Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juni 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Nederland blijft domineren en bereikt Tweede Ronde
English

BOLLATE / CARONNO PERTUSELLA / BOVISIO-MASCIAGO / RHO (ItaliŽ) - Op woensdag (27 juni), Dag 3 van het Europees Kampioenschap, speelde het Nederlands Softbal Team drie wedstrijden. De ploeg sloot de voorronde af met nog eens twee shutouts, zodat de puntloze inning-streak van de Nederlandse pitching werd voortgezet, want alle vijf door Oranje gespeelde wedstrijden eindigden in shutouts. De puntloze streak eindigde 's avonds tijdens het eerste duel in de Tweede Ronde.

Nederland boekte eerst een 12-0 shutout tegen Ierland, waarna de voorronde werd afgesloten met een 7-0 winst tegen Duitsland. Deze laatste wedstrijd stond aanvankelijk voor maandagavond op het programma, maar werd toen wegens hevige regen geschrapt. Hoewel Nederland met de winst tegen Duitsland hun vijfde opeenvolgende overwinning boekte was het dit duel dat bepaalde welke twee teams uit Poule B de Tweede Ronde zouden bereiken voor de plaatsen ťťn tot en met acht. Door de winst eindigde Nederland op de eerste plaats, terwijl Duitsland werd uitgeschakeld. Door dit resultaat werd Griekenland de tweede ploeg die zich plaatste voor de top-8.

In de avond reisde Oranje van Bollate naar Carronno Pertusella om de Tweede Ronde te openen tegen Rusland, dat op de tweede plek eindigde in Poule D. Daar won Nederland met 8-1 en gooiden pitchers Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru hun tweede 'combined' No-Hitter.

Daarmee eindigde een lange softbal-dag. Nadat de laatste worp in de laatste wedstrijd was gegooid had het Nederlands Team ruim twaalf uur op het veld gestaan! Het eerste duel begon om 12 uur, maar daarvoor was er uiteraard al een uur voorbereiding geweest. Het derde duel vandaag begon om 21:29 uur en eindigde om 23:44 uur! Na afloop moest de ploeg weer terugreizen naar hun hotel in Bollate om de lange speeldag af te sluiten.

Titelverdediger ItaliŽ had zelfs een nog langere dag en speelde eveneens drie wedstrijden. In de ochtend, aanvang 9:30 uur, won ItaliŽ met 14-0 van KroatiŽ in Caronno Pertusella. De ploeg reisde vervolgens naar Bollate waar met 6-0 werd gewonnen van Frankrijk om op de eerste plaats te eindigen in Poule A. Vervolgens moest ItaliŽ weer terug naar Caronno Pertusella voor het spelen van hun eerste wedstrijd in de Tweede Ronde tegen Griekenland. Dat duel eindigde in een 2-0 winst voor de Italiaanse ploeg, die dit jaar onder leiding staat van een nieuwe coachingstaf onder aanvoering van Hoofd Coach Enrico Obletter. In hun vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden heeft ItaliŽ nog geen tegenpunt toegestaan.

(27 juni)

Complete Schedule
Nederland vs. Ierland

In de allereerste wedstrijd tegen Ierland kwam Nederland tot een rally van zes punten op zes honkslagen in de eerste helft van de eerste inning om een vroege beslissende voorsprong te nemen. Oranje kwam tot 14 honkslagen, waaronder twee van Britt Vonk (die homerde), Karin Tuk, Shareday Christina, Anne Blaauwgeers en Damishah Charles.

Britt Vonk opende de wedstrijd met een stootslag-honkslag op Shawna Walsh, die het hele duel gooide voor Ierland. Volgende slagvrouw Chantal Versluis werd geraakt door een worp, waarna beide loopsters scoorden op een driehonkslag van Dinet Oosting. Zij scoorde het volgende punt op een hiernavolgende tweehonkslag van Karin Tuk. Kort daarna werd Tuk uitgeschakeld op een grounder van Virginie Anneveld, die vervolgens het derde honk bereikte op een honkslag van Suka Van Gurp. Toen de laatste het tweede honk stal was het Anneveld die de thuisplaat stal. Het volgende punt werd gescoord op een tweehonkslag van Shareday Christina, die even later zelf scoorde na een honkslag van Damishah Charles.

