Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 augustus 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Sparks Haarlem wint tweemaal ruim en bereikt Play-Offs
English

HAARLEM - Oolders Omaco Sparks Haarlem boekte zaterdag (12 augustus) twee ruime overwinningen tegen DSS om zich officiëel te plaatsen voor de Play-Offs. Sparks Haarlem won met 10-3 en 11-4 en besliste beide wedstrijden via de mercy-regel in zes innings.

De wedstrijden van vandaag waren belangrijk voor beide teams. Hoewel dichtbij was Sparks Haarlem nog altijd niet officiëel zeker van een plek in de Play-Offs. Theoretisch was het zelfs nog altijd mogelijk dat de ploeg vijfde kon worden in geval van een gelijke stand met Tex Town Tigers. De winst van Sparks Haarlem in de eerste wedstrijd besliste een aantal dingen. Eerst plaatste Sparks Haarlem zich voor de Play-Offs, terwijl DSS werd uitgeschakeld voor de top-4. Ook als gevolg van deze winst werden Roef! en Tex Town Tigers uitgeschakeld voor de tweede plaats.

Toen Sparks Haarlem ook het tweede duel won nam het definitief bezit van de tweede plaats. Terrasvogels, dat vandaag ook de Play-Offs bereikte en tweemaal won van Tex Town Tigers, kan nog op een gedeelde tweede plaats komen. Het onderlinge resultaat tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels is 3-3. Echter, de Team Quality Balance is in het voordeel van Sparks Haarlem. Door op de tweede plaats te eindigen mag Sparks Haarlem de eerste speeldag organiseren van het Play-Off Weekend op zaterdag 16 september.

Voor DSS betekende de twee nederlagen dat de ploeg op de zesde plaats blijft staan. Een winst (of tweemaal winst) zou de ploeg dicht (of naast) Tew Town Tigers hebben kunnen brengen. DSS en TTT en beiden nog vier wedstrijden te spelen. De ploeg die zesde wordt moet deelnemen aan de Promotion/Relegation Play-Offs. Beide teams hebben nog een double-header te spelen tegen het puntloze Talent Team Holland. In het slotweekeinde van de reguliere competitie op 2-3 september speelt Tex Town Tigers tegen Roef!, terwijl DSS Terrasvogels ontmoet. Na het slotweekeinde kunnen DSS en Tex Town Tigers op een gedeelde vijfde plaats staan, wat vrijwel zeker zal betekenen dat er een beslissingswedstrijd volgt om de vijfde en zesde plaats. Om dat te realiseren moet DSS al hun vier resterende wedstrijden winnen, terwijl TTT twee van hun resterende vier wedstrijden moet verliezen. TTT heeft ook nog een kans de Play-Offs te bereiken.

Net als een week geleden moest DSS het vandaag doen zonder Dagmar Bloeming. DSS Hoofd Coach Norman Ames, die de afgelopen vier wedstrijden ontbrak wegens vakantie, was vandaag wel weer bij zijn ploeg. Aan de andere kant stond Sparks Haarlem weer onder leiding van Erik Vrugt, die ook in de voorgaande drie wedstrijden de waarnemende Hoofd Coach was. Hij neemt waar voor Hoofd Coach Peter van Dalen, die ook op vakantie is. Sparks Haarlem moet het sinds twee weken ook doen zonder infielder Jenny Kinburn, die momenteel met de Nationale Ploeg van Curaçao deelneemt aan het Pan American Softball Championship in de Dominicaanse Republiek.

Na dit weekeinde wordt het seizoen (opnieuw) onderbroken voor de komende Europa Cup Toernooien. Landskampioen Sparks Haarlem en Terrasvogels nemen deel aan het toernooi om de European Premiere Cup in Haarlem. DSS en koploper FysioExpert Olympia Haarlem reizen af naar Italië voor het toernooi om de European Cup Winners Cup, dat in Caserta wordt gehouden. Beide evenementen beginnen op maandag 21 augustus en worden afgesloten op zaterdag 26 augustus. Vorig jaar wonnen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem respectievelijk de Premiere Cup en Cup Winners Cup.

