Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 juli 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Nederland wint tiende Europese softbal-titel!
English

BOLLATE (ItaliŽ) - Het Nederlands Softbal Team veroverde zaterdag (1 juli) voor de tiende keer (en vierde keer in de laatste vijf evenementen) de Europese softbal-titel met een overtuigende 7-1 overwinning tegen ItaliŽ in de Finale van het 20e Europees Kampioenschap.

Hiermee keerde de titel weer terug naar Nederland. Twee jaar geleden veroverde ItaliŽ de titel toen het evenement plaatsvond in Rosmalen. In de drie Kampioenschappen daarvoor veroverde Nederland de titel driemaal op rij en bleef ongeslagen in Valencia (Spanje, 2009), Ronchi dei Legionari (ItaliŽ, 2011) en Praag (TsjechiŽ, 2013).

In de Finale nam Oranje een snelle 3-0 voorsprong in de eerste inning op ervaren starter Greta Cecchetti. Met een 4-0 voorsprong sloeg Britt Vonk een line drive 2-run homerun in de derde slagbeurt. Het enige Italiaanse punt werd gescoord in de derde inning.

Oranje-pitchers Ginger de Weert en Rebecca Soumeru stonden slechts drie honkslagen toe.

Met het bereiken van de top-3 van het EK kwalificeerde Nederland zich ook voor deelname aan het Wereldkampioenschap van volgend jaar, dat dan zal plaatsvinden in Japan. ItaliŽ en Groot-BrittanniŽ plaatsten zich ook voor het mondiale evenement.

(1 juli)
Nederland vs. ItaliŽ (Finale)

In de Finale kwam Nederland tot 10 honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk, die een 2-run homerun sloeg, waarme ze het Nederlands Team twee 'insurance runs' bezorgde in de derde inning. Vonk scoorde driemaal en sloeg twee punten binnen. Chantal Versluis liet twee honkslagen noteren en scoorde ťťn punt. Brenda Beers scoorde tweemaal.

Eerder op de dag speelde ItaliŽ de backdoor-wedstrijd, of tweede Halve Finale, tegen Groot-BrittanniŽ. Greta Cecchetti, die het hele duel gooide voor ItaliŽ in de eerste Halve Finale vrijdagavond tegen Nederland, gooide ook alle innings in deze ontmoeting. De rechtshander gooide zesmaal drie slag en stond slechts drie honkslagen toe, terwijl Erika Piancastelli homerde. ItaliŽ won met 8-1 om de Finale te bereiken en dat betekende dat de Britse ploeg op de derde plaats eindigde.

In de Finale startte Cecchetti opnieuw voor ItaliŽ, maar dat bleek dit keer teveel. De ervaren werpster trof een sterke Oranje-aanval, moest drie punten toestond en verliet het duel al snel. ItaliŽ was niet in staat terug te komen, terwijl Nederland meer punten toevoegde op weg naar een overtuigend overwinning.

Het was de veertiende keer in 20 Kampioenschappen dat Nederland en ItaliŽ tegenover elkaar stonde n in een EK-finale sinds het eerste toernooi werd georganiseerd in 1979. Tot en met 1995 speelden de twee beste teams tegen elkaar in een best-of-three Finale. Vanaf 1997 is er maar ťťn Finale-wedstrijd, voorafgegaan door een reeks Play-Off wedstrijden. Voor vandaag ontmoetten de twee Europese aartsrivalen elkaar in 23 finale-wedstrijden, waarvan Oranje er 13 in winst omzette.

...Britt Vonk...
...3 runs, 2 RBI's...
...3 hits, 2-run HR...
(© F: Marco Stoovelaar)
De 7-1 uitslag van vandaag was het grootste puntenverschil in een Nederland vs. ItaliŽ Finale since Nederland met 10-2 won in de Finale van 2011. Ook toen werd het Kampioenschap in ItaliŽ georganiseerd. In Rochi dei Legionari won Nederland toen met 10-2 in een mercy-rule, 6-inning wedstrijd. Dat duel eindigde met een walk-off homerun van Saskia Kosterink, die nu de Bench Coach was in de staf van Hoofd Coach Juni Francisca.

...Rebecca Soumeru...
...winnende pitcher...
(© F: Marco Stoovelaar)
Het was ItaliŽ dat als eerste het honk bereikte op starter Ginger de Weert in de eerste slagbeurt. Met ťťn uit raakte ze Marta Gasparotto met een worp, maar die strandde op het eerste honk.

