Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 juni 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Nederland in Halve Finale, maar duel tegen ItaliŽ geschrapt
English

BOLLATE / CARONNO PERTUSELLA / BOVISIO-MASCIAGO / RHO (ItaliŽ) - Dag 5 van het Europees Kampioenschap was wederom een lange dag voor alle betrokkenen, maar vooral voor de speelsters en begeleiding van de deelnemende landen en de wedstrijd-officials (umpires en official scorers). Vandaag stonden er 26 wedstrijden op het programma. Daarvan werden er 25 gespeeld, waarvan de laatste ruim na middernacht eindigde.

Het Nederlands Softbal Team begon de dag met een 8-0 shutout-winst tegen TsjechiŽ in de afsluiter van de Tweede Ronde.

In de middag opende Oranje de Play-Offs met een 11-4 winst tegen Groot-BrittanniŽ.

's Avonds had Nederland moeten spelen tegen het organiserende ItaliŽ in wat altijd een klassieker en interessante confrontatie is tijdens deze Europese evenementen. De wedstrijd had moeten beginnen om 20:45 uur, maar vanwege de lengte van voorgaande wedstrijden was dat niet haalbaar. De wedstrijd werd verschoven naar later op de avond en even leek het er op dat de wedstrijd mogelijk pas rond middernacht van start zou gaan!

Uiteindelijk werd de ontmoeting op verzoek van beide teams geschrapt na goedkeuring door de Technische Commissie van de ESF. Echter, vreemd genoeg werd dit bestempeld als een 'double-forfait' en dat betekende dat beide teams een nederlaag kregen toegediend! In de voorgaande wedstrijd won Groot-BrittanniŽ met 10-4 van Rusland. Wanneer Rusland had gewonnen had de wedstrijd wel gespeeld moeten worden. Het resultaat van deze wedstrijd had tot gevolg dat Nederland en ItaliŽ op de eerste en tweede plaats zullen eindigen in de deze Play-Off Ronde (Poule X) wat er ook in de volgende wedstrijden in deze groep zal gebeuren. ItaliŽ won eerder op de dag met 4-1 van zowel Groot-BrittanniŽ als TsjechiŽ. Hierdoor zullen Nederland en ItaliŽ elkaar vrijdagavond ontmoeten in de Halve Finale. Het duel van vanavond tussen ItaliŽ en Nederland was alleen van belang om te bepalen wie er eerste zou worden en wie er tweede zou worden, wat van belang was voor het thuis- of uitspelen in de Halve Finale. Loting bepaalde uiteindelijk dat Nederland de uitspelende ploeg zal zijn.

In de ochtend speelt Nederland de slotwedstrijd in de Play-Offs tegen Griekenland.

(29 juni)

Compleet Speelschema
Nederland vs. TsjechiŽ (Tweede Ronde)

Nederland nam vroeg bezit van deze wedstrijd met het scoren van drie punten in zowel de eerste als de tweede inning.

In de eerste slagbeurt kreeg Chantal Versluis vier wijd met ťťn uit. Hierna sloegen Jessie van Aalst en Dinet Oosting back-to-back triples om Oranje een snelle 2-0 voorsprong te bezorgen. Even later werd het derde punt toegevoegd via een opofferingsslag van Maxime van Dalen. Vervolgens sloeg Virginie Anneveld nog een honkslag, maar zij bleef achter.

De voorsprong werd verdubbeld in de tweede slagbeurt door nog eens drie punten te scoren. Lead-off hitter Karin Tuk werd geraakt door een worp, schoof op na een opofferingsstootslag van Brenda Beers en scoorde toen Britt Vonk daarna haar tweede homerun in het toernooi sloeg. Met twee uit sloeg Jessie van Aalst een honkslag. Volgende slagvrouw Dinet Oosting sloeg ook een honkslag en toen die werd gevolgd door een outfield-fout kon Van Aalst tot scoren komen om de stand op te voeren naar 6-0. Een werpsterswissel volgde en de inning eindigde toen Oosting op de plaat werd uitgeschakeld bij een poging te scoren op een doorgeschoten bal.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de derde inning bereikte Nederland het mercy-rule verschil van zeven punten in de vierde slagbeurt.

