Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juni 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Nederland opent Europees Kampioenschap met twee shutouts
English

BOLLATE / CARONNO PERTUSELLA / BOVISIO-MASCIAGO / RHO (ItaliŽ) - Het Nederlands Softbal Team is het 20e Europees Kampioenschap zondag (25 juni) begonnen met twee shutout-overwinningen. Oranje won met 7-0 van Griekenland in het eerste duel, waarna een ruime 16-0 winst volgde tegen Litouwen later op de dag.

Het Europees Kampioenschap wordt dit jaar gehouden in ItaliŽ met Bollate als hoofdlocatie. Wedstrijden worden ook gespeeld in het nabij gelegen Caronno Pertusella, Bovisio-Masciago en Rho.

Het Nederlands Team arriveerde afgelopen maandag (19 juni) in Bollate en speelde op de daarnavolgende dagen drie oefenwedstrijden, waaronder ontmoetingen met Spanje en Groot-BrittanniŽ.

Er moest ook nog een laatste beslissing worden genomen met betrekking tot de samenstelling van het roster. Er reisden achttien speelsters naar ItaliŽ, maar op het definitieve roster mogen er maar 17 staan. Vantevoren was bekend dat er nog een werpster zou afvallen.

...Eva Voortman...
(© F: Marco Stoovelaar)
De coaches namen die beslissing op donderdag en het was linkshander Eva Voortman, die afviel. Dat was een toch wel verrassende beslissing, want de afgelopen drie jaar behoorde zij tot de basis van de ploeg. De linkshandige werpster en links slaande Voortman is ook een solide slagvrouw, snelle honkloopster en kan naast pitching ook worden ingezet in het outfield, eerste honk en designated player. Vijf weken geleden liep ze een voetblessure op in een huiselijk ongelukje. Haar herstel duurde wat langer dan verwacht en ze moest begin juni zelfs een operatie ondergaan. Hoewel ze in deze periode niet speelde was ze weer op de weg terug, leek te zijn hersteld en nam weer deel aan trainingen. Voortman keerde donderdagavond huiswaarts. Vandaag (zondag 25 juni) gooide de linkshander voor het tweede team van Olympia Haarlem.

In de wedstrijd tegen Griekenland sloeg Nederland slechts zes honkslagen, waaronder een 2-run homerun van Karin Tuk. De ploeg had twee rallies om in vijf innings met 7-0 te winnen.

Later op de dag sloeg Nederland maar zeven honkslagen tegen Litouwen, maar scoorde wel 16 punten in een 3-inning, mercy-rule wedstrijd. Suka Van Gurp homerde voor Oranje. Drie Litouwse werpsters gooiden samen elfmaal vier wijd. Pitchers Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru stonden geen honkslagen toe en gooide een 'combined' No-Hitter.

ItaliŽ, dat twee jaar geleden de Europese titel veroverde in Rosmalen, opende het evenement 's avonds met een 12-0 winst tegen Spanje in vier innings. De ervaren werpster Greta Cecchetti gooide een No-Hitter en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit.

Naast de No-Hitters van Nederland en ItaliŽ waren er vandaag nog vier andere No-Hitters.

(25 juni)

Compleet Speelschema
Nederland vs. Griekenland

In hun toernooi-opener gebruikte Nederland twee innings voor een rally en won met 7-0 van Griekenland. Een aantal jaar geleden verloor Nederland zevenmaal van Griekenland toen de ploeg was samengesteld uit voornamelijk Amerikaanse speelsters met een Griekse achtergrond. Dit was in de periode rondom de Olympische Spelen van 2004, die toen werden georganiseerd in de Griekse hoofdstad Athene. Vandaag domineerde Nederland, dat vierde staat op de Europese ranglijst, vanaf het begin tegen Griekenland, dat de 13e plaats op de ranglijst deelt met BelgiŽ.

In de eerste helft van de eerste inning gooide de Griekse starter Loren Kathryn Stavrou vier wijd op lead-off hitter Britt Vonk. Ze stal het tweede honk, maar bleef daarna achter, want de volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld.