En zo ging het allemaal heel snel in deze wedstrijd en bereikte Nederland snel een comfortabele voorsprong.

In de tweede inning werd het zevende punt toegevoegd. Chantal Versluis begon met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Virginie Anneveld.

...Anne Blaauwgeers...
...single, triple...
...2 runs, 2 RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
...Britt Vonk...
...homerun...
(© F: Marco Stoovelaar)
Nog eens twee punten werden er gescoord in de derde slagbeurt. Shareday Christina begon met een infield-hit en schoof op toen daar een foute aangooi op volgde. Ze bereikte het derde honk na een infield-hit van Anne Blaauwgeers, die vervolgens het tweede honk stal. Toen er een pick-off op het tweede honk werd uitgevoerd probeerde Christina te scoren, maar werd uitgeschakeld. Blaauwgeers scoorde even later toen Damishah Charles werd uitgevangen en Britt Vonk volgde met een homerun om er een 9-0 stand van te maken. Het tiende punt leek in de maak toen volgende slagvrouw Chantal Versluis een driehonkslag sloeg, maar zij bleef achter op het derde honk.

Het verschil van 10 punten werd bereikt in de vierde slagbeurt. Karin Tuk begon met een honkslag en pinch-hitter Maxime van Dalen kreeg vier wijd. Met twee uit scoorden Tuk's temporary runner Shareday Christina en Van Dalen beiden op een driehonkslag van Anne Blaauwgeers. Damishah Charles volgde met een tweehonkslag om Blaauwgeers binnen te brengen en er een 12-0 stand van te maken.

Oranje-starter Ginger de Weert kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. In de volgende slagbeurt kreeg ze een lead-off single tegen van Alexandra Monteleone, maar schakelde de volgende drie slagvrouwen uit, waarvan twee met drie slag.

Rebecca Soumeru sloot het duel af voor Nederland. In de derde inning zag de rechtshander lead-off hitter Grace Kearney het honk bereiken na een fout, maar gooide daarna driemaal drie slag.

In de 2e4, na drie slag op de eerste slagvrouw, kreeg Soumeru een tweehonkslag tegen van Alexandra Monteleone en een honkslag van Teresa Griswold. Echter, ze hield de shutout intact met het gooien van drie slag op de volgende twee slagvrouwen om de inning en de wedstrijd mee af te sluiten.


...De speelsters van het Nederlands Team luisteren naar het Volkslied...

...Karin Tuk en Shareday Christina maken contact...

...Links: Dinet Oosting was de derde honkvrouw voor Nederland...
...Rechts: Chantal Versluis scoort in de tweede inning...

...Ginger de Weert en Rebecca Soumeru gooiden voor Nederland tegen Ierland...

...Shareday Christina wordt uitgeschakeld in een rundown in de 3e inning...

...Shareday Christina wordt uitgeschakeld in een rundown in de 3e inning...
...Ze wordt uitgetikt door 3e honkvrouw Alexandra Monteleone...

...Britt Vonk slaat een homerun voor Nederland in de derde inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Ierland - Nederland 0-12 (4 inn.)
RHE
Nederland6123 -12141
Ierland0000 -032
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert24-1--

Rebecca Soumeru, W (1-0)26-2--

pitcher Ierlandinn.SOBBHRER
Shawna Walsh, L (0-2)4-2141212

Homerun: Nederland: Britt Vonk (1)(3e,solo,op Walsh).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Brian Aron (IsraŽl), 1B-Susan Strafford (Canada),
3B-Michal Židek (TsjchiŽ).
Official Scorers-Chiara Bianchi Bosisio (ItaliŽ), Anita Manca (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Di Luca (ItaliŽ).
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Veld #1, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
Eerste wedstrijd in de historie tegen Ierland.
Eerste overwinning in de historie tegen Ierland.
Nederland vs. Duitsland

