Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Loek van Mil...
(1984 - 2019)
(© Foto: Henk Seppen)
Nederlands Team/Neptunus-pitcher Loek van Mil onverwachts overleden
English

ROTTERDAM - De Nederlandse honkbal- en softbal-familie treurt om het verlies van pitcher Loek van Mil, die zondag (28 juli) onverwachts overleed op slechts 34-jarige leeftijd. Van Mil speelde professioneel in de USA, Japan en Australië en was een vaste kracht in de pitchingstaf van het Nederlands Honkbal Team. Hij stond op het roster van Hoofdklasse-club Curaçao Neptunus, maar hij kwam dit seizoen niet in actie voor de ploeg. Kort geleden kondigde de rechtshander aan te stoppen met honkbal.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond maakte het overlijden van Van Mil vanmorgen (maandag 29 juli) bekend met het volgende bericht:

,,Op zondagavond bereikte de KNBSB het droevige nieuws dat Loek van Mil op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ongeval is overleden.

Van Mil kende een lange en succesvolle honkballoopbaan waarin hij in de Nederlandse hoofdklasse uitkwam voor HCAW en Curaçao Neptunus. De werper speelde als prof in Amerika voor onder meer de Minnesota Twins en de Los Angeles Angels en in Japan voor Tohoku Rakuten Golden Eagles.

Voor Team Kingdom of the Netherlands speelde Van Mil 48 interlands. Hij maakte sinds 2007 deel uit van de nationale selectie voor grote toernooien als het WK in 2007, de World Baseball Classic in 2013 en 2017, de Premier12 in 2015 en hij pakte als closer de overwinning in de gewonnen EK-finale in eigen land in 2016.

De KNBSB is Van Mil zeer dankbaar voor wat hij in zijn loopbaan voor het Nederlands honkbal betekend heeft en wenst de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.''

Later meldde Tjerk Smeets, Technisch Directeur van de KNBSB dat de Bond op verzoek van de familie geen nadere toelichting geeft over de precieze omstandigheden met betrekking tot het overlijden van Loek van Mil.

Ludovicus Jacobus Maria van Mil werd geboren op 15 september 1984 het Noord-Brabantse Oss.

Het was in Oss dat Loek van Mil zijn honkballoopbaan startte op 8-jarige leeftijd bij de plaatselijke vereniging Cardinals. Aanvankelijk was Van Mil een catcher, maar toen hij flink begon te groeien werd hij pitcher. Van Mil werd een grote, getalenteerde en hardgooiende werper met een lengte van 2.16 meter. In latere jaren zorgde zijn boomlange lengte voor een record als langste werper in Minor League Baseball.

...Loek van Mil als pitcher voor Nederland tijdens de...
...World Baseball Classic 2017 in Seoel (Zuid-Korea)...
(© Foto: Henk Seppen)
Afgelopen winter (2018/2019) speelde Loek van Mil in zijn vierde seizoen in de professionele Australian Baseball League (ABL). Na in de voorgaande drie seizoen sinds 2015/2016 te hebben gegooid voor Adelaide Bite stond Van Mil dit seizoen op de heuvel voor Brisbane Bandits, dekampioen van het seizoen 2017/2018. Tijdens het seizoen, op 2 december, moest hij de eerste in Australië geslagen homerun incasseren van Dwayne Kemp, die in zijn eerste seizoen uitkwam voor Sydney Blue Sox. Kemp was van Mil's teamgenoot bij Neptunus.

Terwijl hij met zijn ploeg in Canberrra verbleef voor een 4-game series tegen Canberra Cavalry werd Van Mil op 8 december in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis met ''ernstig hoofdletsel opgelopen bij een niet-honkbal gerelateerd ongeluk'', zo maakten de ABL en zijn club Brisbane Bandits op 10 december bekend. In de verklaring werd toegevoegd dat ''Loek een zeer gerespecteerde honkballer is in de ABL hier in Australië, zijn thuisland Nederland en vele andere delen van de wereld waar hij heeft gehonkbald.''

In de eerste wedstrijd van de reeks, een 6-4 overwinning, gooide Van Mil de negende inning en kreeg hij zijn derde save van het seizoen op zijn naam. Hij gooide daarna niet in de derde wedstrijd. De volgende dag was hij vermist en ontbrak hij bij de derde de wedstrijd, waarna een zoektocht begon.