...Maxime van Dalen...
...run, double, RBI...
(© F: Marco Stoovelaar)
...Rebecca Soumeru...
...3 strikeouts...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de vierde opende Karin Tuk met een homerun en dat was ook haar tweede van het evenement. Later in de slagbeurt bereikten Brenda Beers en Chantal Versluis beiden het honk na een fout. Met deze twee loopsters op het tweede en derde honk en ťťn uit eindigde de inning toen een line drive van Jessie van Aalst een dubbelspel opleverde.

In de eerste helft van de vijfde inning voegde Nederland nog een 'mercy-rule insurance run' toe. Met ťťn uit sloeg Maxime van Dalen een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een 2-out single van Suka Van Gurp.

Lindsey Meadows startte voor Nederland en gooide vier solide innings, waarin ze zesmaal drie slag liet noteren. Ze kreeg een lead-off single tegen van Lucie HalakucovŠ in de tweede helft van de eerste inning, maar schakelde de volgede drie slagvrouwen uit, waarvan twee met drie slag.

Met een 6-0 voorsprong voor Nederland kwamen de Tsjechen voor het eerst in scoringspositie in de tweede inning. Julie CoufalovŠ begon met een tweehonkslag en Adťla WeissovŠ sloeg een honkslag. Maar met loopsters 'op de hoeken', schakelde Meadows de volgende drie slagvrouwen uit, waaronder weer twee strikeouts.

Na drie nullen op rij in de derde had Meadows loopsters op het eerste en tweede honk met twee uit in de vierde inning, maar sloot daarna af met haar zesde strikeout.

Rebecca Soumeru gooide de vijfde inning en maakte een einde aan de wedstrijd door de drie slagvrouwen die zij tegenover zich kreeg met drie slag uit te schakelen.

Met deze wedstrijd sloot Nederland de Tweede Ronde af.


...Links: De Italiaanse Home Plate Umpire Gianluca Magnani praat met coaches Juni Francisca...
...en Vojtech Albrecht en bekijkt de starting line-ups...
...Rechts: De teams staan opgesteld voor de Volksliederen...

...Chantal Versluis slaat een foutbal in de 1e inning; Gianluca Magnani is de umpire, Michaela RegnerovŠ de catcher...

...Even later scoort Chantal Versluis (na vier wijd) het eerste Nederlandse punt op een triple van Dinet Oosting...

...Britt Vonk slaat een 2-run homerun in de 2e inning en wordt bij de plaat begroet door haar teamgenoten...
...In het midden geeft de internationaal ervaren Italiaanse umpire Gianluca Magnani het homerun-teken...

...Starter Lindsey Meadows gooit op Anetta ProkopenkovŠ in de 3e inning; Dinet Oosting is de catcher...

...Karin Tuk opent de vierde inning voor Nederland met een homerun...

...Links: Brenda Beers op het honk na een fout in de 4e inning; 1B Adťla WeissovŠ wacht op de bal..
...Rechts: Onder de toeschouwers Monica Perry, die in de Hoofdklasse gooide voor Terrasvogels...
...Ze speelt momenteel in ItaliŽ, maar gooide dit seizoen ook eenmaal voor Sparks Haarlem...

...Links: Shareday Christina maakt contact in de vijfde inning...
...Rechts: Na een honkslag in de 5e wordt Karin Tuk begroet door 1B Coach Marcel Schippers...

...Lindsey Meadows en Rebecca Soumeru gooiden in deze wedstrijd voor Nederland...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)TsjechiŽ - Nederland 0-8 (5 inn.)
RHE
Nederland33011 -8100
TsjechiŽ00000 -043
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lindsey Meadows, W (2-0)46-4--

Rebecca Soumeru13----

pitchers TsjechiŽinn.SOBBHRER
Katelyn Marie Humhej, L (0-1)1.2-1665

Martina BlŠhovŠ3.11-422

Homeruns: Nederland: Britt Vonk (2)(2e,2-run,op Humhej); Karin Tuk (2)(4e,solo,op BlŠhovŠ).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Gianluca Magnani (ItaliŽ), 1B-Benny Van Der Weehe (BelgiŽ),
3B-Beate Utzig (Oostenrijk).
Official Scorers-Paolo Gasparini (ItaliŽ), Andrea Maestri (ItaliŽ), Remo Gallo Stampino (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Lis Castro (Denemarken).
Aanvangstijd-10:50 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Caronno Pertusella (ItaliŽ).