Vorige week voegde Britt Vonk zich bij de ploeg na een wel hele lange reis (20 uur) vanuit Amerika waar ze speelt voor Scrap Yard Dawgs.

In de tweede inning sloeg de Nederlandse aanval toe met drie punten. Lead-off hitter Maxime van Dalen werd geraakt door een worp, waarna Virginie Anneveld een tweehonkslag sloeg. Van Dalen scoorde het eerste punt op een opofferingsslag van Suka Van Gurp en hierna volgde Karin Tuk met een 2-run homerun.

Stavrou kreeg drie nullen op rij in de derde inning, maar Nederland bereikte de honken weer in de vierde zonder het slaan van een honkslag. Met ťťn uit kwam Virginie Anneveld op het honk na een fout, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Suka Van Gurp. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen kreeg Karin Tuk vier wijd, maar de twee bleven achter.

...Karin Tuk...
...2-run homerun...
(© F: Marco Stoovelaar)
...Ginger de Weert...
...starting pitcher...
(© Ph: Marco Stoovelaar)
Het mercy-rule puntenverschil van zeven werd bereikt in de 1e5 door viermaal te scoren. Britt Vonk opende, bereikte het honk via een fout, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Brenda Beers. Na een werpsterswissel stal Beers het derde honk en kreeg Jessie van Aalst vier wijd. Het volgende punt werd gescoord op een honkslag van Dinet Oosting en Maxime van Dalen volgde met een RBI-triple. Van Dalen werd daarna vervangen door pinch-runner Anne Blaauwgeers, die later het vierde punt in de inning scoorde op een honkslag van Suka Van Gurp.

Griekenland kwam in scoringspositie in zowel de eerste als de tweede inning op starter Ginger de Weert, maar wist niet te scoren.

In de tweede helft van de eerste inning opende Demitra Turner met vier wijd, maar ging gedwongen uit. Een honkslag van Anyssa Iliopoulos zorgde voor loopsters op het eerste en tweede honk, maar de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld. In de tweede Griekse slagbeurt was het Nikolette Gialketsis die begon met vier wijd. Ze schoof op na een grounder en bereikte het derde honk toen Eleni Marie Spyrakis na een fout op het honk kwam. De laatstse stal het tweede honk, maar dit keer liet Griekenland loopsters achter op het tweede en derde honk.

Ilona Andringa nam de Nederlandse pitching over in de derde inning en kreeg drie nullen op rij. In de vierde, met een 3-0 achterstand, bereikte Griekenland de honken weer. Lead-off hitter Chelsea Lysikatos kwam na een fout op het honk, waarna Nikolette Gialketsis een honkslag sloeg. Andringa schakelde de volgende drie slagvrouwen uit, waarvan de laatste twee met drie slag.

Lindsey Meadows gooide de vijfde inning voor Oranje. De rechtshander kreeg een one-out single tegen van Alexis Bazos, maar de volgende twee slagvrouwen werden uitgevangen, zodat de wedstrijd ten einde kwam.


...De speelsters van het Nederlands Team staan opgesteld voor het Volkslied...
...Vanaf links Dinet Oosting, Jessie van Aalst, Brenda Beers, Maxime van Dalen,...
...Virginie Anneveld, Ilona Andringa, Damishah Charles, Shareday Christina,...
...Chantal Versluis, Suka Van Gurp en Lindsey Meadows...

...Ginger de Weert, Ilona Andringa en Lindsey Meadows gooiden voor Nederland...

...Links: Tweede honkvrouw Suka Van Gurp schakelt loopster Demitra Turner gedwongen uit in de 1e inning...
...Rechts: Maxime van Dalen scoort het eerste punt voor Nederland in de tweede inning...

...Karin Tuk slaat een 2-run homerun voor Nederland in de tweede inning...

...Links: Brenda Beers scoort voor Nederland in de 5e inning...
...Rechts: Virginie Anneveld neemt haar positie als derde honkvrouw in...

