Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 juli 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Sparks Haarlem en Olympia Haarlem delen double-header
English

HAARLEM - Koploper FysioExpert Olympia Haarlem en Oolders Omaco Sparks Haarlem deelden hun double-header op zaterdag (15 juli) bij de hervatting van het seizoen in de Golden League.

Het seizoen werd onderbroken na de wedstrijden gespeeld op 17 en 18 juni voor het Europees Kampioenschap in Bollate (ItaliŽ). Dat evenement werd op zaterdag 1 juli afgesloten en het Nederlands Softbal Team veroverde toen de titel na winst in de Finale tegen ItaliŽ met 7-1. Er stonden ook geen wedstrijden op het programma in de hoogste afdeling in het weekeinde van 8 en 9 juli.

In de opener van vandaag boekte Sparks Haarlem een 7-1 overwinning tegen Olympia Haarlem en diende de koploper pas de tweede nederlaag van het seizoen toe. Olympia Haarlem verloor de eerste wedstrijd op 27 mei tegen Tex Town Tigers. Met een 2-1 voorsprong kwam Sparks Haarlem tot een rally van vier punten in de vijfde inning en won met uiteindelijk met 7-1.

In de tweede wedstrijd kwam Sparks Haarlem tot een rally van zes punten in de eerste inning met als hoogtepunt een grand slam homerun van Tammie Lijbers. Sparks Haarlem stond met 7-0 voor na twee innings. De ploeg werd daarna puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd en stond met lege handen, want Olympia Haarlem kwam terug en won met 9-7 in acht innings. Met een 7-5 achterstand kwam Olympia Haarlem langszij in de zevende om een verlenging af te dwingen. Olympia 'outhitte' Sparks met 16-5, waaronder drie honkslagen van Dinet Oosting, Jessie van Aalst en Emma Wůjcik.

In de komende twee weken heeft Sparks Haarlem wederom geen wedstrijden op het programma staan, want het mist dan twee speelsters die met Jong Oranje deelnemen aan het Wereldkampioenschap in Florida (USA). Sparks Haarlem speelt de volgende wedstrijden op 5 augustus.

(15 juli)

Compleet Speelschema
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game one)
In hun eerste wedstrijd sinds 18 juni diende Sparks Haarlem koploper Olympia Haarlem pas hun tweede nederlaag van het seizoen toe door met 7-1 te winnen. De ploeg stond slechts met 2-1 voor na vier innings, maar kwam daarna tot een rally van vier punten in de vijfde om het duel te beslissen.

Sparks Haarlem opende de score met twee punten in de eerste slagbeurt op Ilona Andringa, die voor vandaag op 8-0 stond en haar eerste nederlaag van het seizoen leed na terugkeer van haar college-seizoen in de USA. Met ťťn uit kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd, waarna ze scoorde toen Maxime van Dalen volgde met een driehonkslag. Even later scoorde Van Dalen het volgende punt na een honkslag van Virginie Anneveld.

In de volgende twee innings kreeg Andringa drie nullen op rij, terwijl haar teamgenoten in scoringspositie kwamen. In de tweede inning begon Brenda Beers met een honkslag voor Olympia en schoof op na een opofferingsstootslag van Shareday Christina, maar daarna strandde. In de derde, met twee uit, kreeg Dinet Oosting vier wijd en stal het tweede honk. Ze probeerde vervolgens op te schuiven na een wilde worp, maar werd uitgeschakeld bij het derde honk.

Olympia Haarlem pakte uiteindelijk wel een punt terug in de 1e4 op starter Rebecca Soumeru. Met ťťn uit sloeg MariŽlle Vleugels een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Brenda Beers, maar dat zou het enige punt blijven voor de ploeg.

In de 2e4 kreeg Sparks Haarlem de kans wat meer afstand te nemen, maar liet drie loopsters achter. Maxime van Dalen begon met vier wijd en schoof op na een one-out single van Jenny Kinburn. De twee schoven op na een opofferingsstootslag, maar met het eerste honk open kreeg powerhitter Karin Tuk uiteraard opzettelijk vier wijd. Hierna sloot Ilona Andringa af met een strikeout.

