Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Peter Hondius...
(1957 - 2019)...
Voormalig Hoofdklasse honkbal/softbal speler/coach Peter Hondius overleden
English

AMSTERDAM - Peter Hondius, die in de Hoofdklasse uitkwam in zowel honkbal als softbal, is op woensdag 20 november op 62-jarige leeftijd overleden. Hondius was ook vele jaren actief als coach in zowel honkbal als softbal (vrouwen en mannen) en maakte deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Heren Softbal Team.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 28 november om 12:45 uur in de aula van Crematorium De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126 in Amsterdam.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op woensdag 27 november van 19:00 tot 19:45 uur bij Herdenkingspark Westgaarde aan de Ookmeerweg 275 in Amsterdam.

Peter Hondius werd geboren op 19 september 1957 en was al vanaf jonge leeftijd actief in het honkbal (en later softbal).

Peter komt uit een grote familie, waarvan de meeste door de jaren heen honkbalden en/of softbalden. Zijn vader Paul Hondius en zijn moeder Olga Hondius speelden allebei softbal. Beiden coachten ook vele jaren softbalteams in verschillende leeftijdsgroepen bij Amsterdam Pirates.

De meeste zoons en dochters (Pauline, Jolanda, Ben, Rob, Otto en Micha) van Paul en Olga speelden honkbal of softbal of beide bij de Amsterdamse verenigingen OVVO en Amsterdam Pirates. Edward, een andere broer, werd honkbalscheidsrechter. Ben was ook softbalscheidsrechter. Peter speelde voornamelijk voor OVVO. Na in jeugdteams te hebben gespeeld was het bij deze club dat hij zijn debuut maakte in de Hoofdklasse. In 1976, op 18-jarige leeftijd, speelde hij in 10 wedstrijden voor OVVO in de hoogste afdeling. Onder zijn teamgenoten in dit seizoen waren Jan Hijzelendoorn, Bob Pels, Jelle Postma, Paul Smit, Arthur Stassen, Charles Urbanus en Don Wedman, die een jaar later allemaal uitkwamen voor de nieuwe club Amstel Tijgers. Een andere teamgenoot was Eric van Tijn met wie hij ook in een jeugdteam samenspeelde. Van Tijn werd een bekende en succesvolle muziekproducer en jurylid bij verschillende talentenshows op televisie.

OVVO degradeerde in 1977 (Hondius kwam toen niet voor het eerste team uit), maar keerde terug in de Hoofdklasse in 1985. Peter, die vooral werd ingezet als outfielder, bleef in deze jaren doorspelen en op 27-jarige leeftijd maakte hij een comeback in de Hoofdklasse en speelde in 35 wedstrijden voor OVVO, het hoogste aantal van de ploeg in dat seizoen. Onder zijn teamgenoten in dat jaar waren Toby Abraham, Danny Bout, Edwin Bout, Viktor Caldera, Alfonso Godet, Aart van Gorkum, Jan van Gorkum, Maurice de Jong, Hensley Sluis, Lloyd Todman, Marco Wels en Arnold Whitfield. OVVO degradeerde wederom, maar keerde weer terug in 1998, waarin Peter Hondius in nog eens 22 wedstrijden speelde toen de ploeg weer uitkwam in de hoogste afdeling. Dit was het laatste seizoen waarin OVVO onder die naam in de Hoofdklasse speelde. Onder de spelers van 1988 waren ondermeer Danny Bout, Edwin Bout, Peter Callenbach, Raymond le Cuivre, Tico Fleming, Tom Groot, Pascal Kamerbeek, Edwin Pieneman, Arnold Whitfield en de Amerikaanse pitcher Jerry Lowe, die later met Peter's zus Pauline trouwde.

Intussen was Peter ook actief geworden in softbal. Hij speelde voor OVVO, maar speelde vervolgens in de hoogste mannenafdeling voor Thamen in het begin van de jaren negentig. Later speelde hij ook voor TIW-Survivors in de Hoofdklasse.