...De notabelen zijn klaar voor de officiŽle Openingsceremonie van het 20e Europees Kampioenschap...
...Daaronder Bollate's Burgemeester Francesco Vassallo (2e van links), Andrea Marcon, President...
...van de Italiaanse Honkbal- en Softbal Bond (4e van links) en Gabriel Waage, President...
...van de European Softball Federation (5e van links)...

...Speelsters en coaches van Nederland betreden het veld tijdens de Openingsceremonie...

...Il Gruppo Sbandieratori e Musici Cittŗ di Legnano treedt op tijdens de Openingsceremonie...

...Il Gruppo Sbandieratori e Musici Cittŗ di Legnano treedt op tijdens de Openingsceremonie...
...De 23 deelnemende landen hebben zich opgesteld rondom het veld...

...Il Gruppo Sbandieratori e Musici Cittŗ di Legnano treedt op tijdens...
...de Openingsceremonie van het Europees Kampioenschap...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Griekenland - Nederland 0-7 (5 inn.)
RHE
Nederland03004 -762
Griekenland00000 -032
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert2121--

Ilona Andringa, W (1-0)23-1--

Lindsey Meadows1--1--

pitchers Griekenlandinn.SOBBHRER
Loren Kathryn Stavrou, L (0-1)4 (*)12354

Chelsea Lysikatos122322
(*) - Stavrou gooide op twee slagvrouwen in de vijfde inning

Homerun: Nederland: Karin Tuk (1)(2e,2-run,op Stavrou).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-David Hurley (Groot-BrittanniŽ), 1B-Natalia Kasapova (Rusland),
3B-Lewis Hamilton (Zweden).
Official Scorers-Maria Luigia Ruocco (ItaliŽ), Eugenio Menescardi (ItaliŽ).
Aanvangstijd-11:40 uur.
Speeltijd-2:11 uur.
Locatie-Veld #2, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
10e wedstrijd in de historie tegen Griekenland.
Derde overwinning in de historie tegen Griekenland.
Nederland vs. Litouwen

In de tweede wedstrijd van de dag besliste Nederland het duel tegen het zeer jonge team van Litouwen in de eerste inning met het scoren van tien punten. In de allereerste wedstrijd tegen Litouwen sloeg Nederland maar zeven honkslagen, waaronder twee van Virginie Anneveld, die driemaal scoorde en twee punten binnensloeg. Suka Van Gurp sloeg een walk-off homerun in de derde inning van de mercy-rule wedstrijd.

Litouwen is met slechts tien speelsters in ItaliŽ, waaronder een speelster van 15 jaar en een ander van 16 jaar. Vandaag circuleerde het bericht (en dat werd ook gecommuniceerd) dat de wedstrijden van Litouwen ongeldig verklaard zouden worden vanwege de (reglementaire) te jonge leeftijd van de speelsters en dat er slechts tien speelsters op het roster stonden (volgens de reglementen moeten er minimaal 12 speelsters op een roster staan). Dat gebeurde uiteindelijk niet, want alle wedstrijden van Litouwen behielden hun oorspronkelijke eind-uitslag.

Oranje scoorde tien punten in de eerste inning op slechts drie honkslagen, terwijl acht slagvrouwen vier wijd kregen. Alle negen slagvrouwen bereikten veilig het honk voordat de eerste nul kon worden gemaakt. De eerste drie slagvrouwen, Brenda Beers, Damishah Charles en Jessie van Aalst, kregen allemaal vier wijd wat resulteerde in een snelle werpsterswissel. Het eerste punt werd daarna gescoord op een foute aangooi en de honken kwamen weer vol te staan toen ook Lindsey Meadows vier wijd kreeg. Hierna ontving Maxime van Dalen de vijfde vrije loop op rij en dat zorgde voor het volgende punt. Virginie Anneveld volgde met een 2-run single.

