Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 april 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Terrasvogels en Sparks Haarlem delen double-header
English

SANTPOORT-ZUID - Terrasvogels en Oolders Omaco Sparks Haarlem deelden hun double-header op zaterdag (22 april). Terrasvogels, dat het seizoen een week geleden opende met twee overwinningen, won de spannende opener met 2-1 in tien innings. Sparks Haarlem, dat hun openingsdubbel deelde, won daarna de tweede wedstrijd met 9-1.

Terrasvogels en Sparks Haarlem zijn al vele jaren elkaars rivaal en hun ontmoetingen staan vrijwel altijd garant voor enerverende wedstrijden, die de toeschouwers voorzien van aantrekkelijk softbal. De wedstrijden van vandaag behoorden tot de vroegste ontmoetingen in een reguliere competitie waarin de twee teams tegenover staan.

De spanning en opwinding werden onderstreept in de opener, die 10 innings in beslag nam en twee uur en 27 minuten duurde om af te sluiten. Vorig seizoen was er één wedstrijd van 10 innings en ook daar was Terrasvogels bij betrokken. Toen, op 16 mei, won Terrasvogels met 4-3 van FysioExpert Olympia Haarlem in een wedstrijd die drie uur duurde. In 2016 waren er vijf wedstrijden die 2½ uur of langer duurden. Vorig waren er vijf wedstrijden die een verlenging nodig hadden, waaronder de hiervoor genoemde. Drie wedstrijden duurden acht innings. Er was één duel van negen innings en ook daarin speelde Terrasvogels. In dat duel, dat 2:39 uur duurde, won Terrasvogels met 10-8 bij Twins.

In het seizoen 2015 waren er zes verlengingen (allen 8 innings) en duurde de langste wedstrijd 2½ uur. In 2013 waren er drie wedstrijden van negen innings.

(22 april)

Compleet Speelschema
Terrasvogels vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem (game one)
De eerste wedstrijd werd bijna beslist door een fout in de eerste helft van de eerste inning. Dat leverde Sparks Haarlem een snelle 1-0 voorsprong, maar Terrasvogels kwam langszij in de tweede helft van de zevende inning om een verlenging af te dwingen. De thuisploeg won daarna met 2-1 en scoorde het winnende punt op een fout in de tiende inning. Het was ook een wedstrijd waarin Terrasvogels' Hoofd Coach Nick Braakman regelmatig verschillende tactische verdedigende wissels toepaste. Zevenmaal tijdens de wedstrijd (zes keer tijdens een inning) wisselde hij vier speelsters van positie, afhankelijk van de situatie en de speelster.

Rechtshander Dani Bonnet gooide het hele duel voor Terrasvogels, had een sterk optreden, had negen strikeouts en stond slechts vijf honkslagen toe. Ze werd de eerste werpster die 10 innings gooide in een competitie-wedstrijd sinds Malou van Dusschoten er 10 gooide voor Terrasvogels op 16 mei vorig jaar. Zoals genoemd in de inleiding won Terrasvogels toen met 4-3 vs. Olympia Haarlem.

In de eerste helft van de eerste inning, met één uit, sloeg Maaike Blaauwgeers een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een honkslag van Jenny Kinburn. De laatste vertrok even later om het tweede honk te stelen, maar er volgde een hoge aangooi van catcher Rhowan Stuart en Blaauwgeers scoorde hierdoor om Sparks Haarlem op een 1-0 voorsprong te zetten.

In de volgende zes innings kwam Sparks Haarlem nog maar drie keer in scoringspositie. In de tweede beurt opende Kingsley Avery met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Anne Blaauwgeers en stal het derde honk. Ze probeerde daarna te scoren op een grounder richting kort van Onaisha Franka, maar werd op de plaat uitgeschakeld. De inning eindigde met een fraaie running catch van midveldster Dervisa Mutic.

Nadat Dani Bonnet zeven slagvrouwen op rij had uitgeschakeld kreeg ze een lead-off single tegen van Anne Blaauwgeers in de vijfde inning. De rechtshander schakelde daarna de volgende drie slagvrouwen met drire slag uit, zodat Blaauwgeers (na een gestolen honk) achterbleef op het tweede honk.

In de 1e7, na een regen-onderbreking van vijf minuten, had Sparks Haarlem loopsters op het eerste en tweede honk met één uit, maar volgden een strikeout en een groundout.