Game Notes:
30e wedstrijd in de historie tegen TsjechiŽ.
22e overwinning in de historie tegen TsjechiŽ.
Nederland vs. Groot-BrittanniŽ (Play-Offs)

In de middag opende Nederland de Play-Off Ronde (Poule X, top-6) met een 11-4 overwinning tegen Groot-BrittanniŽ in een wedstrijd die (opnieuw) gedeeltelijk in de regen werd gespeeld. Eerder op de dag sloot de Britse ploeg de Tweede Ronde af met een 4-1 nederlaag tegen ItaliŽ. Voor Groot-BrittanniŽ was dat de eerste nederlaag na de eerste zeven wedstrijden in winst te hebben omgezet.

Nederland keek in deze wedstrijd kort tegen een achterstand aan, want het stond 3-0 halverwege de tweede inning. Maar in de eigen tweede slagbeurt kwam Oranje langszij dankzij een homerun en draaide het duel in eigen voordeel om vanaf de derde inning.

Nederland kwam tot acht honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk. Suka Van Gurp, die de hierboven genoemde homerun sloeg, had vier binnengeslagen punten, terwijl Dinet Oosting drie punten binnensloeg.

Voor beide teams sloeg de lead-off hitter een honkslag in de eerste inning. Kendyl Scott opende voor Groot-BrittanniŽ met een honkslag en strandde op het eerste honk. Voor Oranje sloeg Britt Vonk een honkslag, stal het tweede honk, maar ging daarna uit bij een poging het derde honk te stelen.

In de eerste helft van de tweede inning kwam Groot-BrittanniŽ tot een rally van drie punten op starter Leonella Elizabeth. Sydney Brown begon met een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan toen Chelsea D'Avilar en Stephanie Pearce beiden vier wijd kregen. De laatste speelt dit seizoen voor FysioExpert Olympia Haarlem in de Nederlandse Golden League. Met de honken vol schakelde Elizabeth de volgende slagvrouw met drie slag uit. De inning leek daarna te eindigden toen Kendyl Scott de bal het outfield in sloeg, maar die werd gemist, waardoor de drie loopsters konden scoren en de Britse ploeg een 3-0 voorsprong nam.

...Suka Van Gurp...
...3-run homerun...
(© F: Marco Stoovelaar)
Oranje kwam langszij in de tweede inning na een korte regen-onderbreking. Eerst gooide de Britse starter Carling Hare vier wijd op Dinet Oosting en Maxime van Dalen, waarna de wedstrijd werd onderbroken vanwege regen. Na zes minuten werd het duel weer hervat en sloeg Suka Van Gurp de bal over de midveld-omheining voor een 3-run homerun om er een 3-3 stand van te maken. Met ťťn uit sloeg Anne Blaauwgeers een driehonkslag en met twee uit volgde een werpsterswissel, maar een grounder maakte vervolgens een einde aan de slagbeurt.

Met ťťn uit in de 1e3 sloegen Lauren Evans en Sydney Brown beiden een honkslag voor Groot-BrittanniŽ. Orange Hoofd Coach Juni Francisca ging daarna ook naar de bullpen en bracht Ilona Andringa in. Zij kreeg een 'force play-grounder' en sloot af met een strikeout.

...Dinet Oosting...
...2 runs, 3 RBI's...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de 2e3 scoorde Oranje tweemaal om de wedstrijd hun kant op te draaien. Chantal Versluis begon met vier wijd en Jessie van Aalst sloeg een honkslag. Nadat de twee een double-steal hadden uitgevoerd leverde Dinet Oosting een opofferingsslag af om Nederland op voorsprong te zetten, 4-3. Even later scoorde Van Aalst het volgende punt na een doorgeschoten bal.

Groot-BrittanniŽ pakte een punt terug in de vijfde op een pinch-hit single van Sarah Craig, maar liet ook twee loopsters achter.

