Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Amsterdam wint Holland Series-opener!
English
ROTTERDAM - L&D Amsterdam Pirates opende de best-of-seven Holland Series zaterdagmiddag met een 5-2 overwinning op titelverdediger DOOR Neptunus. Amsterdam opende de score in de vierde inning toen Sidney de Jong homerde, waarna een punt werd toegevoegd in de zevende slagbeurt. In de negende scoorde de ploeg nog eens drie punten en die bleken erg belangrijk, want Neptunus pakte twee runs terug in hun negende, maar hun comeback was te laat. De tweede wedstrijd wordt zondagmiddag in Amsterdam gespeeld en begint al om 13:15 uur vanwege televisieregistratie.

Amsterdam-starter Jos de Jong kreeg slechts twee honkslagen tegen in de 6 2/3 inning die hij gooide, terwijl zijn Neptunus-collega Diegomar Markwell er zeven moest incasseren in zeven complete innings. In de negende begon Neptunus met drie opeenvolgende honkslagen op Al Morales Gomes, die het werpen in de achtste inning had overgenomen, en dat leidde tot twee runs.

Hoewel de wedstrijd een pitchingduel was tussen Jos de Jong en Diegomar Markwell was Amsterdam de betere ploeg en greep de kansen wanneer men die kreeg aangeboden. Neptunus bereikte wel vaker het honk op De Jong, maar wist niet te scoren, ook omdat vroeg in de wedstrijd twee honklopers werden uitgeschakeld na een pick-off. In de eerste zes innings bereikte Pirates vijfmaal het honk op Markwell en liet drie lopers achter. Neptunus bereikte in de eerste zes innings zeven keer het honk op De Jong, waarvan zes met twee uit, kreeg drie lopers in scoringspositie, maar liet vijf lopers achter.


...Jos de Jong...
...twee hits tegen in 6-plus innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Diegomar Markwell schakelde de eerste zeven slagmensen die hij zag uit, voordat hij een one-out single toestond aan Roelie Henrique, maar toen volgden twee vangballen. In de vierde, met één uit, homerde Sidney de Jong om Amsterdam op 1-0 te zetten. Afgelopen dinsdagavond homerde De Jong ook in de vierde en laatste Play-Off wedstrijd tegen Corendon Kinheim. Hoewel dit De Jong's vijfde optreden in een Holland Series is, was dit pas zijn eerste homerun in de competitie-finale.

Na De Jong's homerun sloeg Bas de Jong een honkslag, maar daarna maakte een dubbelspel een einde aan de slagbeurt. Hierna zorgde Markwell voor drie nullen op rij in de vijfde. De linkshander kreeg daarna een lead-off single tegen van Michael Kramer in de zesde, schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit en raakte Sidney de Jong met een worp, voordat hij afsloot met een nieuwe strikeout. In de zevende inning kreeg Markwell het tweede Amsterdamse punt tegen. Met één uit sloegen Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard honkslagen, waarna de eerste gedwongen werd uitgeschakeld op het derde honk na een grounder van Roelie Henrique. Hierna sloeg ook Michael Kramer (die 2-uit-4 sloeg) een honkslag die Gerard in staat stelde te scoren en Henrique naar het derde honk bracht, terwijl hij zelf het tweede honk kon bereiken na een fout in het outfield. Maar met lopers op het tweede en derde honk maakte een grounder een einde aan deze scoringskans.

Neptunus kreeg in de tweede inning de eerste slagman op het honk toen Jos de Jong vier wijd gooide op openingsslagman Danny Rombley. Echter, de voormalige prof werd toen het slachtoffrer van een pick-off op het eerste honk en ging uit bij stelen, gevolgd door twee nullen. In de derde inning mislukte een nieuwe kans voor Neptunus om de score te openen. Met twee uit sloeg Shaldimar Daantji een tweehonkslag, waarna volgende slagman Eugène Kingsale opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren, maar dat was uiteindelijk niet nodig, want ook Daantji ging na een pick-off uit bij stelen, waardoor de inning werd afgesloten.

