Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Manager Jim Stoeckel verlaat Nederlands Team
English

...Jim Stoeckel...
(© Foto: Henk Seppen)
NIEUWEGEIN - Jim Stoeckel is gestopt als Manager van het Nederlands Honkbal Team, zo maakte de KNBSB maandag bekend, ťťn dag nadat de ploeg de zilveren medaille won op het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan. Vanwege zijn familie-situatie kan Stoeckel niet volledig beschikbaar zijn, zoals de Bond verwacht van een fulltime bondscoach. Technisch Directeur Robert Eenhoorn, die zelf van 2001-2008 Manager was van de nationale ploeg, denkt volgende week al de opvolger bekend te kunnen maken van de sympathieke en zeer gerespecteerde Stoeckel, die voor altijd verbonden zal blijven aan het Nederlandse honkbal.

In januari vorig werd de 58-jarige Jim Stoeckel benoemd tot Pitching Coach in de staf van de toenmalige nieuwe manager Rod Delmonico, de opvolger van Eenhoorn. De ploeg verraste toen de internationale honkbalwereld door het volledig uit Major League-profs bestaande team van de Dominicaanse Republiek tweemaal te verslaan tijdens de World Baseball Classic en zich te plaatsen voor de tweede ronde. Vervolgens had de ploeg een zwakke start in het World Port Tournament in Rotterdam door viermaal op rij te verliezen, maar sloot het evenement toch nog met een goed gevoel af, omdat van de volgende vier wedstrijden er drie werden gewonnen, voordat de finale tegen Cuba werd verloren. Hierna verloor Oranje twee van de drie wedstrijden en speelde eenmaal gelijk vs. ItaliŽ in de European Baseball Series, voordat men op de zesde plaats eindigde tijdens het Wereldkampioenschap, dat in acht Europese landen werd gehouden.


...Jim Stoeckel met de Press Award...
(© Foto: Henk Seppen)
Na afloop van het internationale programma maakten zowel Delmonico als Stoeckel in november vorig jaar bekend dat ze dit jaar niet zouden terugkeren en zich om persoonlijke redenen terugtrokken. Stoeckel wilde dichter bij zijn familie zijn, maar ook zijn werk bij de Cincinnati Reds speelde een grote rol. Maar eind januari van dit jaar keerde Stoeckel alsnog terug en stemde in met de aanstelling als nieuwe Manager van het Nederlands Team voor een vierde periode. Stoeckel stelde dat hij blij was terug te zijn bij de ploeg en met een nieuwe verbinding met Nederland, dat zijn tweede thuisland was geworden en dat hij vooral blij was met een terugkeer naar de Haarlemse Honkbal Week, omdat in 1981 in Haarlem debuteerde als Oranje-Manager.

In de 25ste Haarlemse Honkbal Week van dit jaar leidde Stoeckel Oranje naar de eerste plaats. In het evenement verraste de ploeg met een ruime 10-0 overwinning tegen een selectieploeg van Cuba, dat Oranje vervolgens met 12-5 versloeg op de slotdag van het evenement. Het was de enige nederlaag van Nederland op het toernooi, dat dit jaar een 'round-robin' formule had. In het jubileumtoernooi domineerde Nederland en won zeven van hun acht gespeelde wedstrijden. Jim Stoeckel kreeg de Press Award, omdat hij altijd benaderbaar en beschikbaar was voor de pers.


...Jim Stoeckel...
(© Foto: Henk Seppen)
Na de Honkbal Week nam het Nederlands Team deel aan het Europees Kampioenschap, dat dit jaar werd gehouden in de Duitse steden Stuttgart, Heidenheim en Neuenberg. In de voorronde en de daaropvolgende kampioensronde domineerde Oranje opnieuw en won zeven wedstrijden op rij. De ploeg verloor daarna met 11-3 van ItaliŽ in de laatste wedstrijd van de kampioenspoule, maar had zich reeds geplaatst voor de finale. Een dag later won ItaliŽ ook de finale van Oranje met 8-4 en veroverde voor het eerst sinds 1997 weer de Europese titel. Het betekende ook de vierde keer (1983, 1989, 1991, 2010) dat een Nederlands Team onder leiding van Stoeckel een Europees Kampioenschap had verloren (sorry Jim)....Tijdens het EK in Duitsland had...
...Stoeckel een paar verhitte discussies...
...met umpires Sixto Bonilla (Spanje)...
...en Pierfranco Leone (ItaliŽ)...
(Foto's: Henk Seppen)
Een paar weken later begonnen de voorbereidingen voor het Intercontinental Cup in Taiwan, dat afgelopen zondag werd afgesloten. In Taichung en Douliu City leidde Stoeckel zijn laatste wedstrijden van de Nederlandse ploeg. In Taiwan speelde de ploeg een erg sterk toernooi en bereikte de finale voor de tweede keer op rij en stond ook dit keer tegenover Cuba. Het Nederlands Team verloor met 4-1 van de Cubanen, maar onderstreepte wederom dat het in de top van het mondiale honkbal thuishoort met het veroveren van de zilveren medaille.

