Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Saskia Aussen)

IN MEMORIAM

...Hans Aussen...
(1926 - 2019)...
(© Foto: Saskia Aussen)
Softbal-veteraan en langdurig DVH-vrijwilliger Hans Aussen overleden
English

AMSTELVEEN - Hans Aussen, die tot op hoge leeftijd softbalde en vele jaren verbonden was aan DVH, is op zaterdagochtend (23 november) onverwachts op 93-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Vele jaren verzorgde de heer Aussen lezingen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 28 november om 13:00 uur in de aula van Crematorium Westgaarde aan de Ookmeerweg 273 in Amsterdam.

Hans Jo Aussen werd geboren in Amsterdam op 9 april 1926. Hans Aussen softbalde vele jaren bij de Amstelveense honkbal- en softbalvereniging DVH. Op 10 september 1996 speelde Hans zijn laatste wedstrijd en nam hij afscheid als actief speler op 70-jarige leeftijd! Op dat moment was hij de oudste speler in het mannensoftbal. En wellicht is hij daarmee nog altijd recordhouder. Van 1975 tot en met 1996 deed Hans Aussen veel vrijwilligerswerk bij DVH.

De heer Aussen hield ook enorm veel van hardlopen, iets wat hij eveneens tot op hoge leeftijd bleef doen. Hij nam deel aan verschillende hardloop-evenementen. Voor velen in de Nederlandse honkbal- en softbal-familie was Hans Aussen bekender als de echtgenoot van Fiet Aussen en de vader van softballende dochters Saskia en Anja en de grootvader van verschillende honkballende en softballende kleinkinderen. Saskia speelde in de jaren zeventig en tachtig in de Hoofdklasse voor SHELL en HHC. In 1979 kwam ze uit voor het Nederlands Softbal Team dat toen de titel veroverde op het allereerste officiële Europees Kampioenschap in Italië. Schoonzoon Erik Boland (getrouwd met Anja) speelde verschillende jaren in het Nederlands Mannen Softbal Team met wie hij ondermeer deelnam aan het Wereldkampioenschap in de Filippijnen in 1992. Dit seizoen was Boland de succesvolle Hoofd Coach van het vrouwen-softbalteam van Amsterdam Pirates, dat promoveerde naar de Golden League. Kleindochter Ailleen Boland was één van de speelsters in het Pirates-team. Eerder speelden ook kleindochters Gallieth Haaker en Shanna Haaker in het Pirates-softbalteam. Kleinzoon Jesse van Koeverden honkbalde voor Amsterdam Pirates Rookies en DVH, maar moest vanwege blessures stoppen. Kleindochters Gallieth Haaker en Lindy Boland namen met het Nederlands Vrouwen Honkbal Team deel aan het Wereldkampioenschap in Canada in 2012. Wanneer mogelijk bezochten Hans en Fiet regelmatig de sportieve activiteiten van hun kinderen en kleinkinderen. De altijd vriendelijke en goedlachse Hans Aussen was immer geïnteresseerd in andere mensen en luisterde naar hen.

Fiet Aussen was vele jaren in verschillende commissies actief in het toenmalige Rayon Amsterdam en was tevens vele jaren Official Scorer in zowel honkbal als softbal. Het gebeurde regelmatig dat wanneer Fiet op een complex arriveerde als Official Scorer, Hans (die haar vrijwel altijd vergezelde) weer vertrok om wat te gaan joggen in de omgeving of op de locatie zelf. Hij keerde dan tijdens de wedstrijd weer terug. Een andere grote hobby van hem was het repareren van handschoenen en ander materiaal, iets wat hij meestal deed tijdens wedstrijden terwijl Fiet aan het scoren was. Bij DVH maakte hij deel uit van de materiaalcommissie.