...Het Nederlands Mannen Softbal Team tijdens het WK 2004...
...Peter Hondius zit op de voorste rij, derde van links...
Bij TIW-Survivors was Peter Hondius in de tweede helft van de jaren negentig speler/coach van het tweede team. In 2000 was hij de Hoofd Coach van de hoofdmacht, die toen uitkwam in de Hoofdklasse. Hij leidde de ploeg tot en met 2004. In deze jaren werd hij geassisteerd door Ton van Koeverden (tot en met 2003) en Caroline Theunissen (2004). Van Koeverden was ook een teamgenoot van Hondius toen de twee speelden voor OVVO (honkbal) en Thamen (softbal). Net als Hondius honkbalde ook Van Koeverden voor Amsterdam Pirates. Als coach van het heren-softbalteam van TIW-Survivors zette Hondius zichzelf in een aantal wedstrijden in als speler tijdens de seizoenen 2003 en 2004.

In 2001 werden Peter Hondius en Alfonso Godet opgenomen in de coachingstaf van het Nederlands Heren Softbal Team met Arthur Mari als Hoofd Coach en Marianna Bokern als Business Manager van de ploeg. In 2003 werd de coachingstaf uitgebreid met Ton van Koeverden. De staf werd toen ook verantwoordelijk voor het Jong Nederland Heren Team. In deze jaren nam Oranje deel aan de twee grote internationale toernooi die toen jaarlijks in Nederland werden georganiseerd, het Bill Jeffrey Toernooi in Haarlem en het Zeister Slot Toernooi in Zeist. De ploeg nam eveneens deel aan het Europees Kampioenschap. In 2001, in BelgiŽ, eindigde de ploeg op de tweede plaats, maar in 2003, in TsjechiŽ, werd de Europese titel veroverd. In februari 2004 nam het Nederlands Team deel aan het Wereldkampioenschap Heren Softbal in Nieuw-Zeeland. Eerder had de coachingstaf al kenbaar gemaakt dat men zou stoppen na afloop van dit evenement, wat ook daadwerkelijk gebeurde. Norman Ames nam daarna de taak van Hoofd Coach over.

Onder de spelers in het Nederlands Team in deze jaren waren Carlos Adamus, Angelo Clemensia, Edmar Cornelia, Kenny Dame, Joost Droog, Michel Groenhart, Anthony Hooi, Steven Ketting, Enio Kwas, Roger Mškel, Humphrey Martes, Sendly Reina, Tuti Rumai, Julius Veeris, Tim Verbrugge, Erwin Visser, Erik Vrugt en Erik Zomerdijk. Voor het Wereldkampioenschap in 2004 werd de uit Canada afkomstige pitcher Paul Koert toegevoegd aan de selectie. De meeste van hen bleven hierna nog vele, vele jaren spelen en een aantal is nog altijd actief. Kwas maakt nog steeds deel uit van de Nationale Ploeg, terwijl Vrugt tot en met dit seizoen de 1B Coach was van de vrouwenploeg van Sparks Haarlem.

Na afloop van het seizoen 2004 werd Peter Hondius benoemd tot Hoofd Coach van het vrouwen-softbalteam van Amsterdam Pirates, dat toen uitkwam in de Hoofdklasse. Hondius was de opvolger van Hans Jansen de Vries, die van plaats wisselde, want hij werd op zijn beurt de nieuwe Hoofd Coach van de mannen-softbalploeg van TIW-Survivors als opvolger van Hondius. Tijdens het seizoen 2005 werd Hondius geassisteerd door Ron van Axel Dongen, die hem halverwege opvolgde.

In de daaropvolgende jaren bleef Hondius actief voor Amsterdam Pirates, waar hij coach was van verschillende jeugdteams en coachte ook zijn zoon Joeri. Bij Amsterdam Pirates maakte hij ook enige tijd deel uit van de Jeugdcommissie van de vereniging. Hondius was als coach ook actief bij Odiz Frogs in Zaandam.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Peter en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(24 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.