(12 augustus)

Compleet Speelschema
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS (game one)
Sparks Haarlem keek halverwege de eerste inning tegen een 1-0 achterstand aan, nam een 3-1 voorsprong, maar DSS kwam langszij in de derde. In de vierde inning hernam Sparks Haarlem de leiding en kwam daarna tot een rally van vijf punten met nul in de zesde inning om tot een verschil van zeven punten te komen en via de mercy-regel te winnen.

In deze wedstrijd kwam Sparks Haarlem tot 16 honkslagen, maar maakte ook vier fouten, het hoogste aantal dat de ploeg dit seizoen maakte. Chantal Versluis en Kingsley Avery sloegen beiden drie honkslagen. Acht van de negen startende speelsters sloegen minimaal één honkslag, terwijl acht speelsters ook minstens eenmaal scoorden.

DSS kwam tot slechts zes honkslagen, maar drie daarvan kwamen op naam van Morgan Sampson.

In de eerste helft van de eerste inning opende DSS de score op starter Leonella Elizabeth. Met één uit bereikte Areke Spel het derde honk via een outfield-fout. Ze scoorde toen ze sneller was dan de aangooi naar de plaat op een grounder van Sophie Bugter. Nadat Bugter was uitgegeven omdat ze het eerste honk te vroeg had verlaten sloeg Morgan Sampson nog een honkslag, maar bleef achter.

In de tweede helft van de eerste inning antwoordde Sparks Haarlem met drie punten op Svenja de Lincel, die het hele duel gooide voor DSS. Met één uit kregen Kehli Washington en Maxime van Dalen beiden vier wijd, waarna de eerste het gelijkmakende punt scoorde na een honkslag van Karin Tuk. Van Dalen kwam op het derde honk terecht en scoorde even later het leidende punt via een opofferingsslag van Virginie Anneveld. Kingsley Avery volgde met een puntscorende honkslag om er een 3-1 stand van te maken.

Naday Sparks Haarlem twee loopsters had achtergelaten in de tweede inning kwam DSS langszij in de 1e3 toen de Sparks Haarlem-verdediging drie fouten maakte. Melissa de Greef opende met een honkslag en bereikte het derde honk toen er een foute aangooi volgde op een opofferingsstootslag van Noa Brand. Toen de laatste werd uitgeschakeld bij een steelpoging van het tweede honk wist De Greef te scoren. Hierna eindigde opnieuw een uithaal van Areke Spel in het outfield in een fout. Ze kwam hierdoor op het tweede honk terecht, maar scoorde wederom, dit keer na een honkslag van Morgan Sampson, om er een 3-3 stand van te maken.

Beide teams kwamen in hun volgende slagbeurt in scoringspositie, maar wisten niet te scoren.

...Chantal Versluis bereikt het 1e honk op...
...een stootslag-honkslag in de 4e inning...
...Ze sloeg 3-uit-5, scoorde eenmaal en had één RBI...
...2B Melissa de Greef wacht op de bal...
(© Foto: Fred Versluis)
In de 2e3, met één uit, kreeg Virginie Anneveld vier wijd en sloeg Kingsley Avery een honkslag, maar strandden op het tweede en derde honk.

In de 1e4 kreeg DSS de honken vol met één uit. Lisa Waasdorp begon met een honkslag en schoof op na een opoferingsstootslag van Feline Poot. De honken kwamen vol te staan toen Annemiek de Rover vier wijd kreeg en Melissa de Greef een infield-hit sloeg. Dat leidde tot een werpsterswissel, want de Amerikaanse rechtshander Monica Perry nam het over. Zij kreeg een 'force play-grounder', waarop Waasdorp op de plaat werd uitgeschakeld, waarna een foul-out een einde aan de inning maakte.

