Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Santa Maria Pirates trekt zich terug uit Serie Latinoamericana
English

BOCA DEL RÍO / ACAYUCAN / CÓRDOBA / XALAPA, Veracruz (México) - Santa Maria Pirates heeft zich om financiële redenen teruggetrokken van deelname aan de komende zevende editie van de Serie Latinoamericana, die op zaterdag 26 januari begint in México. De Finale wordt gespeeld op 1 februari. Santa Maria Pirates zou Curaçao vertegenwoordigen als kampioen. Het organisatie-comité bevestigde het terugtrekken van Curaçao afgelopen maandag (21 maandag). De plek wordt nu ingenomen door de verliezer van de Mexicaanse Kampioensfinale.

Het evenement wordt dit jaar georganiseerd in de State Veracruz aan de oostkust van México. De meeste wedstrijden worden gespeeld op het Parque Universitario Beto Ávila in Boca del Río. Wedstrijden worden ook gespeeld in Acayucan, Córdoba en Xalapa.

Het is de tweede keer dat Veracruz gastheer is van het evenement. Het organiseerde ook de eerste editie in 2013. Vorig jaar won Tigres de Chinandega (Nicaragua) de Serie Latinoamericana voor het tweede jaar op rij toen het evenement plaatsvond in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua.

De deelnemers aan het evenement zijn de kampioenen van de (professionele) winter leagues in Argentinië, Colombia, Curaçao, Panamá, México en Nicaragua. Vorig jaar nam Curaçao voor het eerst deel.

...Ramiro Balentina in actie voor Curaçao tijdens het...
...World Port Tournament 2015 in Rotterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Santa Maria Pirates Chippie plaatste zich voor deelname door in oktober kampioen te worden van de Curaçao Winter League. In de finalereeks versloeg Santa Maria rivaal Wild Cats KJ74, maar daar waren wel zes wedstrijden voor nodig. Vorig jaar nam Wild Cats deel aan de Serie Latinoamericana in Nicaragua. Santa Maria veroverde voor het eerst in twee jaar weer de titel. De ploeg van Manager Ramiro Balentina won met 4-1 in het beslissende duel tegen de titelverdediger en veroverde de tiende kampioenstitel in de clubhistorie. Het was het zesde jaar op rij dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden in de finale. Manager van Wild Cats is Johnny Balentina. Beide Managers (allebei voormalige catchers) speelden in de Nederlandse Hoofdklasse. Ramiro Balentina speelde voor Sparta-Feyenoord (2010-2011) en Kinheim (2012-2013). Johnny Balentina speelde 18 seizoenen in de hoogste afdeling voor Neptunus (1990, 1992-1999; 2006-2007), Sparta (1991), ADO (2000-2003) en Kinheim (2004-2005). Op het roster van Santa Maria stonden verschillende voormalige en huidige profspelers, zoals Yurendell de Caster (beste slagman van de competitie), Sherman Lacrus, Johnny Gregorius, Ulrich Snijders, Ardley Jansen, Levi Carolus en Rojean Cleofa.

Twee andere ploegen plaatsen zich ook al eerder. Falcons de Córdoba won de titel in de Liga Argentina de Béisbol en Toros de Herrera is de kampioen van de Liga Profesional de Béisbol de Panamá. In Argentinië verloor Falcons de eerste twee wedstrijden van hun finalereeks tegen Condors, maar draaide Series daarna in eigen voordeel om. Toros won the Panamese winst na winst tegen Águilas Metropolitanas.

De overige drie plekken werden in de afgelopen weken beslist. Dat waren de kampioenschappen in Colombia, México en Nicaragua.

In Colombia plaatsten Caimanes de Barranquilla en Toros de Sincelejo zich voor de finalereeks van de Liga Colombiana de Béisbol Profesional door op de eerste en tweede plaats te eindigen in de uit drie ploegen bestaande Play-Offs. Tigres de Cartagena werd uitgeschakeld na verlies in de eerste zes wedstrijden. Titelverdediger Leones de Montería werd al in de reguliere competitie uitgeschakeld. De best-of-seven Finale begon op 15 januari. Toros de Sincelejo opende met een 17-11 winst in Estadio Édgar Rentería in Barranquilla, maar liep een dag later tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan. In Estadio Veinte de Enero in Sincelejo won Barranquilla de volgende drie wedstrijden met 3-1, 13-6 en 13-4 om de titel te pakken.