De thuisploeg besliste de wedstrijd daarna met een 4-run rally met twee uit in de vijfde slagbeurt. Desiree Adriaansz begon met vier wijd en Kehli Washington kwam met een stootslag-honkslag op het honk. Nadat de twee waren opgeschoven via een opofferingsstootslag kwamen de honken vol te staan toen Maxime van Dalen vier wijd kreeg. Met twee uit werden de honken schoongeveegd toen Jenny Kinburn een 3-run double sloeg. Even later scoorde ze zelf ook toen Maaike Blaauwgeers na een fout het honk kon bereiken.

Met een 6-1 voorsprong nam Ginger de Weert de pitching over bij Sparks Haarlem in de 1e6. Ze kreeg snel loopsters op het tweede en derde honk, maar voorkwam tegenpunten. De rechtshander gooide vier wijd op Dinet Oosting en Jessie van Aalst, die daarna beiden opschoven na een wilde worp. Na een vangbal werd Oosting uitgeschakeld toen ze probeerde te scoren na een nieuwe wilde worp. In die situatie bereikte Van Aalst het derde honk, maar bleef daar achter, want De Weert sloot af met een strikeout.

In de 2e6 voegde Sparks Haarlem weer een punt toe. Onaisha Franka begon met een honkslag, schoof op na een fout en scoorde op een 2-out single van Maxime van Dalen om er een 7-1 stand van te maken.

In de 1e7 kreeg De Weert drie nullen op rij om de wedstrijd af te sluiten.


...Links: Rebecca Soumeru was de startende en winnende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Jenny Kinburn sloeg 2-uit-3, waaronder een 3-run double...

...Desiree Adriaansz, Kehli Washington en Maxime van Dalen scoren in de 5e inning op een 3-run double...
...van Jenny Kinburn, die later zelf ook scoort...

...Dinet Oosting wordt uitgeschakeld in een rundown in de 6e inning...
...Ze wordt naar het 3e honk gedreven door Ginger de Weert (links) en dan getikt door 3B Virginie Anneveld (rechts)...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)O.O. Sparks Haarlem - F.E. Olympia Haarlem 7-1 (game 1)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem0001000-132
Oolders Omaco Sparks Haarlem200041X-780
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa, L (8-1)655876

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru, W (8-2)522311

Ginger de Weert212---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Wout van der Horst.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Brigitta Zaal.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:48 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 19,9° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 59%.
Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game two)
Olympia Haarlem stond na de eerste inning met 6-0 achter, maar voorkwam niet alleen een mercy-rule nederlaag, want de ploeg kwam terug, draaide het duel om en won met 9-7 in acht innings.

In de eerste helft van de eerste inning liet Olympia Haarlem loopsters achter op het tweede en derde honk. Na afloop van de tweede helft van de inning keek de koploper tegen een 6-0 achterstand aan.

Met ťťn uit raakte Olympia-starter MariŽlle Vleugels Anne Blaauwgeers met een worp. Nadat die het tweede honk had gestolen schoof ze op na een wilde worp, waarna Maxime van Dalen vier wijd kreeg en het tweede honk bereikte via velderskeus. Daarna begon het scoren, want Virginie Anneveld opende de rally met een puntscorende honkslag. Jenny Kinburn volgde met een RBI-single om de voorsprong te verdubbelen. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Karin Tuk vier wijd kreeg. Dat bracht Tammie Lijbers in het slagperk en zij maakte goed contact op een nul-wijd-ťťn-slag count. Ze dreunde de bal over de midveld-omheining voor een grand slam homerun, wat de eerste homerun in haar Hoofdklasse-loopbaan was! En zo had Sparks Haarlem een vroege en comfortabele 6-0 voorsprong. Dit was de derde grand slam homerun dit seizoen in de Golden League. Jessica Waasdorp (Terrasvogels) en MariŽlle Vleugels (Olympia Haarlem) sloegen de andere grand slams op respectievelijk 14 mei en 25 mei.

In de tweede inning bereikte Sparks Haarlem het mercy-rule verschil van zeven punten, dankzij een nieuwe puntscorende honkslag van Jenny Kinburn.

Echter, het duel eindigde niet via de mercy-rule, er was zelfs een extra inning nodig en het was Sparks Haarlem dat met lege handen stond.

De thuisploeg werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden, terwijl Olympia Haarlem vanaf de derde inning begon terug te komen. Sparks Haarlem werd niet alleen vanaf de derde inning puntloos gehouden, het werd zelfs van de honken gehouden, met uitzondering van de tie-break loopster in de achtste inning!

