Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Zuid-Afrika en Botswana completeren deelnemersveld Mannen Softbal WK
English

ATTERIDGEVILLE, Tshwane, Gauteng (Zuid-Afrika) - Zuid-Afrika en Botswana hebben zich geplaatst voor het Wereldkampioenschap Softbal Mannen, dat juni van dit jaar zal plaatsvinden in Tsjechië. Het is de eerste keer dat het mondiale evenement wordt georganiseerd in Europa.

Op zaterdag (12 januari) bereikten Zuid-Afrika en Botswana de Finale van het Afrikaans Softbal Kampioenschap, dat tevens dienst deed als Kwalificatie Toernooi voor het Wereldkampioenschap. Met het bereiken van de Finale verzekerden de twee landen zich van een plek op het evenement in Tsjechië.

Naast Zuid-Afrika en Botswana nam ook Lesotho deel aan het evenement. Dat vond plaats op het Mbolekwa Sports Complex in Atteridgeville, een township ten westen van Pretoria, het centrum van de Grootstedelijke Gemeente Tshwane in de noordelijke provincie Gauteng. Pretoria is één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika. Kaapstad is als locatie van het Parlement, de wetgevende hoofdstad. Pretoria, als locatie van de President en het Kabinet, is de bestuurlijke hoofdstad en Bloemfontein, als locatie van de Supreme Court of Appeal, is de hoofdstad met de rechterlijke macht.

Op donderdag begon het evenement in Atteridgeville met twee shutout-nederlagen voor Lesotho. Eerst kwam Botswana tot een 9-0 shutout tegen Lesotho, waarna Zuid-Afrika later met 10-0 won.

Op vrijdag diende Botswana Zuid-Afrika een 8-2 nederlaag toe in hun eerste ontmoeting op het evenement. Hierna volgde de tweede ronde. Die begon wederom met een 10-0 winst van Zuid-Afrika tegen Lesotho, dat hierna met 26-1 verloor van Botswana.

De dubbele voorronde werd zaterdag afgesloten met een 5-4 winst van Botswana vs. South Africa. Hierna, in de Finale, veroverde Zuid-Afrika de titel door met 4-2 te winnen van Botswana.

Met de toevoeging van Zuid-Afrika en Botswana is het deelnemersveld nu compleet voor het WBSC Mannen Softbal Wereldkampioenschap, dat van 13 t/m 23 juni zal plaatsvinden in Praag en Havlíčkův Brod. Aan het evenement wordt deelgenomen door zestien landen. Naast Zuid-Afrika en Botswana zijn de andere gekwalificeerde landen Argentinië, Canada, Cuba (wild card) México, USA, Venezuela (allen Americas), Filippijnen, Japan, Singapore (allen Azië), Denemarken, Nederland, Tsjechië (allen Europa), Australië en Nieuw-Zeeland (beide Oceanië). Nieuw-Zeeland staat op de eerste plaats van de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation.

Zuid-Afrika en Botswana stonden in Atteridgeville ook tegenover elkaar om de Afrikaanse titel voor Junioren Softbal Vrouwen. Zij waren de enige deelnemers aan het evenement en speelden vijf wedstrijden tegen elkaar in drie dagen. Zuid-Afrika won ze allevijf en pakte de Afrikaanse titel. Op donderdag boekte Zuid-Afrika twee shutouts, 7-0 en 11-0. Op vrijdag won de ploeg tweemaal met 10-3. Op zaterdag sloot Zuid-Afrika af met een 7-0 winst.

Voor het evenement hadden beide landen zich al geplaatst voor deelname aan de WBSC Junioren Vrouwen Softbal World Cup, dat wordt gehouden van 11 t/m 17 augustus in Irvine, California (USA). In Irvine zijn er eveneens zestien deelnemende landen, namelijk Botswana, Zuid-Afrika (beide Afrika), Brazilië, Canada, México, Puerto Rico, USA (allen Americas), China, Chinese Taipei, Japan (allen Azië), Ierland, Italië, Nederland (wild card), Tsjechië (allen Europa), Australië en Nieuw-Zeeland (beide Oceanië).

(12 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.