Hoewel Nederland tot nu toe vier wedstrijden in winst had omgezet, was de ploeg nog altijd niet zeker van plaatsing voor de Tweede Ronde. Een nederlaag tegen Duitsland zou een gelijke stand tussen drie teams tot gevolg hebben gehad, samen met Griekenland. Omdat de drie teams in dit geval onderling allemaal eenmaal zouden hebben gewonnen had de Team Quality Balance de volgende tie-breaker geworden. Dat betekende dat de slotwedstrijd in Poule B beslissend zou zijn voor Nederland, Duitsland en Griekenland. En in geval van een nederlaag was de uitslag zeer belangrijk geworden.

Zover kwam het allemaal niet, want Nederland won met 7-0 en boekte daarmee de vijfde opeenvolgende shutout en vervolgens de puntloze inning-streak. Met het resultaat van deze wedstrijd werd Duitsland uitgeschakeld voor de top-8, terwijl Griekenland zich plaatste. Duitsland zal nu in hun Tweede Ronde gaan spelen om de plaatsen negen tot en met zestien.

In dit duel sloeg Nederland 10 honkslagen, waaronder drie van Dinet Oosting, die een tweehonkslag en driehonkslag had, tweemaal scoorde en drie punten binnensloeg. Britt Vonk en Chantal Versluis sloegen beiden twee honkslagen.

Net als in de voorgaande wedstrijd tegen Ierland, besliste Nederland de wedstrijd weer in de eerste inning. Dit keer scoorde Oranje drie punten in de openingsslagbeurt, maar dat was genoeg.

In de eerste inning, met ťťn uit, sloeg Chantal Versluis een tweehonkslag en kreeg Jessie van Aalst vier wijd. Nadat de twee een double-steal hadden uitgevoerd scoorden de twee toen volgende slagvrouw Dinet Oosting een driehonkslag sloeg. Een puntscorende honkslag van Maxime van Dalen volgde om er een 3-0 stand van te maken.

...Dinet Oosting...
...single, double, triple...
...2 runs, 3 RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
Na een puntloze tweede inning voegde Orange een punt toe in de derde inning op Mona HŲrner, die het hele duel gooide voor Duitsland. Met ťťn uit sloeg Dinet Oosting een tweehonkslag en met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg en Suka Van Gurp na een fout op het honk kwam. Een honkslag van Karin Tuk zorgde daarna voor een punt, maar de ploeg liet ook drie loopsters achter.

...Chantal Versluis...
...single, double...
...2 runs, 1 RBI...
(© F: Marco Stoovelaar)
Twee punten werden daarna gescoord in de vierde slagbeurt. Britt Vonk begon met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Chantal Versluis. Met ťťn uit scoorde Versluis op een honkslag van Dinet Oosting om er een 6-0 stand van te maken en kwam er weer een mercy-rule puntenverschil in zicht.

Het laatste punt werd gescoord met ťťn uit in de 2e5. Virginie Anneveld begon met vier wijd, waarna haar pinch-runner Damishah Charles opschoof na een fout en een wilde worp en vervolgens scoorde op een walk-off single van Anne Blaauwgeers.

Lindsey Meadows startte voor Nederland en stond slechts ťťn honklslag toe in de vier innings die ze gooide. In de eerste slagbeurt bereikte de Duitse lead-off hitter Katharina Szalay het honk na een fout, maar ging gedwongen uit. Szalay is momenteel de tweede beste slagvrouw in de Nederlandse Golden League met een slaggemiddelde van .509. Een aantal weken was ze beste slagvrouw in de hoogste afdeling. In de Golden League komt Szalay uit voor Terrasvogels, waar ze teamgenoot is van Oranje-international Suka Van Gurp.

Meadows kreeg drie nullen op rij in de tweede inning, waarna ze Duitsland voor het eerst in scoringspositie zag komen in de derde slagbeurt. Met Christin Poon (velderskeus) op het eerste honk en ťťn uit kwam er een opofferingsstootslag van Katharina Szalay, maar de loopster bleef daarna achter.