Jim Stoeckel was en is een bekende naam in het Nederlandse honkbal, want hij was er al sinds 1981 mee verbonden. In dat jaar werd hij, terwijl hij Hoofd Coach was van Davidson College in South Carolina, aangesteld als nieuwe Manager van het Nederlands Honkbal Team en was ťťn van de jongste ooit in de geschiedenis. In 1981 veroverde Oranje de Europese titel door ItaliŽ te verslaan in het Haarlemse Pim Mulier Stadion. Een jaar later leidde hij de nationale ploeg naar de zesde plaats, op dat moment de hoogste klassering ooit, tijdens het Wereldkampioenschap in Seoel (Zuid-Korea). In 1983 verloor Nederland de Europese titel weer aan ItaliŽ tijdens het chaotische EK in Grosseto (ItaliŽ).

In november 1984 keerde Stoeckel tijdelijk terug als Manager tijdens het toernooi om de Chung Hua Cup in Taiwan als invaller voor toenmalig Manager Harvey Shapiro, die zelf niet beschikbaar was vanwege werkzaamheden op zijn universiteit.


...Jim Stoeckel wordt geÔnterviewd...
...door de Canadese TV tijdens...
...het Wereldkampioenschap 1990...
...in Edmonton (Canada)...

...Jim Stoeckel in gesprek met...
...toenmalig-Haarlems Dagblad...
...reporter Pauline Blom tijdens het...
...WK 1990 in Edmonton...
(Foto's: Marco Stoovelaar)


...Jim Stoeckel als Manager bij...
...het Europees Kampioenschap...
...van 1991 in Nettuno (ItaliŽ)...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Stoeckel's derde verbintenis met Oranje kwam in 1989 toen hij opnieuw voor een periode van drie jaar werd aangesteld om de ploeg te leiden. Wederom waren er twee Europese Kampioenschappen, maar beide keren, in 1989 (Parijs, Frankrijk) en 1991 (Nettuno, ItaliŽ) ging de titel naar ItaliŽ. Tussendoor, in 1990, nam Nederland deel aan het Wereldkampioenschap in Edmonton (Canada) waar de play-offs niet werden bereikt als gevolg van een opmerkelijke situatie en erg discutabele scheidsrechterlijke beslissing in de belangrijke wedstrijd vs. Canada.

Na afloop van zijn eerste periode als Oranje-manager maakte Stoeckel de overstap naar het profhonkbal en werd eerst (pitching)coach en later Manager in het minor league-programma van de Los Angeles Dodgers (1983-1987; 1998-1999). Van 1990 tot en met 1998 was de Amerikaan bij de Dodgers ook werkzaam als International Scout Supervisor en had de leiding over het internationale programma, waarbij hij op de Spring Training-locatie van de Dodgers in Vero Beach, Florida enige jaren zijn thuishaven had. In november 2006 werd Stoeckel aangesteld als International Scout bij de Cincinnati Reds, waar hij in januari 2007 werd benoemd tot Director of International Operations. Tussendoor was hij werkzaam als Pitching Coach voor Indian River Community College in Fort Pierce (Florida). Tijdens zijn afwezigheid in deze jaren van het Nederlandse honkbal bleef Stoeckel zeer geÔnteresseerd in de ontwikkelingen hier en bleef zeer regelmatig in contact.

Na afgestudeerd te zijn aan de Harvard University kreeg Stoeckel in 1974 de kans een contract te tekenen bij de Pittsburgh Pirates, maar hij koos toen voor American Football en ging spelen bij de Hamilton Tiger Cats in de Canadian Football League. Korte tijd later keerde hij terug naar honkbal.

In Stoeckel's zeven seizoenen als Manager nam het Nederlands Team deel aan drie Haarlemse Honkbal Weken en eindigde in 1990 op de derde plaats en dit jaar op de eerste. De ploeg was ook van de partij op twee World Port Tournaments. In 1989 leidde Stoeckel het team naar hun eerste toernooizege in Rotterdam.

(1 november)


...Jim Stoeckel overziet een training ter voorbereiding...
...op de Intercontinental Cup in Taiwan...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.