Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Neptunus kampioen met recordzettende titel!
English
AMSTERDAM - DOOR Neptunus keek zaterdag kort tegen een 2-0 achterstand aan in Game 6 van de best-of-seven Holland Series vs. L&D Amsterdam Pirates, maar draaide het duel in eigen voordeel om en won met 5-2. Hierdoor won de Rotterdamse ploeg de Series met 4-2 om voor de dertiende keer in de clubgeschiedenis landskampioen te worden en het all-record van twaalf te verbreken dat in handen was van Haarlem Nicols. Winnende werper Diegomar Markwell was de ster van de wedstrijd, want hij gooide een 'complete game one-hitter', de allereerste in de Holland Series-geschiedenis.

In 1989 veroverde Haarlem Nicols hun 12e en laatste Nederlandse titel toen het Neptunus met 4-3 versloeg in de allereerste best-of-seven Holland Series. Nu, 21 jaar later, wiste Neptunus dat record uit in de tweede best-of-seven Holland Series, die men met 4-2 van Amsterdam won. Destijds was Wim Martinus, tegenwoordig de derde honk-coach van Neptunus, één van de spelers bij de Rotterdammers. Oud-catcher Jan Collins was de bench coach in beide series voor Neptunus. Ook deelnemer aan de Series van 1989 en 2010 was umpire Fred van Groningen Schinkel, die het record in handen heeft door deel te nemen aan 21 van de 23 Series die sinds 1987 zijn gespeeld.


...Neptunus veroverde de kampioensbeker...
...in Amsterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Startende werpers Diegomar Markwell (Neptunus) en Rob Cordemans (Pirates) zorgden beiden voor drie nullen op rij in de eerste inning. Maar hierna waren er in de tweede inning twee bizarre situaties die Amsterdam een 2-0 voorsprong opleverden. In de eerste helft van de beurt kreeg Neptunus de eerste twee slagmensen op de honken toen Danny Rombley opende met een double en Jeffrey Arends vier wijd kreeg. Rombley ging hierna gedwongen uit na een stootslag van Dwayne Kemp, waarna een binnenhoog en grounder de slagbeurt afsloten. Maar het ging allemaal niet zo simpel in de tweede helft van de tweede inning, omdat er toen twee situaties waren, waarbij de ervaren umpire Johan Brandsma was betrokken. Eerst begon Bas de Jong met vier wijd, waarna Vince Rooi uitging via een line drive naar tweede honkman Benjamin Dille. Hierna werd Kenny Berkenbosch geraakt door een worp, maar vervolgens begon de regelkennis. Rashid Gerard sloeg een honkslag in het midveld. De Jong verliet het tweede honk, maar terwijl hij het derde honk rondde, kwam hij in botsing met derde honk coach Randell Hannah, die in zijn loopbaan stond. De Jong kon echter niet terugkeren naar het derde honk, want Berkenbosch, die was opgeschoven vanaf het eerste honk, was doorgegaan naar het derde honk, omdat Shaldimar Daantji de bal niet onder controle had. Terwijl Berkenbosch head first richting derde honk dook was De Jong inmiddels weer opgestaan en rende richting de plaat om het eerste punt te scoren. Er kwamen onmiddellijk protesten van de zijde van Neptunus, waarbij Hoofd Coach Steve Janssen de discussie aanvoerde en stelde dat Hannah De Jong had aangeraakt, waardoor die zou moeten uitgegeven voor 'hinderen coach'. De situatie veranderde echter niet en dus had Amsterdam een 1-0 voorsprong genomen. Even later volgde nog een apart moment. Met Gerard op het eerste honk en Berkenbosch op het derde gooide Diegomar Markwell de bal naar eerste honkman Jeffrey Arends, die de bal daarna naar derde honkman Raily Legito gooide, omdat Berkenbosch zijn honk had verlaten. Er volgde een kleine botsing bij het honk tussen Berkenbosch en Legito, maar hierna kende derde honk umpire Johan Brandsma de thuisplaat toe aan Berkenbosch, omdat hij had geconstateerd dat Legito obstructie had gemaakt op het moment dat Berkenbosch trachtte terug te keren naar het honk. En zo werd het ineens 2-0 in het voordeel van Amsterdam.

