Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Softball Australia, Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Firestars verovert 3e opeenvolgende Australische titel; Ellen Robert Beste Pitcher
English

MIRRABOOKA, New South Wales (Australië) - New South Wales Firestars veroverde vrijdagavond (11 januari) voor de derde keer op rij de Australische softbal-titel, en dus de Gilley's Shield, in Mirrabooka International Softball Stadium. Dit complex ligt in Mirrabooka, een voorstad van Morisset en onderdeel van de City of Lake Macquarie, die weer deel uitmaakt van de Greater Newcastle Area.

...Speelsters coaches van NSW Firestars vieren...
...hun derde opeenvolgende Gilley's Shield...
(© Foto: Softball Australia)
In de Finale om de Gilley's Shield stond New South Wales tegenover South Australia Starz en dat werd een thriller. Nadat beide ploegen eenmaal hadden gescoord in de vierde scoorde Firestars driemaal in de tweede helft van de vijfde inning, maar de 4-1 voorsprong was bijna niet genoeg. De spanning keerde weer terug in de 1e7 toen South Australia twee punten scoorde om er een 4-3 stand van te maken.

De 72e editie van het Women's National Softball Championship ging van start op zaterdag (5 januari). Op de rosters van de zes deelnemende ploegen, die zes van de Staten en Territoria van Australië vertegenwoordigden, stonden alle huidige en mogelijk toekomstige speelsters (en oud-speelsters) van de Australische Nationale Softbal Ploeg. Daaronder internationaal bekende speelsters als Rachel Lack, Stacey Porter, Taylah Tsitsikronis, Stacey McManus, Kaia Parnaby, Ellen Roberts, Tahli Moore (allen New South Wales Firestars), Clare Warwick, Vanessa Stokes (beiden ACT Diamonds), Chelsea Forkin, Carmelle Sorensen, Erin Thras, Jade Wall (allen Queensland Heat), Chelsea Robinson, Belinda White (beiden South Australia Starz), Leigh Godfrey, Amber Johnson en Verity Long-Droppert (allen Western Australia Flames). Het evenement diende ook als een belangrijk selectie-moment voor de Nationale Ploeg voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat later die jaar wordt gespeeld.

Belinda White, Leigh Godfrey, Ellen Roberts en Tahli Moore speelden allemaal in de Nederlandse Hoofdklasse. White speelde voor DSS in 2016 en Godfrey speelde voor Sparks Haarlem in 2013 en was toen de Beste Slagvrouw en de Meest Waardevolle Speelsters van de hoogste afdeling. Roberts en Moore speelden beiden voor en werden kampioen met FysioExpert Olympia Haarlem in de Golden League. Roberts kwam uit voor de Haarlemse ploeg in 2017 en won toen beide wedstrijden van de Holland Series, waarvan ze werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster. Moore speelde vorig jaar voor Olympia Haarlem.

...Leigh Godfrey aan slag voor...
...Sparks Haarlem in 2013...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Er waren meerdere bekende namen in het toernooi, zoals die van de Amerikaanse pitcher Monica Perry, die speelde voor Victoria Titans. Perry speelde in de Nederlandse Hoofdklasse in 2013 voor Terrasvogels met wie ze toen landskampioen werd en werd gekozen tot MVP van de Holland Series. In 2017 speelde ze kort voor Sparks Haarlem. Vanuit Italië speelden Greta Cecchetti, Ilaria Cacciamani en Marta Gasparotto allemaal voor ACT Diamonds. Cecchetti was ook één van de Assistent Coaches van de ploeg.

...Monica Perry als pitcher voor...
...Terrasvogels in 2013...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener van het evenement speelde South Australia Starz tegen Victoria Titans en dat was ook een thriller. Victoria nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning, maar but South Australia kwam langszij in de tweede slagbeurt, waarna de ploeg met 2-1 won door het beslissende punt te scoren in de achtste. Het was een pitching-duel tussen Monica Perry (Victoria) en Jailyn Ford (South Australia). Perry stond slechts drie honkslagen toe, maar Ford schakelde 14 slagvrouwen met drie slag uit en gooide een No-Hitter.