In de 2e4 brak Sparks Haarlem de 3-3 stand door tweemaal te scoren, maar liet ook drie loopsters achter. Met één uit bereikte Chantal Versluis het honk via een stootslag-honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Kehli Washington een honkslag sloeg en Maxime van Dalen vier wijd kreeg. Met twee uit leverde Virginie Anneveld een puntscorende honkslag af, waarna Kingsley Avery vier wijd kreeg om er een 5-3 stand van te maken. Een grounder sloot de inning af, zodat er drie loopsters achterbleven.

In de vijfde en zesde inning samen bereikte DSS nog maar één keer het honk en dat gebeurde via een honkslag van Morgan Sampson in de vijfde, maar zij strandde op het eerste honk.

Sparks Haarlem liet nog eens twee loopsters achter in de vijfde inning, maar kwam daarna tot een rally van vijf punten op zes honkslagen met nul uit in de zesde om op een verschil van zeven punten te komen. In dit duel liet Sparks Haarlem 12 loopsters achter.

In de zesde opende Karin Tuk met vier wijd, waarna de honken vol kwamen na honkslagen van Virginie Anneveld en Kingsley Avery. Hierna leverden Maaike Blaauwgeers en Onaisha Franka puntscorende honkslagen af. Franka's hit werd gevolgd door een fout wat in nog een extra punt resulteerde. Honkslagen van Desiree Adriaansz en Chantal Versluis (die de designated player was) bracht de volgende twee punten binnen om de stand op te voeren naar 10-3 en een einde aan de wedstrijd te maken.


...Links: Erik Vrugt ('Acting Head Coach' Sparks Haarlem) en Norman Ames (Hoofd Coach DSS) begroeten...
...elkaar en umpires Peter Vonk en Robin Stoevelaar voor de wedstrijd...
...Rechts: Chantal Versluis, met een 'vreemd' paknummer (12 in plaats van 23), begroet HP Umpire Peter Vonk...

...Leonella Elizabeth startte voor Sparks Haarlem en Monica Perry sloot het duel af...

...Links: Kehli Washington scoort de gelijkmaker voor Sparks Haarlem in de 1e inning en glijdt langs catcher Sophie Bugter...
...Rechts: Onaisha Franka lijkt op tijd het 2e honk te bereiken in de 2e inning, terwijl ze wordt getikt door korte stop...
...Feline Poot maar ze wordt uitgegeven (bij stelen); 2B Melissa de Greef kijkt toe...

...Links: Virginie Anneveld bereikt het derde honk in de zesde inning...
...Rechts: Onaisha Franka scoort het 10e en laatste punt voor Sparks Haarlem in de zesde inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 10-3 (6 inn.) (game 1)
RHE
DSS102000 -361
Oolders Omaco Sparks Haarlem300205 -10164
(nul uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Svenja de Lincel, L (0-4)5 (*)1716109
(*) - De Lincel gooide op zeven slagvrouwen in de zesde inning

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth3.11153-

Monica Perry, W (2-0)2.21-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Robin Stoevelaar.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Bert Daniëls (DSS).
Scoreboard Operator-Tjitske Schiltman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:48 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Erik Vrugt 'Acting Head Coach' voor Sparks Haarlem als waarnemer voor de afwezige Hoofd Coach Peter van Dalen.
Sparks Haarlem plaatst zich voor de Play-Offs.
DSS uitgeschakeld voor de Play-Offs.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 20,1° C; windrichting west;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 78%.
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. DSS (game two)
Net als in de eerste wedstrijd nam DSS een 1-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning, maar Sparks Haarlem antwoordde dit keer met een 7-run rally in de tweede helft van de inning. Met een 9-4 voorsprong sloot de thuisploeg de wedstrijd opnieuw af via de mercy-regel door tweemaal te scoren in de 2e6. Eén van deze punten werd gescoord in een bijzondere situatie, waarvan eerst werd gedacht dat het een vangbal was, maar een gedwongen nul op de plaat werd en voor verwarring zorgde.