In de 2e5 nam Nederland meer afstand met het scoren van vier punten. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag, waarna een fout op een grounder van Chantal Versluis zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. De honken kwamen vol te staan toen Jessie van Aalst vier wijd kreeg en daarna volgde Dinet Oosting met een 2-run double. Opofferingsslagen van Maxime van Dalen en Suka Van Gurp verhoogden de stand naar 9-4.

In de zesde inning nam Ginger de Weert de Nederlandse pitching over en kreeg drie nullen op rij. Even later bereikte Nederland het mercy-rule puntenverschil op nieuwe pitcher Amie Hutchison. Damishah Charles opende met een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Britt Vonk, die even later het laatste punt scoorde met ťťn uit op een 'walk-off grounder' van Jessie van Aalst.

's Avonds keerde de ploeg weer terug naar het complex in Bollate voor de wedstrijd tegen ItaliŽ, maar het werd een lange avond met wachten, omdat niet bekend was hoe laat het duel van start zou gaan. UIteindelijk werd het duidelijk dat de aanvangstijd op zijn vroegst rond 23:30 uur zou liggen, maar mogelijk dichter tegen middernacht aan. ItaliŽ en Nederland moesten wachten op het einde van de wedstrijd op hetzelfde veld tussen Groot-BrittanniŽ en Rusland. Beide teams dienden een verzoek in om niet meer te spelen vanwege het late tijdstip. Besloten werd daarna dat wanneer Groot-BrittanniŽ zou winnen van Rusland het ItaliŽ vs. Nederland duel zou worden geschrapt, omdat beide teams door de Britse winst op de eerste en tweede plaats zouden eindigen. En dat is wat er gebeurde, maar het bleef desondanks weer een zeer lange dag op het veld.


...Links: De speelsters staan opgesteld voor het Volkslied...
...Rechts: Britt Vonk steelt het 2e honk in de 1e inning; Korte stop Sydney Brown ziet de bal het midveld in gaan...

...Suka Van Gurp brengt de stand in balans met een 3-run homerun in de 2e inning en wordt begroet bij de plaat...

...3e honkvrouw Dinet Oosting schakelt Lauren Evans uit in de derde inning...

...Links: Lauren Evans scoort voor Groot-BrittanniŽ in de 5e inning...
...Rechts: Oranje Bench Coach Saskia Kosterink is gesprek met outfielders Chantal Versluis,...
...Damishah Charles en Jessie van Aalst...

...Links: Fysiotherapeut Lisette Hagen bekijkt Maxime van Dalen nadat ze op haar voet is...
...geraakt door een foutbal in de 5e inning; On-deck hitter Suka Van Gurp kijkt toe...
...Rechts: Temporary runner Suka Van Gurp steelt het 2e honk in de 5e inning en glijdt langs korte stop Sydney Brown...

...Leonella Elizabeth, Ilona Andringa en Ginger de Weert gooiden voor Nederland...

...Toeschouwers Cobus Oosting, de uitgever van Dino! Softbal Magazine en vader van speelster Dinet Oosting,...
...Roef!-speelsters Wies Ligtvoet en Marjolein Merkx en Sparks Haarlem-speelster Kingsley Avery...

...De speelsters van het Nederlands Team bedanken na afloop hun publiek...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - Groot-BrittanniŽ 11-4 (6 inn.)
RHE
Groot-BrittanniŽ030010 -471
Nederland032042 -1182
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Groot-BrittanniŽinn.SOBBHRER
Carling Hare1.2-2333

Georgina Corrick, L (2-2)3.143363

Amie Hutchison0.2--222

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth2.12243-

Ilona Andringa, W (3-0)2.23-31-

Ginger de Weert1-----

Homerun: Nederland: Suka Van Gurp (2)(2e,3-run,op Hare).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Michal Židek (TsjechiŽ), 1B-VladimŪr Liss (TsjechiŽ),
3B-Angelo Nearco (ItaliŽ).
Official Scorers-.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:19 uur.
Locatie-Veld #1, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
6-minuten 'rain-delay' in 2e2 met 0 uit, loopsters op het 1e en 2e honk en een 3-0 voorsprong voor Groot-BrittanniŽ.
24e wedstrijd in de historie tegen Groot-BrittanniŽ.
23e overwinning in de historie tegen Groot-BrittanniŽ.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.