Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Neptunus neemt leiding via 3-0 shutout
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus heeft donderdagavond een 2-1 voorsprong genomen in de best-of-seven Holland Series via een 3-0 shutout-zege vs. L&D Amsterdam Pirates, ondanks te zijn 'outhit' met 9-3 in honkslagen! Neptunus besliste het duel vroeg via punten in de tweede en derde inning. De Series wordt zaterdag vervolgd met Game 4 in Amsterdam en Game 5 op zondag in Rotterdam. Game 4 begint om 14:00 uur, maar het duel van zondag gaat al om 13:15 uur van start vanwege TV-registratie.

Zoals gezegd had Amsterdam met 9 tegen 3 meer honkslagen dan Neptunus, maar men liet ook acht lopers achter. In de geschiedenis van de Holland Series waren er elf eerdere wedstrijden, die werden gewonnen door ploegen die werden 'outhit' door hun tegenstander, maar het verschil van zes is het grootste ooit. Het was ook de eerste 'outhit' die eindigde in een shutout-nederlaag.

Door de wedstrijd te winnen op slechts drie honkslagen zorgde Neptunus voor een record. Het vorige laagste aantal honkslagen door een winnende ploeg was vier, gerealiseerd in Game 4 van de 1995 Series door Neptunus, dat in die wedstrijd Kinheim met 1-0 versloeg om de titel te pakken.

De drie honkslagen vanavond van Neptunus waren de minste door de ploeg geslagen in een Holland Series-wedstrijd sinds het er slechts twee liet noteren op 26 september 1999 in Game 2 vs. HCAW. In die wedstrijd gooide Jurriaan Lobbezoo een complete game 2-hitter, die door HCAW met 4-0 werd gewonnen.

Amsterdam had een verrassende startende werper in Ben Grover, die zondag 1 1/3 inning relief gooide, toen 31 pitches nodig had, vier punten tegen kreeg en de verliezende werper werd. Iets meer dan vier dagen later keerde de Amerikaan terug op de heuvel en was wederom niet succesvol. Donderdag kreeg de rechtshander slechts één honkslag tegen, maar gaf wel vijf vrije lopen weg en was zelf verantwoordelijk voor de twee punten via een wilde worp en een foute aangooi. In 2 1/3 inning leverde Grover 55 worpen af, waarvan er 32 wijd waren en slechts 23 het predikaat slag kregen.

Amsterdam kreeg een grote scoringskans om het duel open te breken in de tweede inning op starter Kevin Heijstek. Met één uit sloegen Kenny Berkenbosch, Rashid Gerard en Roelie Henrique allen een honkslag en kwamen de honken vol, maar hierna sloeg volgende slagman Michael Kramer in een dubbelspel, die zowel Heijstek als Neptunus een stimulans gaf. In het restant van het dyel kreeg Amsterdam nog maar zes honklopers (waarvan vijf na een honkslag), maar niet meer dan één per inning.

In de eigen tweede slagbeurt opende Neptunus wel de score. Met één uit gooide Ben Grover vier wijd op Jeffrey Arends en Jeroen Sluijter, die daarna opschoven na een grounder van Mourik Huijser. Hierna bezorgde een wilde worp Neptunus het eerste punt.

In de derde inning begon Grover met vier wijd voor Eugène Kingsale, die vervolgens het tweede honk stal. Even later kon Kingsale het derde honk bereiken toen Grover de bal in niemandsland gooide, want zijn pick-off eindigde ergens in het midveld, omdat de tweede honkman of de korte stop niet bij het honk stond om zijn aangooi te ontvangen. Hierna kreeg ook Benjamin Dille vier wijd en bracht Raily Legito het tweede Neptuniaanse punt binnen met een honkslag, terwijl Dille op het derde honk werd uitgeschakeld bij een poging op te schuiven na de honkslag. Het betekende het einde voor Grover, want Frank van Heijst nam het over en sloot de inning af toen Danny Rombley in een dubbelspel sloeg. Van Heijst, die door velen was verwacht als startende werper, deed het prima in het restant van het duel en kwam alleen in de vijfde inning in de problemen. In die slagbeurt kreeg hij een lead-off double tegen van Mourik Huijser, waarna Kingsale opzettelijk vier wijd kreeg en Benjamin Dille volgde met een RBI-double. Van Heijst zorgde toen voor volle honken via vier wijd voor Legito, maar kwam uit de inning toen een pop-fly in het rechtsveld en een line-out richting tweede honk volgden. De twee tweehonkslagen waren de enige hits die Van Heijst toestond en hij schakelde 10 van de laatste 12 slagmensen uit. Van Heijst leverde 74 worpen af in zijn 5 2/3 inning, waarvan er 42 slag waren. In de zesde inning had hij slechts vier worpen nodig en kreeg de steun van een dubbelspel in deze slagbeurt, die maar drie minuten duurde!

Na ongeschonden uit de volle honken-situatie in de tweede inning te zijn gekomen groeide Kevin Heijstek en leverde een goede wedstrijdaf. In de derde inning kreeg hij een 2-out single tegen van Sidney de Jong, die daarna achterbleef. In de derde opende Vince Rooi voor Pirates met een tweehonkslag, maar strandde op het tweede honk. In de vijfde was er opnieuw een 2-out single, dit keer van Nick Urbanus. In de zesde sloeg Roelie Henrique een honkslag met één uit op de 102e worp van Heijstek, die hierna werd opgevolgd door Dushan Ruzic, die uit de inning kwam toen een dubbelspel volgde. Afgelopen zondag nam Ruzic het werpen in de vijfde inning over van starter Leon Boyd en werd de winnende werper. Vanavond verdiende Ruzic, die in de play-off tussen Neptunus en Konica Minolta Pioniers de MVP was, een save.

In de achtste inning kreeg Amsterdam de eerste (en laatste) loper op het derde honk sinds de tweede inning. Wesley Connor begon met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk na een verrassende opofferingsstootslag (ondanks een 3-0 achterstand) van Nick Urbanus, maar bleef daar achter. In de negende begon Vince Rooi met vier wijd, maar volgden drie nullen, waaronder drie slag voor de laatste twee slagmensen.

Eugène Kingsale, die zondag een blessure opliep in zijn linkerkuit, was terug in de line-up voor Neptunus en evenaarde een Holland Series-record met viermaal vier wijd. Catcher Martijn Meeuwis (die zondag werd geraakt op zijn hand door een foutbal) en korte stop Dwayne Kemp (die zichzelf op zijn voet sloeg met een foutbal) speelden vanavond niet.

(9 september)


...Amsterdam-starter Ben Grover...
(© Foto: Henk Seppen)

...Neptunus-starter en winnaar Kevin Heijstek...
(© Foto: Henk Seppen)

...Benjamin Dille wordt op het derde honk uitgeschakeld door Vince Rooi...
...bij een poging op te schuiven in de derde inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Raily Legito gaat gedwongen uit op het tweede honk, waarna korte stop Nick Urbanus...
...een dubbelspel completeert dat de derde inning afsluit...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.