Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar

Chiba Lotte Marines winnen Japanse kampioenstitel!
English
NAGOYA (Japan) - De Chiba Lotte Marines wonnen zondagavond Game 7 van de Japan Series vs. de Chunichi Dragons met 8-7 in 12 innings om de titel te pakken in het Japanse profhonkbal. Na de 5:43 uur wedstrijd van zaterdag (die eindigde in een 2-2 gelijkspel na 15 inning) duurde het duel van vanavond 4 uur en 56 minuten. Het was de derde verlenging van de Series, want Game 4 duurde 11 innings, waarvoor 4 uur en 41 minuten nodig waren.

Na het veroveren van de titel kreeg Chiba-Manager Norifumi Nishimura een 'doage', de traditionale overwinnings-toss, om het kampioenschap te vieren. Voor Nishimura was dit zijn eerste jaar als Manager van de Marines, die hun eerste titel pakten sinds 2005.

Omdat de Marines Game 7 wonnen was een eventuele achtste wedstrijd niet nodig. De laatste keer dat een achtste duel werd gespeeld was 24 jaar geleden.

Meer dan 38.000 toeschouwers in het Nagoya Dome zagen de Dragons met 6-2 voorstaan na drie innings, maar daarna draaiden de Marines het duel om. De Marines openden de score in de eerste helft van de eerste inning toen Tsuyoshi Nishioka begon met een honkslag op de eerste worp van startende werper Kazuki Yoshimi. Hierna bereikte Ikuhiro Kiyota het honk na een infield-hit, waarna twee punten werden gescoord op een tweehonkslag van Tadahito Iguchi en een opofferingsslag van Saburo Omura.

...Yoshifumi Okada...
...gamewinning RBI...
De Dragons antwoordden met drie runs in hun eigen eerste slagbeurt. Submarine-starter Shunsuke Watanabe, die gooide op vier dagen rust, kreeg een RBI-single tegen van Masahiko Morino en Kei Nomoto en een opofferingsslag van Motonobu Tanishige die de thuisploeg een 3-2 voorsprong bezorgden.

De Dragons voegden een punt toe in de tweede inning toen Masahiro Araki een honkslag sloeg met éém uit en het tweede honk stal, waarna hij scoorde op een honkslag van Yohei Oshima en dat betekende het einde van Watanabe, die problemen had met zijn arm en schouder. In de 2e3 verhoogden de Dragons de voorsprong naar 6-2 door weer tweemaal te scoren.

...Toshiaki Imae...
...MVP...
Maar vanaf de vierde inning begonnen de Marines terug te komen. Met twee uit sloeg Yoshifumi Okada met een honkslag een punt binnen, waarna driemaal werd gescoord met twee uit in de vijfde inning met als hoogtepunt een 'basesloaded, 2-run double' van Tomoya Satozaki, waardoor het 6-6 werd. In de zevende inning leverde een 2-out single van de Koreaan Tae-Kyun Kim de Marines een 7-6 voorsprong op.

Met een 7-6 voorsprong beklom Hiroyuki Kobayashi de heuvel voor de Marines, maar die kreeg een lead-off triple tegen van veteraan Kazuhiro Wada, die daarna de gelijkmaker scoorde na een opofferingsslag van Tony Blanco. In 2006 maakte Wada deel uit van de Japanse ploeg die de eerste World Baseball Classic won en in 1994 nam hij deel aan de Haarlemse Honkbal Week met de nationale ploeg van Japan. Overigens namen nog drie spelers van Dragons, plus hun Manager, en twee spelers van de Marines in het verleden deel aan een Haarlemse Honkbal Week.

In de eerste helft van de 12e inning gooide Dragons-reliever Takuya Asao vier wijd op lead-off hitter Toshiaki Imae, die daarna opschoof na een OSS van werper Yoshihiro Ito en scoorde op een driehonkslag (met een 'full count') van Yoshifumi Okada, die de Marines op 7-6 zette. Closer Yoshihiro Ito zorgde vervolgens voor drie nullen in de 2e12 om het duel af te sluiten.

Toshiaki Imae sloeg 4-uit-5 en werd de eerste speler in de geschiedenis van de Japan Series met drie 4-hit wedstrijden. Imae sloeg .444 (12-uit-27) met zes RBI's en werd uitgeroepen tot MVP van de Series, net zoals hij dat was toen de Marines de titel wonnen in 2005. De Marines werden de eerste ploeg die in de competitie op de derde plaats eindigden en niet alleen de Japan Series bereikten, maar ook het kampioenschap wonnen.