afleverde.

(23 februari)

Gerelateerd Artikel:
Jurickson Profar als eerste Nederlandse MLB-speler in actie. (21 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.