Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


UVV keert terug in Hoofdklasse!
English
UTRECHT - UVV keert in 2011 weer terug in de Hoofdklasse. Voorzitter Evert Jan Pluimers van de Utrechtse vereniging bevestigde vandaag (donderdag 14 oktober) dat het clubbestuur heeft besloten in te gaan om het verzoek van de KNBSB om de plaats in te nemen van Almere Magpies, dat zich dinsdagavond uit de Hoofdklasse terugtrok. De voorzitter bracht de Bond rond het middaguur op de hoogte van de beslissing. ,,We hebben alle zaken goed bekeken en zijn er van overtuigd dat we klaar zijn om in de Hoofdklasse te spelen'', aldus Pluimers. Uiteraard zijn we al langer dit jaar bezig geweest met een mogelijke terugkeer naar de Hoofdklasse. Dat was ook het doel, maar toen verloren we van Almere. In de afgelopen dagen hoorden we uiteraard ook de verhalen over het mogelijke terugtrekken van Almere. De afgelopen weken hebben we al over allerlei zaken gesproken binnen de club om te zien wat de mogelijkheden zijn. Woensdagavond, toen het verzoek van de Bond was gekomen, hebben we de zaken opnieuw besproken. Vandaag heeft het bestuur unaniem besloten het verzoek te accepteren. Er wordt nu een Topsport Stichting opgezet om alle zaken rondom de Hoofdklasse te behandelen. We zijn zeer positief.''

Dit betekent dat UVV zijn rentree zal maken in de Hoofdklasse na afwezigheid van 22 jaar, want het speelde in 1988 voor het laatst op het hoogste niveau. Het betekent ook dat UVV in de vierde verschillende periode op het hoogste niveau zal spelen. En het betekent ook de terugkeer in de hoogste afdeling van een ploeg met een rijke Hoofdklasse-geschiedenis.

Destijds speelde UVV op Sportpark Verthoren, dat in 1986 één van de locaties was van het Wereldkampioenschap Honkbal, dat toen in Nederland werd gehouden. Op dat veld werd door de jaren heen een flink aantal memorabele wedstrijden gespeeld door UVV, dat toen beschikte over verschillende bekende en toonaangevende spelers. Sinds een paar jaar is UVV de bespeler van een nieuw en fraai complex, Sportpark 'De Paperclip'.


...De succesvolle kampioensploeg van UVV in 2010...
(© Foto: UVV)
Dit seizoen veroverde UVV de titel in de Overgangsklasse, waardoor het zich plaatste voor de Promotie/Degradatie Play-Off. In deze best-of-five reeks stond de ploeg tegenover Almere Magpies, dat op de laatste plaats eindigde in de Hoofdklasse. Almere boekte een 'sweep' en won driemaal van UVV om zich te handhaven in de Hoofdklasse, maar trok zich dinsdag terug vanwege de financiële situatie bij de vereniging. Hoofd Coach Edwin van Scharenburg, die de ploeg naar de titel loodste, trok zich na de series terug. UVV hoopt binnenkort zijn opvolger bekend te kunnen maken.

Onder de spelers van dit seizoen waren de Cubaanse powerhitter Fausto Álvarez Rizo, die in de voorgaande vier seizoenen uitkwam voor L&D Amsterdam Pirates, Glenn Romney (die in de Hoofdklasse speelde voor Quick Amersfoort, Mr. Cocker HCAW en Konica Minolta Pioniers) en Jeroen Hermans (die in de Hoofdklasse speelde voor L&D Amsterdam Pirates en Sparta-Feyenoord). Dit betekent dat dit trio in 2011 weer in de Hoofdklasse terugkeert en dat Álvarez de kans krijgt de eerste 50-jarige speler te worden die in de hoogste afdeling uitkomt.

geschiedenis

Voetbalclub UVV richtte op 21 mei 1948 een honkbal-afdeling op. Een jaar later speelde het honkbalteam in het eerste seizoen en eindigde op een tweede plaats in de Derde Klasse. Tien jaar later (1959) promoveerde UVV voor het eerst naar de Hoofdklasse. In het eerste seizoen op het hoogste niveau werd de Amerikaanse speler Tom Campbell de Homerun King. Een jaar later (1961) sloeg Campbell .382 en was Beste Slagman. Hij kreeg hiervoor echter geen onderscheiding, omdat de bijbehorende medailles in de beginjaren van de prijzen nooit werden uitgereikt aan buitenlandse spelers. Nol Houtkamp, die in 1961 tweede werd met een gemiddelde van .350 ontving daarom de gouden medaille als beste slagman van het seizoen. In 1961 eindigde UVV op de laatste plaats en degradeerde naar de Eerste Klasse, maar veroverde een jaar later de titel en keerde weer terug naar de Hoofdklasse. Echter, in 1963, eindigde UVV wederom op de laatste plek en dat betekende dus opnieuw degradatie naar de Eerste Klasse.