Sparks Haarlem kwam tot 15 honkslagen, waaronder vijf van lead-off hitter Chantal Versluis, die tweemaal scoorde en twee punten binnensloeg. Net als in de opener waren er acht speelsters met minstens één honkslag en waren er acht die minmaal één punt scoorden. Versluis, die dit seizoen (samen met Monica Perry) in Italië speelde en zich afgelopen week weer bij Sparks Haarlem meldde, werd de eerste speelster die seizoen met vijf honkslagen in één wedstrijd. In de voorgaan de zeven seizoenen waren er slechts vier andere speelsters met vijf honkslagen in één wedstrijd, twee vorig seizoen en twee in 2013.

In de eerste helft van de eerste inning opende DSS de score op starter Ginger de Weert. Met één uit gooide ze vier wijd op Areke Spel, die daarna het tweede honk stal en het derde honk bereikte na een honkslag van Sophie Bugter. Terwijl de laatste uitging bij een steelpoging scoorde Spel.

Een zeer lange tweede helft van de eerste inning volgde. Er werden niet alleen zes honkslagen en zeven punten in deze beurt genoteerd, er was ook een onderbreking van één uur en tien minuten vanwege regen. Chantal Versluis opende in de regen met een honkslag en stal het tweede honk, waarna Kehli Washington het honk bereikte na een fout. Toen Maxime van Dalen werd uitgevangen schoof Versluis op naar het derde honk en ze scoorde de gelijkmaker toen er foute aangooi volgde toen Washington even later het tweede honk stal. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Anne Blaauwgeers vier wijd kreeg en Virginie Anneveld een honkslag sloeg. Volgende slagvrouw Kingsley Avery leverde een 2-run single af, die werd gevolgd door een outfield-fout, zodat er loopsters op het tweede en derde honk kwamen te staan. Hierna onderbraken de umpires het duel vanwege de regen. De 'delay' nam meer dan een uur in beslag en na herstelwerkzaamheden aan het veld werd het duel hervat om 18:07 uur! Een grounder zorgde toen voor de tweede nul, maar hierna werd meer runs toegevoegd na een infield-hit van Onaisha Franka, een doorgeschoten bal, een tweehonkslag van Tammie Lijbers en een honkslag van Chantal Versluis in haar tweede slagbeurt in de inning. Een strikeout sloot de lange slagbeurt af, maar Sparks Haarlem stond met 7-1 voor.

Ginger de Weert kreeg drie nullen op rij in de tweede en derde inning, waarna ze twee punten moest incasseren in de 1e4. Areke Spel en Sophie Bugter begonnen met honkslagen, waarna de eerste opschoof na een vangbal en scoorde op een honkslag van Denice van Dijk. Dat bracht Bugter naar het derde honk en zij scoorde het volgende punt na een wilde worp met twee uit om er een 7-3 stand van te maken.

...'Hitting in the rain'...
...Chantal Versluis werd de eerste speelster dit seizoen...
...met vijf honkslagen in één wedstrijd...
(© Foto: Fred Versluis)
DSS-pitcher Quincey Catsburg stond slechts één slagvrouw tot de honken toe in haar tweede en derde inning, waarna ze weer een punt moest toestaan in de vierde. Chantal Versluis begon toen met een driehonkslag en scoorde op een one-out single van Maxime van Dalen. Anne Blaauwgeers volgde met een tweehonkslag, maar twee loopsters bleven daarna achter op het tweede en derde honk.

In de 2e5 vehoogde Sparks Haarlem de stand naar 9-3, kreeg de honken vol, maar wist er geen verschil van zeven punten van te maken. Maaike Blaauwgeers begon met een honkslag en stal het tweede honk met één uit. De honken kwamen vol te staan toen Tammie Lijbers vier wijd kreeg en Chantal Versluis een honkslag sloeg. Een fout op een grounder van Kehli Washington zorgde voor een punt, maar met de honken nog altijd vol maakten een binnenhoge en een grounder een einde aan de inning.

DSS scoorde weer een punt in de 1e6 op Rebecca Soumeru, die de pitching in de voorgaan de inning had overgenomen. Areke Spel begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde met één uit op een opofferingsslag van Morgan Sampson.