In de voorronde van het Kampioens-toernooi gooide Ellen Roberts in zes wedstrijden voor New South Wales en was in drie daarvan de winnende werpster. Ze gooide 22 keer drie slag in 17 1/3 inning en stond slechts acht honkslagen toe. Hiermee werd ze gekozen als winnares van de Lorraine Woolley Best Pitcher Award.

Monica Perry won twee wedstrijden en kreeg één save op haar naam. Ze gooide een 'complete game, 7-inning shutout' tegen Western Australia Flames. Greta Cecchetti won drie wedstrijden, waaronder een '8-inning complete game' tegen Queensland Heat, waarin ze tienmaal drie slag liet noteren.

Op donderdag bereikte New South Wales Firestars de Finale door met 3-1 te winnen van South Australia Starz in de eerste Play-Off wedstrijd. Western Australia Flames won met 5-1 van Victoria Titans in de tweede Play-Off wedstrijd om zich te plaatsen voor de 'backdoor'-wedstrijd. In dat duel, gespeeld op vrijdag, kwam South Australia tot een 4-0 shutout tegen Western Australia om de tweede finalist te worden.

In de Finale, op vrijdagavond, opende South Australia de score in de 1e4 tegen New South Wales, dat ongeslagen was gebleven in de voorronde en tien wedstrijden in winst had omgezet. Madeline Cameron begon met een tweehonkslag, bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Belinda White en scoorde vervolgens op een honkslag van Olivia MacGinley.

...Ellen Roberts met haar...
...MVP-trofee in 2017...
...na winst van de titel...
...met Olympia Haarlem...
(© Foto: Fred Versluis)
In de 2e4, met twee uit sloeg Taylah Tsitsikronis een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Tahli Moore. Die schoof op na een honkslag van Stacey McManus en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Shannon Keevers.

In de vijfde nam NSW de leiding. Montana Kearnes opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Tahli Moore. Die scoorde even later haar tweede punt in de wedstrijd toen Rachel Lack volgde met een homerun. Hierna bereikte Michelle Cox het honk na een fout, schoof op na een honkslag van veteraan Stacey Porter en scoorde op een one-out single van Stacey McManus.

...Tahli Moore viert de Kampioenstitel...
...met Olympia Haarlem in 2018...
(© Foto: Fred Versluis)
Met één uit in de 1e7 kreeg South Australia twee honkloopsters toen Olivia MacGinley en Lana Kaesler beiden het honk bereikten na een fout. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Amber Hood volgde met een honkslag. Nadat een pop-out op fout gebied voor de tweede nul had gezorgd bracht Jordan Lambert twee loopsters binnen met een honkslag om er een 4-3 stand van te maken. Met loopsters op het eerste en derde honk sloot pitcher Kaia Parnaby de wedstrijd af met drie slag voor de Amerikaanse powerhitter Victoria McFarland om de winst en de titel veilig te stellen! Tijdens het toernooi om de Eurpean Premiere Cup in 2017 in Haarlem was McFarland een pick-up player voor Terrasvogels en werd toen gekozen tot Meest Waardevolle Speelster van het evenement.

Rachel Lack (New South Wales) won de Midge Nielson Tournament Most Valuable Player Award, terwijl Stacey Porter (New South Wales) de Sybil Turner Best Batter Award won. De Rosemany Adey Rookie of the Year Award ging naar Georgia Hood (South Australia).

Het eerste officiële 'interstate tournament' vond plaats in 1947, georganiseerd door Mack Gilley, de eerste President van de Queensland Softball Association. Het zou uitgroeien tot een landelijk evenement. Gilley stelde de Kampioensschaal ter beschikking, die in 1949 de officiële trofee werd voor het winnende team en naar hem vernoemd ter ere van de belangrijke bijdragen die Gilley maakte voor de softbalsport in Australië.

De volgende evenementen op de internationale softbal-agenda in Australië zijn de Asia Pacific Cup (31 januari-3 februari) en The Summer Slam (4-6 februari). De Italiaanse Nationale Softbal Ploeg neemt deel aan beide evenementen.

(11 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.