Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Quick Amsterdam & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Wim van der Poel...
(1926 - 2019)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig Rayon Amsterdam-bestuurder Wim van der Poel overleden
English

AMSTERDAM - Voormalig Rayon Amsterdam-bestuurder Wim van der Poel is zaterdagochtend (21 september) vroeg op 93-jarige leeftijd overleden. De heer Van der Poel, die nauw betrokken is geweest bij de activiteiten van Quick Amsterdam en Amsterdam Pirates, kreeg de afgelopen paar jaar te maken met wat gezondheidsproblemen, maar bleef desondanks actief en een regelmatig bezoeker van honkbalwedstrijden.

De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 26 september om 15:00 uur in Crematorium Westgaarde aan de Ookmeerweg 275 in Amsterdam.

Er is gelegenheid om afscheid te nemen van Wim van der Poel bij hem thuis op dinsdag 24 september van 14:00-16:00 uur en op woensdag 25 september van 19:00-21:00 uur.

Willem van der Poel junior werd geboren op 5 april 1926 en was sinds het einde van de jaren veertig actief in de honkbalsport.

Wim van der Poel begon met het spelen van honkbal bij Quick Amsterdam, de oudste honkbal- en softbalvereniging van Nederland. Quick Amsterdam werd opgericht in 1913 en kende vele legendarische spelers en bestuursleden, zoals Emile Bleesing en M.C. (Maarten) Bakker, beiden honkbal-pioniers.

In de jaren vijftijg begon Van der Poel zich ook al bezig te houden met verschillende administratieve rollen binnen Quick Amsterdam. Hij werd gevraagd toe te treden tot het bestuur en in 1958-1960 was Van der Poel secretaris van de vereniging. In dezelfde periode was zijn echtgenote Tiny van der Poel-van Wiltenburg penningmeester van de club. In augustus van dit jaar waren Wim en Tiny van der Poel 66 jaar getrouwd.

Tiny van der Poel werd in 1977 Official Scorer in zowel honkbal als softbal. Ze nam na afloop van het seizoen 1997 afscheid als Scorer, maar bleef daarna nog zo'n tien jaar actief als Scorer-beoordelaar.

Begin jaren zestig verhuisde de familie Van der Poel naar HVA. Daar werd Wim van der Poel één van de jeugdcoaches, samen met Jaap Meeder and Paul Hamstra. In 1967 fuseerde HVA met Rap, het latere Amsterdam Pirates. Bij Rap gingen hun zoons Laurens en Steven ook honkballen. Laurens speelde ondermeer in de hoofdmacht van de club tijdens het seizoen 1982, het eerste jaar dat Amsterdam Pirates in de Hoofdklasse uitkwam.

Bij Rap speelde Wim van der Poel aanvankelijk nog een paar jaar honkbal, maar speelde ook enige tijd softbal. Van der Poel was altijd in de weer voor jeugdactiviteiten in het honkbal en maakte deel uit van commissies. Hij begon ook met coachen en leidde in de jaren zeventig verschillende jeugdteams van de vereniging.

...Een teamfoto van het honkbalteam van Quick Amsterdam in de jaren vijftig...
...Stand: Gerard Gielen, Wim van der Poel, Ben van Wattingen, Hans de Wilde...
...Henk Oostheim, Cees van Smirren, Dick Vonk en Pim Adriaansz...
...Zittend: Herke de Vries, Jan Bruijntjes en Dick van der Velde...
(© Foto: Quick Amsterdam)
Wim en Tiny van der Poel waren ook beiden administratief nauw betrokken bij Rap, dat in 1974 werd omgedoopt in Amsterdam Pirates. Wim van der Poel maakte bij de vereniging deel uit van de jeugdcommissie, maar had ook zitting in de kascontrole-commissie. Later werd hij lid van het bestuur en in de jaren zeventig leidde hij de vereniging enige tijd als voorzitter.

Wim van der Poel was niet alleen actief als bestuurs- en commissielid bij Quick Amsterdam en Rap/Amsterdam Pirates. Hij had sinds eind jaren zestig ook zitting in een aantal commissies van het toenmalige Rayon Amsterdam in drie verschillende decennia. Hij leidde het Rayon tevens als voorzitter.

