Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & ANP Photo/Flip Martens)

IN MEMORIAM

...Hans Bouwen...
(1941 - 2019)
(© Photo: Jan Kruijdenberg)
Voormalig Hoofdklasse-pitcher Hans Bouwen overleden
English

HAARLEM - Voormalig Hoofdklasse-pitcher Hans Bouwen is op zondag 21 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Bouwen gooide in de hoogste afdeling voor ADO en Sparta. Ook gooide hij kort voor het Nederlands Honkbal Team.

Hans Bouwen werd geboren op 5 december 1941 in Den Haag. In die plaats honkbalde hij voor ADO. In 1961, op 19-jarige leeftijd, maakte Bouwen zijn debuut in de hoofdmacht van deze club en in de Hoofdklasse.

In 1961 werd ook de eerste editie van de Haarlemse Honkbal Week georganiseerd op het Gemeentelijk Sportterrein aan het Badmintonpad, dat vele jaren de thuishaven was van HCK (Kinheim). Tegenwoordig speelt de club de thuiswedstrijden in het Pim Mulier Stadion, dat sinds 1963 het decor is van de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbal Week.

In 1961 was Ron Fraser de eerste Amerikaanse coach die de leiding had bij het Nederlands Honkbal Team. Voor deze eerste Honkbal Week selecteerde Fraser liefst 29 spelers voor het Nederlands Team dat aan het toernooi zou deelnemen en Bouwen was er daar één van. Destijds was het nodig om zoveel spelers in de ploeg op te nemen, omdat een aantal van hen onderdag gewoon werkte en niet op alle speeldagen van het toernooi beschikbaar was.

Voor de eerste 'Week' werden ook geselecteerd pitchers Herman Beidschat (EHS), Bobo Echobardo (Storks), Rob Hoffmann (HCAW), Bert Paalman (HCK), Jan Smidt (HHC) en Ruud Zijlstra (Schoten), catchers Wim Crouwel (OVVO), Wim van Dusschoten (EHS), Ricky Kersout (UVV) en Dolf de Zwart (EDO), infielders Simon Heemskerk, Henk Keulemans (beiden Schoten), Roel Hopman (EDO), Leo Kops, Ruud Kramer (beiden EHS), Boudewijn Maat (HCK), Willy Meyer, Hennie Regeling, Han Urbanus (allen OVVO) en Peter Tel (HHC) en outfielders Teun de Groot (Schoten), Nol Houtkamp, Ben Tromp (beiden EHS), Jan Molleman (EDO), Richard van Reyssen, Henk Talens, Jan Wemerman (allen HHC) en Jan Schreuders (OVVO).

In augustus was Hans Bouwen de startende werper voor het Nederlands Jeugdteam in een wedstrijd tegen de Nationale Ploeg van België. Hij werd op de heuvel opgevolgd door Bobo Echobardo en Bert Paalman. Nederland verloor het duel, dat werd gespeeld in het Belgische Antwerpen, met 7-1.

...Achter: José Faneyte, Dhr. van Huut (masseur), Simon Arrindell, Hans Bouwen,...
...Theo Witstok, Hudson John, Cees de Bruin en Hamilton Richardson...
...Voor: Henk Hendriks, Hans Augustinus, Harry van der Berg...
...Jaap de Koning, Piet van der Wilk en Toon Fabrie...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Na het seizoen 1961 verhuisde Hans Bouwen naar het Rotterdamse Sparta. Daar speelde hij vier seizoenen in de hoogste afdeling en was hij een effectieve pitcher, die werd zowel als starter en als reliever werd ingezet. Onder zijn teamgenoten bij Sparta waren Simon Arrindell, Hans Augustinus, Harry van der Berg, Piet Bouts, Cees de Bruin, Hans Corpeleijn, Toon Fabrie, José Faneyte, Henk Hendriks, Hudson John, Jaap de Koning, Hamilton Richardson, Piet van der Wilk en Theo Witstok.

In 1962 speelde Sparta op hun nieuwe complex op Nieuw-Vreelust in een seizoen waarin double-headers werden geïntroduceerd. Alle ploegen uit de hoogste afdeling speelden toen tijdens het seizoen op een aantal zaterdagen twee wedstrijden op één dag. Het experiment werd in latere jaren niet voortgezet.

In 1963 werd Sparta, dat in deze jaren onder leiding stond van de legendarische coach John Heyt, landskampioen. Hiermee werd Sparta de eerste niet uit Amsterdam of Haarlem afkomstige club die de kampioenstitel veroverde sinds de instelling van de eerste competitie in 1922.

Na het seizoen 1965 verliet Bouwen Sparta om te gaan spelen bij een andere Rotterdamse club, Neptunus, dat toen uitkwam in de Derde Klasse, destijds de vierde hoogste afdeling. In 1966 hielp zijn inbreng aan het winnen van de titel en promoveerde Neptunus naar de Tweede Klasse. Bouwen speelde ook voor Neptunus in 1967. In beide seizoen werd Neptunus gecoached door Cees de Bruin, die zijn teamgenoot was bij Sparta.

In latere jaren bleef Hans Bouwen actief in het honkbal. Hij verhuisde met zijn gezin naar Haarlem waar hij vele jaren de werpersopleiding verzorgde voor jeugdspelers van Kinheim. Verschillende van deze spelers speelden later in de Hoofdklasse.

Hans en zijn vrouw Loes Bouwen waren ook zeer actief binnen honkbal- en softbalvereniging The Bears in Bergen. Daar werden ze van grote waarde voor hun betrokkenheid bij de opleiding van jeugdspelers. Voor hun vele bijdragen organiseert The Bears een jeugdtoernooi dat is vernoemd naar Hans en Loes.

Hun dochter Saskia Bouwen speelde in de Hoofdklasse Softbal voor Kinheim (1985) en Heiloo (1986-1987). Zij is getrouwd met Peter Herkemij, die al vele jaren honkbalcoach is en momenteel de Manager is van het Nederlands U12 Team. De laatste jaren was Hans Bouwen veelvuldig aanwezig bij wedstrijden van zijn kleinkinderen Cris en Kiki.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Hans en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(23 juli)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.