Terug naar de vermeende 'hinderen coach'. Op 5 september werd loper Michael Young van de Texas Rangers uitgegeven door 3B umpire Alfonso Marquez, die stelde dat 3B Coach Dave Anderson de loper had aangeraakt, terwijl het hij het derde honk rondde en daardoor hinderde. De loper was het mogelijke gelijkmakende punt. Op TV-herhalingen was het niet duidelijk zichtbaar, maar als er contact was moet dat heel erg kort zijn geweest. De beslissing maakte niet alleen een einde aan de inning, maar ook aan de comeback rally van de Rangers en het betekende het einde van de wedstrijd, die nu met 6-5 werd gewonnen door tegenstander Minnesota Twins. 3B Coach Anderson stond voor Young met één arm in de lucht om hem te stoppen, terwijl hij riep richting loper, die langs zijn coach liep en daarna terugkeerde naar het honk. Terwijl Young naar het derde honk dook stelde Marquez dat Anderson Young had geraakt, bepaalde dat het 'coach's interference' was en dus een nul. Dit is allemaal te lezen in Regel 7.09 (h), die stelt: ,,Het is hinderen door een slagman of een honkloper wanneer - naar de mening van de scheidsrechter de helper bij het derde of het eerste honk, door de loper aan te raken of vast te houden deze lichamelijk hulp verleent bij het terugkeren naar of het verlaten van het derde of eerste honk.'' Tim Tschida, de crew chief in dit duel, stelde na afloop: ,,De uitleg van deze regel is dat een honk-coach via aanraken, lichamelijk assisteren op welke manier ook, met de honkloper niet is toegestaan en de loper wordt uitgegeven. Ze mogen geen contact maken.'' Twins-manager Ron Gardenhire, die zelf lange tijde derde honk-coach was, reageerde: ,,Ze maakten contact bij het derde honk. Dat is automatisch. Als er contact is moet de umpire een call maken. Dat is wat hij deed. En ze maakten contact. Helaas voor hun, ja.''

Maar het is ter beoordeling van de umpire hoe deze regel te interpreteren, zoals gesteld in 7.09 (h). In de Twins vs. Rangers situatie stelde de umpire dat de derde honk-coach de loper lichamelijk had geassisteerd bij het stoppen. In de Amsterdam vs. Neptunus situatie werd besloten dat de derde honk-coach de loper niet expres aanraakte (en dus niet assisteerde), omdat hij simpelweg op de verkeerde plaats stond op het verkeerde moment, resulterend in de botsing met de loper. En dus nam umpire Johan Brandsma, die actief is in zijn 18e Hoofdklasse-seizoen en deelnam aan zijn 11e Holland Series, de juiste beslissing!

...Dwayne Kemp duikt naar het 2e honk...
...Nick Urbanus is te laat met de tik...
...Even later scoort Kemp de gelijkmaker...
(© Foto: Henk Seppen)
Maar hoe dan ook is het een call die iedereen zal blijven herinneren, omdat het een uniek moment was. Veteraan-umpire Fred van Groningen Schinkel, die voor dit duel de Technisch Commissioner was: ,,Ik heb in mijn 40-jarige loopbaan als scheidsrechter nog nooit zo'n situatie gezien. Ik heb nog nooit zo'n beslissing hoeven nemen.'' Fred's Amerikaanse collega Tim Tschida zei op 5 september: ,,In de 30 jaar dat ik dit doe, is het pas de tweede keer dat ik dit heb gezien.''

OK, terug naar de wedstrijd. Nadat Amsterdam een 2-0 voorsprong had genomen kreeg volgende slagman Roelie Henrique drie slag en dat was het begin van een dubbelspel, want Gerard ging uit bij een steelpoging en dus kwam de inning ten einde.

In de derde slagbeurt pakte Neptunus een punt terug. Met één uit sloegen Eugène Kingsale en Benjamin Dille, maar de klap van Dille had net zo goed kunnen eindigen in een gedwongen nul. De Belg sloeg de bal naar het midveld, waar Wesley Connor de bal vrij snel onder controle kreeg, maar die vervolgens niet zuiver richting tweede honk gooide. Een goede aangooi had mogelijk Kingsale gedwongen kunnen uitschakelen op het tweede honk. Na een vangbal bezorgde Danny Rombley Neptunus het eerste punt van de middag. In de vierde kwam Neptunus langszij. Dwayne Kemp opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Jeroen Sluijter. Hierna werd Mourik Huijser uitgevangen in diep midveld, waardoor Kemp het derde honk kon bereiken, waarna die vervolgens scoorde toen Shaldimar Daantji volgde met een honkslag.

Neptunus nam de leiding in de vijfde inning op Rob Cordemans, die sterke optredens had in zijn twee voorgaande starts in deze Series, maar vandaag niet, net als daarvoor, domineerde. Met één uit sloeg Raily Legito een honkslag en schoof op na een honkslag van Danny Rombley, die opsprong voor derde honkman Vince Rooi. Legito en Rombley kwamen een honk verder toen Amsterdam-catcher Sidney de Jong de bal op de rug van Legito gooide bij een pick-off poging. Jeffrey Arends volgde met een tweehonkslag op de omheining in het linksveld, net wat te kort voor een homerun, maar Neptunus had een 4-2 voorsprong genomen. Er volgde nog een fout, maar daarna sloten een foul-pop-fly en een strikeout de inning af.


...Danny Rombley...
...4 honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
Cordemans werd opgevolgd door Frank van Heijst in de zesde inning, die daarna het vijfde Neptunus-punt moest toestaan in de zevende inning. Met één uit sloeg Danny Rombley een tweehonkslag om zijn vierde honkslag in de wedstrijd te laten registreren (hij sloeg 4-uit-4 met een vrije loop). Met twee uit scoorde Rombley op een honkslag van Dwayne Kemp. In de achtste inning kreeg Neptunus nog de honken vol met twee uit, maar scoorde niet. In de negende kregen de Rotterdammers nog drie honklopers op linkshander Rik Geestman, maar daarvan bleven er twee achter.

