Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Sparks Haarlem wint tweemaal in zevende inning van DSS
English

HAARLEM - Landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem keek tweemaal tegen een achterstand aan in hun double-header op zaterdag (6 mei) tegen DSS, maar besliste beide ontmoetingen in de tweede helft van de zevende inning om met 5-4 te winnen.

In de opener stond Sparks Haarlem met 4-3 achter in de vijfde inning, kwam langszij in de zesde en won daarna in de zevende.

In de tweede wedstrijd stond Sparks Haarlem met 4-3 achter met twee uit in de zevende inning en scoorde toen tweemaal.

In beide wedstrijden was een aantal fraaie verdedigende acties te zien, waaronder een paar hele mooie van derde honkvrouw Virginie Anneveld (Sparks Haarlem). Korte stop Feline Poot, pitcher Dagmar Bloeming (beiden DSS) en midveldster Kingsley Avery (Sparks Haarlem) zorgden ook voor prima acties. DSS derde honkvrouw Morgan Sampson ving twee line drives in de tweede wedstrijd en maakte een 'unassisted double play'.

(6 mei)

Compleet Speelschema
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS (game one)
DSS kwam als eerste in scoriingspositie in de eerste helft van de tweede inning op Kirsten Scheele, die haar tweede start in twee weken maakte voor Sparks Haarlem, nadat ze weer terugkeerde in de ploeg na aanvankelijk te zijn gestopt. In de tweede inning kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Sophie Bugter en vervolgens een 2-out single van Annemiek de Rover, maar zij bleven achter, want midveldster Kingsley Avery maakte een diving catch op een line drive van Lorraine Kieft. Hoewel leek alsof de bal in contact met de grond kwam net voor of net na de vang werd er een vangbal gecalled en dus kwam de inning ten einde.

In de tweede helft van de tweede inning kwam Sparks Haarlem tot een rally van drie punten en leek daarmee een vroege beslissende voorsprong te nemen. DSS-starter Dagmar Bloeming kreeg honkslagen tegen van Maxime van Dalen en Virginie Anneveld, die vervolgens opschoven na een opofferingsstootslag van Kehli Washington. Met het eerste honk open kreeg Karin Tuk opzettelijk vier wijd. Niet alleen om een gedwongen loop te creëren, maar uiteraard ook om de powerhitter te omzeilen. Maar hierna sloeg Tammie Lijbers een honkslag door het midden en zette Sparks Haarlem op een 1-0 voorsprong. Onaisha Franka sloeg daarna een grounder richting derde honk wat resulteerde in een gedwongen nul op de plaat, maar ook de honken volhield. Nadat Kehli Washington was ingezet als temporary runner voor Lijbers leverde Kingsley Avery een 2-run single af om er een 3-0 stand van te maken.

Echter, de vroege 3-0 voorsprong bleek uiteindelijk niet zo comfortabel. Sparks Haarlem liet twee looptsters achter in de 2e3 en daarna sloeg DSS toe met drie punten in de 1e4 om langszij te komen. Sophie Bugter begon met een tweehonkslag (tegen het hek in het midveld), maar raakte geblesseerd terwijl ze richting tweede honk gleed en werd vervangen door Gijsje Hoogeveen. Die schoof op na een grounder, waarna Feline Poot vier wijd kreeg en Annemiek de Rover volgde met een opofferingsslag om er een 3-1 stand van te maken. Het leek er op dat Hoogeveen het derde honk te vroeg had verlaten na de vangbal, maar ze dat werd na een appèl niet gegeven en dus scoorde ze een punt. Volgende slagvrouw Lorraine Kieft dreunde daarna een line drive het links-midveld in. De bal raakte iets en sprong terug op het veld. Even werd gedacht dat de bal de bovenkant van het hek had geraakt, maar dat bleek de erachter staande lichtmast te zijn. De umpires zagen dat ook en gaven een homerun, zodat de stand op 3-3 kwam. Voor Lorraine Kieft, die in haar vierde Hoofdklasse-seizoen speelt, was dit de eerste homerun uit haar loopbaan. Voor Kirsten Scheele was het de eerste keer dat ze een homerun moest toestaan sinds 19 juni 2015. Ook toen was het een speelster van DSS die homerde, namelijk Annemiek de Rover.