Op 11 december werd bekend gemaakt dat Van Mil zijn letsel opliep tijdens een wandeltocht, waarbij hij met zijn hoofd een rots raakte wat resulteerde in een hersenbloeding. De Brisbane Times berichtte dat ''Van Mil 24 uur bewusteloos zou zijn geweest voordat hij door een bushwalker werd gevonden buiten de hoofdstad in de natuur''.

Voor het ongeluk kwam Loek van Mil in actie in vijf wedstrijden voor Brisbane en gooide zes innings. De rechtshander was 1-0, kreeg drie saves op zijn naam en had een 4.50 ERA. Van Mil schakelde zeven slagmensen met drie slag uit, gaf één vrije loop weg en kreeg zes honkslagen (waaronder twee homeruns) en drie (verdiende) punten tegen.

...Loek van Mil als pitcher voor Neptunus...
...tijdens de Holland Series 2018...
(© Foto: Henk Seppen)
Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis in de dagen volgend op het ongeluk bleek een operatie niet nodig en ging zijn herstel voorspoedig. Brisbane Bandits meldde toen: ,,Doktoren hebben Loek van Mil van de kritieke lijst afgehaald en bevestigden dat de bloeding in de hersenen is gestopt. Ze hebben ook bevestigd dat een hersenoperatie niet nodig is. Hij herstelt dagelijks en zij verwachten een 'all clear' en ontslag over 10 dagen als hij op deze weg voortgaat. Loek ziet er nog niet helemaal goed uit, maar hij zit rechtop, praat, lacht en heeft een paar grappen gemaakt.''

Na ontslagen te zijn uit het ziekenhuis werd begin januari bericht dat Van Mil was teruggekeerd naar zijn team en weer voorzichtig had deelgenomen aan de trainingen.

Op 17 januari vanb dit jaar maakte Van Mil zijn rentree op de heuvel voor Brisbane. In de slotreeks van de reguliere competitie gooide hij toen in twee wedstrijden tegen Geelong-Korea.

Tien dagen later, op 27 januari, gooide Van Mil 2 2/3 inning voor Brisbane in de beslissende derde wedstrijd van de Australische Play-Offs tegen Canberra Cavalry. Brisbane won het duel met 9-5 en Van Mil was de winnende werper. Door dit resultaat plaatste de ploeg zich voor de ABL Championship Series. In de eerste wedstrijd van de best-of-three gooide Van Mil twee puntloze innings in relief. Twee dagen later won Brisbane ook de tweede wedstrijd (9-4) om voor de vierde keer op rij Australisch kampioen te worden. Hiermee veroverde Van Mil zijn eerste Australische titel.

Doordat hij goed herstelde van zijn verwondingen en zelf ook bevestigde dat hij zich weer goed voelde werd verwacht dat Van Mil weer gewoon inzetbaar zou zijn als pitcher bij Neptunus toen het seizoen begin april van start ging. Echter, nadat hij niet in actie was gekomen tijdens oefenwedstrijden maakte Neptunus kort voor aanvang van de competitie bekend dat Van Mil vrijaf had gekregen om volledig te kunnen herstellen van het gebeurde in Australië en dat de beslissing aan hem werd overgelaten wanneer hij weer zou terugkeren in het team. Op dat moment werd gehoopt dat hij mogelijk eind mei zou terugkeren en voor Neptunus zou kunne gooien tijdens het toernooi om de European Champions Cup in Italië. Maar dat gebeurde niet en uiteindelijk keerde Van Mil niet meer terug in uniform.

...Loek van Mil bij Beloit Snappers...
...(Single-A, Minnesota Twins) in 2008...
...in de USA...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In een artikel dat afgelopen zaterdag (27 juli) werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad stond te lezen dat Van Mil wegens privé-omstandigheden dit seizoen nog niet had gespeeld voor Neptunus. In het interview zei Van Mil dat hij van plan was onlangs de trainingen te hervatten bij Neptunus, maar in plaats daarvan kondigde hij zijn afscheid aan als actief speler. ,,Ik heb sinds mijn terugkeer uit Australië voor mezelf doorgetraind in de sportschool'', vertelde Van Mil in het interview. ,,Ik wilde Neptunus helpen en nog met Oranje naar het EK en naar het OKT om kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio te bewerkstelligen. Maar ik merkte dat mijn lichaam op is.'' Ik kan me er niet meer voor opladen. Ik heb een lange carrière gehad en vooral het spelen in Japan was geweldig. Ik ga me nu richten op mijn maatschappelijke carrière. Wat ik ga doen, weet ik niet. Ik ga in ieder geval niks in het honkbal doen.''