Nederland sloeg daarna met drie punten toe in de tweede helft van de eerste inning op Greta Cecchetti. Zij begon met vier wijd voor lead-off hitter Britt Vonk en kreeg daarna een line drive honkslag tegen van Chantal Versluis, die weer in de startende line-up stond na vrijdagavond hard op haar kin te zijn geraakt door een foutbal. De honken kwamen vol te staan toen een opofferingsstootslag van Jessie van Aalst eindigde in een fout. Hierna leverde Dinet Oosting een puntscorende honkslag af die de score opende en de honken vol hield. Volgende slagvrouw Maxime van Dalen werd uitgevangen, maar hierna werd weer gescoord toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg. Dat zorgde voor een snelle werpsterswissel, want Greta Cecchetti werd opgevolgd door Ilaria Cacciamani. Zij kreeg een 'comeback-grounder' van Suka Van Gurp, die resulteerde in het gedwongen uitschakelen van Van Aalst op de plaat. Met de honken nog altijd vol werd het derde punt toegevoegd toen ook Karin Tuk vier wijd kreeg. De inning eindigde, en drie loopsters bleven achter, toen Brenda Beers, de negende slagvrouw in de inning, een grounder sloeg.

Maar Oranje had gescoord en de drie punten vormden de basis voor een overtuigende overwinning.

ItaliŽ kwam weer op de honken in de eerste helft van de tweede inning, maar liet twee loopsters achter. Met ťťn uit kreeg Beatrice Ricchi vier wijd en met ťťn uit werd Lara Buila geraakt door een worp. Er was hierna even kort overleg tussen Oranje Hoofd Coach Juni Francisca en de Canadese Home Plate Umpire Susan Strafford of Buila wel of niet was geraakt, maar de call bleef staan en dus had ItaliŽ loopsters op het eerste en tweede honk staan. Daar bleven ze achter, want Ginger de Weert sloot daarna af met een strikeout.

Nederland voegde weer een punt toe in de tweede helft van de tweede inning. Britt Vonk en Chantal Versluis begonnen met honkslagen, waarna Jessie van Aalst de derde honkslag op rij afleverde om Vonk binnen te brengen en de stand op te voeren naar 4-0. Versluis en Van Aalst schoven daarna op na een opofferingsstootslag van Dinet Oosting en met twee uit kwamen de honken (opnieuw) vol te staan toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg. Een pop-fly maakte een einde aan de slagbeurt en zo bleven er voor de tweede inning op rij drie loopsters op de honken achter.

...Dinet Oosting, Britt Vonk en Karin Tuk...
...met de Kampioensbekers...
(© Foto: Fred Versluis)
In de eerste helft van de derde inning werd de Italiaanse lead-off hitter Laura Vigna uitgevangen. Hiena kwam de Nederlandse Hoofd Coach Juni Francisca naar de pitching-cirkel. Hoewel Ginger de Weert nog geen honkslag had toegestaan en twee goede innings had gegooid werd ze vervangen door 'veteraan' Rebecca Soumeru. ,,Het was niet zo'n moeilijke keuze, want het was deel van mijn game-plan'', legde Francisca na afloop uit. ,,We hebben naar de voorgaande wedstrijden van ItaliŽ gekeken en hebben onze pitching in deze wedstrijd daarop gebaseerd''.

Soumeru gooide vier wijd op Marta Gasparotto, waarna ze een puntscorende tweehonkslag tegen kreeg van Erika Piancastelli die er een 4-1 stand van maakte. Maar daar bleef het bij voor de Italiaanse ploeg. Met Piancastelli op het tweede honk volgde een foul-pop, waarna Soumeru afsloot met een strikeout.

Nederlands deelde daarna de genadeklap uit in de tweede helft van de derde inning. Met ťťn uit sloeg Brenda Beers een honkslag en volgde Britt Vonk met een line drive, 2-run homerun langs de rechtsveld-lijn. Dat verhoogde de stand naar 6-1 en daarmee had Oranje een beslissende voorsprong genomen!

Rebecca Soumeru zou nog slechts drie slagvrouwen tot de honken toestaan in het restant van de wedstrijd. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de vierde en vijfde inning.

