Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 december 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Legendarische werper Bob Feller overleden
English

IN MEMORIAM


...Bob Feller...
(1918 - 2010)


IN MEMORIAM


...Ron Santo...
(1940 - 2010)

CLEVELAND, Ohio (USA) - De legendarische Hall of Fame-werper Bob Feller is woensdagavond 15 december op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van complicaties die waren gerelateerd aan acute leukemie. Bij Feller werd in augustus de diagnose gesteld dat hij acute myeloïde leukemie had, een vorm van bloedkanker in de witte bloedcellen in het bloed en beenmerg. In oktober onderging hij een operatie voor het inbrengen van een pacemaker in half november werd hij in het ziekenhuis opgenomen met longonsteking.

Het was het tweede overlijden in korte tijd van een legendarische speler. Op 2 december overleed voormalig Chicago Cubs-derde honkman Ron Santo op 70-jarige leeftijd als gevolg van complicaties van blaaskanker en suikerziekte (diabetes). Santo zijn gehele 15-jarige Major League-loopbaan (1960-1974) voor de Chicago Cubs. In 1990 werd hij de 'color commentator' (analist) voor de Cubs op WGN-Radio, iets wat hij tot en met dit seizoen deed. Toen hij 18 jaar was kreeg Santo diabetes. Dit leidde uiteindelijk tot de amputatie van zijn beide benen onder de knie in 2001 (rechterbeen) en 2002 (linkerbeen).


...Bob Feller toont...
...zijn fameuze wind-up...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Robert William Feller speelde in 18 Major League-seizoenen voor de Cleveland Indians. Hij miste bijna vier complete seizoenen op het hoogtepunt van zijn loopbaan (1942-1945), omdat hij één van de eerste Major League-spelers was die zich aanmeldde voor militaire dienst na de aanval op Pearl Harbor (Hawaii) op 7 december 1941. Meer dan op zijn honkbal-loopbaan was Bob Feller trots op zijn dienstperiode in de Amerikaaanse Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens zijn indrukwekkende honkbalcarrière stond Bob Feller bekend om de snelheid van zijn fastball, waarvan wordt gezegd dat die een snelheid bereikte van 100 mph. Zijn fastball kreeg dan ook de bijnaam 'The Heat from Van Meter', verwijzend naar de plaats waar Feller werd geboren op 3 november 1918, Van Meter in de staat Iowa. Daar groeide Feller op een boerderij op en zijn vader bouwde een heus honkbalveld voor hem op de farm. En het was daar dat Feller zichzelf leerde hoe hij moest honkballen en gooien. Toen hij 17 jaar was kreeg hij een contract van de Cleveland Indians en in 1936, vier maanden voor zijn 18e verjaardag, maakte Feller zijn debuut in de Major League zonder enige professionele ervaring. Voordat hij 18 jaar werd had Feller al vijf wedstrijden gewonnen en wedstrijden gegooid met een aantal strikeouts dat variëerde van 10 tot 17. Feller maakte zijn debuut in relief en na zes wedstrijden als reliever te hebben gegooid kreeg hij zijn eerste start tegen de St. Louis Browns. Feller gooide een complete wedstrijden, had 15 strikeouts en was winnende werper. Zijn loopbaan werd afgesloten op 30 september 1956.

In 1940 won hij een 'career-high' 27 wedstrijden en begon het seizoen met het gooien van een No-Hitter op Opening Day tegen de Chicago White Sox en dat is nog altijd de enige Opening Day No-Hitter in de Major League-geschiedenis. In 1946 bereikte hij met 348 keer de meeste strikeouts in zijn loopbaan.

In 1939, 1940 en 1941 voerde Feller de American League aan in overwinningen, respectievelijk 24, 27 en 25. Maar toen Pearl Harbor in december 1941 werd aangevallen meldde Feller zich de volgende dag aan voor actieve dienst om zijn land te dienen in de Tweede Wereldoorlog. Hij nam die beslissing op het hoogtepunt van zijn loopbaan en stelde altijd dat hij er trots op is dat hij dat destijds heeft gedaan. ,,Elke andere beslissing zou egoïstisch zijn geweest'', zei hij ooit. Feller diende in de Marine als Chief Petty Officer (vergelijkbaar met de rang van korporaal) en keerde tijdens het seizoen 1945 terug in het honkbal, nadat hij bijna vier seizoenen had gemist. In zijn eerste volle seizoen terug op de heuvel in 1946 leidde Feller de American League weer in overwinningen (26), net als in 1947 (20).


...De legendarische Bob Feller...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Feller was de meest befaamde strikeout-werper in zijn periode en has zes seizoenen, waarin hij 20 of meer wedstrijden won. In zijn 18-jarige Major League-carrière won Bob Feller 266 wedstrijden en registreerde 2581 strikeouts. De rechtshander, die de bijnaam 'Rapid Robert' had, gooide drie No-Hitters, twaalf one-hitters en 44 shutouts. Hij leidde de American League zesmaal in overwinningen en zeven keer in strikeouts. Feller gooide in 570 wedstrijden, waarvan 484 als starter. Hij gooide 279 complete wedstrijden en sloot af met een 3.25 ERA.


...Bob Feller met Grand Slam...
...Webmaster Marco Stoovelaar...
In 1962, zijn eerste beschikbare jaar, werd Bob Feller gekozen in de Hall of Fame met een 93,8 percentage. Op dat moment was dat het vierde hoogste keuzepercentage ooit en de meeste voor een werper, want de anderen waren Ty Cobb, Babe Ruth en Honus Wagner. Ruth was in de beginjaren ook werper, maar werd later outfielder. Sinds 1962 kregen tien andere spelers een hoger percentage, waaronder drie werpers, Tom Seaver, Nolan Ryan en Steve Carlton.

In augustus 1990 maakte Bob Feller deel uit van het Major League Alumni Team dat een bezoek bracht aan Nederland en twee wedstrijden speelde. Op 26 augustus speelde de ploeg een wedstrijd in Bussum tegen een combinatieteam van HCAW en Quick Amersfoort. De volgende dag speelde het Major League Alumni Team een wedstrijd tegen het Nederlands Honkbal Team. Bob Feller was in beide wedstrijden de startende werper. In Bussum gooide hij op twee slagmensen, in Rotterdam stond hij alleen tegenover de Nederlandse openingsslagman Robert Niggebrugge, die een vangbal sloeg.

In juni 2009, op 90-jarige leeftijd, was Bob Feller de startende werper in de eerste Hall of Fame Classic in Cooperstown en gooide toen op drie slagmensen.

(16 december)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.