Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Tex Town Tigers eindigt winning streak Olympia Haarlem
English

HAARLEM - Tex Town Tigers heeft een einde gemaakt aan de lange winning streak van FysioExpert Olympia Haarlem op een hete zaterdagmiddag (27 mei) in Haarlem.

Vandaag was een recordzettende hete dag in de maand mei in Nederland, want het werd vrijwel overal in het land 30 graden (of meer). Het was 30,1 graden Celsius toen de tweede wedstrijd van start ging.

In de afgelopen paar weken kwam Olympia's winning streak al een paar keer in gevaar, maar de ploeg sloeg telkens laat in de wedstrijd toe om ongeslagen te blijven. Maar vandaag leed de ploeg de eerste nederlaag van het seizoen.

Olympia Haarlem verlengde hun winning streak eerst naar 17 wedstrijden door de openingswedstrijd met 6-2 te winnen. De ploeg stond halverwege de derde inning met 2-1 achter, maar scoorde toen driemaal in de thuishelft om het duel in eigen voordeel om te draaien. In deze slagbeurt diende Tex Town Tigers een protest in tegen de situatie waarin Olympia drie onverdiende punten scoorde om een 4-2 voorsprong te nemen. Olympia kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van Jessie van Aalst.

In de tweede wedstrijd sloeg Tex Town Tigers met zes punten toe in de eerste inning en won met 10-2 in vijf innings om een einde te maken aan de winning streak van Olympia Haarlem. TTT sloeg 12 honkslagen, waaronder drie van Annemiek Jansen, terwijl Jasmine Peters drie punten binnensloeg.

(27 mei)

Compleet Speelschema
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers (game one)
Olympia Haarlem draaide een 2-1 achterstand om in een 4-2 voorsprong in de derde inning in een situatie die eindigde in een protest. Opmerkelijk genoeg vond er twee weken geleden een dergelijke situatie ook al plaats en was Olympia Haarlem daar eveneens bij betrokken. De thuisploeg hield de voorsprong vast en verlengde hun winning streak naar 17 wedstrijden.

In de eerste helft van de eerste inning opende Tex Town Tigers de score op Ilona Andringa, die het hele duel gooide voor Olympia Haarlem. De rechtshander raakte lead-off hitter Nadine Marinus met een worp, die daarna opschoof op een opofferingsstootslag van Annemiek Jansen en een honkslag van Laura Wissink. De laatste stal daarna het tweede honk en toen er een fout op het tweede honk volgde kon Marinus het eerste punt scoren. Met twee uit probeerde Wissink te scoren op een honkslag van Jasmine Peters, maar werd op de plaat uitgeschakeld op een aangooi van linksveldster Tomoko Goda.

Olympia Haarlem kwam onmiddellijk langszij in hun eerste slagbeurt op starter Lindsey Meadows, maar liet ook drie loopsters achter. Shareday Christina begon met een honkslag en Brenda Beers bereikte het honk met een stootslag-honkslag. Met één uit kwamen de honken vol toen ook Jessie van Aalst een honkslag sloeg. De gelijkmaker werd daarna gescoord toen Meadows vier wijd gooide op Dinet Oosting. Hierna werd Beers gedwongen uitgeschakeld op de plaat en sloot een vangbal de inning af.

Tex Town Tigers hernam de leiding in de 1e3 toen Nadine Marinus en Annemiek Jansen de slagbeurt openden met back-to-back doubles. Vier wijd voor Kimberley Zehnder volgde, maar de Olympia-verdediging maakte even later een dubbelspel en een foul-out maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 2e3 zorgde een opmerkelijke situatie voor drie punten. Een situatie die voor sommigen verwarrend was, maar zeer duidelijk voor anderen. Met één uit sloegen Mariëlle Vleugels en Jessie van Aalst beiden een honkslag. Even later werd Vleugels gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Dinet Oosting. En daarna ontwikkelde de situatie zich. Tomoko Goda kreeg drie slag, maar de derde slagbal kwam duidelijk via de grond. Hierdoor bleef de bal in het spel en had de slagvrouw of moeten worden uitgetikt of had de bal naar het eerste honk gegooid moeten worden om de strikeout te completeren (en de inning af te sluiten). Goda dacht dat ze drie slag had gekregen en begon terug te lopen richting dug-out, maar haar teamgenoten schreeuwden dat ze naar het eerste honk moest rennen. Intussen dacht ook de TTT-verdediging dat er een inning-afsluitende-strikeout was gegooid en verliet eveneens het veld, terwijl catcher Aafje van Baal de bal teruggooide richting werpcirkel. Echter, honkloopsters Van Aalst en Oosting bleven doorrrennen, net als slagvrouw Goda en alledrie scoorden ze een punt! Daarmee nam Olympia een 4-2 voorsprong.

