Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Neptunus brengt Series in balans na comeback-zege
English
AMSTERDAM (Neth.) - DOOR Neptunus bracht de best-of-seven Holland Series zondagmiddag in balans (1-1) met een 'come-from-behind' 5-3 overwinning vs. L&D Amsterdam Pirates. Game 2 van de finale van dit jaar werd rechtstreeks uitgezonden door NOS Studio Sport. Aanvankelijk leek Amsterdam op weg te zijn naar de tweede overwinning, want de thuisploeg stond met 3-1 voor na zeven innings, maar Neptunus draaide het duel daarna om met een 4-run achtste inning. Game 3 wordt donderdagavond in Rotterdam gespeeld, waarna Game 4 zaterdag in Amsterdam volgt en Game 5 zondag weer in Rotterdam. Indien nodig worden wedstrijden 6 en 7 een week later gespeeld. Dit is pas de tweede best-of-seven Holland Series. De eerste was in 1989 toen Haarlem Nicols Neptunus met 4-3 versloeg.

Met de nederlaag kwam er een einde aan Amsterdam's Holland Series winning streak van negen overwiningen. In 1987, tijdens de allereerste Holland Series, opende Amsterdam met een nederlaag vs. Neptunus, maar won toen de volgende twee om de kampioenstitel voor zich op te eisen in de toenmalige best-of-three. In 1990 kwam Amsterdam tot een 3-0 sweep tegen Neptunus in een best-of-five en boekte vervolgens ook een 3-game sweep vs. Kinheim in 2008. De overwinning van zaterdag werd daardoor de negende op rij voor Pirates tijdens Holland Series-wedstrijden. Voor Neptunus, dat deelneemt aan hun 17e Holland Series, was dit de 40e overwinning in 66 gespeelde wedstrijden. In de voorgaande 22 Holland Series werden er zestien gewonnen door de ploeg die ook de openingswedstrijd in winst omzette, waaronder de laatste drie Series.


...Rob Cordemans...
...negen strikeouts...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste slagbeurt van Game 2 kreeg Neptunus de kans het duel gelijk open te breken, want men kreeg de honken vol met slechts één uit. De ervaren werper Rob Cordemans kreeg een lead-off single tegen van Eugène Kingsale, schakelde de volgende slagman met drie slag uit, maar zag de honken toen vol komen toen ook Raily Legito een honkslag sloeg en Danny Rombley's 'force play-grounder' richting derde honk eindigde in een fout. Cordemans, die deelneemt aan zijn elfde Holland Series, gooide hierna echter tweemaal drie slag om de inning ongeschonden af te sluiten. In de tweede inning kreeg Neptunus twee slagmensen op het honk met twee uit (net zoals dat zaterdag viermaal gebeurde), maar opnieuw sloot Cordemans af met een strikeout. In de zes innings die hij gooide kwam Cordemans tot negen keer drie slag, slechts twee onder zijn eigen Holland Series-record.

Amsterdam opende hierna de score in de tweede slagbeurt, scoorde één punt, maar dat hadden er mogelijk meer kunnen zijn. Bas de Jong begon met een infield-hit op Neptunus-starter Leon Boyd, die daarna vier wijd gooide op Vince Rooi. Hierna sloeg ook Kenny Berkenbosch een honkslag en bracht zo het eerste punt binnen. Nadat Rooi en Berkenbosch waren opgeschoven na een opofferingsstootslag van Rashid Gerard gooide Boyd een strikeout. Michael Kramer sloeg de bal hierna langs de derde honk foutlijn, waar derde honkman Raily Legito de rollende bal eerst volgde en daarna ogenschijnlijk net voor het honk op goed gebied aanraakte, voordat die fout rolde. Intussen scoorde Rooi het tweede punt. Op hetzelfde moment gaf Home Plate Umpire Henri van Heijningen aan dat de bal 'goed' was, terwijl derde honk umpire Jac Vrij aangaf dat de bal 'fout' was. Het gevolg was een verhitte discussie tussen Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus met beide umpires, maar uiteindelijk bleef de foutbal staan en moest Rooi dus terugkeren naar het derde honk. Op de volgende worp schakelde Boyd Kramer met drie slag uit om de inning, die erg productief had kunnen worden, af te sluiten.

