Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar

(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

WBSC maakt locaties en data bekend voor Olympische Kwalificatie Toernooien honkbal en softbal
English

ROME (Italië) - De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft zondag (20 januari) de locaties en data bekend gemaakt van de verschillende Olympische Kwalificatie Toernooien die dit jaar worden gespeeld op weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo (Japan). De Executive Board van de WBSC stemde over de beslissingen op het hoofdkantoor van het Italiaans Nationaal Olympisch Comité in Rome na presentaties van de gegadigden. Als organisator is Japan uiteraard geplaatst voor beide Olympische toernooien, waaraan in beide zes landen zullen deelnemen. In augustus vorig jaar plaatste het USA Softbal Team zich als eerste met het veroveren van de titel op het Wereldkampioenschap in Chiba (Japan).

De organisatie voor het toernooi voor de Europese en Afrikaanse Regio voor softbal is toegewezen aan Nederland, terwijl het honkbal-toernooi in deze regio zal plaatsvinden in Italië.

Van 23 t/m 28 juli is het complex van UVV in Vleuten de locatie voor het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Softbal Toernooi. De winnaar van dit evenement plaatst zich voor de Olympische Spelen.

De organisatie van het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Honkbal Toernooi is toegewezen aan Italië en zal plaatsvinden van 18 t/m 22 september in Parma en Bologna. Hier zal de winnaar zich eveneens plaatsen, maar de ploeg die tweede wordt krijgt alsnog een kans via een internationaal toernooi dat in 2020 in Azië zal plaatsvinden.

Beide evenementen worden vooraf gegaan door een Europees Kampioenschap waarbij Nederland de regerend kampioen is in zowel honkbal als softbal. Om het Olympische Kwalificatie Toernooien te bereiken moet het Nederlands Honkbal Team in de top-5 eindigen , terwijl het Oranje Softbal Team in de top-6 moet eindigen.

Er zijn zes Kwalificatie Toernooien op weg naar Tokyo, drie voor honkbal en drie voor softbal. De honkbal-toernooien worden gespeeld in Chinese Taipei, Italië en de USA. De softbal-evenementen vinden plaats in Canada, China en Nederland.

...Riccardo Fraccari...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In een persbericht stelde WBSC-President Riccardo Fraccari: ,,Deze komende twee jaren - 2019 en 2020 - worden de meest belangrijke in de historie van het internationale honkbal en softbal. Met de bekendmaking van de locaties en de tijdlijn van de Olympische Qualifiers kunnen spelers, nationale bonden, competities en fans over de hele wereld nu het enerverende en uitdagende pad aanschouwen die nodig is om Tokyo 2020 te bereiken - waar de competitie voor het Olympisch goud in honkbal en softbal tot de grootste 'storylines' beloven te zijn.''

In het honkbal is de Olympische Qualifier voor Europa en Afrika in Italië de eerste die wordt gespeeld. De vijf beste ploegen van het voorgaande Europees Kampioenschap plaatsen zich voor dit evenement en krijgen gezelschap van de beste ploeg uit Afrika. Het EK zal worden gehouden van 7 t/m 15 september in Bonn en Solingen (Duitsland).

Van 2 t/m 17 november staat de tweede editie van de Premier12 op het programma. Tijdens dit evenement zullen de beste ploeg uit de Azië/Oceanië Regio (met uitzondering van Japan) en de beste ploeg uit het Amerikaanse continent zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Tijdens hun vergadering besloot het WBSC Executive Board dat wanneer er geen team uit Azië of Oceanië in de top-zes zal eindigen, deze plek zal worden beslist tijdens het laatste Olympisch Kwalificatie Toernooi.

In maart 2020 zal de Americas Olympic Qualifier plaatsvinden in Arizona (USA) met deelname van acht landen. De deelnemers zijn de vertegenwoordigers uit de Amerikas van de Premier12 die zich niet hebben geplaatst voor de Spelen plus de twee beste ploegen van de Panamerikaanse Spelen die worden gehouden in Lima (Peru) in juli/augustus. De winnaar gaat naar de Olympische Spelen, terwijl de nummer twee en drie nog een kans krijgen in het laatste Kwalificatie Toernooi.

De laatste Qualifier wordt volgend jaar gespeeld in Taipei City (Chinese Taipei) met deelname van zes ploegen van over de hele wereld. Dat zijn het tweede beste team van de Afrika/Europa Qualifier, de nummers twee en drie van de Americas Qualifier, de top twee van de Asian Championship en de winnaar van de Oceania Qualifier. De winnaar completeert het deelnemersveld van Tokyo 2020.

De softbalweg begint eveneens met de Qualifier voor Europa en Afrika met deelname van acht landen. Dit volgt eveneens op het Europees Kampioenschap, dat zal plaatsvinden van 30 juni t/m 6 juli in Ostrava (Tsjechië) en Rybnik (Polen). De top-6 van het EK plus de twee beste landen uit Afrika zullen deelnemen in Vleuten, waarvan de winnaar zich plaatst voor de Olympische Spelen.

Dit wordt gevolgd dor de Americas Olympic Softball Qualifier, die wordt gehouden van 25 augustus t/m 1 september in Surrey, British Columbia (Canada), de locatie van de bekende jaarlijkse Canada Cup. Zestien landen zullen deelnemen en de twee beste ploegen plaatsen zich voor Japan 2020.

Hierna wordt de Asia/Oceania Olympic Softball Qualifier gespeeld van 24 t/m 29 september in Shanghai (China) met deelname van acht landen. Zes daarvan komen uit de Asian Games en twee komen uit Oceanië. De winnaar completeert het deelnemersveld van het Olympisch softbal-toernooi.

(20 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.