Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 juni 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Karin Tuk slaat historische homerun in winst Sparks Haarlem
English

SANTPOORT-ZUID - De tweede van twee doordeweekse wedstrijden tussen Terrasvogels en Oolders Omaco Sparks Haarlem werd donderdagavond (8 juni) gespeeld onder beduidend betere weersomstandigheden dan twee dagen eerder. Sparks Haarlem won met 3-1. Dinsdagavond (6 juni) werd de wedstrijd gestaakt in de tweede helft van de vijfde inning vanwege hevige regen en is opnieuw vastgesteld voor zaterdag 17 juni.

Hoogtepunt vanavond was de 50e carrière-homerun van Karin Tuk. In de eerste helft van de zesde inning sloeg ze een line drive over de midveld-omheining en werd de eerste speelster in de historie die de grens van 50 homerun bereikt op het hoogste niveau. Vorig jaar werd Karin Tuk de all-time homerun-leider.

(8 juni)

Compleet Speelschema
Sparks Haarlem leek de score gelijk te openen in de eerste helft van de eerste inning, maar de ploeg liet twee loopsters in scoringspositie achter. Maaike Blaauwgeers begon met vier wijd en haar tweelingzus Anne Blaauwgeers kwam via een stootslag-honkslag op het honk. Een double steal-poging volgde, maar de voorste loopster werd op het derde honk uitgeschakeld. Hierna kreeg Jenny Kinburn vier wijd, waarna de loopsters opschoven naar het tweede en derde honk toen Karin Tuk werd uitgevangen. Maar de loopsters bleven achter toen een grounder de slagbeurt afsloot.

Sparks Haarlem kwam daarna wel tot scoren in de tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Kingsley Avery een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit vertrok de Nieuw-Zeelandse om ook het derde honk te stelen. Terwijl het er op leek dat ze te ver uitweek om te voorkomen getikt te worden werd een fout gemaakt, waardoor ze niet alleen veilig het derde honk bereikte, maar ook in staat was het eerste punt te scoren.

Terrasvogels kwam dicht bij de gelijkmaker in hun tweede inning. Sparks-starter Leonella Elizabeth gooide in de eerste inning driemaal drie slag, maar kreeg in de tweede inning een one-out single tegen van Ella Krommendijk. Zij schoof op toen er een foute aangooi volgde na een vangbal en werd doorgestuurd om te scoren na een honkslag in kort-linksveld van Gabi Obia. Linksvelder Maaike Blaauwgeers kreeg de bal op tijd bij catcher Karin Tuk, die de loopster uitttikte en daarmee de inning afsloot.

Sparks Haarlem verdubbelde de voorsprong in de vierde inning. Karin Tuk begon met een honkslag en bereikte het tweede honk toen een pick-off eindigde in een fout. Met twee uit werd ze vervangen door Temporary Runner Tammie Lijbers, die daarna scoorde op een driehonkslag van Kingsley Avery.

...Karin Tuk...
...50 homeruns...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels pakte een punt terug in de 2e4, maar liet ook twee loopsters in scoringspositie achter. Lizzie Clarijs opende met een tweehonkslag, waarna de honken met één uit vol kwamen te staan toen Ella Krommendijk werd geraakt door een worp en Jessica Waasdorp het honk bereikte via een infield-hit. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Rebecca Soumeru nam het over van Leonella Elizabeth. Die kreeg een grounder van Gabi Obia, maar dat zorgde ook voor een punt. Met loopsters op het tweede en derde honk eindigde de inning met een vangbal.

In de vijfde kreeg Terrasvogels voor het laatst een loopster in scoringspositie. Rhowan Stuart begon toen met een honkslag en schoof met twee uit op na vier wijd voor Lizzie Clarijs, maar zijn bleven achter.

In de eerste helft van de zesde inning schreef Karin Tuk om 21:43 uur geschiedenis. Met een één-wijd-twee-slag count sloeg ze twee foutballen, waarna ze goed contact had op de volgende worp van Micaela Whitney en de bal over de midveld-omheining dreunde. Daarmee sloeg de powerhitter de 50e homerun in haar loopbaan en werd ze de eerste speelster in de historie die dit aantal bereikt op het hoogste niveau. Haar homerun verhoogde de stand naar 3-1.

Nadat Karin Tuk had gehomerd bereikte Kehli Washington het honk via een infield-hit in een 10-pitch slagbeurt. Hierna nam Dani Bonnet de pitching over bij Terrasvogels. Zij zag Washington opschuiven na een opofferingsstootslag van Tammie Lijbers en een doorgeschoten bal. Met twee uit en Washington op het derde honk werd Virginie Anneveld (die licht was geblesseerd) ingezet als pinch-hitter voor Onaisha Franka. Het was gelijk duidelijk dat Franka zou 're-enteren' wanneer Anneveld het honk zou bereiken. Met het eerste honk open kreeg ze opzettelijk vier wijd. In plaats van naar het eerste honk te lopen, draaide Anneveld gelijk om en keerde terug naar de dug-out en dat resulteerde in wat verwarring. Tegelijkertijd leek het er op dat Hoofd Coach Peter van Dalen Maxime van Dalen ook zou inzetten als pinch-hitter, maar dat ging niet door. Dit werd gevolgd door een kort gesprekje tussen Van Dalen en Home Plate Umpire Robin Stoevelaar. Uiteindelijk liep Anneveld toch richting eerste honk, maar keerde gelijk weer terug, want Franka kwam inderdaad via de re-entry terug als pinch-runner. Even later stal Franka het tweede honk, maar strandde daar.

Na de vrije loop op Lizzie Clarijs in de vijfde schakelde Rebecca Soumeru de laatste zeven slagvrouwen op rij uit, waarvan vier met drie slag.Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem 1-3 (game 2)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem0101010-381
Terrasvogels0001000-152
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth3.14-411

Rebecca Soumeru, W (7-2)3.2511--

pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Micaela Whitney, L (3-3)5 (*)72732

Dani Bonnet2-11--
(*) - Whitney gooide op twee slagvrouwen in de zesde inning

Homerun: Sparks Haarlem: Karin Tuk (3)(6e,solo,op Whitney).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Robin Stoevelaar, 1B-Martin Lemstra.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-None.
Scoreboard Operator-Wouter Hoos.
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-2:02 uur.
Locatie-Sportpark 'De Elta', Santpoort-Zuid.

Game Notes:
Karin Tuk (Sparks Haarlem) slaat haar 50e homerun en wordt de eerste speelster in de historie die dit aantal bereikt op het hoogste niveau.
Vanavond geen Public Address Announcer, want announcer Wouter Hoos voelde zich niet lekker en bediende in plaats daarvan wel het scorebord.
Game 2 van een oorspronkelijke double-header die in augustus op het programma stond, maar vanwege het European Premiere Cup-toernooi naar voren is geschoven; Game 1 stond op het programma voor dinsdag 6 juni, maar werd toen vanwege hevige regen in de 2e5 gestaakt en is opnieuw vastgesteld voor zaterdag 17 juni.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 17,8° C; windrichting west;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 67%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.