De No-Hitter eindigde toen Meadows een one-out single tegen kreeg van Sarah Gutknecht in de vierde. Zij werd de tweede en laatste Duitse loopster die in scoringspositie kwam na op te schuiven via een opofferingsstootslag van Lisa Marie KŲllner, maar ook zij strandde.

Ilona Andringa gooide de vijfde (en laatste) inning voor Nederland. Met ťťn uit kreeg ze een honkslag tegen van Alisha Theissen, maar die werd gedwongen uitgeschakeld.


...De speelsters van Nederland en Duitsland en de umpires luisteren naar de Volksliederen...

...Lindsey Meadows en Ilona Andringa gooiden voor Nederland tegen Duitsland...

...Links: Korte stop Britt Vonk schakelt Katharina Szalay gedwongen uit in de eerste inning...
...Rechts: De kleine dug-out van Nederland is overvol...

...Links: Maxime van Dalen glijdt langs korte stop stop Katharina Szalay en bereikt het 2e honk in de 1e inning...
...Midden: Suka Van Gurp maakt contact; op de achtergrond 3B Umpire Brian Aron uit IsraŽl...
...Rechts: Jessie van Aalst maakt contact in de 4e inning met Chantal Versluis op het 1e honk...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - Duitsland 7-0 (5 inn.)
RHE
Duitsland00000 -023
Nederland30121 -7101
(ťťn uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitcher Duitslandinn.SOBBHRER
Mona HŲrner, L (0-2)4.1131075

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lindsey Meadows, W (1-0)43-1--

Ilona Andringa1--1--
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Susan Strafford (Canada), 1B-Michal Židek (TsjechiŽ),
3B-Brian Aron (IsraŽl).
Official Scorers-Vincenzo Amoruso (ItaliŽ), Eugenio Menescatdi (ItaliŽ).
Aanvangstijd-16:15 uur.
Speeltijd-1:40 uur.
Locatie-Veld #1, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
Negende wedstrijd in de historie tegen Duitsland.
Negende overwinning in de historie tegen Duitsland.
Nederland vs. Rusland (Tweede Ronde)

De lange speeldag voor het Nederlands Team eindigde met een 8-1, mercy-rule overwinning tegen Rusland in de openingswedstrijd van de Tweede Ronde in Caronno Pertusella. Oranje kwam tot acht honkslagen, waaronder twee van Virginie Anneveld en Suka Van Gurp. Jessie van Aalst scoorde drie punten, terwijl Van Gurp vier punten binnensloeg.

Pitchers Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru hield Rusland hitloos en gooiden hun tweede 'combined' No-Hitter.

Rusland bereikte de Tweede Ronde door op de tweede plaats te eindigen in de Poule D, waarin alleen werd verloren van de ongeslagen poule-winnaar Groot-BrittanniŽ. Voor het Nederlands Team was dit de derde wedstrijd van de dag. Voor Rusland was het de tweede. De ploeg stond 's middags tegenover BelgiŽ, won toen met 14-0 en verzekerde zichzelf daarmee van een plek in de top-8.

De avondwedstrijd ging om 21:29 uur van start en nam twee uur en 15 minuten in beslag, zodat de twee teams dus dicht tegen middernacht het veld verlieten.

Nederland opende de score in de tweede helft van de eerste inning op Mayya Shalvadze. Britt Vonk begon met vier wijd en stal het tweede honk, waarna ze het derde honk bereikte na een doorgeschoten bal en scoorde op een opofferingsslag van Chantal Versluis.

...Jessie van Aalst...
...3 gescoorde punten...
(© F: Marco Stoovelaar)
Het volgende punt werd toegevoegd in de tweede slagbeurt. Dit keer opende Maxime van Dalen met vier wijd, waarna Virginie Anneveld een honkslag sloeg. Nadat de twee waren opgeschoven na een wilde worp kwamen de honken vol te staan toen Karin Tuk via velderskeus het honk bereikte. Van Dalen scoorde even later na een wilde worp. Met de andere twee loopsters op het tweede en derde honk en met twee uit kwamen de honken weer vol te staan toen Britt Vonk vier wijd kreeg, maar de drie loopsters bleven achter toen een vangbal de inning afsloot.

