Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop Fotografie & The Hawks)

IN MEMORIAM

...Daam Hoogendijk...
(1924 - 2019)...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Daam Hoogendijk, oprichter van HCAW en The Hawks, overleden
English

DORDRECHT - Daam Hoogendijk, die de (mede-)oprichter was van de honkbalafdelingen van HCAW en The Hawks, is op vrijdag 22 november op 95-jarige leeftijd overleden.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 28 november om 14:00 uur in Crematorium Essenhof aan de Nassauweg 200 in Dordrecht.

Daam Hoogendijk werd geboren op 21 september 1924 in Helmond. Hij groeide echter op in Amsterdam, nadat hij met zijn ouders naar de hoofdstad verhuisde vanwege werk van zijn vader. Vanaf zijn jeugd was de heer Hoogendijk geÔnteresseerd in sport. Hij ging voetballen bij het Amsterdamse Ajax. In die jaren woonde het gezin Hoogendijk in Betondorp, de wijk tegenover het complex van Ajax waar ook het befaamde voetbalstadion 'De Meer' lag. In dezelfde wijk, in de jaren vijftig, groeide Johan Cruijff op. Cruijff (geboren in 1947) speelde eveneens voetbal en honkbal bij Ajax en zou uitgroeien tot de meest bekende en beste Nederlandse voetballer ooit.

Daam Hoogendijk ging ook honkballen en werd een linkshandige werper bij VVGA, dat op vrijwel dezelfde locatie als Ajax speelde. In die jaren speelde VVGA in de hoogste Nederlandse honkbal-afdeling (dat was toen de Eerste Klasse) en Hoogendijk was ťťn van de werpers in de hoofdmacht. Hij was voornamelijk een curveball-pitcher.

...Daam Hoogendijk kijkt toe als...
...Justin Bogaard de ceremoniŽle...
...eerste bal gooit bij HCAW in 2017...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Hoogendijk aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Hij trouwde en werd sportleraar, waarna een verhuizing naar Bussum volgde, nadat er daar een plek vrijkwam voor een leraar lichamelijke opvoeding op de Gooilandschool. Op deze school speelde hij softbal, maar hij keek ook rond om ergens zijn honkbal-loopbaan te kunnen voortzetten.

Bij de Bussumse voetbalvereniging Allen Weerbaar waren er verschillende voetballers die in de zomermaanden honkbalden, want de club had al sinds 1943 een honkbalafdeling. Daam Hoogendijk gaat er ook honkballen. Korte tijd later, met een aantal teamgenoten, richt Hoogendijk op 23 september 1957 een onafhankelijke honkbalvereniging op onder de naam HCAW.

In 1958, het eerste jaar waarin HCAW aan de competitie deelnam, was Daam Hoogendijk de eerste Hoofd Coach van het honkbalteam en speelde zelf ook. HCAW was onmiddellijk succesvol. De ploeg speelde in de 3e Klasse van het Rayon 't Gooi-Utrecht, werd kampioen en promoveerde naar de landelijke 2e Klasse. Sinds 1967 komt HCAW uit in de Hoofdklasse (met uitzondering van 1983).

Korte tijd later gaat het gezin Hoogendijk verhuizen naar Dordrecht. Ook nu vanwege een nieuwe werkomgeving, want Daam Hoogendijk werd er leraar lichamelijke opvoeding op de Kweekschool. Met een aantal studenten van deze school creŽerde hij ook nu weer een honkbalvereniging, The Hawks, opgericht op 8 september 1959. Daar bleef hij zelf aanvankelijk ook spelen als pitcher en als korte stop.

Daam Hoogendijk bleef door de jaren heen een regelmatig bezoeker van wedstrijden van The Hawks. In een aantal recente jaren en inmiddels de negentig gepasseerd, bezocht hij opnieuw zowel HCAW als The Hawks. In maart 2017 woonde hij een junioren-honkbalwedstrijd bij tussen HCAW en The Hawks.

...Daam Hoogendijk in 2017...
...met Hans Ruben, voorzitter...
...van The Hawks...
(© Foto: The Hawks)
Op 15 april 2017 is Daam Hoogendijk een speciale gast tijdens de Opening Day van HCAW, dat in dat jaar het 60-jarig bestaan viert. Voor aanvang van de openingswedstrijd van het seizoen tegen Hoofddorp Pioniers nam hij deel aan het gooien van de ceremoniŽle eerste bal. Maar hij gooide de bal zelf niet, want hij was in gezelschap van de 5-jarige Justin Bogaard, toen het jongste lid van HCAW. De jeugdspeler opende het seizoen vervolgens met het gooien van de eerste bal.

In september van dit jaar is het Hoogendijk's tweede club The Hawks die het 60-jarig bestaan kon vieren.

Vorig jaar had Daam Hoogendijk nog een 'optreden' bij The Hawks en gooide toen de ceremoniŽle eerste bal. Tijdens het hele seizoen 2018 was er voor elke thuiswedstrijd van The Hawks een speciale openingsceremonie met een speciale gast die de eerste bal gooide.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Daam Hoogendijk en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(25 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.