In de vijfde kreeg Neptunus twee lopers op de honken met twee uit. Marvin Bleij en Martijn Meeuwis kregen toen beiden vier wijd, maar een strikeout sloot de slagbeurt af. Net als in de derde en vijfde inning kregen de Rotterdammers in zesde inning opnieuw twee honklopers met twee uit. Raily Legito kreeg toen vier wijd en Danny Rombley sloeg een honkslag (pas de tweede op De Jong), waardoor er lopers op het eerste en derde honk kwamen, maar Dwayne Kemp sloot de inning af met een vangbal.


...Sidney de Jong...
...homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 2-0 achterstand kreeg Neptunus wederom twee lopers op de honken in de zevende inning, maar voor de vierde keer, en derde inning op, gebeurde dat met twee uit. Martijn Meeuwis kreeg vier wijd, waarna Jos de Jong werd opgevolgd door Rik Geestman, die een force play-grounder kreeg van Shaldimar Daantji en de inning ten einde kwam.

In de achtste kreeg Geestman een one-out single tegen van Benjamin Dille en werd afgelost door Al Morales Gomes, die uit de inning kwam toen Railyn Legito in een dubbelspel sloeg.

In de negende inning scoorde Pirates niet alleen een 'insurance run', het scoorde zelfs driemaal om de voorsprong op te voeren naar 5-0. Jorian van Acker, die het werpen in de achtste inning had overgenomen van Markwell, gooide vier wijd op lead-off hitter Kenny Berkenbosch en werd vervangen door Berry van Driel, die gelijk in de problemen kwam. Eerst stal Berkenbosch het tweede honk om in scoringspositie te komen, waarna Van Driel vier wijd gooide op Rashid Gerard en voor volle honken zorgde door Roelie Henrique met een worp te raken. Hierna gooide de rechtshander de bal langs catcher Martijn Meeuwis voor een wilde worp, waardoor Berkenbosch kon scoren en de stand op 3-0 bracht. Michael Kramer sloeg de bal vervolgens naar korte stop Dwayne Kemp, maar die zorgde met een foute aangooi voor een nieuw punt en lopers op het eerste en derde honk. Een opofferingsslag van Wesley Connor verhoogde de stand hierna naar 5-0, voordat een strikeout en pop-fly een einde aan de inning maakten.

Nu met een 5-0 achterstand pakte Neptunus twee runs terug in de eigen negende beurt, maar deze comeback was te laat voor de thuisploeg. Danny Rombley, Dwayne Kemp en Jeffrey Arends begonnen allen met een honkslag op Morales om voor het eerste Neptuniaanse punt te zorgen. Morales schakelde hierna pinch-hitter Eldrion Regina met drie slag uit, maar zorgde voor volle honken via vier wijd voor Martijn Meeuwis. De laatste werd toen uitgeschakeld na een force play-grounder van pinch-hitter Rien Vernooij (die terug is na zijn profseizoen in de States), maar met lopers op het eerste en derde honk kwam powerhitter Eugène Kingsale aan slag. Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus liet zijn closer staan en gaf hem het vertrouwen het duel uit te gooien. En dat gebeurde, want Kingsale sloeg de bal richting tweede honk, waar Vernooij werd uitgeschakeld en de wedstrijd ten einde kwam.

Voor Neptunus was dit pas de zesde thuisnederlaag in de Holland Series sinds de finale van 1999. Sindsdien registreerden de Rotterdammers 13 overwinningen op eigen veld. Voor Neptunus, dat voor de 17e keer deelneemt aan een Holland Series, was dit pas de zesde keer dat het de finale begon met een nederlaag. Voor Amsterdam, dat voor de vierde keer in de eindstrijd staat, was dit de derde opeenvolgende openingszege.

In het reguliere seizoen domineerde Neptunus en zorgde voor een record door 39 van hun 42 wedstrijden in winst om te zetten om zo op de eerste plaats te eindigen. De eerste van hun drie nederlagen kwam op 6 mei toen Neptunus met 3-2 in 12 innings verloor vs. Amsterdam, waardoor er een einde kwam aan een 10-game winning streak. Na het seizoen boekte Neptunus een 3-0 'sweep' tegen Konica Minolta Pioniers in de Play-Offs. Maar het onderstreepte opnieuw dat spelen in de Holland Series gewoon een hele nieuwe competitie is!

(4 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.