Domineerde Rob Cordemans een week geleden in Game 4 voor Amsterdam, vandaag was het de dag van Diegomar Markwell, die een subliem duel gooide. De linkshander, die verliezende werper was in zijn eerste twee optredens, kreeg slechts één honkslag tegen en stond maar drie spelers tot de honken toe. Amsterdam liet in dit duel geen lopers op de honken achter en iets dergelijks was nooit eerder voorgevallen in een Holland Series-wedstrijd. Het vorige laagste aantal voor achtergebleven lopers was twee en dat gebeurde zesmaal. In de tweede inning bereikten de eerste twee slagmensen het honk en kwamen beiden tot scoren voor Amsterdam, waarna de derde slagman die honkloper werd uitgeschakeld werd in een 'inning-ending double play'. Vanaf de strikeout die de tweede inning afsloot begon Markwell aan een opmerkelijke prestatie, want hij schakelde de volgende (en dus de laatste) 22 slagmensen op rij uit! Amsterdam was vandaag aanvallend simpelweg kansloos, terwijl Markwell ook nog prima steun kreeg van zijn verdediging, waaronder een fraaie actie van korte stop Jeroen Sluijter, die een einde maakte aan de zevende inning.

De 'one-hitter' van Diegomar Markwell was de allereerste door één werper in een Holland Series-wedstrijd. De vorige beste prestatie was een 2-hitter, gegooid door Jurriaan Lobbezoo (net als Markwell een linkshander) op 26 september 1999 toen hij het gehele duel gooide voor Mr. Cocker HCAW in een 4-0 shutout tegen Neptunus. Het toeval wil dat Feiko Drost in beide wedstrijden de Official Scorer was. Overigens speelde elf jaar geleden Jeroen Sluijter, die vandaag de korte stop was bij Neptunus, op het tweede honk voor de Rotterdammers. Ook spelers in die wedstrijd waren Wim Martinus en Adonis Kemp, die nu respectivelijk de 3e honk en 1e honk-coach zijn bij Neptunus, bij wie nu de zoon van Adonis, Dwayne, op het roster staat. Er is één keer eerder een 'one-hitter' gegooid, maar dat gebeurde door twee werpers en werd eveneens gerealiseerd door Neptunus op 26 september 2004 toen Eelco Jansen 8 1/3 inning gooide en Ference Jongejan de resterende 2/3.

Danny Rombley werd de 18e speler in de Holland Series-historie die vier (of meer) honkslagen sloeg in één wedstrijd en de eerste sinds Maikel Benner en Marvin Bleij (die nu voor Neptunus uitkomt) er beiden vier sloegen voor Pirates op 10 oktober 2008 in Game 3 vs. Kinheim, dat net als vandaag een kampioenschap opleverde. De laatste keer dat een Neptunus-speler vier honkslagen sloeg in één wedstrijd was op 28 september 2001 toen Jeroen Sluijter tot deze prestatie kwam in Game One vs. HCAW. Het was de zevende keer dat een Neptunus-speler vier honkslagen sloeg in één wedstrijd, waaronder Eric de Bruin, die voor een record zorgde door er zes te slaan op 22 september 1991 in Game 2 vs. HCAW-Tijgers.

Neptunus-closer Dushan Ruzic, die tweemaal in relief de winnende werper was en een save verdiende in de derde Neptuniaanse zege voor vandaag, werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.


...Bas de Jong staat op na de botsing met 3B Coach Randell Hannah in de 2e inning........
(© Foto: Henk Seppen)

...Terwijl de bal onderweg is blokkeert 3B Raily Legito het honk...
...in de 2e inning terwijl Kenny Berkenbosch terugduikt...
(© Foto: Henk Seppen)

...Umpire Johan Brandsma geeft 'obstructie' en kent de plaat toe aan Berkenbosch...
(© Foto: Henk Seppen)

...De dominerende werper Diegomar Markwell, die een 'one-hitter' hitter gooide...
(© Foto: Henk Seppen)

...Rob Cordemans kon zijn dominantie van een week geleden niet herhalen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Frank van Heijst verving Cordemans in de 6e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Celebration time: Neptunus verovert hun 13 titel...
(© Foto: Henk Seppen)

...Tijd om de champagneflessen te openen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Captain Jeroen Sluijter (5) brengt de beker naar de ploeg...
(© Foto: Henk Seppen)

...DOOR Neptunus zet een record met 13 kampioenschappen...
(© Foto: Henk Seppen)

...Landskampioen 2010: DOOR Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)

...De teleurgestelde spelers van L&D Amsterdam Pirates kijken toe...
(© Foto: Henk Seppen)

...3B Raily Legito wordt geïnterviewd door Theo Plasschaert van NOS Langs de lijn...
(© Foto: Henk Seppen)

(18 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.