Nu met een 9-4 voorsprong bereikte Sparks Haarlem wel het verschil van zeven punten in de 2e6 met twee uit. Virginie Anneveld en Desiree Adriaansz openden de slagbeurt met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Maaike Blaauwgeers. Met het eerste honk open kreeg pinch-hitter Karin Tuk opzettelijk vier wijd. Na het eerste honk te hebben bereikt werd Tuk vervangen door Onaisha Franka, die terugkeerde als pinch-runner. Met de honken vol sloeg Tammie Lijbers de bal het linksveld in. Daar maakte linksveldster Lisa Waasdorp een poging de bal te vangen. Hierna begon de verwarring. Het leek er op dat er een 'uit-signaal' werd gegeven ten teken dat de bal was gevangen. Virginie Anneveld vertrok vanaf het derde honk, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van Waasdorp. Wanneer de bal zou zijn gevangen, zou dit dus een 'inning-ending double play' zijn. Echter, de bal was niet gevangen en dus was Anneveld de enige uit. Doordat de honken vol stonden werd het een gedwongen nul (7-2) op de plaat, zodat Lijbers het eerste honk bereikte op een zeldzame velderskeus. Omdat de verwarring over de status van de 'play' doorging, wel of geen vangbal, rende Adriaansz door naar de plaat en scoorde, doordat de DSS-verdediging dacht dat er drie nullen waren. Er volgde overleg door de umpires, waarbij ook de Official Scorer betrokken was. Uiteindelijk bleek dat er door de umpires geen vangbal gecalled was, zodat de nul op de plaat een gedwongen nul was (en de tweede nul in de inning) en het door Adriaansz gescoorde punt werd toegestaan (er was geen time-out), zodat de stand op 10-4 kwam, terwijl de overige twee loopsters ook waren opgeschoven in de verwarrende situatie. Toen het duel weer werd hervat leverde Chantal Versluis een 'walk-off single' af om Franka binnen te brengen, wat de afsluiting betekende van de wedstrijd, omdat een verschil van zeven punten was bereikt.


...De wedstrijd werd in de eerste inning één uur en 10 minuten onderbroken wegens regen...

...Ginger de Weert en Rebecca Soumeru gooiden voor Sparks Haarlem in de 2e wedstrijd...

...Links: Onaisha Franka scoort voor Sparks Haarlem in de eerste inning...
...Rechts: Chantal Versluis bereikt het 3e honk na haar driehonkslag in de 4e inning...

...Verwarring in de zesde inning...
...Links wordt Virginie Anneveld uitgetikt door catcher Lorraine Kieft; kijk naar de reactie van 'on-deck hitter' Chantal Versluis...
...Rechts verwarring bij 3B Sophie Bugter en catcher Lorraine Kieft en bij Hoofd Coach Norman Ames (arm zichtbaar),...
...op de achtergrond scoort Desiree Adriaansz (4) een punt in deze situatie...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Oolders Omaco Sparks Haarlem - DSS 11-4 (6 inn.) (game 1)
RHE
DSS100201 -454
Oolders Omaco Sparks Haarlem700112 -11150
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
Quincey Catsburg, L (4-5)5.22315116

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Ginger de Weert, W (4-6)431433

Rebecca Soumeru23-111
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Robin Stoevelaar, 1B-Peter Vonk.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Bert Daniëls (DSS).
Scoreboard Operator-Tjitske Schiltman.
Aanvangstijd-16:30 uur.
Speeltijd-1:56 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Regen-onderbreking van 1 uur en 10 minuten in de 2e1 met 1 uit, loopster op het 2e en 3e honk en een 3-1 voorsprong voor Sparks Haarlem.
Erik Vrugt 'Acting Head Coach' voor Sparks Haarlem als waarnemer voor de afwezige Hoofd Coach Peter van Dalen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19,8° C; windrichting west;
windsnelheid 25 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 85%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.