...Tammie Lijbers...
...grand slam homerun...
(© Foto: Fred Versluis)
In de eerste helft van de derde inning scoorde Olympia driemaal op starter Leonella Elizabeth. Stephanie Pearce begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp, maar werd op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Eva Voortman richting kort. Nadat Voortman het tweede honk had gestolen kreeg Dinet Oosting vier wijd en volgde Jessie van Aalst met een puntscorende tweehonkslag. Hierna werd Oosting in een rundown uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van MariŽlle Vleugels. De honken kwamen vol te staan toen Brenda Beers vervolgens een honkslag sloeg en twee punten werden toegevoegd toen ook Emma Wůjcik een honkslag sloeg om er een 7-3 stand van te maken.

Eva Voortman speelde vandaag in haar eerste competitie-wedstrijden sinds 13 mei. In de daaropvolgende periode moest ze noodgedwongen vanaf de zijkant toekijken met een voetblessure die had opgelopen in een huiselijk ongelukje. Aanvankelijk leek ze maar een paar wedstrijden te missen, maar ze moest later zelfs een operatie ondergaan. Echter, ze leek op tijd weer klaar te zijn om eind juni met het Nederlands Softbal Team deel te nemen aan het Europees Kampioenschap in ItaliŽ. Maar een paar dagen voor aanvang van het evenement viel ze alsnog af.

...Jessie van Aalst...
...3 honkslagen, 2 doubles...
...1 run, 3 RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de vierde verkleinde Olympia de achterstand naar 7-5. Met ťťn uit sloeg Voortman een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Oosting, die daarna het volgende punt scoorde na een honkslag van Van Aalst. Maar Olympia liet ook twee loopsters achter.

Na nog eens twee loopsters te hebben achtergelaten in de zesde inning kwam Olympia langszij in de 1e7. Brenda Beers begon met een honkslag en scoorde na een tweehonkslag van Emma Wůjcik, wat zorgde voor een werpsterswissel. Rebecca Soumeru (die het werpen in de derde inning had overgenomen) werd opgevolgd door Ginger de Weert. Met ťťn uit zag ze Wůjcik het derde honk bereiken na een opofferingsstootslag, waarna ze een puntscorende honkslag moest incasseren van Stephanie Pearce die de stand op 7-7 bracht!

Olympia besliste het duel daarna in de 1e8. Tie-break loopster Eva Voortman scoorde na een honkslag van Dinet Oosting, die daarna zelf scoorde op een grounder van Jessie van Aalst.

In de 2e8 werd tie-break loopster Desiree Adriaansz de eerste en enige loopster voor Sparks Haarlem sinds de tweede inning! Met een 9-7 voorsprong nam Ilona Andringa de Olympia-pitching over en schakelde de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit. Een grounder maakte een einde aan de wedstrijd en completeerde de 'come-from-behind' overwinning.

Olympia kwam in dit duel tot 16 honkslagen, waaronder drie van Dinet Oosting, Jessie van Aalst (twee doubles) en Emma Wůjcik. Eva Voortman scoorde driemaal, terwijl Van Aalst en Wůjcik drie punten binnensloegen.


...Links: Leonella Elizabeth was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Anne Blaauwgeers steelt het 2e honk in de 2e inning en glijdt langs Emma Wůjcik; Ump Peter Vonk kijkt toe...

...Links: Virginie Anneveld slaat het eerste punt binnen voor Sparks Haarlem in de eerste inning...
...Rechts: Tammie Lijbers geniet van haar grand slam homerun in de eerste inning...

...Tammie Lijbers wordt begroet na haar grand slam homerun...

...Links: Eva Voortman steelt het 2e honk in de 3e inning en glijdt langs korte stop Jenny Kinburn...
...Rechts: Dinet Oosting wordt uitgetikt door Jenny Kinburn in de derde inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)O.O. Sparks Haarlem - F.E. Olympia Haarlem 7-9 (8 inn.)(game 2)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem00320022-9160
Oolders Omaco Sparks Haarlem61000000-751
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
MariŽlle Vleugels, W (6-1)713577

Ilona Andringa, SV (1)12----

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth2.212533

Rebecca Soumeru3.12-744

Ginger de Weert, BS (1), L (3-5)22-421
(*) - Soumeru gooit op twee slagvrouwen in de zevende inning

Homerun: Sparks Haarlem: Tammie Lijbers (1)(1e,grand slam,op Vleugels).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Wout van der Horst, 1B-Peter Vonk.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Brigitta Zaal.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-16:21 uur.
Speeltijd-2:18 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 20,3° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 20 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.