...Virginie Anneveld...
...3 Runs, 2 Hits...
...double, 2 RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
...Suka Van Gurp...
...2-run homerun...
(© F: Marco Stoovelaar)
De productieve inning ging verder toen Van Dalen scoorde nadat een uithaal van Suka Van Gurp werd gemist in het outfield. Een wilde worp zorgde voor het volgende Nederlandse punt en de honken kwamen weer vol te staan toen Shareday Christina en Anne Blaauwgeers beiden vier wijd kregen. De eerste nul werd hierna genoteerd op een grounder van Brenda Beers in haar tweede slagbeurt in de inning, maar dat leverde ook weer een punt op. Damishah Charles sloeg daarna een opofferingsslag, Jessie van Aalst kreeg voor de tweede keer vier wijd en Lindsey Meadows en Maxime van Dalen voegden puntscorende honkslagen toe om de stand op te voeren naar 10-0. De inning kwam uiteindelijk ten einde toen Meadows het derde honk 'te vroeg losliet'.

Nederland scoorde nog eens vier punten op de derde Litouwse werpster in de tweede inning. Met twee loopsters op de honken en ťťn uit werd een vangbal gevolgd door een fout en dat resulteerde in een punt. Hierna sloeg Damishah Charles een punt binnen met een honkslag en voegde Jessie van Aalst een 2-run single toe die er een 14-0 stand van maakte.

Hierdoor had Nederland nog ťťn punt nodig om het duel af te kunnen sluiten via de 15-punten-verschil-mercy-rule. Dat punt (en ťťn extra) kwam in de tweede helft van de derde inning. Met ťťn uit sloeg Virginie Anneveld een tweehonkslag, waarna Suka Van Gurp goed contact had en een walk-off, 2-run homerun sloeg die na 55 minuten een einde aan de wedstrijd maakte met een 16-0 eindstand.

Nederland-starter Leonella Elizabeth, die aan haar eerste Europees Kampioenschap deelneemt, schakelde de eerste zes slagvrouwen met drie slag uit. In de derde inning nam veteraan Rebecca Soumeru de pitching over. Ze begon ook met tweemaal drie slag, maar gooide toen vier wijd op Milda Ziukaitė. Zij was de enige Litouwse loopster, want Soumeru sloot daarna af met een nieuwe strikeout.


...Links: De speelsters van Litouwen stellen zich op voor het Volkslied...
...Rechts: Oranje bullpen-catcher Laura Wissink wisselt een souvenir uit met de Litouwse rechtsveldster Milda Ziukaitė...

...Links/Midden: Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru gooiden voor Nederland...
...Rechts: Ugnė Ziukaitė startte het duel als pitcher voor Litouwen...

...Virginie Anneveld (links) scoort op de 2-run, walk-off homerun van Suka Van Gurp in de 3e inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - Litouwen 16-0 (3 inn.)
RHE
Litouwen000 -003
Nederland(10)42 -1670
(ťťn uit toen een verschil van 15 punten werd bereikt in de derde inning)
pitchers Litouweninn.SOBBHRER
Ugnė Ziukaitė, L (0-1)- (*)-3-33

Akvile Barzdžiūtė1-5373

Guoda Aleksandravičiūtė1.1-3466
(*) - Ziukaitė gooide op drie slagvrouwen in de eerste inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth, W (1-0)26----

Rebecca Soumeru131---

Homerun: Nederland: Suka Van Gurp (1)(3e,2-run,op Aleksandravičiūtė).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Lewis Hamilton (Zweden), 1B-David Hurley (Groot-BrittanniŽ),
3B-Luis Ignacio Pardo (Spanje).
Official Scorers-Patrizia Mattiolo (ItaliŽ), Eugenio Menescardi (ItaliŽ).
Aanvangstijd-17:00 uur.
Speeltijd-0:55 uur.
Locatie-Veld #2, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru (Nederland) gooien een 'combined' No-Hitter.
Eerste wedstrijd in de historie tegen Litouwen.
Eerste overwinning in de historie op Litouwen.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.