In de 2e5 werd het zevende Oranje-punt gescoord. Met twee uit sloeg Brenda Beers de bal door het midden voor wat een honkslag leek, maar dat werd beoordeeld als een veldfout. Hierna volgde weer een werpsterswissel, want Alice Nicolini nam het over. Zij werd begoet met een honkslag van Britt Vonk, wat haar derde honkslag in de wedstrijd was. Ook bereikte ze voor de vierde keer het honk. Met loopsters 'op de hoeken' sloeg pinch-hitter Damishah Charles een honkslag door het midden om Beers binnen te brengen en er een 7-1 stand van te maken.

In de 1e6 kreeg ItaliŽ weer een loopster in scoringspositie. Met ťťn uit sloeg Giulia Longhi een honkslag, waarna haar pinch-runner Frabrizia Marrone met twee uit opschoof toen er een fout werd gemaakt op een grounder van (re-entry) pinch-hitter Beatrice Ricchi. Zij bleven beiden achter, want een andere grounder sloot de slagbeurt daarna af.

Oranje kreeg hun laatste honkloopster in de 2e6. Met ťťn uit sloeg pinch-hitter Shareday Christina een honkslag, maar de Italiaanse verdediging maakte daarna een 'inning-ending double play'.

En zo was Nederland nog drie nullen af van de herovering van de Europese titel. De ervaren speelster Lara Buila opende voor ItaliŽ met een honkslag, maar een pop-fly zorgde daarna voor de eerste nul. Hierna gooide Rebecca Soumeru drie slag op Alice Parisi, eveneens een ervaren speelster op het Italiaanse roster. Met twee uit sloeg Marta Gasparotto de bal naar kort rechtsveld en daar was het rechtsveldster Jessie van Aalst, die de laatste nul van de inning, de wedstrijd en het toernooi maakte!

...De speelsters vieren de 10e Europese titel voor het Nederlands Team...
(© Foto: Fred Versluis)
Nederland was voor de tiende keer Europees kampioen!

Twee jaar geleden stond Nederland met lege handen in de Finale tegen ItaliŽ toen het evenement plaatsvond in Rosmalen. Vorig jaar speelde Oranje een sterk Wereldkampioenschap in Canada en schreef geschiedenis door op de vierde plaats te eindigen, de hoogste klassering ooit. En nu was er ook weer Europees succes.

,,We toonden aan dat de vierde plaats van vorig jaar geen toeval was, we liet zien dat we de beste ploeg in Europa zijn'', stelde Hoofd Coach Juni Francisca na afloop. ,,Ja, ik had vanaf het begin het gevoel dat we zouden gaan winnen, maar dat het met zoveel overmacht zou zijn had ik niet verwacht. Onze verdediging behoort zeker tot de top-3 van de wereld, onze pitching is ergens in de top-6. Aanvallend moeten we iets beter worden. Maar we hebben een zeer solide team, die met de wereldtop kan meedraaien!'' Nederland staat op de achtste plaats op de Wereldranglijst.

Ondanks de regen en lange dagen speelde Nederland twaalf prima wedstrijden, die allemaal werden gewonnen. Francisca: ,,We speelden 12 wedstrijden in zeven dagen. Gelukkig bleef het team fit en zijn we daar goed doorgeen gekomen.''

Met de verovering van de Europese titel zette het Nederlands Team ook de voorbereidingen voort op weg naar de Olympische Spelen van 2020, die dan plaatsvinden in Tokyo (Japan). Softbal (en honkbal) maken dan hun rentree op het Olympische Programma. Francisca: ,,Ja, de Olympische Spelen, daar gaat het om. De speelsters hebben nu twee weken vakantie, dan beginnen we met onze voorbereidingen op het Wereldkampioenschap van volgend jaar''. Dat evenement zal eveneens in Japan plaatsvinden.


...Links: De Nederlandse toeschouwers zijn klaar voor de Kampioensfinale...
...Rechts: De Canadese Home Plate Umpire Susan Strafford bekijkt de startende line-ups en praat met...
...Hoofd Coaches Juni Francisca en Enrico Obletter...

...De speelsters van het Nederlands Team staan opgesteld voor het Volkslied...

...Links: De speelsters van beide teams begroeten elkaar voor de wedstrijd...
...Rechts: Onder de toeschouwers waren ook voormalig ESF-President Andrť van Overbeek en...
...Gijs Selderijk, de Technisch Directeur Honkbal en Softbal van de KNBSB...

...Ginger de Weert en Rebecca Soumeru waren de pitchers voor Nederland in de Finale tegen ItaliŽ...

...Nederland scoort drie punten in de eerste inning; het eerste punt wordt gescoord op een honkslag van Dinet Oosting...
...De volgende twee punten worden gescoord als Virginie Anneveld en Karin Tuk beiden vier wijd krijgen...