In de 2e4 kwam Sparks Haarlem weer in scoringspositie, maar wist de gelijke stand niet te doorbreken. Tammie Lijbers begon met vier wijd en schoof op na een grounder en een honkslag van Kingsley Avery. Even later sloeg Maaike Blaauwgeers een grounder naar de linkerkant van het infield en maakte pitcher Dagmar Bloeming een prima actie met het uittikken van Lijbers, die haar honk had verlaten. Avery strandde op het tweede honk.

...Rebecca Soumeru was de winnende pitcher...
(© Foto: Fred Versluis)
DSS nam daarna een 4-3 voorsprong in de 1e5, die eindigde met een zeldzaam dubbelspel. Lisa Waasdorp begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Morgan Sampson en een wilde worp. Sophie Bugter, die via de re-entry regel terugkeerde als pinch-hitter, kreeg toen vier wijd en dat leidde tot een werpsterswissel. Rebecca Soumeru nam het over, maar werd begroet met een puntscorende honkslag van Denice van Dijk, die DSS op voorsprong zette. Met Bugter op het tweede honk en Van Dijk op het eerste honk werd de eerste na een grounder van Feline Poot gedwongen uitgeschakeld door derde honkvrouw Virginie Anneveld, die een prima actie maakte. De ervaren infielder probeerde daarna een dubbelspel te completeren op het eerste honk waar Poot veilig arriveerde. Echter, Van Dijk, die was opgeschoven naar het tweede honk, probeerde vervolgens het derde honk te bereiken op de aangooi, maar werd daar uitgeschakeld na een aangooi terug van eerste honkvrouw Maxime van Dalen. En zo ontstond er een dubbelspel, waarin twee loopsters op het derde honk werden uitgeschakeld, terwijl de slagvrouw veilig het eerste honk bereikte.

Nadat Rebecca Soumeru driemaal drie slag had gegooid in de 1e6 kwam Sparks Haarlem langszij in hun zesde beurt. Lead-off hitter Karin Tuk werd geraakt door een worp. Haar pinch-runner Desiree Adriaansz schoof op na een opofferingsstootslag van Tammie Lijbers, maar kon niet opschuiven op een infield-hit van Onaisha Franka. De twee loopsters schoven daarna op na een grounder van Kingsley Avery en Maaike Blaauwgeers volgde met een puntscorende honkslag om er een 4-4 stand van te maken. Franka bereikte het derde honk, maar bleef daar achter.

In de 1e7 kreeg DSS de kans de leiding te hernemen. Met twee uit en Morgan Sampson (velderskeus) op het eerste honk sloeg Sophie Bugter (3-uit-3) een honkslag en dat zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Echter, een vangbal sloot de inning daarna af.

In de 2e7 opende Maxime van Dalen met een honkslag. Haar pinch-runner Anne Blaauwgeers stal even later het tweede honk en scoorde het winnende punt toen Virginie Anneveld (3-uit-4) volgde met een 'walk-off double' om er een 5-4 stand van te maken voor Sparks Haarlem.


...Links: Hoofd Coaches Peter van Dalen & Norman Ames ontmoeten Umpires Mariana Atanasova & Patrick Reus...
...Rechts: Kirsten Scheele startte voor Sparks Haarlem...

...Links: Virginie Anneveld wordt uitgeschakeld door catcher Lorraine Kieft in 2e inning; Ump Mariana Atanasova volgt de actie...
...Rechts: Temporary runner Kehli Washington scoort voor Sparks Haarlem in de 2e inning...

...Kingsley Avery slaat een honkslag voor Sparks Haarlem in de vierde inning...

...Pitcher Dagmar Bloeming tikt loopster Tammie Lijbers uit in de vierde inning...

...Links: Morgan Sampson bereikt het 3e honk voor DSS in de 7e, zien ook 3B Virginie Anneveld en Hoofd Coach Norman Ames...
...Rechts: Anne Blaauwgeers steelt het 2e honk in de 7e inning, 2B Melissa de Greef en SS Feline Poot kunnen dat niet voorkomen...