...Hans Aussen tijdens één van zijn lezingen...
(© Foto: Saskia Aussen)
Voor veel jonge scholieren door het hele land was Hans Aussen bekender om iets heel anders. Sinds 2000 was Hans Aussen gastdocent op scholen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Als gastdocent gaf hij lezingen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het serieuze onderwerp waren zijn lezingen geliefd en werden zeer gerespecteerd door de jonge studenten, die zich geïnteresseerde luisteraars toonden. Hans Aussen was verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden en verzorgde jaarlijks zo'n veertig lezingen. Ook dit jaar heeft hij nog verschillende lezingen gegeven.

Toen Hans Aussen in 1940 14 jaar was werd Nederland bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn verhalen vertelt Aussen over zijn ervaringen als jong kind in Amsterdam tijdens deze moeilijke jaren. Tijdens de Oorlog verloor Hans Aussen veel van zijn Joodse familieleden. In juli 1942 moest Hans Aussen met zijn familie onderduiken.

Doordat Hans Aussen altijd zeer benaderbaar was voor de jonge studenten ontstonden er vaak bijzondere gesprekken na afloop van de lezingen. Door de jaren heen vertelde hij zijn verhalen aan duizenden studenten over de invloed van een oorlog op het leven van mensen. Met zijn lessen droeg hij bij aan de educatie van toekomstige generaties die moeten bouwen aan een vredige en respectvolle samenleving.

Met zijn onderzoek leverde Hans Aussen ook een bijdrage aan en werkte mee aan de realisering van een Kindermuseum binnen het Verzetsmuseum in Amsterdam, dat onder de naam Verzetsmuseum Junior in 2013 werd geopend.

...Hans Aussen met Amstelveense...
...Burgemeester Mirjam van 't Veld...
...nadat hij een Koninklijke...
...Onderscheiding kreeg in 2015...
(© Foto: Saskia Aussen)
Hans Aussen kwam uit een sportieve familie. Op 25 mei 1908 was zijn vader Louis Aussen één van de zeven oprichters van de Amsterdamse voetbalvereniging Wilhelmina Vooruit (afgekort tot WV). Aussen Senior was de eerste voorzitter van de vereniging en leidde WV tot en met 1935. In 1933 vierde de club het 25-jarig jubileum met een grootse feestavond, opgeluisterd door een optreden van de toen zeer beroemde en populaire Nederlandse actrice en cabaretière Fien(tje) de la Mar. Een jaar later, in 1934, maakte Fien de la Mar haar filmdebuut in 'De Jantjes', wat toen de tweede geluidsfilm was in de Nederlandse filmhistorie.

In 1956 fuseerde WV met voetbalclub HEDW, waardoor WH-HEDW werd gecreëerd. HEDW was zelf in 1931 ontstaan na een fusie tussen de verenigingen Hortus (opgericht in 1912) en EDW (opgericht in 1913).

In 1963 fuseerde de honkbalafdeling van WV-HEDW met de honkbalafdeling van (voetbalclub) VVA en werd HVA. Deze club fuseerde in 1967 weer met de honkbalafdeling van Rap, die in 1959 was her-opgericht na een eerste honkbalperiode in 1938-1948. In 1974 scheidde de honkbal- en softbalafdeling van Rap zich af en ging verder als onafhankelijke vereniging onder de naam Amsterdam Pirates. Dit jaar viert Amsterdam Pirates het 60-jarig bestaan.

Nadat hij in 1996 afscheid nam als actief softballer ontving Hans Aussen de Erepenning van de Koninklijke Nederlandse Baseball & Softball Bond (KNBSB). In 2013 ontving Hans Aussen de Bronzen Legpenning van de Gemeente Amstelveen uit handen van Burgemeester Jan van Zanen voor zijn langdurige vrijwillige inzet als gastdocent op scholen. Op 24 april 2015 was het de toenmalige Amstelveense Burgemeester Mirjam van 't Veld die een Koninklijke Onderscheiding uitreikte aan Hans Aussen en hem benoemde tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Hans' echtgenote Fiet, zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(25 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.