...Links: Chantal Versluis sloeg twee honkslagen en scoorde eenmaal...
...Rechts: Virginie Anneveld kreeg tweemaal vier wijd en sloeg ťťn punt binnen...

...Links: Jessie van Aalst brengt het vierde punt binnen met een honkslag in de tweede inning...
...Rechts: Britt Vonk slaat een 2-run homerun in de derde inning...

...Britt Vonk wordt begroet na haar 2-run homerun in de derde inning...
...die de voorsprong opvoert naar 6-1...

...Links: 2B Suka Van Gurp vangt een pop-fly in de 5e inning en wordt gedekt door midveldster Brenda Beers...
...Rechts: Bench Coach Saskia Kosterink in gesprek met pinch-hitter Damishah Charles in de 5e inning...
...Even later slaat ze met een honkslag het zevende Oranje-punt binnen...

...Rechtsveldster Jessie van Aalst maakt de laatste nul van de wedstrijd...
...De actie wordt gevolgd door CF Brenda Beers, 3B Umpire Beate Utzig, SS Britt Vonk en 2B Suka Van Gurp...
...Richting derde honk loopt Lara Buila...

...De speelsters vieren het behalen van de Europese titel...

...Celebration time...

...De Nederlandse fans vieren de winst en de titel ook...

...De speelsters van het Nederlands Team vieren feest, net zoals Hoofd Coach Juni Francisca...

...De speelsters van het Nederlands Team bedanken hun fans en familie-leden...

...Links: ESF-President Gabriel Waage reikt de Europese Kampioensbekers uit aan Karin Tuk, Britt Vonk en Dinet Oosting...
...Rechts: Oranje Pitching Coach Karen Marr met haar pitchers Leonella Elizabeth, Ilona Andringa,...
...Rebecca Soumeru, Ginger de Weert en Lindsey Meadows...

...Links: Damishah Charles, Leonella Elizabeth, Suka Van Gurp en Shareday Christina met familie-leden...
...Rechts: Lindsey Meadows met haar zoon en de Europese Kampioensbekers...

...Links: Chantal Versluis poseert met haar Italiaanse teamgenoten van Sestese...
...Rechts: Nederlands Team-speelsters Brenda Beers, Jessie van Aalst, Shareday Christina, Anne Blaauwgeers,...
...Maxime van Dalen en Leonella Elizabeth waren teamgenoot in 2013 bij Alcmaria Victrix, wat toen werd gecoached door...
...Gonny Farley (rechts), die nu de Topsport Softbal CoŲrdinator van de KNBSB is...
...Op de foto ook andere voormalige 2013-teamgenoten Amy Moore (Groot-BrittanniŽ), Kimberly Jones, Maaike Blaauwgeers...
...en Desiree Adriaansz; Britt Vonk speelde in 2012 en 2013 ook kort voor de ploeg tussen Amerikaanse college-seizoenen in...
...De Blaauwgeers-zussen, Van Aalst, Van Dalen, Beers en Jones werden in 2012 landskampioen met Alcmaria Victrix...

...Links: Brenda Beers en Jessie van Aalst met de Kampioensbekers...
...Rechts: Rebecca Soumeru met haar vader en zus...
...Rebecca nam deel aan haar negende Europees Kampioenschap sinds 2001 en won haar vierde titel...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - ItaliŽ 7-1
RHE
ItaliŽ0010000-132
Nederland312010X-7101
pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Greta Cecchetti, L (4-2)0.1-2231

Ilaria Cacciamani4.1-2543

Alice Nicolini1.11-3--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert2.121---

Rebecca Soumeru, W (2-0)4.251311

Homerun: Nederland: Britt Vonk (3)(3e,2-run,op Cacciamani).
Uitslagen
Umpires: HP-Susan Strafford (Canada), 1B-Luis Ignacio Pardo (Spanje),
3B-Beate Utzig (Oostenrijk).
Official Scorers-Marinella Pagani (ItaliŽ), Roberto Saletti (ItaliŽ), Stefano Pieri (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Mike Jennings (Groot-BrittanniŽ).
Aanvangstijd-18:30 uur.
Speeltijd-2:13 uur.
Locatie-Veld # 1, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
Nederland wordt voor de 10e keer Europees Kampioen.
111e wedstrijd in de historie tegen ItaliŽ.
68e overwinning in de historie tegen ItaliŽ.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.