...Virginie Anneveld (links) slaat een walk-off double en Anne Blaauwgeers (rechts) scoort het winnende punt in de 7e inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 5-4 (game 1)
RHE
DSS0003100-480
Oolders Omaco Sparks Haarlem0300011-5111
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Dagmar Bloeming, L (1-4)6 (*)121155
(*) - Bloeming gooide op twee slagvrouwen in de zevende inning

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele4.113544

Rebecca Soumeru, W (4-1)2.23-3--

Homerun: DSS: Lorraine Kieft (1)(4e,2-run,op Scheele).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Atanasova, 1B-Patrick Reus.
Official Scorer-Brendy De Smet.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operator-Brian de Groot.
Aanvangstijd-13:57 uur.
Speeltijd-1:53 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 15,5° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 64%.
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS (game two)
De tweede wedstrijd van de double-header was eveneens spannend. Deze wedstrijd werd beslist met twee uit in de tweede helft van de zevende inning en eindigde opnieuw in een 'come-from-behind' overwinning voor Sparks Haarlem.

DSS opende de score in de eerste inning op Rebecca Soumeru, die het hele duel gooide voor Sparks Haarlem. De ervaren rechtshander komt de laatste tijd veelvuldig in actie, omdat pitchers Leonella Elizabeth en Ginger de Weert momenteel zijn geblesseerd.

Noa Brand begon de wedstrijd voor DSS met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn en scoorde op een one-out double van Morgan Sampson.

De voorsprong was van korte duur, want Sparks Haarlem kwam langszij in de tweede helft van de eerste inning. DSS-starter Svenja de Lincel gooide vier wijd op lead-off hitter Maaike Blaauwgeers. Zij schoof op na een foute aangooi na een vangbal en scoorde even later het gelijkmakende punt op een tweehonkslag van Maxime van Dalen, die zou achterblijven op het derde honk.

De thuisploeg voegde twee runs toe in de tweede slagbeurt om een 3-1 voorsprong te nemen. Karin Tuk begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Tammie Lijbers en scoorde het leidende punt na een honkslag van Kingsley Avery. Hierna bereikte Onaisha Franka het honk via een stootslag-honkslag en met twee uit leverde Jenny Kinburn een puntscorende honkslag af om er een 3-1 stand van te maken. Quincey Catsburg nam vervolgens de pitching over voor DSS, zag de twee loopsters het tweede en derde honk bereiken na een wilde worp, maar sloot de inning daarna af met de verwerking van een comeback-grounder.

...Maaike Blaauwgeers spingt op...
...als haar zus Anne Blaauwgeers...
...het winnende punt scoort...
(© Foto: Fred Versluis)
De wedstrijd was nog lang niet afgelopen, want DSS had een comeback en kwam langszij, terwijl Sparks Haarlem verzuimde meer afstand te nemen.

DSS pakte één punt terug in de 1e3. Met twee uit sloeg Lisa Waasdorp een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Morgan Sampson om de achterstand terug te brengen naar 3-2.

In de 2e3 liet Sparks Haarlem drie loopsters achter. Virginie Anneveld begon met een honkslag, schoof op toen er een fout volgde op een line out en bereikte het derde honk na een honkslag van Karin Tuk. Nadat de laatste was opgeschoven op een grounder kreeg Kingsley Avery opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Een grounder volgde en drie loopsters bleven achter.

DSS kwam daarna langszij in de 1e4. Denice van Dijk opende met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Feline Poot om er een 3-3 stand van te maken. De laatste schoof op na een opofferingsstootslag van Dominique Burger, maar bleef daarna achter.

Met de stand nu op 3-3 nam Dagmar Bloeming de pitching over bij DSS in de 2e4. Sparks Haarlem kreeg weer een kans om tot scoren te komen, de honken kwamen weer vol, maar opnieuw bleven loopsters in scoringspositie achter. Met één uit sloeg Jenny Kinburn een honkslag, waarna een fout op een grounder van Maxime van Dalen voor loopsters op het tweede en derde honk zorgden. Hierna kreeg Virginie Anneveld opzettelijk vier wijd, maar de inning eindigde toen derde honkvrouw Morgan Sampson een 'unassisted double play' maakte op een line drive van Kehli Washington.