Terrasvogels kwam maar drie keer in scoringspositie in de eerste zes innings op Rebecca Soumeru, die eveneens een prima optreden had. Met een 1-0 voorsprong zag de rechtshander de eerste twee Terrasvogels-slagvrouwen de honken bereiken in de tweede helft van de eerste inning. Katharina Szalay begon met een honkslag en Sanne Korpel kreeg vier wijd, maar Soumeru schakelde de volgende drie slagvrouwen uit.

Na de vrije loop voor Korpel schakelde Soumeru tien van de volgende elf slagvrouwen uit, maar moest daarna een one-out double incasseren van Lizzie Clarijs in de vierde. Ze strandde op het tweede honk.

In de zesde, met twee uit, sloeg Clarijs opnieuw een tweehonkslag en bleef wederom achter op het tweede honk.

...Dani Bonnet...
...10 innings, 9 strikeouts...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met nog altijd een voorsprong van slechts 1-0 was Sparks Haarlem één nul af van de winst in de 2e7. Met één uit sloeg Kelly Koeman een honkslag en schoof op na een grounder. Met het eerste honk open had er voor gekozen kunnen worden een gedwongen loop op te zetten door opzettelijk vier wijd te gooien op volgende slagvrouw Katharina Szalay, die al drie honkslagen had geslagen. Maar er werd besloten op de Duitse speelster te gooien en die maakte opnieuw goed contact, want ze sloeg haar vierde honkslag in de wedstrijd en bracht Koeman binnen met het gelijkmakende punt. Szaly ging even later uit bij stelen en dus volgde een verlenging.

In de 1e8, na opnieuw een korte regen-onderbreking en met Desiree Adriaansz op tweede honk als tie-break loopster voor Sparks Haarlem bereikte Kehli Washington het honk na een fout. Hierna volgden drie 'force play-grounders'.

Terrasvogels kreeg de kans de wedstrijd te beslissen in de 2e8 toen het loopsters op het tweede en derde honk had met nul uit. Eerst schoof tie-break loopster Katharina Szalay op naar het derde honk na een wilde worp. Hierna kreeg Sanne Korpel vier wijd en volgde een werpsterswissel. Ginger de Weert nam het over, zag Korpel opschuiven na een doorgeschoten bal, maar schakelde Suka Van Gurp met drie slag uit. Er volgde een squeeze-poging, waarbij Szaly richting plaat rende, maar de bal werd gemist en de loopster ging uit bij deze steelpoging. Een grouder maakte een einde aan de inning.

In de 1e9 bereikte tie-break loopster Karin Tuk het derde honk op een grounder van Virginie Anneveld. Tuk leek uit te zijn op het derde honk, maar werd safe gegeven en dus had Sparks Haarlem loopsters 'op de hoeken'. Een wilde worp volgde, zodat Anneveld naar het tweede honk opschoof, terwijl Tuk probeerde te scoren, maar zij werd op de plaat uitgeschakeld. Een line drive van de Nieuw-Zeelandse Kingsley Avery werd vervolgens gevangen door derde honkvrouw Katharina Szalay. Met het eerste honk open kreeg Anne Blaauwgeers opzettelijk vier wijd, waarna een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

In de 2e9 kreeg Ginger de Weert drie nullen op rij en strandde tie-break loopster Kimberly Jones op het derde honk.

En dus was een tiende inning nodig. Dit keer was het Dani Bonnet die in de 1e10 drie nullen op rij kreeg en bleef tie-break loopster Onaisha Franka achter op het derde honk.

In de 2e10 bereikte tie-break loopster Dervisa Mutic het derde honk na een opofferingsstootslag van Kelly Koeman. Ginger de Weert volgde met een strikeout en dit keer werd wel besloten Katharina Szalay opzettelijk vier wijd te geven. Met loopsters 'op de hoeken' en twee uit sloeg Sanne Korpel de bal naar De Weert, die een foute aangooi maakte richting eerste honk en dat stelde Mutic in staat het winnende punt te scoren.

En daarmee gebeurde er iets bijzonders. Zoals gezegd werd het winnende punt gescoord toen een grounder van Sanne Korpel eindigde in een fout.

