Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Guam Major League)

Australië wint Onder-18 Oceanië-titel en plaatst zich voor World Cup
English

HAGÅTÑA (Guam) - Australië veroverde zondagavond (27 januari) de titel op het Onder-18 Oceanië Honkbal Kampioenschap hoewel de Finale tegen American Samoa moest worden gestaakt wegens hevig regen met een 5-0 voorsprong voor Australië. Volgens de reglementen is de wedstrijd uit de Play-Offs tussen beide ploegen dan bepalend voor het resultaat. Australië, dat titelverdediger was, won dat duel met 16-0 en won dus wederom de titel. Als kampioen kwalificeerde Australië zich voor de WBSC Under-18 Baseball World Cup, die van 30 augustus t/m 8 september in het Zuid-Koreaanse Gijang op het programma staat.

Met de plaatsing van Australië waren er elf van de twaalf deelnemende landen bekend voor de World Cup. Australië voegt zich bij Zuid-Afrika (Afrika), Canada, Nicaragua, Panamá, de USA (allen Americas), Chinese Taipei, Japan, Zuid-Korea (allen Azië), Nederland en Spanje (beide Europa). China werd het twaalfde deelnemende land, nadat het een Wild Card kreeg van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Het evenement vond plaats in Paseo Stadium in Hagåtña, de hoofdstad van het eiland Guam, dat een afzonderlijk territorium is van de USA in de Grote Oceaan. Het stadion, dat in januari 1982 werd geopend en bijna 3.000 zitplaatsen heeft, was ook de locatie voor het honkbaltoernooi van de Micronesian Games (1994) en de South Pacific Games (1999), maar ook van de Little League Regional Play-Offs. Tijdens de Openingsceremonie op dinsdagavond vertolkte Fantasia Rioja de Volksliederen van de USA en Guam. Tina Muña Barnes, Parlements-voorzitter van Guam, gooide de ceremoniële eerste bal en daarna speelde gastland Guam de openingswedstrijd tegen Palau.

In deze wedstrijd stond Palau met 2-0 voor in de 1e4 toen de wedstrijd werd onderbroken wegens regen. Na hervatting zou Palau gaan winnen met 5-2. Echter, Guam ging in beroep tegen de nederlaag en stelde dat Palau drie spelers had opgestel die waren geboren in 2000. Volgens de reglementen moeten spelers zijn geboren in 2001. Het beroep werd toegewezen en dus ging de winst naar Guam.

Op woensdag sloot Guam de dag af met een 13-3 nederlaag tegen Nieuw-Zeeland. Eerder op de dag won American Samoa tweemaal op Dag 2 van het evenement, dat werd bijgewoond door verschillende Major League-scouts. De ploeg won eerst overtuigend met 13-2 van Palau, waarna een verrassende 5-4 overwinning volgde tegen titelverdediger Australië. In de zesde inning kwam Australië langszij (4-4), maar American Samoa antwoordde met een punt in de 1e7. Chase Higginson begon toen met vier wijd, schoof op naar het derde honk op een honkslag van Sete Tuasivi en scoorde na een doorgeschoten bal.

...Paseo Stadium in Guam hoofdstad Hagåtña...
(© Foto: Guam Major League)
Op donderdag opende Nieuw-Zeeland met winst tegen Palau, maar verloor daarna met 8-4 van American Samoa. 's Avonds kreeg Guam een 11-0 shutout-nederlaag van Australië, dat zesmaal scoorde in de eerste inning. Pitchers Will Sherriff, Cayden Nicoletto en Brandon Bidois gooiden samen een No-Hitter.

Op vrijdag sloot American Samoa de voorronde 's avonds af met een nipte 7-6 winst tegen Guam om ongeslagen te blijven. Eerder boekte Australië een 10-0 shutout-winst tegen Nieuw-Zeeland, waarna ook werd gewonnen van Palau, dat werd uitgeschakeld voor de Finale-ronde.

Op zaterdag werden de twee Halve Finales gespeeld volgens het 'page-system'. In de eerste Play-Off wedstrijd won Australië, dat op de tweede plaats was geëindigd, ruim met 16-0 van American Samoa om zich te plaatsen voor de Finale. Guam, dat vierde was geworden met een 1-3 'record', verraste 's avonds door overtuigend met 11-4 te winnen van Nieuw-Zeeland (dat 2-2 was), dat hierdoor werd uitgeschakeld. Jeremiah Sablan leidde de aanval met drie honkslagen en een binnengeslagen punt, terwijl Ethan Lobaton bijdroeg met twee honkslagen en twee punten binnensloeg. Met de winst plaatst Guam zich voor de Bronzen wedstrijd ('backdoor') tegen American Samoa.

Zondagmiddag werd American Samoa de tweede finalist door met 15-6 te winnen van Guam, dat zodoende op de derde plaatst eindigde. De ploeg uit Samoa stond reeds met 10-0 voor na drie innings, met als hoogtepunt een 3-run homerun van Safea Villaruz-Mauai, terwijl Blake Eldredge 4-uit-6 sloeg, driemaal scoorde en twee punten binnensloeg.

's Avonds was het niet mogelijk de Finale uit te spelen vanwege hevige regen. Australië stond met 5-0 voor tegen American Samoa in de 2e4 toen het duel werd onderbroken door de regen. En het bleek uiteindelijk niet mogelijk verder te spelen, zodat het duel moest worden gestaakt. Volgens de reglementen van de WBSC is het onderling resultaat uit de Play-Offs dan bepalend. Australië won dat duel met 16-0 en dus werd ploeg gekroond tot kampioen van Oceanië wat kwalificatie betekende voor de World Cup later dit jaar.

(28 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.