Maar daar eindigde de situatie niet. Er volgde een lange discussie van ongeveer een kwartier tussen de TTT-coaches en de twee umpires. Uiteindelijk werd het duidelijk dat de bal in het spel bleef op het moment dat die de grond raakte tijdens de derde slagbal. Het was een denkfout de bal naar de cirkel terug te gooien en van de speelsters om het veld te verlaten in de gedachte dat de derde nul was gemaakt, want de wedstrijd ging gewoon verder. TTT diende een protest in tegen de situatie en bericht werd dat het protest zich zou richtten tegen de communicatie van de umpires.

Na de onderbreking ging de wedstrijd weer verder. De inning was nog aan de gang, Olympia had driemaal gescoord, er waren twee nullen en de speelsters van TTT moesten hun posities weer innemen. De slagbeurt eindigde met een groundout, maar de wedstrijd was duidelijk omgedraaid in het voordeel van Olympia Haarlem. In deze situatie is een foute aangooi gescoord en kwamen de punten alledrie in de boeken als onverdiend.

Twee weken geleden was er een zelfde soort situatie in de eerste wedstrijd van de double-header tussen Olympia Haarlem en Oolders Omaco Sparks Haarlem. In de 1e5 stond Sparks Haarlem met 2-1 achter met twee uit en had een loopster op het derde honk. Hierna kreeg de slagvrouw drie slag, maar was de derde slagbeurt ook niet onder controle van de catcher. Dit keer waren het de Olympia-speelsters die van het veld begonnen te lopen in de gedachte dat het een inning-afsluitende-strikeout was, maar ook nu bleef de bal uiteraard bespeelbaar. De loopster van het derde honk scoorde de gelijkmaker en de slagvrouw bereikte het derde honk. Olympia Haarlem had had duidelijk van deze situatie geleerd, want het leverde de ploeg in het duel van vandaag drie punten op. Dit was niet alleen een herkenbare situatie voor de speelsters en coaches van Olympia Haarlem, maar ook voor umpire Mariana Atanasova, die ook twee weken geleden één van de umpires was.

Met een 4-2 achterstand kreeg Tex Town Tigers de kans weer wat terug te doen in de 1e4. Aafje van Baal begon met vier wijd en Anna-Bè Bartels sloeg een honkslag. Met één uit sloeg Daniëlle ten Donkelaar de bal het rechtsveld in, maar dat resulteerde in een gedwongen nul op het tweede honk. De honken kwamen vol te staan toen Nadine Marinus vier wijd kreeg, maar drie loopsters bleven achter, want Ilona Andringa sloot daarna af met een strikeout.

Olympia Haarlem voegde twee 'insurance runs' toe in de 2e5 op nieuwe pitcher Cheyenne Scheffer. Het eerste punt werd gescoord toen Brenda Beers en Mariëlle Vleugels begonnen met back-to-back doubles. Jessie van Aalst volgde met een puntscorende honkslag om er een 6-2 stand van te maken. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen pinch-hitter Stephanie Pearce vier wijd kreeg en Rachel van Veen een honkslag sloeg, maar een vangbal en een pop-out sloten de slagbeurt daarna af.