342 dagen geleden, op 16 mei, toen Terrasvogels de laatste 10-inning wedstrijd won, zorgde Sanne Korpel ook voor het winnende punt. Toen werd ze geraakt door een worp met volle honken.Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem 2-1 (10 inn.) (game 1)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem100000000 0-151
Terrasvogels000000100 1-282
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de 10e inning)
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru7 (*)52811

Ginger de Weert, L (0-2)2.231-1-
(*) - Soumeru gooide op één slagvrouw in de achtste inning

pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Dani Bonnet, W (3-0)109251-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operator-Yvonne de Vries.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:27 uur.
Locatie-Sportpark 'De Elta', Santpoort-Zuid.

Game Notes:
5-minuten 'rain-delay' bij het begin van de 1e7.
2-minuten 'rain-delay' bij het begin van de 1e8.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 9,5° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Terrasvogels vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem (game two)
De tweede wedstrijd was een heel ander verhaal en werd in minder dan anderhalf uur afgesloten, want Sparks Haarlem sloot het duel af via de mercy-rule.

Sparks Haarlem sloeg al snel toe met drie punten in de eerste helft van de eerste inning. Kehli Washington en Maaike Blaauwgeers begonnen met honkslagen op starter Femke Duffhues. De twee scoorden toen Jenny Kinburn volgde met een driehonkslag. Die scoorde even later zelf het derde punt na een wilde worp.

...Karin Tuk...
...48e homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks Haarlem scoorde het volgende punt in de tweede slagbeurt. Tammie Lijbers begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een tweehonkslag van Kehli Washington.

Terrasvogels pakte een punt terug in de 2e2 op starter Ginger de Weert. Die kreeg met één uit honkslagen tegen van Lizzie Clarijs en Rhowan Stuart. Met twee uit scoorde Clarijs na een honkslag van Kelly Koeman, maar daar bleef het bij voor de thuisploeg.

In de 1e3 scoorde de regerend kampioen opnieuw drie punten op nieuwe werpster Claudia Volkmann. De Duitse international werd begroet met een lead-off homerun van Karin Tuk, de all-time Homerun-queen in de hoogste afdeling. Dit was haar eerste homerun van het seizoen en de 48e in haar loopbaan.

Na de homerun kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Kingsley Avery. Die scoorde het volgende punt op een grounder van Onaisha Franka. Hierna sloegen Tammie Lijbers en Desiree Adriaansz beiden een honkslag en dat leidde tot een werpsterswissel. Femke Duffhues keerde terug en kreeg twee grounders om de inning af te sluiten.

Sparks Haarlem bereikte het mercy-rule puntenverschil in de vierde. Jenny Kinburn en Karin Tuk begonnen met honkslagen en de honken kwamen vol te staan toen Anne Blaauwgeers het honk bereikte na een fout. Kinburn scoorde even later op een opofferingsslag van Kingsley Avery, maar dat resulteerde ook in een dubbelspel, want Tuk werd uitgeschakeld bij een poging het derde honk te bereiken op deze klap. Blaauwgeers schoof op naar het tweede honk, bereikte het derde na een doorgeschoten bal en scoorde het volgende punt op een honkslag van Onaisha Franka om er een 9-1 stand van te maken.

Terrasvogels kreeg één honkloopster in elk van hun laatste drie slagbeurten op Leonella Elizabeth, die de pitching in de derde inning had overgenomen en zevenmaal drie slag gooide. Alle loopsters bleven achter op het eerste honk.Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem 1-9 (5 inn.) (game 2)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem31320 -9140
Terrasvogels01000 -151
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Ginger de Weert23-311

Leonella Elizabeth, W (1-0)3712--

pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Femke Duffhues, L (0-1)2--644

Claudia Volkmann0.1-1433

Femke Duffhues (re-entry)1.1--421

Lizzie Clarijs1.1-----

Homerun: Sparks Haarlem: Karin Tuk (1)(3e,solo,op Volkmann).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Rob Veldkamp.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Scoreboard Operators-Yvonne de Vries (3 inn.), Johan Korpel (2 inn.).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-1:25 uur.
Locatie-Sportpark 'De Elta', Santpoort-Zuid.

Game Notes:
Claudia Volkmann (Terrasvogels) debuteert in de hoogste afdeling.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 9,1° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 28 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 74%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.