Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Neptunus komt opnieuw terug van achterstand en neemt leiding
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus boekte zondag opnieuw een 'come-from-behind'-overwinning en versloeg L&D Amsterdam Pirates met 3-2. Hierdoor nam de regerend landskampioen een 3-2 voorsprong in de best-of-seven Holland Series, due aanstaande zaterdag wordt voortgezet met Game 6 in Amsterdam.

Neptunus keek tegen een 2-1 achterstand aan met twee uit in de tweede helft van de achtste inning, maar hierna verzuimde de Amsterdamse bullpen de voorsprong vast te houden. Neptunus had een 1-0 voorsprong genomen in de eerste inning na een RBI-double van Benjamin Dille, maar Amsterdam nam de leiding in de eerste helft van de vierde inning via een 2-out, 2-run double van Michael Kramer.

In de tweede inning kwam Amsterdam-starter Jos de Jong uit een volle-honken-situatie via drie slag en kwam daarna niet meer in de problemen. Vanaf de strikeout schakelde hij 18 van de volgende 20 slagmensen uit, waarvan de laatste 13 op rij. Met twee uit in de achtste inning kreeg De Jong een honkslag tegen van Danny Rombley. Hierna werd besloten De Jong te vervangen en werd Rik Geestman ingebracht. Echter, de linkshander kwam op de eerste twee slagmensen die hij zag al snel achter in de count en kreeg honkslagen tegen van Jeffrey Arends en Dwayne Kemp, waarbij de laatste voor de gelijkmaker zorgde. Hierna werd Geestman, die een Blown Save op zijn naam kreeg, opgevolgd door Al Morales Gomes, die de honken vol zag komen via vier wijd voor Jeroen Sluijter. De Mexicaan kreeg vervolgens een honkslag tegen van rookie Mourik Huijser, die Arends binnen bracht voor het leidende punt, 3-2.


...Amsterdam-starter Jos de Jong...
(© Foto: Henk Seppen)
Dushan Ruzic, die het werpen in de achtste inning had overgenomen van starter Leon Boyd, schakelde alle zes slagmensen die hij zag uit, waarvan drie met drie slag, en werd de winnende werper. Ruzic was een week geleden ook de winnende werper toen hij 4 1/3 inning in relief gooide in Game 2, waarin Neptunus een 3-1 achterstand omdraaide in een 5-3 zege door viermaal te scoren in de achtste inning toen de Amsterdamse relievers de voorsprong ook niet konden vasthouden. Ruzic verdiende daarna een save in Game 3, waarin hij de laatste 2 2/3 inning gooide van een 3-0 shutout.

Voor de tweede keer in precies een week was Neptunus in staat laat in een wedstrijd terug te komen van een achterstand. Het onderstreepte opnieuw dat de twee finalisten aan elkaar gewaagd zijn. Maar het bewees ook dat de terugkeer van de best-of-seven formule succesvol is, want de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden waren erg aantrekkelijk, boden prima honkbal en werden druk bezocht.

Vandaag leek Neptunus-starter Leon Boyd opnieuw een 'shaky' start te hebben, net zoals een week geleden. Wederom had de in Canada geboren rechtshander veel pitches nodig. In zijn eerste optreden had Boyd 57 worpen in zijn eerste vier innings, vandaag leverde hij er 61 af in dezelfde periode. In de eerste inning had Boyd er 18 nodig, want hij gooide vier wijd op openingsslagman Wesley Connor en daarna ook op Bas de Jong met twee uit, maar een vangbal maakte daarna een einde aan de eerste scoringskans voor Amsterdam, die vier lopers achterliet in de eerste drie slagbeurten. In de tweede sloeg Roelie Henrique een tweehonkslag met één uit, waarna Nick Urbanus een honkslag sloeg met één uit in de derde, maar ook op het tweede honk achterbleef na dat te hebben gestolen.