Het duurde vervolgens 14 jaar voordat UVV voor de derde keer uitkwam in de Hoofdklasse. In die periode speelde de Utrechtse ploeg in de Eerste Klasse en werd het pas begin jaren zeventig weer succesvol toen het in verschillende play-offs speelde, maar de Hoofdklasse niet wist te bereiken. In 1972 won UVV de titel in één van de twee afdelingen van de Eerste Klasse. In dat jaar bestond de Hoofdklasse uit twee poules. De twee ploegen die toen in die poules op de vierde en laatste plaats eindigden, in dit geval Ajax en HCK, moesten een degradatie Play-Off spelen. Ajax (onderdeel van de fameuze voetbalclub) won de reeks vs. HCK (oftwel Kinheim), dat daardoor degradeerde. In de Eerste Klasse won UVV de titel in 1B en verloor een best-of-three kampioensreeks met 3-2 van ADO, de kampioen in 1A, waardoor de laatste promoveerde. Hierna speelde UVV een 3-game series vs. Ajax, dat met 2-1 won om zich te handhaven in de Hoofdklasse, terwijl UVV Eerste Klasser bleef.

In 1973 werd dezelfde formule gebruikt. In de Hoofdkasse degradeerde Storks na verlies tegen HCAW. In de Eerste Klasse was UVV opnieuw één van de kampioenen, maar stond wederom met lege handen. Schoten versloeg UVV en promoveerde, waarna de laatste ook de reeks vs. HCAW verloor en in de Eerste Klasse bleef.


...De UVV-ploeg die in 1976 naar de Hoofdklasse promoveerde...
...Links staan coach Wim Onderstal en catcher (later voorzitter) Tom Stamer...
(© Foto: UVV)
Een nieuwe formule deed weer zijn intrede in 1974. UVV, dat toen voor het eerst werd gesponsord door ijsfabrikant Ola, plaatste zich voor een Promotie-poule en eindigde op de zesde plaats. Ola bleef hoofdsponsor van de ploeg tot begin jaren negentig. In 1975 deelde UVV de tweede plaats in de Eerste Klasse met Neptunus achte kampioen Kinheim, dat naar de Hoofdklasse promoveerde. Overigens speelden toen ook Amsterdam Pirates (4e plaats) en RCH (5e plaats) in deze afdeling. Uiteindelijk, in 1976, wist UVV, dat toen speelde onder leiding van Hoofd Coach Wim Onderstal, terug te keren naar de hoogste afdeling. Omdat de Hoofdklasse een jaar later werd uitgebreid van acht naar tien teams zouden de twee Eerste Klasse-kampioenen automatisch promoveren. In 1B won UVV de titel, terwijl Giants Diemen promoveerde in 1A.

En zo speelde UVV in 1977 voor de derde keer in de Hoofdklasse. En dit keer zou de ploeg in 12 opeenvolgende seizoenen (1977-1988) in de hoogste afdeling uitkomen. In de eerste zes seizoenen was UVV's hoogste klassering de vierde plaats in 1979, maar eindigde ook tweemaal op een achtste plek. Het beste resultaat kwam daarna in 1983 toen UVV het seizoen afsloot met een 22-13-1 'record' om tweede te worden, 12 punten achter kampioen Haarlem Nicols. Na een derde plaats in 1984 begon UVV in de daaropvolgende jaren te zakken op de ranglijst. In 1987 en 1988 moest de ploeg spelen in een Degradatie-poule. In 1987, na een tiende en laatste plaats in de eerste helft van het seizoen stelde UVV de Hoofdklasse-plaats voor een jaar later veilig door derde te worden in de Degradatie-poule. 1988 zou het laatste seizoen op het hoogste niveau zijn voor UVV. De ploeg moest wederom in de Degradatie-poule spelen en kreeg daarin gezelschap van HCAW, OVVO en PSV. Alleen PSV wist zich te handhaven te handhaven in de Hoofdklasse, want HCAW, OVVO en UVV degradeerden allen. Hun plaatsen werden ingenomen door ADO, Kinheim en De Spartaan.

