Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Cordemans domineert; Amsterdam brengt Series weer in balans
English
AMSTERDAM - 'Veteraan'-werper Rob Cordemans domineerde zaterdagmiddag op de heuvel voor L&D Amsterdam Pirates en stond geen honkslagen toe in 7 2/3 inning, waarin hij het minimum van 23 slagmensen tegenover zich kreeg. Uiteindelijk kreeg de rechtshander, die tienmaal drie slag gooide, drie honkslagen toe en won Amsterdam Game 4 van de best-of-seven Holland Series met 3-1 om de finale weer in balans te brengen, 2-2, wat betekent dat er in elk geval een zesde wedstrijd nodig is om het kampioenschap van dit jaar te beslissen. Aanvallend zorgde Wesley Connor met een tweehonkslag voor het eerste punt in de derde slagbeurt en bezorgde Amsterdam een 'insurance run' toen hij een homerun sloeg in de zevende inning en zo de stand op 3-0 bracht.

Game 5 wordt zondag in Rotterdam gespeeld en begint om 13:15 uur (vanwege TV-registratie), terwijl Game 6 aanstaande zaterdag in Amsterdam wordt gespeeld. Die wedstrijd begint nu nog om 14:00 uur, maar ook dat kan wijzigen vanwege TV-verslaggeving.

De meer dan 1200 toeschouwers in Amsterdam waren bijna getuige van een stukje geschiedenis, want Rob Cordemans, die volgende maand 36 wordt, gooide niet alleen uitstekend, hij lonkte ook naar een No-Hitter, die hij mee de achtste inning in nam! Nooit eerder was er in een Holland Series een No-Hitter. De rechtshander schakelde de eerste 13 slagmensen op rij uit en kreeg het minimum van 23 slagmensen tegenover zich in 7 2/3 inning, waarna de No-Hitter ten einde kwam toen Dwayne Kemp een honkslag sloeg door de linkerkant van het infield. In de 7 2/3 hitloze innings stond Cordemans twee slagmensen tot de honken toe, maar beiden ging uit bij een steelpoging.

...Rob Cordemans...
...7 2/3 no-hit innings...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vijfde, nadat de eerste 13 slagmensen achtereenvolgens waren uitgeschakeld, bereikte Jeffrey Arends het honk na een fout, maar ging uit bij een steelpoging met twee uit. In de zevende kreeg Raily Legito vier wijd met twee uit, maar ging even later eveneens uit bij stelen.

In de eerste zes innings had Cordemans slechts 61 worpen nodig (het hoogste inning-totaal was 12 in de vierde) en aangezien er slechts elf daarvan wijd waren toonde het aan hoezeer hij de controle over de wedstrijd had. In zijn laatste 2 2/3 inning gooide Cordemans, die werd vervangen met twee uit in de negende, 62 pitches (26 wijd) om zijn totaal op 123 te brengen. De zevende inning was de eerste, waarin de rechtshander meer worpen nodig had (21) en tweemaal op een 'volle back' kwam te staan. In de volgende slagbeurt schakelde hij de eerste twee slagmensen uit, voordat hij de honkslag moest incasseren van Dwayne Kemp, die een einde aan de No-Hitter maakte. Cordemans herstelde echter onmiddellijk hierna en sloot de inning af door de volgende slagman met drie slag uit te schakelen. In de negende stuurde Hoofd Coach Charles Urbanus Cordemans, die op dat moment 99 worpen had gegooid, terug naar de heuvel en gaf hem de kans een complete wedstrijd te gooien. Dit zou de eerste 9-inning 'complete game' zijn in een Holland Series sinds Patrick Beljaards (Kinheim) op 23 september 2006 en dit zou Cordemans' eerste complete wedstrijd in een Holland Series zijn sinds 27 september 2003 toen hij acht innings gooide voor Neptunus. Cordemans kwam heel dicht bij zijn eerste complete 9-inning wedstrijd in een Holland Series sinds 30 september 1995, maar na 123 worpen te hebben gemaakt en met lopers op het eerste en tweede honk met twee uit haalde Urbanus hem uit de wedstrijd.

In de negende Neptuniaanse beurt begon Cordemans met drie slag op pinch-hitter Marvin Bleij, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Shaldimar Daantji en vier wijd gooide op Eugène Kingsale. Cordemans schakelde hierna ook pinch-hitter Rien Vernooij uit met drie slag (zijn tiende strikeout-slachtoffer) en kwam op een count van 2 wijd-2 slag op volgende slagman Raily Legito, die even later een honkslag door het midden sloeg om de snelle Daantji binnen te brengen voor het eerste Neptuniaanse punt en lopers op het eerste en tweede honk te zetten. Cordemans kreeg hierna een staande ovatie toen hij de heuvel verliet en werd opgevolgd door Al Morales Gomes.