In de derde inning werd weer een Neptuniaanse honkloper uitgeschakeld, zoals dat ook zaterdag tweemaal gebeurde. Veteraan Raily Legito opende met vier wijd en verliet daarna het eerste honk toen Cordemans de bal in de grond gooide voor Sidney de Jong. De catcher kreeg de bal echter op tijd onder controle en schakelde Legito uit, waarna twee nullen volgden.

In de tweede helft van de vierde inning begon Bas de Jong voor Amsterdam met vier wijd, maar ging uit bij een steelpoging, kort voordat volgende slagman Vince Rooi een honkslag sloeg, maar hierna gooide Boyd tweemaal drie slag. Intussen domineerde Cordemans op de heuvel voor Amsterdam. Nadat Legito uitging als loper in de derde inning schakelde de rechtshander zes slagmensen op rij uit, voordat hij een stootslag-honkslag tegen kreeg van Eugène Kingsale. Maar hierna werd Benjamin Dille uitgevangen na een line drive naar eerste honkman Kenny Berkenbosch, die een 'unassisted double play' completeerde door Kingsale uit te tikken.

Amsterdam verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning. Met één uit sloeg Michael Kramer een tweehonkslag en schoof op na een grounder van Wesley Connor. Kramer scoorde hierna toen Nick Urbanus een Texas Leaguer-honkslag sloeg net over de korte stop. Nadat Urbanus opschoof na een mislukte pick-off van Boyd kreeg Sidney de Jong opzettelijk vier wijd, waarna Dushan Ruzic werd ingebracht als nieuwe werper. Een grounder sloot de inning toen af, maar Pirates had een 2-0 voorsprong genomen.


...Danny Rombley (27) wordt verwelkomd na zijn homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zesde inning verkleinde Neptunus de achterstand tot 2-1 toen Danny Rombley een homerun sloeg met één uit. Na zes complete innings te hebben gegooid, waarin hij precies 100 worpen afleverde, werd Cordemans opgevolgd door Ben Grover, die prima verdedigende steun kreeg in de zevende inning, maar daarna in de problemen kwam in de achtste. In de zevende inning maakte tweede honkman Roelie Henrique een schitterende vangbal op een klap van Martijn Meeuwis en maakte daarna ook een grounder van Shaldimar Daantji onschadelijk. Hierna bereikte Eugène Kingsale het honk na een honkslag, maar moest worden vervangen toen hij een spiertje verrekte (?) in zijn kuit toen hij het eerste honk rondde. Kingsale's blessure was er één van verschillende voor Neptunus deze middag. Catcher Martijn Meeuwis werd op zijn hand geraakt na een foutbal en verliet de wedstrijd na de zesde inning, Dwayne Kemp sloeg zichzelf op zijn voet met een foutbal en eerste honkman Jeffrey Arends had last van zijn hand na een tikbeweging. Kemp en Arends konden het duel gewoon voortzetten, maar het was een drukke middag voor verzorger Dick van der Noordt. Met twee uit en pinch-runner Jeroen Sluijter (zelf net terug van een blessure) op het eerste honk kwam de inning ten einde toen Benjamin Dille een line drive sloeg naar Ben Grover.