...Michael Kramer...
...2-run double...
(© FPhoto: Henk Seppen)
In hun eerste beurt kwam Neptunus gelijk op het scorebord. Eugène Kingsale begon met een honkslag en scoorde helemaal vanaf het eerste honk (ondanks dat hij nog steeds last heeft van zijn beenblessure) toen volgende slagman Benjamin Dille een tweehonkslag sloeg langs de derde honk-lijn. Net als Amsterdam liet ook Neptunus verschillende lopers achter, waaronder volle honken in de tweede inning. In die slagbeurt kregen de Rotterdammers alle honken in bezit met twee uit. Mourik Huijser en Shaldimar Daantji sloegen toen een honkslag en Eugène Kingsale kreeg vier wijd, maar hierna herstelde Jos de Jong zich sterk en schakelde Benjamin Dille met drie slag uit.


...Dwayne Kemp...
...honkslag voor gelijke stand...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde opende Raily Legito met een infield-hit, maar daarna volgden drie nullen en in de vierde kreeg Mourik Huijser vier wijd met één uit, maar bleef ook achter.

Met een 1-0 achterstand nam Amsterdam de leiding in de vierde inning. Met één uit kreeg Kenny Berkenbosch vier wijd en bereikte het derde honk toen volgende slagman Rashid Gerard een honkslag sloeg. Hierna vertrok Berkenbosch naar thuis op een grounder richting eerste honk van Roelie Henrique, maar werd op de plaat uitgeschakeld. Vervolgens sloeg Michael Kramer een tweehonkslag in de linksveldhoek. Gerard scoorde makkelijk en de snelle Henrique deed hetzelfde helemaal vanaf het eerste honk om Pirates op een 2-1 voorsprong te zetten, voordat een grounder de slagbeurt afsloot.

In de middelste innings hadden Jos de Jong en Leon Boyd de boel onder controle. Na de 2-run double in de vierde inning schakelde Boyd 10 van de volgende 11 slagmensen uit, terwijl De Jong 13 slagmensen op rij uitschakelde na de vrije loop voor Mourik Huijser in de vierde.


...Dushan Ruzic...
...tweede overwinning...
(© Foto: Henk Seppen)
Jos de Jong, die 71 worpen nodig had in de eerste vier innings, gooide 38 pitches in de volgende drie innings. In de zevende kreeg de rechtshander twee snelle nullen toen Benjamin Dille werd uitgevangen en Raily Legito een grounder sloeg, maar hierna kreeg hij een honkslag tegen van Danny Rombley op zijn 116e worp en werd opgevolgd door Rik Geestman. De linkshander kwam op 'volle bak' op Jeffrey Arends, die daarna een honkslag sloeg. Geestman had hierna een stand van 2 wijd-1 slag op Dwayne Kemp, voordat hij opnieuw een honkslag moest incasseren die Rombley binnenbracht voor het gelijkmakende punt, nadat catcher Sidney de Jong hem maar net miste met de tik. Geestman werd afgelost door Al Morales Gomes, die vier wijd goode op Jeroen Sluijter met vijf worpen, waarna hij een RBI-single tegen kreeg van Mourik Huijser net over het tweede honk, die Neptunus op een 3-2 voorsprong zette. Huijser is de vervanger van catcher Martijn Meeuwis, die een week geleden Game 2 verliet, nadat zijn duim uit de kom raakte en niet meer in actie zal komen in deze Series. Nog steeds met de honken vol kwam de inning ten einde toen Shaldimar Daantji na een line drive werd uitgevangen door korte stop Nick Urbanus.

Amsterdam was niet meer in staat de wedstrijd in eigen voordeel om te draaien. Met een 2-1 voorsprong kreeg Pirates Dushan Ruzic tegenover zich, die voor drie nullen zorgde, waaronder twee strikeouts. Daarna, met een 3-2 achterstand in de negende, zorgde Ruzic opnieuw voor drie nullen, waaronder wederom een strikeout, om de wedstrijd af te sluiten.

21 jaar geleden, toen de eerste en enige andere best-of-seven Holland Series werd gespeeld, nam Neptunus ook een 3-2 voorsprong in de vijfde wedstrijd door Haarlem Nicols met 8-7 te verslaan. Maar hierna kwam Nicols terug en won de volgende twee wedstrijden met 3-1 en 3-2 om landskampioen te worden.

(12 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.