In 1989, spelend in de Overgangsklasse, won UVV slechts drie wedstrijden en degradeerde opnieuw, dit keer daar de Eerste Klasse. In het daaropvolgende jaar eindigde UVV op een gedeelde eerste plaats met Tex Town Tigers, won een beslissingswedstrijd, maar verloor daarna twee promotie-series tegen Storks en Feyenoord. Een nieuwe competitie-opzet deed zijn intrede in 1992, waarbij de landelijke afdelingen werden teruggebracht in de volgende jaren. Omdat UVV in de tweede helft van het seizoen op de achtste plaats eindigde volgde degradatie en moest de ploeg in 1993 spelen in de hoogste afdeling van het District Oost. De ploeg kwam vier seizoenen uit in het District Oost en keerde in 1997 terug in de landelijke Eerste Klasse, maar keerde een jaar later weer terug naar het District. In die jaren waren er verschillende competitieformules en zo speelde UVV in 2001 in de Tweede Klasse, dat toen een landelijke afdeling was, maar in de daaropvolgende jaren speelde het in de afdelingen van de breedtesport. En het was niet voor 2008 dat UVV weer terugkeerde naar de landelijke competitie. Vorig jaar eindigde UVV op de tweede plaats in de Eerste Klasse, acht punten achter kampioen Almere Magpies, dat toen naar de Hoofdklasse promoveerde na winst in de Promotie/Degradatie Play-Off vs. RCH. Dit seizoen veroverde UVV de titel en speelde zelf in de Promotie/Degradatie Play-Off, waarin het tegenover Almere Magpies stond en driemaal op rij verloor.

spelers

Door de jaren heen, zeker in de Hoofdklasse-jaren, beschikte UVV over verschillende bekende en vooraanstaande spelers, waaronder een aantal die uitkwamen voor het Nederlands Honkbal Team. In de jaren zestig waren dat spelers als Ruben Leyssner, Rickey Kersout, Jan Kars, Cees Hiele, Jan van Ewijk, Wim van der Ster, Rob Rijnders en Tom Stamer (de laatste drie speelden ook in de jaren zeventig) en de Amerikanen Tom Campbell en Michael Campbell. Later was Hennie Jenken een talentvolle speler bij UVV, maar ging spelen voor Haarlem Nicols, voordat de club terugkeerde naar de Hoofdklasse. In de derde Hoofdklasse-periode (1977-1988) waren er spelers als Reinier Abrahamsen, André Boddendijk, Ton Camue, Jeffrey Cranston, Robert-Jan Kars, Jos Kervers (die de meeste Gestolen Honken had in 1978), Henk van 't Klooster, Danny McNurlin, Paul Mulder, Erik Ronnenbergh (de vader van Scott Ronnenbergh, die dit jaar zijn profdebuut maakte), Martin Ronnenbergh (die professioneel in Amerika speelde voor zijn komst naar UVV), Caspar van Rijnbach (die na zijn UVV-periode ook prof werd), Olav Starreveld, Peter van der Ster en Tom van Zijl (de vader van huidige Hoofdklasse-werper Jurjen van Zijl) die voor UVV uitkwamen. Meer recentelijk speelde en coachte oud-prof Ferenc Jongejan voor UVV. Voordat ze debuteerden in de Hoofdklasse speelden latere internationals Danny Wout en Danny Rombley eveneens voor UVV.
Onder de spelers afkomstig van de Nederlandse Antillen en Aruba bevonden zich Judsel Baranco, Ritchie Daal (de vader van Rodney Daal, die onlangs een profcontract tekende), Jersey van Doornspeek (de vader van Hoofdklasse-werper Robin van Doornspeek), Tico Fleming, Marlon Fluonia, Rob Groeneveldt, Ed Halman, (de vader van Major Leaguer Greg Halman), Carlos van Heyningen, Louis Jacobs, Tony Rombley (de vader van Hoofdklasser Danny Rombley), Harold Wout, Roley Wout en King Zschuschen.
De Cubaan José Acebal was een waardevolle speler voor de ploeg in de jaren tachtig en uit Amerika kwamen spelers als Kerry Freedman, Bill McGreevy, Douglas Morton, Bill Nardi, Bob Shannon en Joe Westmoreland (de Homerun King van 1980). Een andere Amerikaanse speler die voor UVV uitkwam was Brian Lewis, die in 1978 en 1979 voor de ploeg speelde en een solide slagman was. Helaas, tijdens zijn eerste seizoen bij De Spartaan, overleed Lewis op 7 juli 1980 op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van verwondingen opgelopen tijdens een uit de hand gelopen ruzie in de Amsterdamse binnenstad.

coaches

Jos Kervers, de enige speler die in vrijwel de hele derde Hoofdklasse-periode voor UVV uitkwam, was later Hoofd Coach van de ploeg in de laatste jaren op het hoogste niveau. Daarvoor wisselde UVV regelmatig van Hoofd Coach en stond onder leiding van ondermeer Bill McGreevy, Jeff Archer, Ad Brevet, Joe Ross, Cees Herkemij en Nico de Bie.

(14 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.