...Suka Van Gurp...
...vier RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
Oranje nam meer afstand met het scoren van twee punten in de derde inning, maar liet ook weer twee loopsters achter. Jessie van Aalst kwam na een fout op het honk en Dinet Oosting kreeg vier wijd. Met ťťn uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Virginie Anneveld. Twee loopsters kwamen daarna tot scoren toen Suka Van Gurp een 2-run single afleverde.

De puntloze inning-streak van de Nederlandse pitchers eindigde na 25 2/3 inning in de eerste helft van de vierde inning. Oranje-starter Leonella Elizabeth schakelde de eerste negen slagvrouwen op rij uit. In de vierde gooide ze vier wijd op lead-off hitter Tatiana Sorokina, die opschoof toen volgende slagvrouw Tatiana Zhuchkova via een fout het honk bereikte. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Olga Yakovleva, waarna Sorokina het enige Russische punt scoorde op een grounder van Irinia Ilyashenko. Elizabeth sloot daarna af met een strikeout.

In de 2e4 verhoogde Nederland de voorsprong naar 6-1 door weer tweemaal te scoren. Britt Vonk begon met een tweehonkslag en schoof op na een wilde worp, waarna Chantal Versluis vier wijd kreeg. Vervolgens kwam Vonk in een rundown en werd uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Jessie van Aalst. Met loopsters op het tweede en derde honk en met twee uit scoorde eerst Versluis en daarna Van Aalst op twee opeenvolgende wilde worpen.

In de vijfde inning nam Rebecca Soumeru de Nederlandse pitching over. Zij zag een slagvrouw het honk bereiken op een fout met twee uit, maar die strande op het eerste honk. Soumeru kreeg daarna drie nullen op rij in de zesde.

In wat een lange wedstrijd was leek er geen mercy-rule puntenverschil te komen, maar dat gebeurde uiteindelijk toch nog in de 2e6. Nederland scoorde toen met twee uit opnieuw tweemaal. Met ťťn uit sloegen Jessie van Aalst en Anne Blaauwgeers (stootslag) beiden een honkslag. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Virginie Anneveld werd geraakt door een worp. De wedstrijd eindigde toen Suka Van Gurp een walk-off, 2-run single sloeg om er een 8-1 stand van te maken.


...Een kijkje in de dug-out van de Oranje-ploeg...

...Links: Britt Vonk steelt het 2e honk in de 1e inning; Korte stop Tatiana Sorokina springt naar de bal...
...Rechts: Virginie Anneveld slaat een honkslag in de tweede inning...

...Damishah Charles en Karin Tuk in het slagperk voor het Nederlands Team...

...Britt Vonk wordt uitgeschakeld in een rundown in de vierde inning...
...Links naar rechts: Korte stop Tatiana Sorokina (9), 'on-deck hitter' Anne Blaauwgeers, Home Plate Umpire...
...Harald Schmidt (Duitsland), pitcher Mayya Shalvadze (21), Britt Vonk en 3B Alina Afanasyeva...

...Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru hielden het Russische team hitloos...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - Rusland 8-1 (6 inn.)
RHE
Rusland000100 -101
Nederland112202 -882
(twee uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Ruslandinn.SOBBHRER
Mayya Shalvadze (0-1)3.237464

Vera Kukharenko21-422

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth (3-0)441-1-

Rebecca Soumeru2-----
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Harald Schmidt (Duitsland), 1B-Branislav Susila (Slowakije),
3B-Michael Renggli (Zwitserland).
Official Scorers-Roberto Saletti (ItaliŽ), Andrea Maestri (ItaliŽ), Rinaldo Dossena (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Lis Castro (Denemarken).
Aanvangstijd-21:29 uur.
Speeltijd-2:15 uur.
Locatie-Caronno Pertusella (ItaliŽ).

Game Notes:
Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru (Nederland) gooien een 'combined' No-Hitter.
18e wedstrijd in de historie tegen Rusland.
15e overwinning in de historie tegen Rusland.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.