...Osman Marval met Bologna tijdens...
...de 2017 European Champions...
...Cup in Regensburg (Duitsland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Venezolaan Osman Marval, die vorig jaar Italiaans kampioen werd met Fortitudo Bologna, voerde Colombiaanse competitie aan in binnengeslagen punten (35), homeruns (7) en honkslagen (51). Hij was de derde beste slagman met een slaggemiddelde van .336. Vorig seizoen speelden de Nederlandse rechtshandige werper Wendell Floranus en outfielders Randolph Oduber en Chris Pieters voor Tigres. Floranus en Pieters zijn afkomstig van Curaçao, Oduber van Aruba.

In de Finale van de Liga Invernal Veracruzana in México stonden Chileros de Xalapa en Tobis de Acayucan tegenover elkaar in de best-of-seven. Xalapa won de eerste twee wedstrijden op 5 en 6 januari in Estadio Luis Díaz Flores in Acayucan met uitslagen van respectievelijk 7-5 en 8-6. In beide wedstrijden kwam Xalapa terug van een achterstand. De Series werd vervolgd op 11 januari in Parque Deportivo Colón in Xalapa. Daar won Acayucan met 11-5, maar Xalapa volgde met een 8-1 winst. In Game 5 bracht Acayucan de achterstand terug naar 3-2 door met 14-4 te winnen. De Series ging hierna weer terug naar Acayucan voor Game 6, die werd gespeeld op zaterdag 19 januari. De thuisploeg won met 4-1, zodat een zevende een beslissende wedstrijd noodzakelijk was. Die werd afgelopen zondag gespeeld in Parque Emiliano Zapata in Oluta. In de zevende wedstrijd stond Acayucan met 7-0 voor na vijf innings, maar werd daarna puntloos gehouden. Xalapa kwam terug vanaf de achtste inning, maar stond uiteindelijk met lege handen met een 7-4 nederlaag. Echter, Xalapa zal alsnog deelnemen aan de Serie Latinoamericana als vervanger van de Curaçaose kampioen Santa Maria Pirates.

De Kampioensfinale in de Liga de Béisbol Profesional Nacional in Nicaragua begon op vrijdag 11 januari. In de uit vier ploegen bestaande competitie eindigde Leones de León op de eerste plaats en bereikte daardoor automatisch de Finale. Het op de plaats geëindigde Indios del Bóer plaatste zich voor de Play-Offs.

Nummer drie Gigantes de Rivas en nummer vier Tigres de Chinandega ontmoetten elkaar in een Wild Card Game. In dat duel, gespeeld op 30 december, won Tigers met 5-3 om zich te plaatsen voor de Play-Offs. In de best-of-five Play-Offs sloeg Tigres opnieuw toe. Tegenstander Bóer won de eerste wedstrijde op 2 januari, maar daar won Tigres de volgende drie wedstrijden om de Finale te bereiken.

De Venezolaan Wuillians Vasquez speelde dit seizoen opnieuw voor Gigantes. Vasquez, die in 2010 in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor HCAW, was de derde beste slagman van de league met een .329 slaggemiddelde. In voorgaande seizoen speelden de van Curaçao afkomstige Nederlandse honkballers Curt Smith, Yurendell de Caster en Dashenko Ricardo ook in Nicaragua.

Chinandega kon niet opnieuw voor een verrassing zorgen in de best-of-seven Finale, want León won de Series met 4-1. Chinandega opende aanvankelijk met een 4-0 winst, maar in de volgende vier wedstrijden won León met 7-4, 14-2, 5-4 en 5-2 om de titel te veroveren. Chinandega was de titelverdediger in zowel Nicaragua als van de Serie Latinoamericana.

(25 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.