Amsterdam bracht de stand op 3-1 in de tweede helft van de zevende inning toen Neptunus drie veldfouten op de scorekaart zag verschijnen. Roelie Henrique begon met een stootslag-honkslag richting derde honk, waarna ook Michael Kramer een stootslag plaatste. Dushan Ruzic probeerde de bal te fielden, had mogelijk de nul kunnen maken en kreeg een fout op zijn naam, terwijl Kramer een opofferingsstootslag kreeg. Mourik Huijser, die net het catchen had overgenomen van Martijn Meeuwis, gooide de bal daarna over het eerste honk, waardoor beide lopers konden opschuiven. Hierna leek het er op dat Ruzic volgende slagman Wesley Connor een opzettelijke vrije loop ging geven, maar gooide uiteindelijk wel gewoon op hem. Connor sloeg de bal daarna de lucht in richting kort midveld achter het tweede honk. Midvelder Shaldimar Daantji was de bal aanvankelijk kwijt in de zon, leek de bal daarna weer in zicht te hebben, maar kwam van ver om het speeltuig te vangen in de buurt van tweede honkman Benjamin Dille. Dat lukte niet en ook Daantji kreeg zo een fout op zijn naam. Henrique scoorde op deze klap en bracht de stand zo op 3-1 in het voordeel van Amsterdam. Kramer en Connor schoven daarna op na een OSS van Nick Urbanus, waarna Sidney de Jong opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop op te zetten. Met de honken vol en slechts één uit gooide Ruzic drie slag op Bas de Jong, waarna een gedwongen nul volgde op een grounder van Vince Rooi die de slagbeurt afsloot.

De achtste inning bleek hierna desastreus voor Amsterdam en was uiteraard de ommekeer voor Neptunus. Ben Grover kreeg een lead-off double tegen van Raily Legito en raakte daarna Danny Rombley met een worp. De honken kwamen vol toen Dwayne Kemp het honk bereikte na een stootslag-honkslag. Hierna sloeg ook Jeffrey Arends een honkslag en bracht de stand op 3-2. Grover schakelde hierna pinch-hitter Rien Vernooij met drie slag uit, maar gooide toen vier wijd op Mourik Huijser, waardoor het gelijkmakende punt kon worden gescoord. Grover werd opgevolgd door Al Morales Gomes en de Mexicaan begon met drie slag op Shaldimar Daantji. Morales kreeg vervolgens veteraan Jeroen Sluijter tegenover zich, die opo zijn eerste worp een foute stootslag plaatste, maar daarna een line drive tweehonkslag langs het eerste honk sloeg en zo twee runs binnenbracht. Huijser werd ook richting plaat gestuurd, maar de bal werd onbespeelbaar toen die vanaf de voet van rechtsvelder Bas de Jong onder het hek verdween, waardoor de klap van Sluijter een ground-rule double werd en Huijser dus moest terugkeren naar het derde honk. Een vangbal sloot de inning af, maar Neptunus had een 5-3 voorsprong genomen.

In de achtste en negende Amsterdamse slagbeurt schakelde Dushan Ruzic alle zes slagmensen die hij zag uit om de winst veilig te stellen.

(5 september)


...Ook de tweede wedstrijd was weer goed bezocht...
(© Foto: Henk Seppen)

...Commentator Andy Houtkamp (links) en redacteur Marco Stoovelaar...
...in de commentaarcabine van NOS Studio Sport...
(© Foto: Henk Seppen)

...Neptunus-starter Leon Boyd...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus in discussie over de foutbal...
...met HP Umpire Henri van Heijningen in de tweede inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Bas de Jong gaat uit bij stelen in de 4e inning; Benjamin Dille maakt de tik...
(© Foto: Henk Seppen)

...Michael Kramer wordt begroet door Kenny Berkenbosch...
...na Amsterdam's tweede run te scoren in de vijfde inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Verzorger Dick van der Noordt bekijkt de blessure van Eugène Kingsale in de 7e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Dushan Ruzic was de winnende werper voor Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)

...Raily Legito slide richting tweede honk met een double in de achtste inning...
...om een 4-run rally te starten die Neptunus de winst opleverde...
(© Foto: Henk Seppen)

...Neptunus' Hoofd Coach Steve Janssen in discussie met HP Umpire...
...Henri van Heijningen na de 'ground-rule double'-situatie in de achtste inning...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.