In 1969 maakte Van der Poel voor het eerst deel uit van de Jeugdcommissie van Rayon Amsterdam. Een jaar later werd hij secretaris, een positie die hij vier jaar vervulde, waarna hij voorzitter van de commissie was in 1974. Andere commissieleden in 1969 waren ondermeer voorzitter Willem Niepoth, secretaris Nico Smith en leden Jan Klein, Gerard Wijbrandts en Arno Snellenburg. Andere leden in de daaropvolgende jaren waren ondermeer Loek Loevendie, Dolf Davidson, Joke Lammen, Wim Joost, Benno Niemeijer, Miel van Heuven, Roel Post (voorzitter in 1972), Bertus Caldenhove (voorzitter in 1973), Coen Stoovelaar en Victor van Swede. Loevendie was de commissie-voorzitter in 1970-1971.

In dezelfde periode (1969-1973) was Wim van der Poel ook lid van de Kascontrole-commissie van Amsterdam Rayon. Andere leden in deze jaren waren onder anderen Hennie Brands, Wim Endel, Wim Kwekkeboom en Cees Boer Jr..

Wim van der Poel keerde terug in twee Amsterdamse Commissies in 1980. Hij was lid van de Jeugdcommissie in 1980-1982 en de Commissie Wedstrijdzaken in 1981-1982. In de Jeugdcommissie in deze jaren was Van der Poel voorzitter in 1980-1981 met commissieleden als Herma Hodde, Lex Rimini en Frans Schreuder. De laatste was vele jaren bijzonder actief in de ontwikkeling en promotie van jeugdhonkbal in en om Amsterdam en op scholen. Leden van de Commissie Wedstrijdzaken in deze periode waren ondermeer Vita Aussen, Jannie Koot, Frans Mäkel, Peter Schüler en Nico Smith. In 1982 werden deze twee commissies samengevoegd in de zogenoemde Uitvoeringscommissie. Van der Poel werd de penningmeester van deze Commissie, die toen onder voorzitterschap stond van Nico Smith.

Een derde periode als bestuurder in Rayon Amsterdam begon in 1990. Dit keer was Wim van der Poel bestuursvoorzitter van het Rayon. Hij leidde het Rayon twee jaar. In 1992 werden de negen toenmalige Rayons opgeheven. Daarvoor kwamen vier Districten in de plaats. Onder de bestuursleden tijdens zijn twee jaar als voorzitter waren ondermeer Margot Wielinga, Lex van de Poel, Herma Hodde en Vita Aussen. In 1992 maakte Van der Poel deel uit van de Kascontrole-commissie van het nieuwe District Noord.

...Wim van der Poel met andere voormalige bestuursleden...
...van Amsterdam Pirates tijdens het 50-jarig...
...jubileumsfeest in 2009...
...Links naar rechts: Loek Loevendie, Rob Carstens,...
...Jaap van der Zee, Tiny van der Poel,...
...Wim van der Poel, Henk van Ede en Maarten van Erk...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de hiernavolgende jaren trok Van der Poel zich wat terug en genoot van het bijwonen van wedstrijden. Niet alleen die van het honkbalteam van Amsterdam Pirates, maar ook om samen met zijn echtgenote Tiny naar wedstrijden te gaan waar zij was aangesteld als Official Scorer. Ook nadat Tiny was gestopt als Official Scorer bleven de twee regelmatig naar de velden gaan. Daarnaast waren zij vrijwel altijd aanwezig op bijeenkomsten van De Kieviten, dat niet alleen een reünisten-vereniging is, maar ook een ondersteunende rol vervult voor verschillende initiatieven van verenigingen uit het hele land. In 1997-2006 maakte Wim van der Poel deel uit van de Kascontrole-commissie van De Kieviten.

Ook ondanks zijn gezondheidsproblemen in de afgelopen paar jaar bleef Wim van der Poel een regelmatig bezoeker van wedstrijden van Amsterdam Pirates, waarvan hij Erelid was. Uiteraard altijd in gezelschap van Tiny.

Wim van der Poel had altijd een lachend gezicht. Zelfs tijdens zijn gezondheidsproblemen was er altijd die brede kenmerkende lach, bleef hij positief en was hij opgewekt. Van der Poel had een karakteristieke lach, die voor velen die hem door de jaren heen hebben meegemaakt zeer herkenbaar was.

Wim van der Poel genoot ervan onder de mensen te zijn, had altijd tijd voor een praatje, toonde interesse en was plezierig gezelschap. Hij zal door velen worden gemist, zeker binnen de grote Pirates-familie, die recentelijk ook afscheid moest nemen van voormalig bestuurslid Ruud van der Wal, voormalig speler Benno Niemeijer en voormalig kantine-vrijwilligster Alie van Erk.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Wim's vrouw Tiny, zijn zoons Laurens en Steven, kleinkinderen, achterkleinkinderen en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(23 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.