De lange en indrukwekkende rechtshander speelde professioneel sinds 2006 en gooide in Triple-A in 2012, 2013, 2015 en 2016. Hij speelde in de organisaties van de Minnesota Twins (2006-2010), Los Angeles Angels of Anaheim (2010-2012), Cleveland Indians (2012) en Cincinnati Reds (2013), waarna hij koos voor een loopbaan in Japan. In 2014 gooide Van Mil voor Tohoku Rakuten Golden Eagles in Nippon Professional Baseball, de Japanse Major League. Hierna keerde hij weer terug naar de USA waar hij wederom werd gecontracteerd door Minnesota Twins en in zowel 2015 als 2016 in Triple-A actief was.

Voordat hij aan zijn profloopbaan begon debuteerde Van Mil in de Hoofdklasse als werper bij Mr. Cocker HCAW in 2005 en 2006. Van Mil was daarna in 2008-2012 ook speelgerechtigd voor L&D Amsterdam Pirates, maar kon niet voor de ploeg spelen vanwege zijn professionele loopbaan. Sinds 2015 gooide Van Mil voor Curaçao Neptunus. Hij speelde toen voor de Rotterdamse ploeg in de Nederlandse zomer, waarna hij tussendoor in in de Australische zomer actief was.

...Loek van Mil poseert met een fan...
...tijdens het Wereldkampioenschap 2017...
...in Taiwan...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 2017 miste Van Mil een deel van het seizoen vanwege een rugblessure. Tijdens het seizoen 2018 voerde hij de Hoofdklasse aan in ERA (0.22), laagste slaggemiddelde tegenstanders (.140) en heuveloptredens (25) en deelde hij de koppositie met zes saves. Met Neptunus werd hij in elk van zijn vier seizoenen bij de club landskampioen. In 2018 werd Van Mil uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.

Loek van Mil maakte zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team in 2007 en gooide sindsdien vrijwel jaarlijks voor Oranje. Met Team Kingdom of the Netherlands nam hij ondermeer deel aan het Wereldkampioenschap 2007 in Taiwan, de Premier12 in 2015 en de succesvolle World Baseball Classic in 2013 en 2017 toen het Nederlands Team zich in beide jaren plaatste voor de Halve Finale. In 2016 sloot Van Mil succesvol de Finale af van het Europees Kampioenschap in Hoofddorp. Nederland moest het daarin opnemen tegen Spanje en stond na zeven innings met 2-0 voor. Spanje kwam echter langszij in de achtste. Van Mil nam daarna de pitching over in de eerste helft van de negende inning en schakelde drie slagmensen op rij uit. De wedstrijd had een verlenging nodig en nadat de tie-break loper was opgeschoven na een opofferingsstootslag schakelde Van Mil de volgende twee slagmensen met drie slag uit. Even later werd hij de winnende werper, want Nederland scoorde het winnende punt na een honkslag van Yurendell De Caster.

Vorig jaar gooide Van Mil voor het Nederlands Team tijdens de inaugurele editie van de Super6, die eveneens werd georganiseerd in Hoofddorp en werd gewonnen door Oranje. Van Mil gooide ook voor Nederlands tijdens de Haarlemse Honkbal Week en het World Port Tournament.

In 2008 stond Van Mil op het roster van het Nederlands Team voor de Olympische Spelen in Peking. Hij reisde met de ploeg naar de Chinese hoofdstad, maar moest twee dagen voor aanvang van het evenement worden vervangen vanwege een blessure.

Loek van Mil was een gepassioneerde en gedreven sporter, altijd goedlachs en altijd beschikbaar om te praten met de media, te poseren voor selfies met fans en kinderen of het uitdelen van handtekeningen. Op de heuvel kwam de rechtshander over als een koele, in balans zijnde sporter die een succesvolle closer werd. Daarnaast was hij een uitstekende teamspeler en genoot ervan op een honkbalveld te staan.

Loek van Mil zal zeker worden gemist door iedereen van de Nederlandse honkbal- en softbal-familie.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Loek en wenst hen veel sterkte met dit enorme verlies.

(29 juli)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.