Tex Town Tigers kreeg een laatste kans tot scoren te komen in de 1e7. Nadine Marinus begon met een tweehonkslag en Annemiek Jansen kreeg vier wijd. Twee vangballen volgden en de inning eindigde toen Marinus gedwongen uitging op het derde honk.FysioExpert Olympia Haarlem - Tex Town Tigers 6-2 (game 1)
RHE
Tex Town Tigers1010000-281
FysioExpert Olympia Haarlem103020X-6101
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Lindsey Meadows, L (7-5)421641

Cheyenne Scheffer2-1422

pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa, W (5-0)764822
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Atanasova, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:17 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
15-minuten 'on-field delay' met betrekking tot een situatie in de 2e3.
Tex Town Tigers dient een protest in naar aanleiding van een situatie in de 2e3 waarin Olympia Haarlem driemaal scoort.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 28,5° C; windrichting zuid-zuidoost;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 41%.
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers (game two)
In de tweede wedstrijd kwam Tex Town Tigers tot een rally van zes punten in de eerste inning en won met 10-2 in vijf innings om een einde te maken aan de 17-game winning streak van Olympia Haarlem. De laatste keer dat Olympia tegen een mercy-rule nederlaag aanliep was op 30 mei 2015 toen de ploeg met 9-1 verloor in zes innings van Sparks Haarlem. De laatste 5-inning nederlaag was eveneens in 2015 een ook tegen Sparks Haarlem, dat op 25 april met 11-4 won.

In de eerste helft van de eerste inning, op starter Mariëlle Vleugels, scoorde Tex Town Tigers zes punten op vier honkslagen en drie fouten om een vroege comfortabele voorsprong te nemen. Alle punten werden gescoord met twee uit! Met één uit sloeg Annemiek Jansen een tweehonkslag en met twee uit kreeg Lindsey Meadows vier wijd. De twee scoorden toen Jasmine Peters volgde met een driehonklag, die daarna zelf scoorde op een honkslag van Aafje van Baal. Anna-Bè Bartels sloeg even later ook een honkslag en scoorde het volgende punt toen Lizzy Uytendaal na een fout op het honk kwam. Kort daarna scoorden Bartels en Uytendaal beiden scoorden toen er een nieuwe fout werd gemaakt, dit keer op een grounder van Myrthe Smid. En zo stond TTT met 6-0 voor.

Tex Town Tigers liet twee loopsters achter in de tweede inning en werd op rij uitgeschakeld door reliever Ilona Andringa in de derde inning.

Olympia Haarlem strandde een loopster op het tweede honk in de eerste inning en werd op rij uitgeschakeld in de tweede beurt door starter Anna-Bè Bartels. De ploeg pakte twee punten terug in de 2e3. Met één uit sloeg Maranca Ham een honkslag en Rachel van Veen een tweehonkslag. Een punt werd daarna gescoord op een grounder van Brenda Beers en een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels zorgde voor het volgende punt. Maar dat zorgde ook voor de laatste nul in de inning. Terwijl Van Veen scoorde probeerde Vleugels op te schuiven naar het derde honk, maar werd daar uitgeschakeld.

Tex Town Tigers nam meer afstand in de vierde inning door driemaal te scoren op vier hits. Nadine Marinus opende met een honkslag en Annemiek Jansen bereikte het tweede honk via een stootslag-tweehonkslag! Laura Wissink volgde met een puntscorende honkslag. Met loopsters op het tweede en derde honk en één uit werden twee runs toegevoegd toen een opofferingsstootslag van Jasmine Peters eindigde in een foute aangooi. Twee loopsters bleven achter, maar TTT stond nu met 9-2 voor en had een mercy-rule puntenverschil bereikt.

TTT voegde nog een punt toe in de 1e5 op nieuwe pitcher Roos-Marijn Kramer. Myrthe Smid begon met een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde na een honkslag van Annemiek Jansen.

In de 2e5 kreeg Olympia Haarlem loopsters op het eerste en derde honk met twee uit, maar de inning en de wedstrijd eindigde daarna met een strikeout. En dat maakte ook een einde aan de winning streak.FysioExpert Olympia Haarlem - Tex Town Tigers 2-10 (5) (game 2)
RHE
Tex Town Tigers60031 -10120
FysioExpert Olympia Haarlem00200 -264
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, W (3-1)3--422

Lindsey Meadows24-2--

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa- (*)-----

Mariëlle Vleugels, L (3-1)2-1663

Ilona Andringa21-432

Roos-Marijn Kramer1-1211
(*) - Andringa was aangekondigd ala startende pitcher maar werd vervangen toen de 1e1 begon
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Mariana Atanasova.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-16:50 uur.
Speeltijd-1:41 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 30,1° C; windrichting zuid-zuidoost;
windsnelheid 16 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 36%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.