In de vijfde inning was het DSS dat scoorde en een 4-3 voorsprong nam. Noa Brand begon met een honkslag. Hierna maakte derde honkvrouw Virginie Anneveld een fraaie diving catch op een stootslag en volgde een strikeout. Brand stal daarna het tweede honk en scoorde op een 2-out double van Sophie Bugter.

In de 2e5 liet Sparks wederom een loopster in scoringspositie achter. Met twee uit bereikte Kingsley Avery het honk na een fout en schoof op na een wilde worp, maar daarna sloot Dagmar Bloeming afsloot met een strikeout.

...De speelsters van Sparks Haarlem vieren...
...hun tweede comeback-overwinning...
(© Foto: Fred Versluis)
In een vierde opeenvolgende inning kwam Sparks Haarlem weer in scoringspositie in de zesde, maar kwam weer niet tot scoren. In de zesde kreeg Jenny Kinburn vier wijd met één uit en schoof op na een grounder. Nadat Virginie Anneveld (wederom) opzettelijk vier wijd had gekregen volgde een double-steal, maar de loopsters bleven achter op het tweede en derde honk.

Dat vormde de inleiding voor de zevende inning, die opnieuw beslissend was. In de voorgaande zes innings had Sparks Haarlem elf loopsters achtergelaten, waarvan negen in scoringspositie. DSS liet vier loopsters achter en die stonden allemaal in scoringspositie.

In de 1e7 liet DSS hun vijfde loopster achter in scoringspositie. Met twee uit bereikte Lisa Waasdorp het honk na een fout en stal het tweede honk, maar daarna volgde een strikeout.

In de 2e7, met DSS op een 4-3 voorsprong, kreeg pitcher Dagmar Bloeming twee nullen. Ze kreeg een lead-off single tegen van Karin Tuk, die opschoof op een daarnavolgende foute aangooi en het derde honk bereikte via een opofferingsstootslag van Tammie Lijbers. Bloeming volgde met drie slag voor Kingsley Avery. Hierna kwam Anne Blaauwgeers in de wedstrijd als pinch-hitter. Ze sloeg een line drive het links-midveld in. Daar probeerde midveldster Denice van Dijk met een diving catch te bal te vangen, maar kwam net tekort. De bal rolde naar het hek voor een driehonkslag en bracht de stand in balans. Even later scoorde Blaauwgeers het winnende punt na een doorgeschoten bal.

En zo had dit duel niet alleen dezelfde spannende ontknoping als de eerste wedstrijd, het eindigde ook met dezelfde uitslag en in beide wedstrijden werd het winnende punt gescoord door dezelfde speelster, die pas in de zevende inning in de wedstrijd was gekomen. In de opener werd Anne Blaauwgeers ingezet als pinch-runner en scoorde het winnende punt. In de tweede wedstrijd werd ze ingezet als pinch-hitter, sloeg het gelijkmakende punt binnen en scoorde vervolgens opnieuw het winnende punt.


...Links: Kingsley Avery scoort het leidende punt voor Sparks Haarlem in de 2e inning...
...Catcher Lorraine Kieft en pitcher Svenja de Lincel volgen de actie...
...Rechts: Lisa Waasdorp steelt het 2e honk in de 3e inning en glijdt langs korte stop Jenny Kinburn...

...Virginie Anneveld slaat een honkslag op Quincey Catsburg in de 3e inning...
...Lorraine Kieft is de catcher, Patrick Reus de umpire...

...Links: Kehli Washington 'lines out' in de 3e inning...
...Recht: Noa Brand steelt het 2e honk in de 5e inning en glijdt langs Jenny Kinburn...

...Anne Blaauwgeers slaat een pinch-hit RBI-triple in de 7e inning en scoort even later het winnende punt...
...Ze wordt bij de plaat opgewacht door haar tweelingzus Maaike Blaauwgeers...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 5-4 (game 2)
RHE
DSS1011100-485
Oolders Omaco Sparks Haarlem1200002-592
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Svenja de Lincel1.2-2433

Quincey Catsburg1.1-12--

Dagmar Bloeming, L (1-5)3.253321

pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru, W (5-1)76-844
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Mariana Atanasova.
Official Scorer-Brendy De Smet.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operator-Brian de Groot.
Aanvangstijd-16:18 uur.
Speeltijd-1:58 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,9° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 62%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.