...Rob Cordemans...
...Man of the Match...
(© Foto: Henk Seppen)
De Mexicaan moest het opnemen tegen Danny Rombley en gooide een paar hoge wijdballen, maar de powerhiter sloeg hierna een grounder naar korte stop Nick Urbanus, die een einde aan de wedstrijd maakte. Voor Cordemans was dit zijn 12e overwinning in een Holland Series-wedstrijd, waarmee hij zijn eigen Series-record verscherpte. Het was ook de zesde keer in de 19 Series-wedstrijden die hij gooide dat hij 10 of meer strikeouts in de boeken liet opnemen.

Amsterdam registreerde de eerste honkslag op startende werper Diegomar Markwell in de tweede inning toen Vince Rooi's klap eindigde in kort rechtsveld, net achter het eerste honk. Maar even later werd Rooi uitgeschakeld toen volgende slagman Kenny Berkenbosch in een 'inning-ending double play'. Amsterdam opende de score daarna wel in de derde slagbeurt. Rashid Gerard opende met een honkslag en schoof op na een grounder van Nick Urbanus. Met twee uit sloeg Wesley Connor een tweehonkslag langs de derde honk-lijn, bracht Gerard binnen en zette Amsterdam op een 1-0 voorsprong. De inning werd afgesloten toen volgende slagman Roelie Henrique werd uitgevangen. In de slagvolgorde hadden Henrique en Urbanus overigens van positie gewisseld ten opzichte van de vorige drie wedstrijden. In die wedstrijden was Urbanus de tweede slagman en Henrique de achtste.

In de derde inning verdubbelde Amsterdam de voorsprong. Sidney de Jong begon met een tweehonkslag en schoof op toen Bas de Jong volgde met een honkslag. Hierna werd Vince Rooi in het rechtsveld uitgevangen, maar werd de loper op het derde honk gehouden. De Jong scoorde daarna wel toen ook Kenny Berkenbosch een tweehonkslag afleverde en de stand op 2-0 bracht. Met lopers op het tweede en derde honk sloten een pop-fly en grounder de inning af.

In de zesde inning voorkwam een uitstekende verdedigende actie van derde honkman Raily Legito meer Amsterdamse punten. Met één uit kreeg Bas de Jong vier wijd en sloeg Vince Rooi een honkslag net voor linksvelder Eugène Kingsale, die daarna wel de door volgende slagman Kenny Berkenbosch geslagen bal ving voor de tweede nul. Rashid Gerard volgde met een harde grounder, die zeker een punt tot gevolg zou hebben gehad, maar Raily Legito maakte een fraaie plat en schakelde de slagman uit om de inning af te sluiten.

Pirates voegde daarna wel een 'insurance run' toe in de zevende inning. Diegomar Markwell kreeg twee snelle nullen, maar hierna ging Wesley Connor op de eerste worp af en dreunde de bal diep het midveld in voor een homerun, waardoor de stand op 3-0 kwam. Met zijn volgende worp raakte Markwell rookie Roelie Henrique en kreeg daarna een honkslag tegen van Sidney de Jong, net buiten bereik van midvelder Shaldimar Daantji en rechtsvelder Danny Rombley. Met lopers op het eerste en derde honk sloot Markwell de inning af met een strikeout en werd daarna opgevolgd door Jorian van Acker, die de achtste inning gooide. Van Acker zorgde voor drie nullen en kreeg de steun van Raily Legito, die opnieuw een fraaie nul maakte, dit keer op een grounder van Kenny Berkenbosch.

Het was weer een prima dag om te spelen en beide ploegen speelden wederom een aantrekkelijk duel in deze Holland Series, de eerste best-of-seven sinds 1989. Maar vandaag behoorde toe aan Rob Cordemans, die in zijn 17e seizoen in de Hoofdklasse aantoonde nog altijd één van de beste (misschien wel de beste) werpers te zijn in het Nederlandse honkbal!

(11 september)


...Neptunus-starter Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)

...Home Plate Umpire Johan Brandsma maakt een strike-out call...
(© Foto: Henk Seppen)

...2B Benjamin Dille springt over Vince Rooi om een dubbelspel...
...te completeren in de tweede inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Ervaren umpires Fred van Groningen Schinkel (links) en Henri van Heijningen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Wesley Connor wordt verwelkomd door Kenny Berkenbosch en bat-boy Matthijs...
...na zijn homerun in de zevende inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Het gezicht van Diegomar Markwell zegt genoeg in de 7e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Even later kunnen RF Danny Rombley, CF Shaldimar Daantji en 2B Benjamin Dille...
...een door Sidney de Jong geslagen bal niet vangen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Midvelder Wesley Connor vangt een klap van Jeffrey Arends in de 8e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Raily Legito zorgt met een honkslag voor het Neptunus-punt in de 9e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Al Morales Gomes sluit het duel af en krijgt een save op zijn naam...
(© Foto: Henk Seppen)

...Winnende werper Rob Cordemans krijgt de felicitaties van zijn teamgenoten...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam viert de overwinning...
(© Foto: Henk Seppen)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.